پشیمانی از بچه دار شدن ممکن است؟ چرا برخی پشیمان می شوند؟ با هم بشنویم:
هنگام برنامه ریزی برای بچه دار شدن، طبیعی است که نگرانی داشته باشید. ممکن است با خود فکر کنیم که آیا میتوانیم پدر و مادر خوبی باشیم، آیا میتوانیم از نظر مالی یک خانواده را حمایت کنیم و چگونه بین کار و فرزندپروری تعادل برقرار کنیم. همچنین ممکن است از خودمان این سوال را بپرسیم: “اگر از داشتن فرزند پشیمان شوم چه؟”
این یک نگرانی رایج است، اما به ندرت درباره آن صحبت می شود. در اینجا نگاهی می اندازیم به این که چرا افراد ممکن است این سوال را بپرسند و معمولاً چه چیزی باعث این نگرانی ها می شود. ما همچنین در مورد اینکه چگونه تصمیم بگیریم آیا داشتن فرزند برای ما مناسب است یا خیر و اگر بعد از پدر و مادر شدن در نهایت پشیمان شدیم، چه کار کنیم صحبت میکنیم.
پشیمانی از بچه دار شدن چقدر رایج است؟
این ایده که والدین ممکن است از داشتن فرزند پشیمان شوند، مفهومی است که برای بسیاری پوشیده از شرم است. قرار نیست والدین چنین احساسی داشته باشند، درست است؟ با این که اکثر والدین معمولاً چنین احساسی ندارند – یا برای مدت طولانی این احساس را ندارند – این یک پدیده کاملاً غیر معمول نیست.
دادهها در مورد اینکه دقیقاً چه تعداد از والدین از داشتن فرزند پشیمان میشوند محدود است، احتمالاً به این دلیل که این موضوعی نیست که بسیاری از صحبت کردن درباره آن احساس راحتی کنند. طبق یک مطالعه در سال 2021 که در PLOS ONE منتشر شد – که به داده های ایالات متحده و اروپا نگاه کرد – بین 8٪ تا 17٪ والدین از داشتن فرزند پشیمان هستند.
محققان این مطالعه همچنین خاطرنشان کردند که والدین در لهستان سطوح بالاتری از پشیمانی را نسبت به والدین در ایالات متحده گزارش کردند.
داده های این مطالعه در مورد والدین آمریکایی از نظرسنجی گالوپ در سال 2013 بدست آمد. در آن نظرسنجی از والدین بالای 45 سال پرسیده شد: اگر می توانستند دوباره تصمیم بگیرند، چند فرزند خواهند داشت؟ حدود 7 درصد گفتند که بچه دار نمی شدند، که نشان می دهد ممکن است از بچه دار شدن پشیمان باشند.
چرا والدین ممکن است از داشتن فرزند پشیمان شوند؟
دلایل پشیمانی والدین از داشتن فرزند می تواند در مورد هر فرد دیگر بسیار متفاوت باشد و پیچیده باشد. همانطور که مطالعه PLOS ONE اشاره می کند، یک عامل اصلی فشاری است که بسیاری از والدین – به ویژه زنان – برای بچه دار شدن احساس می کنند.
از زنان انتظار می رود که بخواهند مادر شوند، و بسیاری به سادگی احساس نمی کنند که در این مورد حق انتخابی دارند – حتی اگر شک داشته باشند که بچه دار شدن برای آنها مناسب نیست. بچه دار شدن در زمانی که فرد واقعاً نمی خواهد می تواند منجر به احساس پشیمانی شدید شود. همچنین می تواند بر هویت آنها تأثیر بگذارد.
عوامل دیگری که ممکن است در مورد پشیمانی والدین از داشتن فرزند نقش داشته باشند عبارتند از:
- سابقه شخصی تجربیات نامطلوب دوران کودکی
- تاریخچه مشکلات سلامت روان
- تاریخچه ای از بیماریهای سلامت جسمانی
- مشکلات مالی یا زناشویی
- داشتن فرزندی با نیازهای ویژه
مطالعه ای که در مجله Family Issues منتشر شد، پست های Reddit را بررسی کرد تا بفهمد چرا والدین گاهی اوقات از داشتن فرزند پشیمان می شوند. اکثر والدین دقیقاً از داشتن فرزند پشیمان نبودند، اما از برخی شرایط مربوط به تشکیل خانواده خود پشیمان بودند. اینها شامل زمان بچه دار شدن، تعداد بچه هایی که داشتند، فداکاری هایی که باید انجام می دادند، همسرشان و جنبه هایی از جامعه بود که بچه دار شدن را دشوار می کرد.
