اصلا تمرکز ندارم چیکار کنم؟ با هم بشنویم:
اگر شما فردی هستید که در تمرکز و توجه مشکل دارید، نمیتوانید حتی به مدت کوتاه روی یک مطلب متمرکز بمانید، این مقاله برای شماست. امتحان دارید ولی نمی توانید حتی چند دقیقه متمرکز مطالعه کنید، مدام تلفن همراه خود را چک می کنید، حتی محیط اطرافتان یا یک صدای ضعیف هم به راحتی تمرکز شما را مختل می کند؟! با ما همراه باشید. اصلا تمرکز ندارم چیکار کنم؟
ما در کلینیک سلامت مغز دانا با متخصصین مجرب اعصاب و روان، علوم اعصاب، مغز و اعصاب و روانشناسی با کمک دارو و تکنولوژی های به روز جهانی در کنار شما هستیم. همین الان با یک کلیک وقت خود را رزرو کنید.
چرا نمی توانم تمرکز کنم؟
هر بار که برای کار دست و پنجه نرم میکنید، ذهنتان منحرف میشود یا شروع به پیمایش در گوشی خود میکنید. این مورد برای شما آشنا بنظر می رسد؟ اغلب مردم هر از گاهی در تمرکز مشکل دارند. اما اگر اغلب اتفاق میافتد، ممکن است تعجب کنید که چرا نمیتوانید در کار خود متمرکز باقی بمانید.
بسیاری از چیزها، مانند عادات روزمره، می توانند بر توانایی شما برای تمرکز تأثیر بگذارند. در برخی موارد، یک مشکل سلامتی ممکن است علت آن باشد. در اینجا هر چیزی لازم است بدانید آورده شده است.
توجه کوتاه مدت ممکن است نشانه یکی از مشکلات زیر باشد:
بیش فعالی.
این فقط یک مسئله بچه گانه نیست. در بزرگسالان، علائم اصلی این وضعیت سلامت روان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکل در تمرکز
- تکانشگری
- نوسانات خلقی
- مدیریت زمان ضعیف
اضطراب
نگرانی درواقع نیروی مغز را مصرف می کند پس این می تواند مانع از تمرکز شود. علائم اختلال اضطراب فراگیر می تواند شامل موارد زیر باشد:
- اضطراب مداوم
- ترس
- بلاتکلیفی
افسردگی
اختلال خلقی بیش از احساس غم و اندوه است. همچنین بر بخشهایی از مغز که مسئول این موارد هستند تأثیر میگذارد:
- توجه
- حافظه
- تصمیم گیری
دارو
برخی داروها می توانند نحوه عملکرد مواد شیمیایی مغز را تغییر دهند. ممکن است حافظه و تمرکز شما را به هم بزنند. اینها شامل داروهایی برای:
- خواب
- آلرژی
- بی اختیاری (زمانی که نمی توانید مثانه خود را کنترل کنید)
- افسردگی
- اسپاسم عضلانی
مشکلات تیروئید
هورمون هایی که این غده می سازد برای چندین عملکرد بدن از جمله تفکر مهم هستند. اگر غده تیروئید شما به اندازه کافی یا بیش از حد تولید نمی کند، ممکن است در تمرکز مشکل داشته باشید.
چه زمانی باید به دنبال کمک باشید؟ اصلا تمرکز ندارم چیکار کنم؟
اگر نمی توانید تمرکز کنید، به طوری که زندگی شما را تحت تاثیر قرار می دهد، با پزشک خود صحبت کنید. به عنوان مثال، ممکن است متوجه شوید که در مدرسه یا محل کار عقب مانده اید.
همچنین اگر هر یک از علائم زیر را دارید، باید یک وقت ملاقات بگیرید:
- احساس مداوم غم، ناامیدی یا گناه
- تغییر در عادات خواب شما، مانند نخوابیدن یا زیاد خوابیدن
- نگرانی یا اضطرابی که ماه ها طول کشیده یا بر زندگی روزمره شما تأثیر می گذارد
- احساس خستگی بی دلیل
- پوست خشک، یبوست، صورت پف کرده و/یا صدای خشن
- کاهش وزن ناخواسته، بی خوابی و عدم تحمل گرما
سایر مواردی که می تواند بر تمرکز تأثیر بگذارد
این موارد همچنین بر دامنه توجه شما تأثیر می گذارد:
استرس
کارشناسان فکر میکنند زمانی که استرس دارید، بخشی از مغز که مسئول بقا است، کار شما را به دست میگیرد. سایر بخشهای مغز شما، مانند آنهایی که توجه و تفکر را کنترل میکنند، انرژی زیادی دریافت نمیکنند.
