07136476172 - 09172030360 [email protected]

آیا افسردگی ارثی است؟ ژنتیک ممکن است نشان دهنده خطر ابتلا به افسردگی باشد، اما همیشه تعیین نمی کند که آیا فرد به این اختلال سلامت روان بسیار شایع مبتلا خواهد شد یا خیر. هیچ موردی وجود ندارد که بگوییم “علت شماره یک” افسردگی است، و پیچیده تر از آن رابطه بین ژنتیک، افسردگی و سایر عوامل موثر شناخته شده است.

اگر به شما گفته شود که “ژن افسردگی” دارید، ممکن است نگران باشید که افسرده خواهید شد. با این حال، داشتن استعداد ژنتیکی برای یک بیماری همیشه به این معنی نیست که شما به آن مبتلا خواهید شد. به سادگی به این معنی است که شما ممکن است نسبت به فردی که ساختار ژنتیکی مشابهی ندارد، مستعد ابتلا باشید.

نقش ژنتیک در افسردگی

تا آنجا که محققان می‌دانند، تأثیر متقابل ژن‌ها و سایر عوامل (مانند محیط و تروما) تعیین می‌کند که آیا فردی دچار افسردگی می‌شود یا خیر.

برخی از مطالعات نشان داده‌اند که احتمال ابتلا به افسردگی در افرادی که یکی از بستگان درجه یک آنها مبتلا به افسردگی است (یکی از والدین، خواهر یا برادر یا فرزند) در مقایسه با جمعیت عمومی سه برابر بیشتر است.

با این حال، توجه به این نکته مهم است که در حالی که مطالعات ارتباط واضحی را در خانواده‌ها نشان داده‌اند، این یافته‌ها برای کسانی که بدون سابقه خانوادگی دچار افسردگی می‌شوند، در نظر گرفته نمی‌شود.

تحقیقات نشان داده است که ژن ها در خطر بالقوه بسیاری از بیماری ها از جمله افسردگی نقش دارند.

مطالعات نشان داده اند که یک مؤلفه ارثی برای افسردگی وجود دارد.

درک تغییرات ژنتیکی

وراثت یک اثر متقابل پیچیده از عوامل بسیاری است، نه فقط ژن های فرد. هنگام مطالعه افسردگی یا سایر بیماری ها، محققان اغلب به دنبال تغییراتی در ژن‌ها هستند که واریانت نامیده می‌شوند. این تغییرات بر اساس تأثیر (در صورت وجود) که روی ژن دارند طبقه بندی می شوند.

رنگ چشم نمونه ای از تاثیر انواع مختلف بر ژن ها است. تغییر در ژن‌های خاصی که بر تولید ملانین تأثیر می‌گذارد و همچنین چندین ژن دیگر، رنگ چشم‌های شما را تعیین می‌کند. شما ترکیبی از ژن ها را از والدین خود به ارث می برید که هر کدام انواع منحصر به فرد خود را دارند.

خانواده‌ها اغلب می‌توانند با نگاه کردن به والدین و سایر بستگان نزدیک، رنگ چشم‌های کودک را پیش‌بینی کنند، اما انواع آن‌ها می‌توانند غیرمنتظره رفتار کنند. برای مثال، والدین با چشم‌های آبی ممکن است کودکی با چشمان قهوه‌ای داشته باشند.

وراثت پذیری یک فرآیند پیچیده است، حتی برای یک ویژگی به ظاهر ساده مانند رنگ چشم. برای شرایطی مانند افسردگی، تحقیقات هنوز پیامدهای کامل تغییرات ژنتیکی را مشخص نکرده است.

ابهام زدایی از “ژن افسردگی”

داشتن یک واریانت ژنتیکی می تواند احتمال ابتلا به بیماری مرتبط با آن واریته را افزایش دهد – اما قطعی نیست.

اگر یک ژن مرتبط با یک بیماری خاص تغییر کند، ممکن است بیشتر (یا کمتر) در ایجاد آن بیماری نقش داشته باشد. یک واریانت ژنتیکی خوش خیم کمتر از یک نوع بیماری زا بر این بیماری تأثیر می گذارد.

در برخی موارد، محققان یک نوع ژنتیکی را شناسایی می‌کنند اما نمی‌دانند چه تأثیری (در صورت وجود) دارد. این گونه ها به عنوان دارای “اهمیت ناشناخته” نامیده می شوند.

