07136476172 - 09172030360 [email protected]

دستگاه rTMS چیست و چه کاربردی دارد؟ با هم بشنویم:

سوالی که برای برخی از مراجعین ما بوجود می آید این است که دستگاه rTMS چیست؟ برای چه بیماری هایی کاربرد دارد؟ و آیا می تواند به بهبود آنها کمک کند؟ در این مقاله با جزئیات به ان خواهیم پرداخت. تحریک مغناطیسی فرا جمجمه‌ای (TMS) نوعی روش درمانی با استفاده از دستگاه تحریک مغز است. این روش غیرتهاجمی و بدون درد با استفاده از پالس‌های الکترومغناطیسی سلول‌های عصبی مغز را تحریک می‌کند و ممکن است به بهبود علائم اختلالات عصبی یا سلامت روان کمک کند.

TMS/rTMS به طور عمده برای درمان افسردگی به کار می‌رود. این روش در کمک به افرادی که به داروهای ضد افسردگی و روان درمانی پاسخ نداده‌اند، موفقیت‌آمیز بوده است. درواقع، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در سال ۲۰۰۸ TMS را برای این منظور تایید کرد. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد TMS ممکن است به سایر اختلالات مانند اضطراب، وسواس، آلزایمر و بیماری پارکینسون کمک کند.

نحوه‌ی عملکرد دستگاه rTMS

برای آنکه بدانیم دستگاه rTMS چیست ابتدا باید با نحوه عملکرد آن آشنا شویم. این درمان توسط تکنسین یا پزشک متخصص انجام می‌شود. این یک روش سرپایی است و نیازی به بستری ندارد، بنابراین ممکن است در یک کلینیک تخصصی پزشکی انجام شود.

قبل استفاده از دستگاه rTMS، باید بدانید که هیچ گونه ایمپلنت فلزی در سر خود نباید داشته باشید، همینطور افرادی که مبتلا به تشنج هستند بهتر است حتما پزشک خود را در جریان قرار دهند. در طی انجام TMS چه اتفاقی می‌افتد:

  • تکنسین یا متخصص برای به حداقل رساندن صدای کلیک ناشی از پالس‌های مغناطیسی به شما گیش گیر می‌دهد. شما روی یک صندلی راحت می‌نشینید. نیازی به هیچگونه بیهوشی ندارید و در طول درمان بیدار خواهید بود.
  • در اولین جلسه، تکنسین سر شما را اندازه‌گیری می‌کند تا محل قرارگیری کویل مغناطیسی و محل تحریک را تعیین کند. آن‌ها همچنین برای تنظیمات دستگاه rTMS اندازه‌گیری‌های دیگری انجام می‌دهند.
  • تکنسین کویل را بالای ناحیه جلویی مغز شما قرار می‌دهد. سپس، آن‌ها درمان را شروع می‌کنند.
  • با آزاد شدن پالس‌های مغناطیسی، صدای کلیک می‌شنوید. همچنین احساس ضربه خفیف یا تق‌تق در زیر کویل مغناطیسی خواهید کرد.
  • بسته به پروتکل درمانی، زمان این تحریک در هر جلسه ممکن است از 3 تا 30 دقیقه متغیر باشد. پس از تحریک مغز می‌توانید به راحتی به خانه بروید و فعالیت‌های عادی خود را از سر بگیرید.
  • شما باید این عمل را به مدت ۴ تا ۶ هفته، ۵ روز در هفته تکرار کنید. طول دقیق درمان شما به پاسخگویی و شرایط خاص شما بستگی دارد.

فواید بالقوه‌ی دستگاه rTMS چیست؟

تحریک مغناطیسی فرا جمجمه‌ای (TMS) فواید بالقوه‌ی زیادی دارد. محققان هنوز در حال بررسی این روش هستند، اما ممکن است به شرایط زیر کمک کند:

