افرادی که اعتیاد دارند اغلب متوجه می شوند که غلبه بر آن دشوارتر از آن چیزی است که انتظار داشتند. آنها ممکن است احساس کنند که اعتیاد یک افسانه است و هر زمان که بخواهند می توانند آن را ترک کنند یا اینکه از این قاعده مستثنی هستند. اعتیاد همچنین می تواند با اعتیادهای رفتاری شامل فعالیت هایی مانند غذا خوردن، رابطه جنسی، قمار، خرید و ورزش رخ دهد. اما چگونه اعتیاد را ترک کنیم؟
یادگیری نحوه غلبه بر اعتیاد برای هر کسی که اختلال مصرف مواد (SUD)، اختلال مصرف الکل (AUD) یا اعتیاد رفتاری را تجربه میکند، مهم است. در حالی که چالش برانگیز است، تشخیص وجود مشکل و یادگیری بیشتر در مورد روند ترک، اولین گام های مهم در بهبودی است.
این مقاله در مورد آنچه که باید برای غلبه بر اعتیاد انجام دهید بحث می کند و نکاتی را ارائه می دهد که می تواند کمک کند. همچنین علائم ترک را که ممکن است تجربه کنید و برخی از گزینه های درمانی موثر موجود را پوشش می دهد.
چرا غلبه بر اعتیاد بسیار دشوار است؟
به گفته انجمن پزشکی اعتیاد آمریکا، اعتیاد یک بیماری قابل درمان و مزمن است که شامل فعل و انفعالات پیچیده بین مدارهای مغزی،ژنتیک، محیط و تجربیات زندگی فرد است.
افراد با وجود پیامدهای منفی به رفتارهای مضر ادامه می دهند، زیرا اعتیاد سیستم پاداش مغز را تغییر می دهد، که میل به مواد یا برخی تجربیات را افزایش می دهد. این تغییرات در مغز همچنین بر کنترل تکانشگری و قضاوت تأثیر می گذارد، که ترک آن را بسیار چالش برانگیزتر می کند.
اگرچه بهبودی از اعتیاد چالش برانگیز است، اما اعتیاد قابل درمان است. با منابع حمایتی و رویکرد درمانی مناسب، میتوانید بر چالشهای جسمی و ذهنی که برای بهبودی با آنها روبرو هستید غلبه کنید.
خلاصه تا این قسمت
اعتیاد منجر به تغییراتی در مغز می شود که ترک را دشوارتر می کند. خوشبختانه اعتیاد قابل درمان است و کارهایی وجود دارد که میتوانید برای بهبود موفقیت خود در غلبه بر اعتیاد انجام دهید.
شروع فرآیند
بر اساس یکی از مدلهای تغییر رفتار که به مدل فرانظری معروف است، ایجاد هر نوع تغییری مستلزم فرآیندی است که با پیشاندیشه شروع میشود و به سمت تفکر حرکت میکند.
در طول این مراحل اولیه فرآیند، ممکن است در مورد اثرات اعتیاد خود انکار کنید. همانطور که از مشکلاتی که با آن روبرو هستید آگاهتر می شوید، ممکن است با احساسات دوسوگرایانه دست و پنجه نرم کنید، حتی زمانی که از نیاز خود برای غلبه بر اعتیاد خود آگاه میشوید.
با این حال، هنگامی که تصمیم به تغییر گرفتید، می توانید روند آماده سازی برای اقدام را آغاز کنید.
تصمیم به تغییر
تصمیم به تغییر یکی از مهم ترین مراحل در غلبه بر اعتیاد است. با اذعان به اینکه نیاز به تغییر است، به این معنی است که متوجه میشوید که مشکلی وجود دارد و میخواهید به آن رسیدگی کنید.
تصمیم گیری برای تغییر و تصمیم گیری در مورد اینکه چگونه به نظر می رسد فرآیندی است که اغلب زمان می برد. این مرحله به عنوان مرحله تفکر شناخته می شود زیرا شامل تفکر در مورد این است که آیا باید تغییر کرد و آن تغیییر چگونه است.
با این حال، اهداف جاه طلبانه همیشه بهترین نیستند. بهتر است هدفی را تعیین کنید که واقعاً به آن دست یابید.
مشورت با پزشک، مشاور اعتیاد یا روانشناس در این مرحله بسیار مفید است، زیرا آنها می توانند به شما در درک خطرات و آنچه میتواند در کاهش آنها موثر باشد کمک کنند.
