علائم اضطراب شدید با هم بشنویم:
آیا مدام اضطراب و دلشوره دارید؟ از شدت اضطراب خوابتان بهم ریخته است؟ ممکن است شما علائم اضطراب شدید را تجربه کنید!
علائم اضطراب شدید
هر فردی در مقطعی از زندگی خود اضطراب را تجربه می کند. چه برای یک سخنرانی در آینده، یا یک مسئله پزشکی مهم، نگرانی های مالی یا بیماری یکی از عزیزان باشد. اضطراب می تواند هر زمان که یک رویداد استرس زا یا ناراحت کننده در زندگی پیش می آید، رخ دهد. از علائم اصطراب شدید می توان به علائم احساسی مانند نگرانی، بی قراری و مشکل تمرکز اشاره کرد. اما علائم فیزیکی مانند خستگی، سردرد، ضربان قلب سریع و تعریق نیز شایع هستند.
شایان ذکر است که انواع مختلفی از اضطراب وجود دارد – از اضطراب جدایی تا اختلال اضطراب فراگیر. علائم هر بیماری می تواند متفاوت باشد. بنابراین دانستن علائم می تواند به شما کمک کند تا تشخیص دهید که چه نوع اضطرابی ممکن است تجربه کنید. در ادامه دقیق تر علائم اضطراب شدید را می شناسیم.
علائم فیزیکی اختلال اضطراب فراگیر/ علائم اضطراب شدید
به عنوان یکی از شایع ترین اختلالات اضطرابی، اختلال اضطراب فراگیر (GAD) تا 20 درصد از بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می دهد. GAD می تواند باعث انواع علائم احساسی مانند احساس ترس و نگرانی، غرق شدن و ترس مداوم در مورد چیزهای روزمره شود. اما این وضعیت ممکن است علائم فیزیکی زیر را نیز ایجاد کند:
- ناتوانی در آرامش
- به راحتی مبهوت شدن
- مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب
- سردرد
- دل درد
- درد عضلانی
- مشکل در بلع
- خستگی
- تکان خوردن یا لرزش
- تعرق مفرط
- تنگی نفس
- اسهال
نشانه های اضطراب اجتماعی
اگر اضطراب اجتماعی دارید، ممکن است افکار مضطرب را در موقعیت های اجتماعی تجربه کنید – به خصوص اگر فکر می کنید مورد قضاوت، تحقیر، طرد شدن یا ارزیابی قرار خواهید گرفت. اضطراب ممکن است هنگام ملاقات با افراد جدید، شرکت در یک مصاحبه شغلی، پاسخ دادن به سوالات در کلاس یا حتی صحبت با شخصی در یک فروشگاه رخ دهد.
بسیاری از افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی ممکن است از انجام کارهایی که آنها را در این موقعیت های اجتماعی قرار می دهد اجتناب کنند. اما برخی از پیامدهای عاطفی اجتناب گاهی می تواند شامل انزوا و تنهایی باشد. علاوه بر این، اگر اضطراب اجتماعی را تجربه کنید، علائم فیزیکی نیز ممکن است رخ دهد، از جمله:
- خجالت زدگی
- تعریق
- لرزیدن
- وضعیت بدن سفت و سخت
- ضربان قلب سریع
- عدم ارتباط چشمی با دیگران
- حالت تهوع یا استفراغ
علائم فیزیکی اختلال پانیک
اختلال پانیک نوعی اختلال اضطرابی است که باعث ایجاد امواج ناگهانی ترس و احساس وحشت می شود. با این وضعیت، ممکن است احساس کنید که کنترل افکار و بدن خود را از دست می دهید، حتی اگر در خطر فوری نباشید. گذشته از افکار شدید، ترس و نگرانی، بسیاری از افراد مبتلا به اختلال پانیک یا کسانی که حملات پانیک را تجربه می کنند علائم فیزیکی را تجربه می کنند. اغلب این علائم شبیه حمله قلبی است. فرد علائم اضطراب شدید را تجربه می کند.
