07136476172 - 09172030360 [email protected]
  • چرت زدن خوبه یا بد؟ بر اساس تحقیقات جدید، افرادی که تمایل ژنتیکی برای چرت زدن دارند، حجم مغز بیشتری نسبت به دیگران دارند.
  • از آنجایی که حجم مغز اغلب با افزایش سن کاهش می‌یابد، این مطالعه نشان می‌دهد که افراد با این استعداد ژنتیکی سال‌های کمتری نسبت به افرادی که چرت نمی‌زنند، پیری مغز را نشان می‌دهند.
  • اینکه آیا این مطالعه یک ارتباط علی بین چرت زدن و سلامت مغز را نشان می دهد یا خیر هنوز مشخص نیست.

در حالی که برخی تحقیقات نشان می‌دهند که چرت‌های کوتاه ممکن است شناخت را تقویت کند، یک رابطه علی مستقیم بین چرت زدن و سلامت مغز ناشناخته باقی مانده است.

یک مطالعه جدید از محققان یونیورسیتی کالج لندن در بریتانیا، دانشگاه جمهوری در اروگوئه و موسسه براد در ماساچوست از یک تکنیک تجزیه و تحلیل برای کشف روابط علی استفاده می کند.

مطالعه جدید ارتباط احتمالی بین تمایل ژنتیکی به چرت زدن و حجم مغز را بررسی می کند، که شاخصی از سلامت مغز است.

نویسندگان این مطالعه داده های 378932 شرکت کننده در بیوبانک انگلستان را تجزیه و تحلیل کردند. افراد به طور متوسط 57 سال سن داشتند و سن آنها از 40 تا 69 بود.

در میان این افراد، محققان به دنبال افرادی با 92 نوع ژنتیکی بودند که قبلاً با چرت زدن های معمولی مرتبط بودند. آنها همچنین حجم مغز، حجم هیپوکامپ، زمان واکنش و حافظه بصری را برای افراد دارای این نشانگرهای ژنتیکی ارزیابی کردند. روش تصادفی‌سازی مندلی پیوندهای گزارش‌های مطالعه را نشان داد.

محققان دریافتند افرادی که دارای این ویژگی های ژنتیکی هستند احتمال بیشتری دارد که حجم مغز بیشتری داشته باشند. از دست دادن حجم مغز با تخریب عصبی به شکل آتروفی ناشی از مرگ سلولی همراه است، بنابراین حجم قوی مغز نشانه سلامتی در نظر گرفته می شود.

این مطالعه در Sleep Health منتشر شده است.

چرت زدن و عملکرد مغز

چرت زدن یک سنت ریشه‌دار در بسیاری از فرهنگ‌ها است و میلیون‌ها نفر در سراسر جهان برای استراحت کوتاه در طول روز سری روی زمین می گذارند. در حالی که برخی از افراد ممکن است در مورد چرت زدن در طول روز احساس گناه کنند، تحقیقاتی وجود دارد که نشان می دهد چرت زدن ارزش دارد.

یک مطالعه در سال 2016 نشان داد که چرت های کوتاه 30 تا 90 دقیقه ای فواید شناختی دارند. مردم می توانند بعد از چنین چرت زدن هایی هوشیارتر و تیزتر بیدار شوند.

با این حال، همان تحقیقات نشان می دهد که چرت زدن طولانی تر از آن می تواند منجر به مشکلات شناختی شود.

با تمام این اوصاف، هنوز رابطه بین چرت زدن و سلامت شناختی طولانی مدت نامشخص است.

بین چرت زدن و سلامت مغز رابطه علّی وجود دارد یا ارتباطی دیگر برقرار است؟

نویسنده اصلی این مطالعه، دکتر والنتینا پاز، استادیار روانشناسی در دانشگاه جمهوری اروگوئه، گفت:

این اولین مطالعه‌ای است که تلاش می‌کند تا رابطه علّی بین چرت زدن روزانه و پیامدهای شناختی و ساختاری مغز را پیدا کند. با بررسی ژن‌های تعیین‌شده در بدو تولد، تصادفی‌سازی مندلی از عوامل مخدوش‌کننده‌ای که در طول زندگی رخ می‌دهند و ممکن است بر ارتباط بین چرت زدن و پیامدهای سلامتی تأثیر بگذارد، جلوگیری می‌کند.

دکتر پاز در مصاحبه ای گفت که مطالعه او به طور خاص نشان داد که حجم کل مغز به میزان 15.8 سانتی متر مکعب با چرت زدن روزانه بیشتر شده است.

دکتر پاز این را تقریبا معادل 2.6 تا 6.5 سال تفاوت در میزان پیری توصیف کرد.

تصادفی‌سازی مندلی به‌عنوان استفاده از تنوع ژنتیکی برای پرداختن به سؤالات علّی در مورد چگونگی تأثیر مواجهه‌های قابل تغییر بر نتایج مختلف تعریف می‌شود.

