اختلال بیش فعالی نقص توجه (ADHD) یک بیماری عصبی رفتاری رایج است که باعث علائم بی توجهی، بیش فعالی و تکانشگری می شود. معمولاً در دوران کودکی تشخیص داده می شود، اما می تواند بزرگسالان را نیز درگیر کند. اما علت بیش فعالی چیست؟
علت دقیق ADHD مشخص نیست. اما محققان بر این باورند که ممکن است عوامل متعددی وجود داشته باشد که تعیین کند آیا ممکن است فردی به ADHD مبتلا شود یا خیر. ژنتیک، سموم، قرار گرفتن در معرض مواد در دوران رشد قبل از تولد و برخی بیماری ها می توانند نقش داشته باشند.
این مقاله به بررسی علل مختلف اختلال نقص توجه-بیش فعالی می پردازد.
علت بیش فعالی و علل شایع ADHD
محققان بر این باورند که علل مختلفی برای ADHD وجود دارد.
علت بیش فعالی: برخی از عواملی که می توانند خطر ابتلا به ADHD را افزایش دهند عبارتند از:
- ژنتیک
- قرار گرفتن در معرض سموم محیطی
- قرار گرفتن در معرض مواد داخل رحمی
- بیماری و جراحت
- زایمان زودرس
چه چیزی باعث ADHD نمی شود
محققان همچنین کشف کرده اند که کدام عوامل در ایجاد ADHD نقشی ندارند. تا به الان اثبات نشده که تماشای تلویزیون، رژیم غذایی (شامل قند زیاد)، اختلالات هورمونی، فرزندپروری ضعیف و انجام بازی های ویدیویی منجر به ADHD می شود.
ژنتیک
این که آیا اخیراً مبتلا به ADHD تشخیص داده شدهاید یا سالهاست با ADHD زندگی میکنید، تقریباً همه بزرگسالان سؤالی از خود میپرسند: “آیا فرزندان من نیز ADHD خواهند داشت؟” پاسخ این است: بستگی دارد.
ADHD در درجه اول یک اختلال ارثی است. تخمین زده می شود که درصد سهم ژنتیکی در ADHD بیش از 70 درصد است.
با وجود این پیوند ژنتیکی قوی، داشتن بیش فعالی به طور خودکار به این معنا نیست که شما آن را به فرزندتان منتقل خواهید کرد. این به این دلیل است که ترکیبی از ژن ها و عوامل محیطی است که تعیین می کند آیا کودک به ADHD مبتلا می شود یا خیر.
کودکان می توانند ژن های ADHD را بدون فعال شدن به ارث ببرند. به عنوان مثال، یک مطالعه تحقیقاتی نشان داد که تنها یک سوم از پدران مبتلا به ADHD دارای فرزندانی هستند که به ADHD نیز مبتلا شده اند.
اگر کودکی ADHD را از والدینش به ارث می برد، تظاهر یا نوع فرعی ADHD والدین (بی توجه، بیش فعال- تکانشی یا ترکیبی) بر ADHD کودک تأثیری نخواهد داشت.
تا به امروز، چندین ژن مرتبط در خانواده هایی که ADHD را نشان می دهند، یافت شده است. با این حال، دانشمندان احساس میکنند که علت بیش فعالی یک ژن خاص نیست، بلکه اثر متقابل چندین ژن و محیط است که باعث بروز علائم ADHD میشود.
ADHD یک بیماری مرتبط با جنسیت نیست. به عبارت دیگر، ADHD فقط در مردان اتفاق نمی افتد و بنابراین فقط از پدر به فرزندان منتقل نمی شود. برخی از مردم فکر می کنند، “فقط پدران هستند که می توانند ADHD داشته باشند، و اگر پدر ADHD نداشته باشد، کودک نیز نمی تواند آن را داشته باشد.” این نادرست است.
اگرچه ADHD در مردان بیشتر از زنان تشخیص داده می شود، مهم است که درک کنیم که افراد از هر جنسیتی می توانند ADHD داشته باشند.
بیماری ها و آسیب ها
بیماری هایی مانند مننژیت یا انسفالیت می تواند منجر به مشکلات یادگیری و توجه شود
درصد کمی از مردم علائم ADHD را در نتیجه آسیب مغزی، مانند آسیب زودهنگام مغزی، تروما، یا مانع دیگری برای رشد طبیعی مغز تجربه میکنند.
یک مطالعه منتشر شده در JAMA Pediatrics نشان داد که کودکان با سابقه آسیب های مغزی تروماتیک، حتی اگر شدت کمتری داشته باشند، تا 10 سال پس از آسیب بیشتر در معرض خطر ابتلا به ADHD هستند.
