اختلال دوقطبی در مقابل اختلال شخصیت مرزی: چگونه تفاوت را تشخیص دهیم؟ با هم بشنویم:
- اختلال دوقطبی در مقابل اختلال شخصیت مرزی
- اختلال دوقطبی چیست؟
- حالت شیدایی
- حالت افسرده
- اختلال شخصیت مرزی یا BPD چیست؟
- علائم اختلال دوقطبی و اختلال شخصیت مرزی
- طول دوره تغییرات خلق و خو
- عواطف و احساسات
- گزینه های درمان اختلال دوقطبی و اختلال شخصیت مرزی
- درمان اختلال دوقطبی
- درمان اختلال شخصیت مرزی
- یک بررسی سریع
- درباره نویسنده
اختلال دوقطبی در مقابل اختلال شخصیت مرزی
این دو وضعیت سلامت روان گاهی با هم اشتباه گرفته می شوند. اما درمان بستگی به این دارد که شخص واقعاً چه تشخیصی از پزشک متخصص اعصاب و روان دریافت کرده باشد. اختلال دوقطبی در مقابل اختلال شخصیت مرزی چطور قابل تشخیص است؟
هنگامی که نوبت به درمان موفقیت آمیز اختلال سلامت روان می رسد، تشخیص صحیح آن بسیار مهم است. متأسفانه، علائم بیماریهای مختلف ممکن است با هم تداخل داشته باشند و تشخیص درست را دشوار میکند.
اختلال شخصیت مرزی (BPD) و اختلال دوقطبی ممکن است در ابتدا شبیه به هم به نظر برسند و البته شباهت های کمی هم دارند، اما این دو حالت درواقع بسیار متفاوت هستند.
اختلال دوقطبی چیست؟
یک بیماری روانی است که باعث خلق و خوی بالا و پایین می شود که به آن شیدایی و افسردگی نیز می گویند. این حالتها شدیدتر از تغییرات خلقی هستند که اکثر مردم تجربه میکنند. آنها می توانند بر چگونگی زندگی افراد مبتلا به اختلال دوقطبی تأثیر بگذارند.
دوره های شیدایی یا افسردگی از نظر مدت زمان متفاوت اند اما اغلب روزها یا هفته ها طول می کشد. سایر علائم اختلال دوقطبی عبارتند از:
- تغییر در الگوهای خواب و سطح فعالیت
- رفتارهای بی خاصیت
- دوره های احساسات شدید غیرمعمول
حالت شیدایی
برای تشخیص اختلال دوقطبی، فرد باید حداقل یک دوره شیدایی یا هیپومانیک داشته باشد. هیپومانیا شکل کمتر شدید شیدایی است. این حالت شامل دوره های روان پریشی نمی شود. با این حال، هر دو نوع شیدایی با انرژی بالاتر و رفتار تکانشی مرتبط هستند. خودکشی در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی “یک خطر همیشه حاضر” است زیرا ممکن است بیماران در طی یک حالت شیدایی دست به خودکشی بزنند.
حالت افسرده
در حالت افراطی دیگر از مقیاس خلقی، افراد مبتلا به اختلال دوقطبی می توانند از حالت شیدایی به حالت افسرده تبدیل شوند. در طول افسردگی، برخی افراد در خواب مشکل دارند در حالی که برخی دیگر بیش از حد معمول می خوابند. آنها ممکن است با تصمیم گیری احساس غرق شدن کنند و در افکار منفی دچار وسواس شوند.
اختلال شخصیت مرزی یا BPD چیست؟
اختلال شخصیت مرزی نیز یک بیماری روانی است که بر خلق و خوی فرد تأثیر می گذارد. BPD می تواند باعث شود افراد در تنظیم احساسات خود مشکل داشته باشند. آنها این احساسات را قوی تر درک می کنند و این احساسات می توانند ناگهان تغییر کنند. این مشکل می تواند باعث موارد زیر شود:
- احساس ترک شدن
- تلاش برای جلوگیری از ترک شدن
- رابطه شخصی ناپایدار
- تصویر مخدوش و بهم ریخته از خود
- رفتارهای خودآزاری
- احساس مزمن کسالت یا پوچی
- احساس سردرگمی
علائم اختلال دوقطبی و اختلال شخصیت مرزی
به طور کلی، اختلال دوقطبی و BPD دو وضعیت متفاوت با علائم متفاوت هستند. اما شباهت ها و همچنین تفاوت های واضحی بینشان وجود دارد.