والدین در Reddit نیز با توصیف داشتن فرزندان چالش برانگیز، خودشناسی به عنوان والدین «بد»، بیزاری از پدر و مادر بودن و آرزوی زندگی بدون فرزند ابراز پشیمانی کردند. این والدین گفتند که اگر می توانستند به عقب برگردند، بچه دار نمی شدند.
چگونه تصمیم بگیریم که بچه داشته باشیم یا نه
تصمیم برای بچه دار شدن ممکن است پر از دردسر باشد. اغلب فشار عمیقی از سوی دیگران – به ویژه خانواده – برای بچه دار شدن وجود دارد. ممکن است فشار داخلی را نیز تجربه کنیم. گاهی اوقات ممکن است ما دیدگاه متفاوتی با شریک زندگی خود داشته باشیم که می تواند استرس شدیدی را به یک رابطه وارد کند. یکی دیگر از عوامل بالقوه آن، انتظار اجتماعی است که بخشی از بزرگ شدن و بالغ شدن، تشکیل خانواده است.
اما هیچ پاسخ درستی برای بچه دار شدن یا بچه نداشتن وجود ندارد. این یک افسانه است که بچه داشتن چیزی است که ما را به یک بزرگسال “واقعی” تبدیل می کند، یا اینکه بچه دار شدن زندگی ما را کامل می کند و ما را خوشحال می کند. زندگی بدون فرزند بهترین انتخاب برای بسیاری از افراد است.
برخی از افراد به دلیل آسیبهای روانی در گذشته نمیخواهند بچه دار شوند. در مواردی مانند این، مراجعه به یک درمانگر میتواند به حل این مسائل کمک کند و همچنین در نظر گرفتن اینکه آیا بچهدار شدن تصمیم درستی است یا خیر.
هنگام تصمیم گیری در مورد بچه دار شدن یا بچه نداشتن، مهم است که عواملی مانند وضعیت زندگی، سن و وضعیت مالی و همچنین ازدواج، شراکت یا عدم وجود آنها را بسنجیم. باز هم پاسخ «درست» وجود ندارد. این یک تصمیم پیچیده و عمیقا شخصی است.
اگر از داشتن بچه پشیمان شدیم چه کنیم؟
برخی از والدین در مورد بچه دار شدن با احساسات شدید پشیمانی دست و پنجه نرم می کنند – احساساتی که نمی توانند از آن خلاص شوند. والدین دیگر افکار گذرا یا احساس پشیمانی را تجربه می کنند. اما آیا این پشیمانی واقعی است یا ممکن است فرسودگی یا حتی افسردگی پس از زایمان باشد؟
فرسودگی در مقابل پشیمانی
پدر یا مادر بودن گاهی اوقات می تواند بسیار چالش برانگیز باشد و بسیاری از والدین مستعد فرسودگی هستند. طبق گفته انجمن روانشناسی آمریکا (APA)، فرسودگی والدین فقط شامل خستگی و فرسودگی شدید نمی شود، بلکه می تواند شامل فاصله گرفتن عمدی از فرزندان، حتی احساس تنفر نسبت به آنها و عدم تمایل به نزدیک شدن به آنها باشد.
در نتیجه این احساسات، والدین فرسوده ممکن است احساس کنند والدین «بد» هستند و نسبت به احساسی که نسبت به فرزندانشان دارند احساس گناه و شرمندگی کنند. این احساسات می تواند شبیه برخی از احساساتی باشد که والدینی که از داشتن فرزند پشیمان هستند، تجربه می کنند.
اگر فردی به جای پشیمانی کامل از بچه دار شدن، فرسودگی را تجربه می کند، کارهایی وجود دارد که می تواند انجام دهد تا احساس بهتری داشته باشد، از جمله:
- در میان گذاشتن احساسات خود با یک فرد مورد اعتماد یا درمانگر
- کار بر روی راه هایی برای مدیریت استرس
- در نظر گرفتن راههایی برای تفویض برخی از مسئولیتها، مانند جذب شریک زندگی برای مشارکت بیشتر یا استخدام کمک برای مراقبت از کودکان یا خانه داری
- در صورت امکان استراحت های کوچک داشته باشید—حتی 10 دقیقه پیاده روی در اطراف می تواند به کاهش استرس و بهبود خلق و خو کمک کند.
