علائم و درمان اعتیاد به متامفتامین با هم بشنویم:
متامفتامین که معمولاً به عنوان مت شناخته می شود، یک ماده محرک قوی است که بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می گذارد. در حالی که برخی از مواد باعث کاهش سرعت بدن می شوند، متامفتامین با تحریک انرژی و هجوم شدید سرخوشی سرعت آن را افزایش می دهد. اما درمان اعتیاد به متامفتامین ممکن است؟
همچنین هوشیاری را افزایش می دهد، اشتها را کاهش می دهد، فعالیت و پرحرفی را افزایش می دهد و احساس کلی شادی و خوشبختی را ارائه می دهد.
متامفتامین گاهی اوقات – در دوزهای پایین – برای درمان بیماریهای روانی مانند اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) و به عنوان یک جزء کوتاه مدت در درمانهای کاهش وزن برای افراد چاق که قادر به کاهش وزن نیستند، تجویز میشود. یک ماده ساخته دست بشر که در ابتدا در اوایل قرن بیستم برای اهداف پزشکی ساخته شد و به عنوان یک ضد احتقان بینی در دستگاه های استنشاقی برای درمان بیماری های تنفسی استفاده می شد.
با این حال، استفاده تفریحی از متامفتامین غیرقانونی است، زیرا ماده مخدری بسیار اعتیادآور است که عملکرد مغز را مختل می کند و افکار و اعمال فرد را تغییر می دهد.
افراد از متامفتامین به روش های زیر استفاده می کنند:
- کشیدن کریستال مت، که بسیار سریع، شدید، اما کوتاه مدت است. کریستال مت، شکلی از مت است که شبیه خرده های شیشه به رنگ آبی مایل به سفید است. طبق یک مطالعه در سال 2022، این رایجترین شکل استفاده از مت است که بیش از 60 درصد از مصرف کنندگان این مسیر را ترجیح میدهند.
- بلعیدن قرصهای متامفتامین، که افزایش تدریجیتری دارند و به افراد کمک میکنند تا ماده را تحمل کنند.
- اسنیف کردن شکل پودری مت که یک پودر سفید تلخ مزه است. اسنیف کردن متا همچنین افزایش تدریجی و شدت کمتری را ارائه می دهد.
- تزریق داخل وریدی، با حل کردن پودر در آب یا الکل. این مسیر در حال به دست آوردن محبوبیت است، زیرا های شدن بلافاصله، شبیه به کشیدن را در پی دارد.
علل اعتیاد به مواد مخدر
استفاده از متامفتامین باعث آزاد شدن مقادیر زیادی از ماده شیمیایی دوپامین در مغز می شود و در نتیجه احساس شادی و لذت شدید را به همراه دارد. این مقدار زیاد اعتیاد آور است و باعث می شود افراد برای دستیابی به آن به دفعات آن را هوس کنند.
از آنجایی که اثرات این ماده به سرعت شروع می شود و محو می شود، افراد اغلب دوزهای مکرر را مصرف می کنند. چندین روز در یک زمان، بدون غذا یا خواب.
با این حال، استفاده مداوم از مت به سلولهای مغزی که دوپامین تولید میکنند آسیب میرساند، که میتواند در طول زمان رسیدن به همان مقدار دوپامین را برای فرد سختتر کند.
اثرات اعتیاد به متامفتامین
استفاده از متامفتامین باعث های شدن کوتاه مدت می شود. با این حال، در دراز مدت، می تواند عواقب جدی ایجاد کند. اثرات آن مشابه سایر داروهای محرک مانند کوکائین است.
در زیر اثرات کوتاه مدت و بلند مدت استفاده از متامفتامین ذکر شده است.
اثرات کوتاه مدت استفاده از متامفتامین
شخصی که اخیراً از متامفتامین استفاده کرده است ممکن است اثرات زیر را تجربه کند:
- احساس نشاط
- اعتماد به نفس بیش از حد
- افزایش هوشیاری
- سطوح انرژی بالا
- بی قراری
- گفتار سریع یا پر سر و صدا شدن
- افزایش فعالیت بدنی و حرکت
- مردمک های گشاد شده
- تنفس سریع و پی در پی
- ضربان قلب تند یا نامنظم
- افزایش فشار خون
- افزایش دمای بدن
- بیخوابی
- فقدان اشتها
- حالت تهوع یا استفراغ
- پارانویا
- احساس افسردگی
- تحریک پذیری یا نوسانات خلقی
- توهم یا هذیان
- رفتار غیرقابل پیش بینی، پرخاشگرانه یا خشونت آمیز
- رفتارهای مخاطره آمیز یا ناایمن
خطرات دراز مدت اعتیاد به متامفتامین
استفاده از متامفتامین می تواند باعث آسیب طولانی مدت به سلامت فرد شود، که اغلب حتی پس از قطع مصرف دارو ادامه می یابد.