چندین مطالعه بزرگ در سطح ژنوم، ارتباط ژنتیکی بالقوه با اختلال افسردگی اساسی را پیشنهاد کرده‌اند. در سال 2017، محققان دو نوع ژنتیکی جدید مرتبط با افسردگی را شناسایی کردند.

یک مطالعه در سال 2018 که در مجله Nature Genetics منتشر شد، چندین نوع ژنتیکی را شناسایی کرد که به نظر می‌رسد با علائم افسردگی و در برخی موارد، تفاوت‌های فیزیکی در مغز مرتبط هستند.

در حالی که این تحقیق بینش ارزشمندی در مورد وراثت پذیری بالقوه بیماری روان ارائه کرده است، هیچ مطالعه ای به طور قطعی یک ژن را به عنوان عامل افسردگی شناسایی نکرده است.

دانشمندان بر این باورند که احتمال بیشتری وجود دارد که همه ژن‌های مختلف و گونه‌های ژنتیکی هر کدام سهم کوچکی در خطر کلی برای یک فرد داشته باشند. تحقیقات نشان داده‌اند که ژن‌ها ممکن است به روش‌های مختلف (شیوه‌های وراثت) منتقل شوند، که عامل دیگری است که می‌تواند بر استعداد ژنتیکی افراد برای افسردگی تأثیر بگذارد.

آیا ژنتیک می تواند بر درمان سلامت روان تأثیر بگذارد؟

افسردگی را می توان با دارو، روان درمانی و سایر مداخلات مانند درمان شناختی رفتاری (CBT) درمان کرد. ممکن است برای برخی افراد ترکیبی از درمان ها تجویز شود.

ژن‌های شما ممکن است بر میزان تأثیر یک درمان خاص برای شما تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، تحقیقات نشان داده است که ژن های خاصی ممکن است بر میزان جذب، استفاده و دفع الکل و مواد مخدر از جمله داروهای ضد افسردگی بدن شما تأثیر بگذارند.

ژن‌های متعددی بر متابولیسم دارو تأثیر می‌گذارند، اما نتایج این مطالعات در درجه اول مورد توجه پزشکان و محققان است.

در حالی که برخی از کیت های تست ژنومیک اطلاعاتی در مورد موضوعاتی مانند متابولیسم دارو ارائه می دهند، آزمایش ژنومی مشابه آزمایش ژنتیکی نیست.

علاوه بر این، پزشکان و دانشمندان به طور کامل نمی دانند چقدر این اطلاعات ممکن است برای مصرف کنندگان مفید باشد. قبل از استفاده از اطلاعات سلامت ژنومی خود برای تصمیم گیری در مورد مراقبت های درمانی، از جمله درمان افسردگی، با پزشک خود صحبت کنید.

اثرات درمان اختلال افسردگی اساسی

تحقیقات بیشتری برای درک اینکه یافته های مطالعات ژنتیکی می تواند برای داروهای ضد افسردگی و همچنین سایر داروهای مورد استفاده برای درمان افسردگی معنی داشته باشد، مورد نیاز است.

فاکتورهای ژنتیکی را کنار بگذاریم، اگر افسردگی برای شما تشخیص داده شده است و در تلاش برای تصمیم گیری برای درمان هستید، به خاطر داشته باشید که این روند می تواند زمان بر باشد. ممکن است لازم باشد قبل از یافتن درمان مناسب، بیش از یک نوع درمان را امتحان کنید. حتی ممکن است لازم باشد برنامه درمانی خود را در طول زمان تنظیم کنید یا تغییر دهید.

قبل از شروع داروی افسردگی، هر گونه دارو، ویتامین یا داروهای گیاهی را که قبلا مصرف کرده اید به پزشک خود اطلاع دهید. این محصولات می توانند با داروهای ضد افسردگی تداخل داشته باشند و بر عملکرد آنها تأثیر بگذارند یا حتی عوارض جانبی جدی ایجاد کنند.

همانطور که روش های مختلف را امتحان می کنید، با پزشک و تیم مراقبت از سلامت روان خود در ارتباط باشید. در صورت بروز هر گونه عوارض جانبی حتما به آنها اطلاع دهید.

آیا وراثت پذیری افسردگی بر کودکان تأثیر می گذارد؟

افراد مبتلا به افسردگی ممکن است نگران باشند که این بیماری را به فرزندان خود منتقل کنند. در حالی که ممکن است یک مؤلفه ارثی برای افسردگی وجود داشته باشد، ژنتیک تنها عامل تعیین کننده نیست. سایر عوامل در ایجاد خطر نقش دارند، در حالی که برخی می توانند حتی محافظت کننده باشند.