استراتژی های کاهش آسیب
در طول مراحل قبل از تفکر و تفکر تغییر، یک رویکرد کاهش آسیب ممکن است مفید باشد. کاهش آسیب تشخیص می دهد که گرچه پرهیز کامل هدف است، اما فرآیندی است که زمان می برد. اگرچه ترک کامل بهترین راه برای سلامتی است، کاهش یا حذف مضرترین مصرف یک پیشرفت بزرگ است و آسیب را تا حد زیادی کاهش می دهد.
برای تغییر آماده شوید
هنگامی که هدف خود را روشن کردید، ممکن است هنوز نیاز به آماده شدن برای تغییر داشته باشید. آماده سازی ها شامل حذف مواداعتیاد آور از خانه شما و همچنین از بین بردن محرک هایی در زندگیتان است که ممکن است احتمال استفاده مجدد از آن مواد را افزایش دهد.
این اغلب به معنای خلاص شدن از شر لوازم یا سایر مواردی است که ممکن است تمایل شما به استفاده از یک ماده یا انجام یک رفتار مضر را تحریک کند. همچنین ممکن است لازم باشد روال خود را تغییر دهید تا کمتر با افراد یا چیزهایی که باعث ایجاد هوس می شود تماس داشته باشید.
راههای دیگر آمادهسازی شامل تصمیمگیری برای غلبه بر اعتیاد و دریافت منابع مورد نیاز برای موفقیت است.
به عنوان مثال، فردی که در تلاش برای ترک سیگار است، تصمیم می گیرد که سیگار را ناگهان به طور کامل کنار بگذارد یا به تدریج مصرف نیکوتین خود را کاهش دهد. در مرحله بعد، آنها ابزارهایی را که برای ترک موفقیتآمیز نیاز دارند، مانند یافتن یک گروه حمایتی، خرید محصولات درمانی جایگزین نیکوتین (NRT) یا صحبت با یک متخصص ترک اعتیاد در مورد داروهای ترک سیگار با نسخه دریافت میکنند.
به دنبال حمایت اجتماعی باشید
شاید سخت ترین آمادگی ها مربوط به روابط اجتماعی باشد. برای افرادی که با اعتیاد زندگی می کنند، برخی از روابط آنها ممکن است حول محور رفتارهای اعتیادآور باشد. در چنین مواردی، تعیین مرزها در آن روابط و پیوستن به یک گروه خودیاری مانند الکلیهای گمنام (AA) میتواند برای فراهم کردن گروهی از افراد که درک کنند چه چیزی از سر میگذرانند مفید باشد.
وقتی در حال ترک هستید، تنهایی می تواند یک چالش باشد. ممکن است ارتباط خود را با دوستان و عزیزان قدیمی از دست داده باشید، و تغییر رفتارتان ممکن است گذراندن وقت در کنار افرادی را که هنوز مواد مصرف میکنند یا رفتارهای خاصی انجام میدهند،دشوار کند. اما یافتن افرادی که از بهبودی شما حمایت می کنند می تواند بسیار مفید باشد و ممکن است نتایج شما را بهبود بخشد.
برای تماس با دوستان و خانواده که از شما در مورد اهدافتان حمایتتان می کنند، وقت بگذارید.
برای تماس با دوستان و خانواده که از شما در مورد اهدافتان حمایتتان می کنند، وقت بگذارید.
همچنین ممکن است بخواهید به آن دسته از دوستانی که مشروبات الکلی مصرف می کنند، مواد مخدر مصرف می کنند یا رفتارهای اعتیاد آور دارند اجازه دهید بدانند که قصد تغییر دارید.
آنها ممکن است درک نکنند – یا ممکن است شما به طرز خوشایندی شگفت زده شوید. در هر صورت، ایده خوبی است که آنها را از هدف خود و کارهایی که می توانند برای حمایت از آن انجام دهند آگاه کنید.
از متخصصان ترک اعتیاد کمک بگیرید
برای اعتیاد به الکل و مواد مخدر، ایده خوبی است که با یک متخصص ترک اعتیاد یا کلینیک مواد مخدر در مورد اینکه آیا برای ترک نیاز به کمک پزشک دارید صحبت کنید. گزینه هایی دارویی برای کمک به کاهش علائم ترک وجود دارد. در برخی موارد، ممکن است درطول فرآیند سم زدایی نیاز به نظارت پزشکی داشته باشید.
اگر یک مشکل زمینه ای سلامت روان مانند اضطراب یا افسردگی دارید، ممکن است در مرحله ترک بدتر شود. متخصصان سلامت روان می توانند در هنگام عبور از این چالش ها بسیار حمایت کننده و مفید باشند.