گرسنگی
مغز شما برای کار کردن به سوخت نیاز دارد. وقتی قند خون شما پایین می آید، تمرکز کردن سخت تر می شود.
انجام هم زمان چند کار
کار بر روی یک گزارش در حین پاسخ دادن به ایمیل ها و گوش دادن به یک تماس کنفرانسی ممکن است صرفه جویی در زمان به نظر برسد. اما شعبده بازی بیش از حد یکباره می تواند نتیجه معکوس داشته باشد. مغز ما برای کنترل یک چیز در یک زمان تنظیم شده است. تحقیقات نشان می دهد که تعویض مداوم دنده باعث می شود کارایی کمتری داشته باشید و احتمال اشتباه را افزایش دهید.
کمبود خواب
وقتی خسته هستید توجه کردن سخت است. این به این دلیل است که سلول های مغز شما در هنگام خواب شارژ و بهبود می یابند. وقتی به اندازه کافی استراحت نمی کنید، آنها به خوبی کار نمی کنند. تحقیقات نشان می دهد که نخوابیدن حتی یک شب، تمرکز را سخت تر می کند و مانع از حواس پرتی می شود.
مصرف زیاد غذاهای شیرین یا چرب
شکر باعث افزایش سریع قند خون و به دنبال آن کاهش انرژی می شود. در همین حال، غذاهای سرشار از چربی اشباع شده ناسالم ممکن است باعث التهاب شود که بر مغز شما تأثیر می گذارد. یک مطالعه نشان داد که زنان پس از خوردن یک وعده غذایی سرشار از چربی غیراشباع، در تست توجه خود عملکرد بدتری داشتند.
چطور توجه و تمرکزم رو بهبود بدم؟ اصلا تمرکز ندارم چیکار کنم؟
این تغییرات را برای تقویت تمرکز خود انجام دهید:
زمانهای مشخصی را برای هر کار برنامهریزی کنید. مانند نیم ساعت وقت صبح و بعد از ظهر برای بررسی ایمیل یا پاسخ به تماسها. این شما را از جابهجایی بین وظایف باز میدارد.
ورزش منظم. این می تواند به شما کمک کند مه مغزی را از بین ببرید. بهتر بخوابید و استرس خود را کاهش دهید. همچنین التهاب را کاهش می دهد و رشد سلول های جدید مغز را بهتر می کند. این ممکن است در دراز مدت تفکر شما را قوی کند.
خوب غذا بخورید. برای جلوگیری از گرسنگی و ثابت نگه داشتن سطح قند خون، غذاهای سرشار از فیبر، چربی غیراشباع و پروتئین بدون چربی بخورید. بشقاب خود را با میوه ها و سبزیجات مختلف پر کنید. آنها مواد مغذی مورد نیاز مغز شما را برای عملکرد تامین می کنند، مانند ویتامین های B، C، E و منیزیم.
عوامل حواس پرتی را کاهش دهید. زمانی که نیاز به تمرکز دارید، سعی کنید یک منطقه آرام پیدا کنید. چیزهایی که اغلب برای جلب توجه شما رقابت می کنند را حذف کنید. ممکن است بخواهید تلویزیون یا رادیو را خاموش کنید و اعلان های تلفن خود را برای مدتی قطع کنید.
دامنه توجه کوتاه
دامنه توجه شما مدت زمانی است که می توانید روی چیزی تمرکز کنید قبل از اینکه نیاز به استراحت داشته باشید یا حواس شما پرت شود. در حالی که هر از گاهی حواس همه پرت می شود، کسانی که تمرکزشان کوتاه است اغلب در تمرکز روی کارها و مکالمات مشکل دارند.
نشانه های یک دامنه توجه کوتاه
نشانه اصلی یک بازه توجه کوتاه، داشتن مشکل در تمرکز بر روی وظایف است. این می تواند ناامید کننده باشد. زیرا ممکن است برای دیگران به نظر برسد که شما به این کار اهمیت نمی دهید. اما داشتن مشکل در تمرکز یا داشتن ذهنی که سرگردان است با سرکشی یا عدم اهمیت دادن یکسان نیست.
علائم کوتاه مدت توجه نیز عبارتند از:
- مرتکب اشتباهات ناشی از بی دقتی
- مشکل در خواندن متون طولانی
- به نظر نمی رسد به چیزی گوش کنید
- نیمه کاره گذاشتن وظایف
- ضعف در مدیریت زمان یا سازماندهی کارها
- فراموش کردن فعالیت ها یا قرار ملاقات ها
برای دریافت اطلاعات بیشتر و آگاهی از خدمات به روز جهان در زمینه بهبود توجه و تمرکز، با ما تماس بگیرید.
منبع: https://www.webmd.com/add-adhd/why-cant-me-focus
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.