  • درمان افسردگی اساسی (MDD) با دستگاه rTMS: عمدتاً برای درمان اختلال افسردگی اساسی (MDD) که به طور خلاصه افسردگی نامیده می‌شود، استفاده می‌شود. این روش معمولاً برای کسانی که از دارو و روان درمانی نتیجه نگرفته‌اند، توصیه می‌شود. این حالت، افسردگی مقاوم به درمان نامیده می‌شود. تقریباً ۳۰ درصد از افراد مبتلا به افسردگی به دارو درمانی پاسخ نمی‌دهند. بر اساس تحقیقات انجام‌شده در سال ۲۰۱۵، افسردگی با کاهش فعالیت در قشر پیشانی مغز مرتبط است. این ناحیه از مغز درگیر علائم افسردگی مانند کاهش سطح انرژی و تغییرات اشتها است. دستگاه rTMS ممکن است با تحریک سلول‌های عصبی و افزایش فعالیت در این ناحیه کمک کند.
  • درمان وسواس فکری- اجباری (OCD) با دستگاه rTMS: ممکن است علائم اختلال وسواس فکری- اجباری (OCD) را بهبود بخشد. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در سال ۲۰۱۸ TMS را برای OCD تایید کرد. همانطور که در مورد افسردگی گفته شد، در صورتی که فرد مبتلا به OCD به دارو و روان درمانی پاسخ نداده باشد، TMS توصیه می‌شود. بر اساس یک مطالعه، افراد مبتلا به OCD اغلب فعالیت بیشتری بین قشر پیشانی و جسم مخطط دارند. این ارتباط بیش از حد با علائم شدید OCD مرتبط است. دستگاه rTMS می‌تواند برای مهار فعالیت در این ناحیه از مغز و در نتیجه کاهش علائم OCD استفاده شود.
  • درمان اضطراب با دستگاه rTMS: از آنجایی که TMS به درمان اختلالات روانی مانند افسردگی و OCD کمک می‌کند، ممکن است اضطراب را نیز کاهش دهد. زیرا این شرایط اغلب باعث ایجاد علائم اضطراب می‌شوند. TMS همچنین می‌تواند برای اختلال اضطراب فراگیر (GAD) مفید باشد.

دستگاه rTMS برای چه بیماری‌های دیگری کاربرد دارد؟

تحقیقات نشان داده‌اند که تحریک مغناطیسی فرا جمجمه‌ای (TMS) ممکن است در موارد زیر نیز موثر باشد:

  • اختلال استرس پس از سانحه (PTSD): طبق بررسی انجام‌شده در سال ۲۰۱۹، دستگاه rTMS در اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) اثربخشی نشان داد. همانطور که اشاره شد، TMS می‌تواند قشر پیشانی مغز را هدف قرار دهد، جایی که نحوه‌ی پردازش ترس و نگرانی را تنظیم می‌کند. کارآزمایی انجام‌شده در سال ۲۰۱۸ نشان داد که TMS همراه با درمان شناختی رفتاری برای PTSD موثر بوده است. اثر درمانی این ترکیب به مدت ۶ ماه ماندگار بود.

  • توانبخشی سکته مغزی: شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد دستگاه rTMS ممکن است به توانبخشی سکته مغزی کمک کند. سکته مغزی زمانی اتفاق می‌افتد که جریان خون به مغز مسدود یا کاهش می‌یابد و باعث مرگ سلول‌های مغزی می‌شود. این می‌تواند منجر به از دست دادن بلندمدت تحرک عضلات شود. طبق تحقیقات، استفاده از TMS پس از سکته مغزی می‌تواند به بهبود حرکتی کمک کند. ایده این است که پالس‌های مغناطیسی می‌توانند فعالیت قشر حرکتی را تغییر دهند، بخشی از مغز که حرکت ارادی را کنترل می‌کند. مقاله‌ای در سال ۲۰۱۷ همچنین نشان می‌دهد که TMS ممکن است با تحریک قشر حرکتی، دیسفاژی (مشکل بلع) را بهبود بخشد. نویسندگان این مقاله اضافه می‌کنند که دیسفاژی ۵۰ درصد از افرادی را که سکته مغزی را تجربه کرده‌اند، تحت تاثیر قرار می‌دهد.