حملات پانیک می تواند به ویژه ناتوان کننده باشد. زیرا ممکن است در هر زمانی رخ دهد. این باعث میشود که افراد مبتلا به اختلال پانیک در مورد احتمال ابتلا به حمله پانیک دیگر نگران باشند و ممکن است باعث شود زندگی خود را تغییر دهند یا از هر چیزی که فکر میکنند میتواند باعث حمله پانیک در آنها شود اجتناب کنند. همچنین هیچ پیش بینی ای وجود ندارد که هر چند وقت یکبار حمله پانیک رخ می دهد.
اگر دچار اختلال هراس یا حملات پانیک هستید، ممکن است علائم فیزیکی زیر را تجربه کنید:
- ضربان قلب
- تعریق
- لرز
- تنگی نفس
- سرگیجه
- حالت تهوع
- بی حسی دست
- درد شکم
- درد قفسه سینه
علائم فیزیکی اضطراب جدایی
اگرچه اکثر مردم تصور می کنند که اضطراب جدایی فقط در کودکان رخ می دهد، اما می تواند بزرگسالان را نیز تحت تاثیر قرار دهد. بزرگسالانی که اضطراب جدایی دارند از دوری از عزیزان خود می ترسند. با اضطراب جدایی، ممکن است نگران باشید که در حین جدایی، برای عزیزانتان اتفاقی بیفتد. همچنین ممکن است شما را تحت تاثیر قرار دهد تا از گذراندن وقت به تنهایی یا سفر بدون عزیزان خودداری کنید.
اگر اضطراب جدایی دارید، ممکن است چند علامت فیزیکی را نیز تجربه کنید، مانند:
- کابوس ها
- سردرد
- دل درد
- حالت تهوع یا استفراغ
- تنگی نفس
چه زمانی باید با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی تماس بگیرید؟
بر اساس کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم (DSM-5)، افراد زمانی که علائم را برای بیش از شش ماه تجربه می کنند، دچار اختلال اضطراب می شوند. اما، قبل از مراجعه به یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی، نباید مدت زیادی منتظر بمانید. به خصوص اگر علائمی داربد که با زندگی روزمره شما تداخل داشته باشد.
به خاطر داشته باشید: که علائم فیزیکی اضطراب می تواند علائم سایر شرایط پزشکی را تقلید کند. بنابراین مهم است که اگر متوجه تغییراتی در سلامت جسمانی خود شدید، به زودی به پزشک مراجعه کنید تا آنها بتوانند ارزیابی کنند که آیا علائم شما به دلیل یک بیماری زمینهای متفاوت است یا خیر. متخصصان همچنین توصیه می کنند در صورت بروز تپش قلب، مشکلات تنفسی و مشکلات خواب، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید
اگر تصمیم دارید برای ارزیابی علائم اضطراب شدید خود اقدام کنید، این سوالات میتواند به شما کمک کند. موارد زیر را در نظر بگیرید:
- تفاوت بین اضطراب عادی و یک اختلال اضطرابی چیست؟
- چگونه تفاوت بین حمله پانیک و حمله قلبی را تشخیص دهید؟
- چه آزمایشاتی برای تشخیص اضطراب وجود دارد؟
- آیا کارهایی وجود دارد که بتوانم در خانه انجام دهم تا علائم جسمانی خود را کاهش دهم؟
- اگر خودمراقبتی و درمان های خانگی کمکی نکند، کدام درمان ها در دسترس هستند؟
یک بررسی سریع
هر فردی در مقطعی از زندگی خود علائم اضطراب شدید را تجربه می کند. در حالی که بسیاری از افراد مبتلا به اضطراب با علائم عاطفی مانند احساس ترس، افکار نگران کننده و مشکل تمرکز هستند، علائم فیزیکی اغلب در کنار آن بروز می کنند. علائم فیزیکی دقیق شما به نوع اضطرابی که تجربه می کنید بستگی دارد. خواه این اضطراب، اختلال هراس، اضطراب اجتماعی یا اضطراب جدایی باشد. در بسیاری از موارد، علائم فیزیکی ممکن است شامل مشکلات خواب، حالت تهوع، سردرد و درد عضلانی باشد.
برای درمان اضطراب شدید، همین الان نوبت بگیرید.
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.