کودکی که والدینی مبتلا به افسردگی دارد ممکن است استعداد ژنتیکی داشته باشد اما لزوماً افسرده نخواهد شد. سایر عوامل، از جمله عوامل محیطی یا “محرک ها” نیز دخیل هستند

از سوی دیگر، کودکی که عضوی از خانواده مبتلا به افسردگی ندارد و از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری نیست، اگر در معرض یک رویداد محرک مانند تجربه تروما قرار گیرد، ممکن است دچار افسردگی شود.

حتی اگر افسردگی «در خانواده شما وجود نداشته باشد»، همه والدین و مراقبان بزرگسال باید علائم افسردگی را در کودکان و نوجوانان بدانند.

علل غیر ژنتیکی افسردگی

ژنتیک یکی از چندین علت بالقوه افسردگی است. دانستن علل احتمالی می‌تواند به شما در درک بهتر افسردگی کمک کند، اما به یاد داشته باشید که افسردگی نیز می‌تواند در غیاب علت واضح ایجاد شود و تشخیص دقیق آن دشوار است. سایر عوامل شناخته شده که در ایجاد انواع افسردگی و سایر اختلالات سلامت روان نقش دارند عبارتند از:

شیمی مغز:

افراد مبتلا به افسردگی گاهی اوقات سطوح پایین‌تری از انتقال‌دهنده‌های عصبی (مواد شیمیایی در مغز که بر خلق و خو و تندرستی تأثیر می‌گذارند) دارند. انتقال دهنده های عصبی آنها ممکن است ناکارآمد باشند یا عملکرد ضعیفی داشته باشند.

تغییرات در ساختار مغز:

مغز افراد مبتلا به افسردگی ممکن است از نظر فیزیکی و ساختاری با مغز افرادی که افسرده نیستند متفاوت باشد.

هورمون ها:

شرایطی مانند بارداری، اختلالات تیروئید و یائسگی می توانند بر سطح هورمون ها تأثیر بگذارند. سطوح پایین یا زیاد هورمون ها ممکن است باعث علائم افسردگی شود، به ویژه در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد هستند.

استرس شدید:

افسردگی موقعیتی یا اختلال سازگاری همراه با خلق افسرده ممکن است در فردی ایجاد شود که در شرایط بسیار استرس زا قرار دارد یا ضربه روحی را تجربه می کند.

خلاصه

داشتن استعداد ژنتیکی برای افسردگی می تواند این عوامل را تشدید کند و ممکن است بر زمانی که فرد افسرده می شود و همچنین بر مدت زمان علائم ممکن است تاثیر بگذارد. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که افسردگی ممکن است در هر کسی ایجاد شود – حتی افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا نیستند و مستعد ابتلا به عوامل خطر شناخته شده نیستند.

شناسایی علائم افسردگی و توانایی تشخیص آنها در خود و دیگران برای اطمینان از عدم درمان این بیماری بسیار مهم است.

لطفا همیشه به خاطر داشته باشید که میتوانید در حال خود تغییر ایجاد کنید و یک زندگی بدون افسردگی داشته باشید،شاید چند روش را امتحان کرده باشید و جواب نگرفته باشید اما بدانید هنوز راه هایی وجود دارند که منتظر شما هستند تا زندگی خود را نجات دهید و آنطور زندگی کنید که لیاقت دارید و دوست دارید.در این راه حمایت دیگران و درمان های جدید را در نظر بگیرید.

اگر بدنبال بهترین کلینیک برای انجام خدمات نوروتکنولوژی مانند tDCS,TMS, VNS و نوروفیدبک زیر نظر متخصصین روانپزشکی، رونشناسی و علوم اعصاب هستید، همه شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.

07136476172 – 09172030360

آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز

ایمیل: [email protected]

اینستاگرام: danabrain.ir@

برداشتن اولین قدم اغلب سخت ترین است. مرکز سلامت مغز آن را ساده کرده است. برای رزرو نوبت و شروع سفر خود به سمت بهبودی، اینجا کلیک کنید.

همین حالا می توانید نوبت خود را از طریق لینک زیر رزرو کنید!

معجزه برای درمان افسردگی: راهکارهای نوین تحریک مغز

دلایل افسردگی چیست؟ علت افسردگی احتمالاً آن چیزی نیست که شما فکر می کنید!

علت افسردگی بدون دلیل: چرا گاهی بدون هیچ دلیلی دچار افسردگی می‌شویم؟

 

 

به این مقاله امتیاز دهید