خلاصه تا این قسمت
اولین قدم برای غلبه بر اعتیاد، تصمیم به ایجاد تغییر است. از آنجا، آمادهسازی، برنامهریزی، یافتن پشتیبانی و صحبت با یک متخصص سلامت روان میتواند به شما کمک کند تا در مسیر بهبودی موفق قرار بگیرید.
چگونه اعتیاد را ترک کنیم؟ برای غلبه بر اعتیاد، درمان دریافت کنید
درمانهای مختلفی وجود دارد که میتواند به شما در روند غلبه بر اعتیاد کمک کند، از جمله رویکردهای پزشکی و روانشناختی. هیچ تنها نوع “درستی” از درمان اعتیاد وجود ندارد، اگرچه برخی از رویکردها بهتر از سایرین توسط تحقیقات پشتیبانی می شوند.
روان درمانی
درمان های رفتاری و انواع دیگر روان درمانی می توانند به افراد کمک کنند تا مهارت های مقابله ای خود را بهبود بخشند، الگوهای رفتاری جدیدی ایجاد کنند، و افکار اساسی را که اغلب به اعتیاد کمک می کنند، تغییر دهند. انواع مختلف درمان که ممکن است کمک کند عبارتند از:
رفتار درمانی شناختی (CBT):
CBT رویکردی است که بر شناسایی و تغییر افکار و رفتارهایی که در اعتیاد نقش دارند تمرکز دارد. نشان داده شده است که در کمک به افراد برای غلبه بر انواع اعتیاد بسیار موثر است. اما درمان شناختی رفتاری برای همه مناسب نیست. سایر رویکردها ممکن است برای کسانی که با تجزیه و تحلیل افکار، احساسات و رفتارهای خود ارتباط خوبی ندارند، مناسب تر باشند.
در این مطلب درباره درمان شناختی رفتاری برای ترک اعتیاد بیشتر بدانید: درمان شناختی رفتاری یا CBT برای ترک اعتیاد
درمان ذهن آگاهی:
رویکردهای مبتنی بر ذهن آگاهی مانند درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) می تواند برای بسیاری از افراد آسان تر باشد. همانند درمان شناختی رفتاری، ذهن آگاهی برای افرادی که مشکلات روانی زمینه ای مانند اضطراب یا افسردگی دارند، مفید است.
اگر میخواهید تمرینات مدیتیشن را مبتنی بر پایه دینامیک مغز انجام دهید، میتوانید از انستیتو سلامت مغز دانا کمک بگیرید. برای اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید و روی لینک زیر کلیک کنید: مدیتیشن هندسی بر پایه دینامیک مغز (BBFGM)
درمان تقویت انگیزه (MET):
درمان تقویت انگیزه رویکردی است که به افزایش آمادگی افراد برای تغییر کمک می کند. این می تواند برای بهبود تعهد و انگیزه برای شروع و ادامه درمان مفید باشد.
خانواده درمانی:
رویکردهای خانواده درمانی به ویژه در مورد نوجوانان و بزرگسالان جوان می تواند مفید باشد. این نوع درمان می تواند به خانواده هاکمک کند تا در مورد نحوه حمایت از بهبودی عزیزشان بیشتر بیاموزند و می تواند برای بهبود عملکرد کلی خانواده موثر باشد.
داروها
داروها را می توان برای درمان علائم ترک، کمک به افراد در ادامه درمان و جلوگیری از عود استفاده کرد. نوع دارویی که پزشک تجویز می کند به نوع اعتیادی که در حال درمان است بستگی دارد. برای مثال، داروهای مختلفی برای درمان اعتیاد به مواد افیونی، نیکوتین والکل وجود دارد.
گاهی اوقات داروها می توانند هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت مفید باشند. با یک پزشک در مورد گزینه هایی که برای شما دردسترس و مناسب هستند صحبت کنید.
چگونه اعتیاد را ترک کنیم؟ علائم ترک را مدیریت کنید
علائم ترک می تواند جنبه دشواری برای غلبه بر اعتیاد هم برای اعتیاد به مواد و هم برای اعتیادهای رفتاری باشد. با اعتیاد به مواد، جنبه های فیزیولوژیکی ترک می تواند مانند یک آنفولانزای بد بسیار ناراحت کننده باشد، یا حتی می تواند تهدید کننده زندگی باشد. به همین دلیل، بهتر است در مورد بهترین راه و بهترین مکان برای ترک یک ماده با پزشک صحبت کنید.
همچنین می توانید در مورد داروهایی که می توانند به شما در مقابله با علائم ترک اعتیاد کمک کنند، با پزشک صحبت کنید.