اما آیا تصادفی‌سازی مندلی علیت را اثبات می‌کند یا روشی متفاوت برای شناسایی تداعی‌ها ارائه می‌کند؟

همانطور که دکتر پنه لوپه لوئیس، استاد دانشکده روانشناسی در دانشگاه کاردیف، اشاره کرد:

“من نمی دانم که آیا درست است که ادعا کنیم آنها یک رابطه علّی بین چرت زدن و اندازه مغز را پیدا کرده اند – مطمئناً این فقط یک همبستگی است”

این مطالعه فواید شناختی مستقیم چرت زدن را بررسی نکرد و در واقع به طور مستقیم چرت زدن ها را ارزیابی نکرد – این مطالعه فقط مربوط به افرادی بود که استعداد ژنتیکی برای چرت زدن داشتند.

به این ترتیب، دکتر ربکا اسپنسر، دکترای علوم اعصاب، استاد علوم اعصاب در دانشگاه ماساچوست آمهرست، گفت که احساس می کند این مطالعه جزئیات مهمی را در بر نمی گیرد.

دکتر اسپنسر گفت که او با کمبود اطلاعات در مورد عادات چرت زدن شرکت کنندگان مشکل دارد. در نظرسنجی UK Biobank از آزمودنی ها پرسیده شد که آیا در طول روز چرت می زنند یا خیر، با سه پاسخ احتمالی: «هرگز/به ندرت»، «گاهی اوقات» یا «معمولا».

دکتر اسپنسر گفت: «این نتیجه ناقص است. او اشاره کرد که این مطالعه محدوده زمانی را مشخص نمی کند که عادات چرت زدن برای آنها گزارش شده است.

فقدان یک تعریف استاندارد از چرت زدن

چرت زدن می تواند بسته شدن چشم‌ها در قطاری که از محل کار به خانه می‌رود باشد یا رفتن به تختخواب برای یک چرت کامل.

همچنین هیچ استانداردی در تحقیقات برای طول چرت زدن وجود ندارد.

چرت زدن چگونه به سلامت مغز کمک می کند

دکتر لوئیس می گوید: نشان داده شده است که خواب برای دفع سموم از مغز و در نتیجه حفظ سلامتی مهم است. از دست دادن خواب در دوره موج آهسته در طول سن می تواند آتروفی قشر مغز را پیش بینی کند.

دکتر لوئیس گفت: «من حدس می‌زنم که اگر چرت‌ زدن ها شامل خواب با موج آهسته باشد، می‌تواند به حفظ در برابر پیری شناختی و آتروفی کمک کند.

در حالی که رویاها معمولاً با خواب REM مرتبط هستند و نه خواب عمیق و موج آهسته، تحقیقات اخیر نشان می دهد که ممکن است فرد حتی در طول خواب موج آهسته نیز رویا دیدن را تجربه کند.

وقت چرت زدن است

دکتر پاز گفت: “من معتقدم که یافته های ما درک ما را از رابطه بین دفعات چرت زدن در طول روز و سلامت مغز بیشتر می کند، حتی اگر تحقیقات بیشتری روی این موضوع مورد نیاز باشد.”

با این حال، او خاطرنشان کرد: در مورد این که بگویم چرت زدن برای سلامت مغز مفید است، محتاط خواهم بود، زیرا چرت زدن می‌تواند منجر به تجربه پایین آمدن کیفیت خواب در طول شب شود.

دکتر لوئیس در پایان گفت: من می‌توانم بگویم که خواب کافی در هر 24 ساعت به وضوح برای سلامتی مهم است.

حرف آخر

اگر در داشتن خواب با کیفیت مشکل دارید و یا با وجود ساعت خواب کافی باز هم در طول روز احساس خستگی میکنید، ممکن است از نوعی اختلال خواب رنج میبرید. همانطور که گفته شد خواب خوب بر بسیاری از جنبه های زندگی اثر گذار است و برای سلامت روانی و جسمانی شما ضروری است. مهم است که نوع اختلال خواب شما تشخیص داده شود و درمان شود.

واحد سلامت خواب و اختلالات خواب انستیتو سلامت مغز دانا همزمان با واحد ارزیابی و تشخیص این مرکز در چارچوبی دانش بنیان و با همکاری و زیر نظر آزمایشگاه اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به منظور ارزیابی، تشخیص و مداخلات در زمینه اختلالات خواب به ارائه خدمات می پردازد. برای کسب اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید یا با کارشناسان تماس بگیرید.

چند ساعت خواب کافی است؟ چرا من همیشه خوابم میاد؟

کلینیک خواب (اختلالات خواب-سلامت خواب)

کسانی که زیاد میخوابند چه مشکلی دارند

احساس بیداری در خواب

نوروفیدبک و بهبود خواب در شیراز

به این مقاله امتیاز دهید