  • اسکیزوفرنی: اسکیزوفرنی یک اختلال روانی مزمن و اغلب شدید است. علائم اصلی این بیماری توهمات شنوایی است که بر ۷۵ درصد از افراد مبتلا به اسکیزوفرنی تاثیر می‌گذارد. بر اساس بررسی انجام‌شده در سال ۲۰۱۹، هدف قرار دادن قشر گیجگاهی-آهیانه‌ای (تمپوروپاریتال) می‌تواند برای توهمات شنوایی مفید باشد. این ناحیه از مغز که درگیر زبان است، معمولاً در اسکیزوفرنی بیش از حد فعال است.

  • بیماری پارکینسون: بیماری پارکینسون یک اختلال عصبی است. این بیماری باعث اختلال در عملکرد حرکتی، از جمله لرزش، مشکلات تعادل و انجماد gait (فریز راه رفتن) می‌شود. انجماد gait وضعیتی است که در آن فرد در هنگام راه رفتن احساس یخ‌زدگی می‌کند و نمی‌تواند حرکت کند. مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۰ نشان داد که TMS ممکن است انجماد gait را بهبود بخشد. به گفته‌ی محققان، TMS اتصالات بین بخش‌های مغز درگیر در انجماد gait را عادی‌سازی می‌کند.

  • بیماری آلزایمر: دستگاه rTMS ممکن است برای بیماری آلزایمر، نوعی زوال عقل، فوایدی داشته باشد. این اختلال باعث کاهش تدریجی حافظه و زوال عقل می‌شود. طبق تحقیقات جدید، تصور می‌شود که TMS می‌تواند با تغییر اتصالات عصبی درگیر در حافظه و یادگیری به بیماری آلزایمر کمک کند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای درک چگونگی مدیریت بیماری آلزایمر با TMS مورد نیاز است.

  • درد مزمن: TMS به طور بالقوه می‌تواند شرایط درد مزمن مانند فیبرومیالژیا را بهبود بخشد. تحلیلی در سال ۲۰۱۷ نشان می‌دهد که TMS ممکن است با تحریک قشر حرکتی و کنترل انتقال‌دهنده‌های عصبی درگیر در درد، به بهبود وضعیت کمک کند. لازم به ذکر است که افسردگی و درد مزمن اغلب با هم رخ می‌دهند. افسردگی می‌تواند درد مزمن را تشدید کند، بنابراین TMS ممکن است با درمان علائم افسردگی کمک کند. همچنین rTMS برای درد های مزمن تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را دارد.

  • اعتیاد به نیکوتین: نیکوتین باعث آزاد شدن دوپامین می‌شود که به آن «هورمون شادی» نیز می‌گویند. دوپامین سیگنال‌هایی را به سیستم پاداش مغز، از جمله قشر پیشانی، ارسال می‌کند که منجر به میل شدید به نیکوتین و اعتیاد می‌شود. بر اساس مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۳، TMS می‌تواند با هدف قرار دادن قشر پیشانی به کاهش میل به نیکوتین کمک کند. محققان بر

    چه کسانی می‌توانند از دستگاه rTMS استفاده کنند؟

    تا به امروز، تحریک مغناطیسی فرا جمجمه‌ای (TMS) بیشتر به عنوان درمانی برای افسردگی مورد مطالعه قرار گرفته است. نرخ موفقیت TMS برای افسردگی امیدوارکننده است. نرخ پاسخگویی برای افسردگی بین ۳۰ تا ۶۴ درصد است. تحقیقات بیشتری برای درک نرخ موفقیت برای سایر شرایط پزشکی مورد نیاز است.

    اگر دچار افسردگی هستید، پزشک احتمالاً قبل از TMS آنتی‌depressantها و روان درمانی را توصیه می‌کند. با این حال، اگر موارد زیر در مورد شما صدق می‌کند، ممکن است گزینه‌ی مناسبی برای استفاده از دستگاه rTMS باشید:

    • از یک یا چند داروی ضد افسردگی بدون نتیجه استفاده کرده‌اید.
    • هنگام استفاده از داروهای ضد افسردگی، عوارض جانبی منفی را تجربه کرده‌اید.