خوشبختانه، بیشتر علائم حاد ترک در عرض یک یا دو هفته پس از ترک از بین می روند. با این حال، برخی از افرادی که اعتیاد را ترک میکنند متوجه میشوند که برخی از علائم ترک به نظر میرسد که ادامه دارند. این به عنوان سندرم ترک پس از حاد (PAWS) شناخته می شود و در برخی موارد می تواند هفته ها، ماه ها یا حتی سال ها ادامه یابد.
علاوه بر این، گاهی اوقات اعتیاد میتواند مشکلات زمینهای سلامت روان مانند اضطراب، افسردگی، اختلالات خواب و حتی روانپریشی را پنهان کند. اگر احساس آشفتگی می کنید، یا نگران این هستید که دنیا یا افراد دیگر از زمانی که ترک کرده اید عجیب یا ناراحت کننده به نظر می رسند، با یک پزشک صحبت کنید. درمان های موثری وجود دارد که می تواند کمک کند.
از عود جلوگیری کنید
در حالی که می تواند ناامید کننده و خسته کننده باشد، عود بسیار رایج است. با این حال، همانطور که موسسه ملی سوء مصرف موادمخدر (NIDA) توضیح می دهد، عود به معنای شکست درمان نیست. ماهیت مزمن اعتیاد به این معنی است که عود کردن اغلب بخشی از فرآیند ترک است.
در حدود 40 تا 60 درصد از افرادی که برای غلبه بر اختلال مصرف مواد تلاش می کنند، عود اتفاق میافتد.
با این حال، مهم است که بدانیم این میزان با میزان عود بیماریهای مزمن دیگر مانند فشار خون بالا و آسم قابل مقایسه است.
دلایل رایج برای عود بیماری عبارتند از:
هوس ها:
هوس ها انگیزه های قوی برای استفاده یا درگیر شدن در رفتار اعتیاد آور هستند و در طول ترک اعتیاد رایج هستند. اگرچه ممکن است احساس شدید ایجاد کنند، اما شما می توانید یاد بگیرید که با هوس ها کنار بیایید.
فکر کردن به اینکه میتوانید «فقط یک بار دیگر» آن را انجام دهید:
یکی دیگر از دلایل رایج عود این است که فکر کنید اکنون کنترل دارید و مثلاً یک نوشیدنی، مهم نیست. ممکن است و ممکن است نباشد. ممکن است متوجه شوید که دیگر حتی از آن لذت نمی برید، یا ممکن است استفاده از آن به طور منظم یا بیش از حد ریسکی باشد. اما حتی می تواند به معنای مصرف بیش از حد یا مرگ باشد.
خطرات عود
عود بیماری شایع است، اما در مورد برخی از مواد می تواند خطرناک و حتی کشنده باشد. خطر مرگ در اثر مصرف بیش از حد در صورت ترک مصرف بسیار زیاد است زیرا تحمل شما نسبت به دارو بسیار کمتر از قبل از ترک خواهد بود.
به یاد داشته باشید که عود نشانه شکست شما نیست. اولین کاری که باید انجام دهید وقتی متوجه شدید که عود اتفاق افتاده این است که بفهمید چه اتفاقی افتاده است. درک اینکه چرا عود رخ داده اغلب یکی از مهم ترین بخش های غلبه بر یک اختلال مصرف مواد است.
هنگامی که محرک های خود را درک کردید، می توانید چیزهایی را در جای خود قرار دهید تا احتمال عود مجدد را کاهش دهید. سپس می توانید آنچه را که از اولین باری که ترک کردید آموخته اید به کار ببرید یا آن را کاهش دهید تا دفعه بعد موفق تر باشید.
چگونه اعتیاد را ترک کنیم؟ نکاتی برای غلبه بر اعتیاد
ترک یک تجربه متفاوت برای هر کسی است. برخی افراد آن را توانمندی می دانند. دیگران آن را دردناک، دشوار و ناامیدکننده میدانند و گاهی قبل از رسیدن به هدف خود با مشکلات زیادی مواجه می شوند. با این حال، دیگران در طول فرآیند ترک اعتیاد جنبههای جدیدی را برای خود کشف میکنند.
هیچ راه “درستی” برای احساس در هنگام ترک وجود ندارد. با این حال، اگر احساس افسردگی می کنید یا مدام می خواهید به رفتار اعتیادآور بازگردید، باید به دنبال حمایت و درمان باشید.
تغییرات در روابط را پیش بینی کنید
با غلبه بر اعتیاد، روابط و دوستیهای شما احتمالاً تغییر میکند. با این حال، اگر زمانی که فعالانه درگیر اعتیاد خود بوده اید، به دوستان یا خانواده خود آسیب رسانده اید، ممکن است زمان و تلاش لازم باشد تا اعتماد دوباره برقرار شود. تقویت روابط مثبت با افراد حامی در زندگی شما می تواند نقش مهمی در بهبودی و پرهیز مداوم شما داشته باشد.
