درمان اوتیسم بدون دارو با rTMS یا تحریک مغناطیسی مغز با هم بشنویم:
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال، یا TMS، روشی امیدوار کننده برای درمان اوتیسم بدون دارو است.
درمان اوتیسم بدون دارو با rTMS یا تحریک مغناطیسی مغز چیست و آیا موثر است؟
والدینی که کودک مبتلا به اوتیسم دارند، نسبت به کلمه “درمان” محتاط هستند. برای برخی، به این دلیل است که بیشتر از آن که به یاد بیاورند، از امید کاذب ناامید شده اند. برای دیگران، اصطلاح “درمان” برای یک بیماری مناسب تر به نظر می رسد. وقتی با والدین کودکانی که در طیف اوتیسم هستند صحبت می کنید، اکثر آنها حاضرند هر کاری را انجام دهند تا به رشد فرزندانشان کمک کنند.
و با این حال، حتی بزرگسالان اوتیستیک که تفاوت های زیبای ذهن خود را دوست دارند، اعتراف می کنند که برخی از علائم مرتبط با اوتیسم مشکلاتی را در زندگی روزمره آنها ایجاد می کند. به عنوان مثال، کسانی که در طیف اوتیسم هستند اغلب با موقعیت های اجتماعی و ارتباط برقرار کردن مشکل دارند.
برخی تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) را درمان بدون دارو و موثری می دانند.
مطالعات نشان می دهد که این روش هم پتانسیل تشخیصی و هم درمانی دارد (Oberman et al., 2016).
تحریک مغناطیسی مغز چیست؟
TMS یا تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال، درمانی است که پالس های انرژی مغناطیسی مکرر را به مناطق خاصی از مغز هدایت می کند. این تعریف کمی ترسناک به نظر می رسد – انرژی یا پالس های مغناطیسی که وارد مغز می شوند، تصاویری از بخش های روانی غیرانسانی را در فیلم های ترسناک به ذهن می آورند. اما در واقع این درمان غیرتهاجمی است، درد ندارد و به بسیاری از بیماران مبتلا به افسردگی شدید کمک کرده است.
تحریک مغناطیسی مغز از پالسهای کوتاه میدانهای مغناطیسی برای تحریک سلولهای عصبی در مناطق خاصی از مغز، مانند قشر جلوی مغز که با تنظیم خلق و خوی مرتبط است، استفاده میکند.
هنگام ذکر TMS، مردم بیشتر با پتانسیل آن به عنوان درمانی برای اختلال افسردگی اساسی آشنا هستند، اما مزایای درمانی آن برای سایر اختلالات نیز در حال بررسی است. در این راستا، محققان بر این باورند که تحریک مغناطیسی مغز ممکن است علائم مرتبط با اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD)، اختلال طیف اوتیسم (ASD)، اختلال کمبود توجه و بیش فعالی (ADHD)، اضطراب و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) را کاهش دهد.
تحریک مغناطیسی مغز چگونه کار می کند؟
هنگامی که فردی تحت درمان با TMS قرار می گیرد، فرد تجویز کننده (معمولاً یک روانپزشک، پزشک یا گاهی اوقات یک روانشناس بالینی) دستگاهی را روی سمت چپ سر بیمار قرار می دهد و فرآیند حرکت میدان های مغناطیسی به داخل مغز را با زدن کلید شروع می کند.
این میدانهای مغناطیسی جریانهای مغناطیسی کوچکی را هنگام حرکت به سمت مغز تولید میکنند. این جریان ها سلول ها را فعال می کنند تا انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین و دوپامین را آزاد کنند. انتشار این پیام رسان های شیمیایی ممکن است تعادل را در مغز بازگرداند که می تواند برای کسانی که از افسردگی رنج می برند تسکین دهنده باشد.
از آنجایی که افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است غلظت سروتونین مغزی پایینی داشته باشند (ادمسن و همکاران، 2014)، جای تعجبی نیست که محققان درمان اوتیسم بدون دارو با تحریک مغناطیسی مغز را نویدبخش می بینند.
چند جلسه تحریک مغناطیسی مغز برای درمان اوتیسم نیاز است؟
اکثر پزشکان میگویند جلساتی که بین 30 تا 40 دقیقه طول میکشد بهترین هستند و 30 جلسه در طول شش هفته توصیه میشود. بیماران معمولاً طی دو تا چهار هفته پس از شروع درمان، تسکین را تجربه می کنند.
اگرچه تحریک مغناطیسی مغز مورد تایید FDA است، این مجوز برای تجویز در بزرگسالان (بین 18 تا 70 سال) و فقط برای افسردگی شدید که به سایر داروها پاسخ نمیدهد اعمال میشود – مجوز FDA در حال حاضر برای سایر اختلالات مانند OCD نیز اعمال میشود.