طول دوره تغییرات خلق و خو
اگرچه هر دو شرایط شامل نوسانات خلقی هستند، طول تغییرات خلق و خو می تواند متفاوت باشد. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است دورههایی از شیدایی یا افسردگی را تجربه کنند که میتواند چند روز تا چند هفته طول بکشد. تغییرات خلقی آنها معمولا در پاسخ به تعاملات درون روابطشان است. آنها همچنین می توانند دوره های زمانی بدون علائمی داشته باشند که می تواند از روزها تا سال ها ادامه یابد.
این مورد با افرادی که اختلال شخصیت مرزی دارند متفاوت است زیرا تقریباً هر روز علائم نوسانات خلقی را تجربه می کنند. این تغییرات خلقی کوتاه تر و پایدارتر هستند و در نتیجه استرس (یا سایر عوامل محیطی) رخ می دهند.
عواطف و احساسات
احساساتی که در طول نوسانات خلقی درک می شود نیز می تواند متفاوت باشد. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی از حالت های شیدایی یا افسردگی (یا هر دو به طور همزمان) در نوسان هستند. در حالی که افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی به طور کلی دوره های شیدایی ندارند، اما می توانند احساس افسردگی شدید را تجربه کنند.
هم افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و هم افراد مبتلا به اختلال دوقطبی می توانند احساسات شدید، تفکر خودکشی و رفتارهای تکانشی داشته باشند.
گزینه های درمان اختلال دوقطبی و اختلال شخصیت مرزی
گزینه های درمانی برای اختلال دوقطبی و اختلال شخصیت مرزی مشابه هستند. اگرچه گزینه های درمانی مشابه هستند، اما درمان اختلال دوقطبی آسان تر از درمان اختلال شخصیت مرزی است.
درمان اختلال دوقطبی
این مشکل هنگامی که به درستی تشخیص داده شد را می توان با گزینه های درمانی زیر به خوبی مدیریت کرد:
- درمان شناختی رفتاری به همراه مهارت ها و استراتژی هایی برای مقابله با تشخیص و علائم بیمار کمک کننده است.
- دارو ممکن است شامل تثبیت کننده های خلق و خو، داروهای ضد روان پریشی و/یا داروهای ضد افسردگی باشد.
- مدیتیشن و ورزش می تواند به بیمار در مدیریت علائم افسردگی، اضطراب و مشکل در خواب کمک کند.
- الکتروشوک درمانی (ECT)، تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای (TMS) و تحریک الکتریکی فراجمجمه ای روش هایی هستند که شامل تحریک مغز می شوند و می توانند علائم را تسکین دهند.
مانند بسیاری از شرایط مربوط به سلامت روان، داشتن یک تیم پشتیبانی نیز مهم است. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی که با موفقیت شرایط خود را مدیریت می کنند، اغلب روی عزیزان و ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی حساب می کنند. روش درمان در هر فرد ممکن است متفاوت باشد، بنابراین گزینه های درمانی خود را با یک تیم متخصص در میان بگذارید.
درمان اختلال شخصیت مرزی
راهکارهای درمانی اختلال شخصیت مرزی می تواند به بهبود کیفیت زندگی، علائم و عملکردتان کمک کند. اما ممکن است درمان دشوار باشد. درمان حتما باید توسط یک متخصص اعصاب و روان تایید شود، در غیر این صورت ممکن است موثر نباشد.
همانند اختلال دوقطبی، درمان شناختی رفتاری در درمان اختلال شخصیت مرزی اهمیت دارد. علاوه بر این، رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) بر آگاهی از احساسات بیمار تمرکز دارد و به طور خاص برای افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ایجاد شده است.
در مورد دارو، هیچ دارویی برای درمان علائم اصلی اختلال شخصیت مرزی طراحی نشده است. اما داروهایی برای علائم خاص، مانند افسردگی و نوسانات خلقی، ممکن است کمک کننده باشند.
یک بررسی سریع
اختلال دوقطبی و اختلال شخصیت مرزی هر دو بیماری های روانی هستند که بر احساسات و خلق و خوی افرادی که با آن تشخیص داده شده اند، تأثیر می گذارد. اگرچه ممکن است مشابه به نظر برسند، اما تفاوتهای خاصی وجود دارد – مانند طول و نوع علائم – که آنها را به دو اختلال کاملاً متفاوت تبدیل میکند.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان به دنبال گزینه های حمایتی یا درمانی برای اختلال دوقطبی یا BPD هستید، با همین الان با ما تماس بگیرید. در اینجا می توانید بهترین روش درمانی را برای شما یا عزیزتان تعیین کنیم.
منبع: https://www.health.com/condition/borderline-personality-disorder/bipolar-vs-bpd
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.