از رفتارهای اعتیادآور جایگزین اجتناب کنید
رفتارهای اعتیادآور فرآیندهای عصبی و روانی مشابهی دارند و احساسات پاداش دهنده ای را ایجاد می کنند، بنابراین رفتارهای اعتیادآور جایگزین در میان کسانی که سعی در غلبه بر اعتیاد دارند رایج است. تمرکز بر یافتن راهبردهای مفید و سالم که از بهبودی طولانی مدت شما حمایت می کند مهم است.
عوامل حواس پرتی را پیدا کنید
به دنبال چیزهایی باشید که به شما کمک می کند وقت شما را اشغال کند و ذهن شما را از هوس مواد مخدر دور نگه دارد. حتی چیزهای ساده ای مانند صحبت کردن با یک دوست، تماشای یک برنامه تلویزیونی، خواندن کتاب یا پیاده روی می تواند حواس پرتی کافی را در زمانی که شما منتظر هستید تا یک هوس از بین برود، ایجاد کند.
اختلالات سلامت روان همزمان را درمان کنید
جنبه مهم دیگر اجتناب از اعتیاد جایگزین، رسیدگی به هرگونه مشکل اساسی سلامت روان است. مصرف مواد معمولاً در کنار سایر اختلالات سلامت روان رخ می دهد.
تحقیقات نشان داده است که از بزرگسالانی که دارای اختلال مصرف مواد هستند، 37.9٪ دارای نوع دیگری از بیماری روان هستند.
اعتیادها میتوانند آسیبهای گذشته یا احساس پوچی، غم یا ترس را بپوشانند. درمانهای روانشناختی و همچنین داروها میتوانند در درازمدت این مشکلات را تسکین دهند، که اعتیاد به مرور زمان بدتر میشود.
حرف اخر چگونه اعتیاد را ترک کنیم
وقتی صحبت از ترک اعتیاد به میان میآید، رویکرد یکسانی برای همه وجود ندارد. تغییرات سبک زندگی، رفتار درمانی، داروها و گروه های حمایت متقابل ممکن است در درمان شما نقش داشته باشند، اما مهم است که رویکردی را پیدا کنید که برای نیازهای شما بهترین عملکرد را دارد.
بهبودی درازمدت مقصد نهایی نیست، بلکه فرآیندی مداوم برای رویارویی و کنار آمدن با زندگی بدون عقبنشینی در رفتارهای اعتیادآور است. این نیاز به تعهد مستمر دارد، که می تواند در هر زمان تزلزل ایجاد کند، به ویژه در مواقع استرس.
در صورت نیاز به دنبال کمک باشید. سایر افراد در حال بهبود یا متخصصانی که در زمینه اعتیاد کار می کنند می دانند که شما هنوز به حمایت نیاز دارید.
چگونه اعتیاد را ترک کنیم؟ اینجا جایی است که کلینیک سلامت مغز دانا وارد عمل می شود:
کلینیک سلامت مغز دانا یک رویکرد جامع و دلسوزانه برای درمان اعتیاد ارائه می دهد. تیم کارشناسان ما پیچیدگی های اعتیاد را درک می کنند و خدمات مختلفی را برای حمایت از بهبودی شما ارائه می دهند:
درمان فردی:
از یک درمانگر کمک میگیرید تا دلایل اصلی اعتیاد خود را کشف کنید و مکانیسمهای مقابله سالم را ایجاد کنید.
گروه های پشتیبانی:
با دیگران در مسیرهای مشابه در یک محیط امن و قابل درک ارتباط برقرار کنید.
برنامه های ترک:
علائم ترک را تحت نظارت پزشکی (در صورت نیاز) ایمن مدیریت کنید.
برنامه ریزی پیشگیری از عود:
استراتژی هایی برای شناسایی و مدیریت محرک ها برای جلوگیری از عود ایجاد کنید.
اولین قدم را بردارید:
برداشتن اولین قدم اغلب سخت ترین است. مرکز سلامت مغز آن را ساده کرده است.
همین حالا می توانید نوبت خود را از طریق لینک زیر رزرو کنید!
شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
به یاد داشته باشید، شما در این مبارزه تنها نیستید. با حمایت مناسب و تعهد به تغییر، می توانید از اعتیاد رها شوید و زندگی خود را دوباره به دست آورید. بگذارید کلینیک سلامت مغز دانا کنار شما در مسیر آینده ای روشن تر باشد.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.