آیا تحریک مغناطیسی مغز یک درمان مناسب برای کودکان است؟
در حالی که TMS ممکن است در تئوری خوب به نظر برسد، اما والدین آشکارا نگران هر نوع درمانی هستند که برای مغز فرزندشان انجام می شود. با این حال، یک مطالعه (یانگ و همکاران، 2019) کاهش قابل توجهی را در علائم اجتماعی و گفتاری پس از دورههای درمانی تحریک مغناطیسی مغز در کودکان مبتلا به اوتیسم گزارش کرد. این مطالعه همچنین بهبودهای احتمالی در شناخت و تقلید را گزارش کرد که توسط مراقبان گزارش شده است. این مطالعه نویدبخش TMS برای بهبود نقایص اصلی در کودکان مبتلا به اوتیسم با عملکرد پایین بود.
با اینکه پیشنهادهای موفقیت آمیز بودن درمان اوتیسم بدون دارو با تحریک مغناطیسی مغز دلگرم کننده هستند، والدین باز هم می خواهند اطمینان حاصل کنند که درمان عوارض جانبی جدی ندارد. علاوه بر این، والدین ممکن است در مورد سطح ناراحتی و پیامدهای حسی درمان سوال داشته باشند.
بررسی عوارض جانبی درمان اوتیسم بدون دارو با تحریک مغناطیسی مغز
در یک مطالعه کریشنان و همکارانش (2014) تکنیکهای غیرتهاجمی تحریک مغز مانند تحریک مغناطیسی مغز را برای ارزیابی ایمنی درمان هنگام تجویز برای کودکان و نوجوانان مورد بررسی قرار دادند.
این مطالعه نشان داد که rTMS در کودکان و نوجوانان با رعایت دستورالعملهای ایمنی بیخطر است. هنگامی که عوارض جانبی وجود داشت، به نظر می رسید که مشابه عوارض جانبی بزرگسالان است. از 513 کودک (یا نوجوان) شرکتکننده در این مطالعه، 11.5 درصد سردرد، 2.5 درصد احساس ناراحتی در پوست سر، 1.2 درصد تکان خوردن، و درصد بسیار کمی تغییرات خلقی، خستگی و وزوز گوش را تجربه کردند (کریشنان و همکاران، 2014).
این درمان به طور کلی به خوبی تحمل می شود و برخی احساس می کنند فقدان عوارض جانبی جدی آن را به یک جایگزین عالی برای کسانی که به دارو حساس هستند تبدیل می کند.
آیا تحریک مغناطیسی مغز خطر تشنج را دارد؟
یکی از جنبه های تحریک مغناطیسی مغز که احتمالاً به بررسی بیشتری نیاز دارد، به ویژه برای کودکان مبتلا به اوتیسم، خطر تشنج است. از آنجایی که کودکان مبتلا به اوتیسم شانس بیشتری برای گرفتن تشخیص صرع دارند، این نگرانی باید قبل از تصمیم گیری در مورد مناسب بودن TMS با یک متخصص واجد شرایط بررسی شود.
استولتز و همکاران (2020) مروری بر مقالات تحریک مغناطیسی مغز با توجه به تشنج انجام دادند و اشاره کردند که TMS با موفقیت در بیماران مبتلا به صرع و آسیب های مغزی تروماتیک استفاده شده است. در بررسی بیشتر ذکر شده است که تشنج یک عارضه جانبی نادر اما جدی تحریک مغناطیسی مغز است، اما خطر ممکن است کمتر از یک درصد باشد.
اما خبر خوب برای شما اینجاست
خبر خوب این است که در مرکز سلامت مغز دانا درمان تحریک مغناطیسی مغز یا TMS را با نقشه برداری مغز (qEEG)ترکیب میشود تا یک درمان متناسب با الگوی مغزی منحصر به فرد بیمار ارائه دهد.
این واقعیت که این پروتکل شخصیسازی شده که به عنوان درمان تشدید الکترونیک مغناطیسی (MeRT) شناخته میشود و الگوهای مغزی افراد را مشخص میکند، به این معنی است که می تواند موفقیت بیشتری در بازگرداندن عدم تعادل شیمیایی مغز حاصل کند.
حرف آخر
اگرخودتان با مشکلات اوتیسم دست و پنجه نرم میکنید یا کودک اوتیستیک دارید، تحریک مغناطیسی مغز میتواند راهی برای کمک به مشکلات شما باشد. میتوانید در محیطی امن و کنترل شده مهارت های شناختی مختلف از جمله مهارت های اجتماعی را بهبود دهید. انستیتو سلامت مغز دانا با بهرهگیری از روش تحریک مغز با تلفیقی از درمان های دیگر، بسیاری از مشکلات شناختی افراد را می تواند بهبود ببخشد. برای کسب اطلاعات چگونگی استفاده از این خدمات با کارشناسان تماس بگیرید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.