سموم
قرار گرفتن در معرض برخی سموم محیطی در دوران کودکی می تواند خطر ابتلای کودک به ADHD را افزایش دهد.
قرار گرفتن در معرض سرب (حتی سطوح پایین آن) می تواند منجر به بیش فعالی و بی توجهی شود. سرب را می توان در مکان های مختلفی یافت، مانند رنگ خانه های ساخته شده قبل از سال 1978 یا قبلاً در بنزین.
قرار گرفتن در معرض مواد در رحم
سلامت و عادات مادر در دوران بارداری نیز می تواند در ایجاد ADHD نقش داشته باشد. به عنوان مثال، تغذیه نامناسب و عفونت در دوران بارداری می تواند خطر ADHD را افزایش دهد.
همچنین شواهدی وجود دارد که استفاده از برخی مواد در دوران بارداری خطر ابتلای کودک به ADHD را افزایش می دهد.
سیگار کشیدن
یک مطالعه در سال 2018 که در Pediatrics منتشر شد، نشان داد که بین سیگار کشیدن در دوران بارداری و احتمال ابتلای کودک به ADHD ارتباط معناداری وجود دارد. این مطالعه نتوانست به این نتیجه برسد که سیگار باعث ADHD می شود، اما نشان داد که یک همبستگی وجود دارد.
الکل
برخی از مطالعات نشان دادهاند که والدینی که در دوران بارداری مشروبات الکلی مصرف میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به ADHD هستند. یک مطالعه در سال 2018 نشان داد که مصرف چهار یا بیشتر واحد مصرف الکل در یک زمان، یا مصرف منظم الکل کم تا متوسط، با افزایش قابل توجهی در احتمال ابتلای کودک به ADHD مرتبط است.
با این حال، یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که هیچ ارتباطی بین مصرف الکل توسط مادر و تشخیص بالینی ADHD در کودکان وجود ندارد. این مطالعه نشان داد که اگر والدین در دوران بارداری از الکل استفاده کنند ممکن است کودکان برخی از علائم ADHD را ایجاد کنند، اما آنها لزوماً واجد شرایط تشخیص ADHD نیستند.
خلاصه
این احتمال وجود دارد که ADHD از دلایل مختلفی ناشی شود. برای مثال، فردی که دارای استعداد ژنتیکی است، ممکن است با عوامل محیطی مواجه شود که در ایجاد ADHD نیز نقش دارند. سموم، قرار گرفتن در معرض مواد در دوران رشد در دوران بارداری، انواع خاصی از عفونتها و آسیبهای مغزی میتواند خطر ابتلا به اختلال بیش فعالی را افزایش دهد.
حرف آخر علت بیش فعالی
محققان به کسب اطلاعات بیشتر در مورد علل بالقوه و عوامل خطر ADHD ادامه می دهند. اگرچه ممکن است دلایل دقیق آن مشخص نباشد، اما مهم است که بدانید درمانهای موثری وجود دارد که میتواند به شما یا فرزندتان در مدیریت علائم این بیماری کمک کند. اگر فکر می کنید شما یا فرزندتان ممکن است ADHD داشته باشید با متخصص سلامت روان صحبت کنید تا درباره اینکه چه گزینه های درمانی ممکن است برای شما بهترین اثر را داشته باشد بیشتر بدانید.
شما اولین قدم شجاعانه را با اذعان به اینکه ممکن است ADHD داشته باشید برداشته اید. حالا باید چه کار کنید؟ به یاد داشته باشید، تشخیص دقیق بسیار مهم است، به شما امکان می دهد خودتان را بهتر درک کنید و دنیایی از گزینه های پشتیبانی و درمان را به روی شما باز می کند.
اگر آماده گرفتن تشخیص درست و ایجاد یک برنامه درمانی شخصی سازی شده موفق هستید، کلینیک سلامت مغز دانا می تواند به شما کمک کند. تیم پزشکان متخصص ما به ارائه ارزیابیهای جامع ADHD و درمانهای مبتنی بر شواهد مشهور است. ما یک محیط حمایتی ارائه می دهیم که در آن شما می توانید احساس کنید شنیده می شوید و مهارت های خود را برای پیشرفت توسعه می دهید. دیگر منتظر نمانید! همین امروز برای مشاوره با کلینیک سلامت مغز دانا تماس بگیرید و اولین قدم را به سوی آینده ای روشن بردارید.
برداشتن اولین قدم اغلب سخت ترین است. مرکز سلامت مغز آن را ساده کرده است. برای رزرو نوبت و شروع سفر خود به سمت بهبودی، اینجا کلیک کنید.
همین حالا می توانید نوبت خود را از طریق لینک زیر رزرو کنید!
شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: info@danabrain.ir
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.