- معنی والدین خوب بودن را دوباره ارزیابی کنید. تشخیص دهید که کمال در فرزندپروری غیرممکن است
آیا ممکن است افسردگی پس از زایمان باشد؟
پشیمانی از پدر و مادر شدن بلافاصله پس از پدر مادر شدن می تواند نشانه ای از یک اختلال خلقی پس از زایمان مانند افسردگی پس از زایمان باشد. افسردگی پس از زایمان (PPD) تقریباً یک نفر از هر 9 والدین جدید را مبتلا می کند. با احساس پوچی، ناامیدی، تحریک پذیری، افکار تند، بی خوابی و غم مشخص می شود.
احساس جدا شدن یا جدا شدن از کودک، عدم عشق به او، یا احساس یک مادر بد بودن نیز از علائم رایج افسردگی پس از زایمان است و ممکن است منجر به پشیمانی از بچه دار شدن شود. خبر خوب این است که افسردگی پس از زایمان معمولاً از طریق ترکیبی از روان درمانی و دارو قابل درمان است. با روان درمانی، میتوان دوباره احساس کرد که خودمان هستیم و احساس پیوند بیشتری با کودک خود کنیم.
نکاتی برای مدیریت پشیمانی والدین
برای والدینی که احساس پشیمانی پایدار را تجربه می کنند، کنار آمدن با این احساسات می تواند سخت باشد، به خصوص به این دلیل که پشیمانی از بچه دار شدن یک موضوع تابو برای شروع است. در اینجا چند نکته برای مدیریت این احساسات وجود دارد:
- بسیار مهم است که این احساسات را در درون خود نگه ندارید یا سعی نکنید آنها را پنهان کنید. این معمولا فقط پشیمانی را تشدید می کند و مقابله با آن را دشوارتر می کند.
- گاهی اوقات انتظارات ما از اینکه فرزندپروری قرار است چگونه باشد و در واقع چیست، مطابقت ندارد – و این اشکالی ندارد. برقراری صلح با واقعیت آنچه که فرزندپروری برای ما به نظر می رسد می تواند به کاهش پشیمانی کمک کند
- یافتن والدین دیگری برای صحبت با آنها که احساس پشیمانی نیز می کنند می تواند به ما کمک کند کمتر احساس تنهایی کنیم.
- صحبت کردن با یک درمانگر یا مشاور در مورد احساساتمان می تواند به ما کمک کند آن را بهتر درک کنیم، با آنها صلح کنیم و بفهمیم چگونه می توانیم با آنها کنار بیاییم.
حرف آخر
تجربه پشیمانی از بچه دار شدن می تواند یک تجربه دشوار باشد. درک این نکته مهم است که فردی که چنین احساسی دارد تنها نیست. برای هر پدر و مادری، داشتن فرزند تجربه ای رضایت بخش یا لذت بخش نیست.
به یاد داشته باشید، شما تنها نیستید. بسیاری از والدین لحظات شک و تردید را تجربه می کنند یا با مسئولیت عظیمی که با تربیت فرزندان همراه است، دست و پنجه نرم می کنند. نکته کلیدی این است که اجازه ندهید این احساسات در سکوت ادامه دار باشند.
صحبت با یک درمانگر می تواند ابزار قدرتمندی برای پردازش این احساسات و ایجاد مکانیسم های مقابله ای سالم باشد. در کلینیک سلامت مغز دانا، تیم ما متشکل از متخصصان با تجربه سلامت روان در حمایت از والدین تخصص دارند. ما فضایی امن برای کشف احساسات شما و ایجاد استراتژیهایی برای عبور از چالشها و لذتهای فرزندپروری ارائه میدهیم.
منتظر نمانید و رفاه خود را در اولویت قرار دهید. برای مشاوره همین امروز با کلینیک سلامت مغز دانا تماس بگیرید و اولین گام را به سوی تجربه فرزندپروری رضایت بخش تر بردارید. به یاد داشته باشید والدین شاد و سالم فرزندانی شاد و سالم تربیت می کنند.
برداشتن اولین قدم اغلب سخت ترین است. مرکز سلامت مغز آن را ساده کرده است. برای رزرو نوبت، اینجا کلیک کنید.
همین حالا می توانید نوبت خود را از طریق لینک زیر رزرو کنید!
شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.