    چه کسانی نباید از دستگاه rTMS استفاده کنند؟

    در حالی که TMS ایمن در نظر گرفته می‌شود، اما برای همه مناسب نیست. در صورت داشتن موارد زیر باید از این روش درمانی اجتناب کنید:

    • داشتن فلز در سر، مانند:
      • تحریک کننده های عمقی مغز
      • الکترودها
      • استنت‌های گردن یا مغز
      • کلیپ‌ها یا کویل‌های آنوریسم
      • ترکش یا گلوله
      • تاتوهای صورت با جوهر فلزی
      • پلاک‌های فلزی
      • ایمپلنت‌های حلزونی
      • پیرسینگ‌های دائمی

    میدان‌های مغناطیسی در دستگاه rTMS می‌توانند باعث گرم شدن یا حرکت این ایمپلنت‌ها شوند که می‌تواند منجر به آسیب‌های جدی شود. اگر بریس یا پرکردگی دندان دارید، مشکلی برای دریافت این درمان وجود ندارد.

    همچنین در موارد زیر ممکن است نیاز به اجتناب از TMS داشته باشید:

    • سابقه صرع یا تشنج
    • مصرف داروهای محرک
    • دارو هایی که آستانه تشنج را کاهش می دهد

    عوارض دستگاه rTMS

    عوارض جانبی TMS غیرمعمول است. در صورت بروز عوارض، ممکن است شامل موارد زیر باشد تمام این عوارض خفیف و موقت هستند و بعد از جلسه درمان از بین خواهند رفت:

    • سردردهای خفیف و موقت(شایع‌ترین)
    • سرگیجه
    • درد پوست سر
    • درد گردن
    • سوزن سوزن شدن
    • تکان خوردن صورت
    • خواب آلودگی
    • تغییر در عملکرد شناختی در حین درمان

    علائمی مانند سردرد و سرگیجه معمولاً پس از چند جلسه درمان برطرف می‌شوند. همچنین خطر تشنج وجود دارد، اما این عارضه جانبی نادر است. خطر ابتلا به تشنج در طی دوره درمان کمتر از یک دهم درصد است.

    هزینه درمان با دستگاه rTMS چقدر است؟

    هزینه یک دوره TMS می‌تواند بین ۶۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ دلار باشد. در ایران نیز حدود هزینه درمان 15 جلسه درمان با rTMS در سال 1403 بین 10 تا 15 میلیون تومان می باشد. بیمه های تکمیلی شما ممکن است هزینه استفاده از دستگاه rTMS را تحت پوشش قرار دهد، اما این به سابقه پزشکی شما بستگی دارد. ممکن است قبل از دریافت پوشش TMS ، مجبور باشید حداقل چهار داروی ضد افسردگی را امتحان کنید. همچنین، در صورت بروز واکنش‌های منفی هنگام استفاده از داروهای ضد افسردگی، ممکن است تحت پوشش قرار بگیرید. برای اطلاعات بیشتر می توانید با بیمه خود تماس بگیرید.

    آیا دستگاه rTMS تحت پوشش بیمه درمانی است؟

    اگر داروهای ضد افسردگی و روان درمانی برای شما موثر نباشد، بیمه تکمیلی هزینه TMS را پوشش می‌دهد.

    جمع‌بندی

    تحریک مغناطیسی فرا جمجمه‌ای (TMS) فعالیت سلول‌های عصبی مغز را هدف قرار می‌دهد که ممکن است علائم افسردگی را کاهش دهد. همچنین ممکن است برای اختلالاتی مانند وسواس فکری- اجباری، اضطراب و PTSD نیز مفید باشد.

    این روش حتی ممکن است باعث بهبود اختلال در عملکرد حرکتی شود و به همین دلیل در بیماری پارکینسون، اسکلروز چندگانه یا توانبخشی سکته مغزی بالقوه مفید باشد.

    اگر در شیراز هستید و به استفاده از دستگاه rTMS علاقه‌مند هستید، می توانید با متخصصین ما در تماس باشید. ممکن است شما گزینه‌ی مناسبی باشید، به خصوص اگر جوان هستید، خطر کمی برای تشنج دارید و مصرف داروهای ضد افسردگی برایتان موثر نبوده است. با ما در تماس باشید 07136476172 – 09172030360

تفاوت TMSبا rTMS: کدامیک برای شما مناسب تر است؟

تحریک مغناطیسی مغز برای درمان افسردگی (هر چیزی که باید بدانید)

به این مقاله امتیاز دهید