اینها برخی از خطرات درازمدت سلامتی استفاده از متامفتامین است:
- تغییرات در ساختار و عملکرد مغز که می تواند باعث آسیب دائمی مغز شود
- فشار خون بالا یا آسیب قلبی، که می تواند منجر به حمله قلبی، سکته مغزی یا مرگ شود
- آسیب به سایر اندام های حیاتی مانند ریه، کبد یا کلیه
- خارش شدید که می تواند به دلیل خاراندن باعث ایجاد زخم روی پوست شود
- مشکلات شدید دندان
- پوکی استخوان زودرس
- کاهش وزن شدید
- بیخوابی
- کاهش عملکرد شناختی، که می تواند منجر به سردرگمی، مشکل در تصمیم گیری، مشکلات یادگیری یا مشکلات حافظه شود.
- اضطراب، افسردگی یا مشکلات در تنظیم هیجانی
- علائم روان پریشی، از جمله اختلالات خلقی، توهم، هذیان، پارانویا، یا رفتار خشونت آمیز
- افزایش خطر ابتلا به عفونت هایی مانند اچ آی وی و هپاتیت، که از طریق مایعات بدن به دلیل اقداماتی مانند استفاده از سوزن مشترک منتقل می شوند.
خطر مصرف بیش از حد متامفتامین
استفاده از متامفتامین فرد را در معرض خطر مصرف بیش از حد این ماده قرار می دهد، یعنی زمانی که فرد بیش از حد از یک داروی خاص مصرف می کند و منجر به واکنش سمی می شود که باعث علائم شدید یا مرگ می شود.
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا، بیش از 100000 نفر در ایالات متحده در سال 2021 بر اثر مصرف بیش از حد مواد مخدر جان خود را از دست دادند، این رقم هر سال به طور قابل توجهی افزایش می یابد.
اگر با داروهای دیگر، مانند مواد افیونی مصنوعی مانند فنتانیل، که داروی ارزانتری است که اغلب بدون اطلاع فرد، اغلب به متامفتامین اضافه میشود، مخلوط شود، احتمال مصرف بیش از حد این ماده در فرد بیشتر می شود.
درمان اعتیاد متامفتامین
اگر شما یا یکی از عزیزانتان به متامفتامین معتاد هستید، مهم است که فوراً به دنبال درمان باشید. درمانهای مبتنی بر شواهد وجود دارد که میتواند به شما کمک کند زندگی بدون اعتیاد داشته باشید.
تاکنون مؤثرترین درمانها برای اعتیاد به متامفتامین درمانهای رفتاری هستند که عبارتند از:
- درمان شناختی-رفتاری، که به افراد می آموزد محرک های مصرف مواد مخدر را شناسایی کرده و راهبردهای مقابله ای را برای مقابله با آنها ایجاد کنند.
- مشوقهای انگیزشی، که به افراد برای عاری بودن از مواد مخدر با جوایز یا کوپنهای نقدی کوچک پاداش میدهد.
از آنجایی که درمان شامل پرهیز از مصرف ماده است، فرد ممکن است علائم ترک مانند خستگی، افسردگی شدید، اضطراب، روان پریشی و میل شدید به دارو را در طول فرآیند سم زدایی تجربه کند.
در حال حاضر هنوز هیچ داروی مورد تایید FDA برای ترک اعتیاد به مواد محرک وجود ندارد، اما یک مطالعه جدید نشان داد که ترکیب نالترکسون تزریقی و بوپروپیون خوراکی در درمان بزرگسالان مبتلا به اختلال مصرف متامفتامین متوسط یا شدید، ایمن و موثر است.
خلاصه
اعتیاد به متامفتامین می تواند برای سلامتی مضر باشد، تا جایی که حتی می تواند کشنده باشد. مهم است که این اعتیاد را بشناسید و در اسرع وقت برای آن کمک بگیرید. درمانهای رفتاری در درمان اعتیاد به متامفتامین مؤثر بوده و میتوانند به شما کمک کنند تا زندگی بدون اعتیاد داشته باشید.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان با مشکل اعتیاد دست و پنجه نرم میکنید و به دنبال بهترین کلینیک ترک اعتیاد در شیراز هستید، معطل نکنید و همین امروز با ما در کلینیک سلامت مغز دانا تماس بگیرید.
همین حالا می توانید نوبت خود را از طریق لینک زیر رزرو کنید!
به یاد داشته باشید، شما در این مبارزه تنها نیستید. با حمایت مناسب و تعهد به تغییر، می توانید از اعتیاد رها شوید و زندگی خود را دوباره به دست آورید. بگذارید کلینیک سلامت مغز دانا کنار شما در مسیر آینده ای روشن تر باشد.
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) ساختمان پزشکی مریم طبقه پنجم واحد13 شماره تماس: 07136476172 – -09172030360
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.