چرا در خواب عرق می کنیم و خیس عرق از خواب بیدار می شویم؟ با هم بشنویم:
7 دلیل ممکن عرق کردن در خواب
چه در حال ورزش باشید، چه هوای بیرون گرم باشد یا فقط به خاطر لباسی که پوشیده باشید، ممکن است عرق کنید. البته که گاهی اوقات زیاد عرق می کنید. وقتی کاملاً خواب هستید، اینطور نیست. اگر تعریق شبانه را تجربه می کنید، احتمالاً با بیدار شدن در حالت مرطوب (یا خیس عرق) آشنا هستید. علت عرق کردن در خواب چیست؟!
احتمالاً بیش از یک بار به خود گفته اید: “این مشکل احتمالا نمی تواند عادی باشد.” «تجربه تغییرات در دمای بدن هنگام خواب طبیعی است. البته که گاهی اوقات این امر می تواند منجر به تعریق شود.
در حالی که تعریق های شبانه به طور قابل درک آزاردهنده هستند، گاهی اوقات عرق شبانه بی ضرر هستند. و اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کاهش میزان تعریق در هنگام خواب انجام دهید.
در اینجا هفت موردی که ممکن است باعث تعریق شبانه شما شود و همچنین راههایی برای مقابله با آن آورده شده است.
1. مصرف نوشیدنی قبل از خواب
نوشیدن یک یا دو نوشیدنی در شب ممکن است آرامشبخش به نظر برسد. اما میتواند منجر به افزایش دمای بدن و در نتیجه تعریق شود. «در حالی که الکل اغلب «افسردهکننده» شناخته میشود، اما واقعاً به این سادگی نیست.
الکل راههای هوایی را شل میکند. اتفاقی که میتواند تنفس را سختتر کند. علاوه بر این، به عنوان یک محرک نیز عمل میکند. زیرا منجر به افزایش ضربان قلب میشود. هر دوی اینها میتوانند دمای بدن شما را افزایش دهند. اگر از تعریق شبانه رنج می برید، قبل از خواب مصرف الکل را محدود کنید.
2. سطح استرس
اگر احساس اضطراب یا استرس می کنید، احتمالاً ترس ناشی از تلاش برای به خواب رفتن (یا دوباره به خواب رفتن پس از بیدار شدن) را تجربه کرده اید.
«ذهن بیش فعال، مغز و بدن شما را به حرکت در می آورد که می تواند منجر به عرق کردن شود. توصیه هایی برای کاهش استرس قبل از خواب:
- قبل از خواب، یک دوش آب گرم بگیرید
- از تماشای صفحه نمایش و دستگاه ها خودداری کنید، یا سعی کنید کتاب بخوانید.
- یک فضای آرامش بخش ایجاد کنید.
- مطمئن شوید که نورها کم، صدا محدود یا ملایم است و اتاق خنک است. با پزشک خود صحبت کنید.
- استرس و اضطراب مکرر یا طولانی مدت می تواند نشانه ای از یک مشکل جدی تری در سلامت روان مانند اختلال اضطراب یا افسردگی باشد.
3. لباس خواب و محیط خواب شما
همه یک محیط خواب دنج را دوست دارند. اما، گاهی اوقات، مرز باریکی بین دنج بودن و گرمای بیش از حد وجود دارد. شایع ترین دلایل تعریق شبانه عبارتند از:
- ملافه
- لباس خواب یا حتی تشکی که “تهویه مناسب ندارد، یعنی گردش هوا ندارد”
- یک محیط خواب که خیلی گرم است
«در واقع، اگر به این دلایل در شب بیش از حد عرق می کنید، ما در واقع آن را عرق شبانه واقعی نمی دانیم. نکاتی برای جلوگیری از گرمازدگی هنگام خواب:
اتاق خواب خود را خنک نگه دارید. ترموستات خود را پایین بیاورید و/یا از یک فن استفاده کنید.
زیاد لباس نپوشید و در صورت نیاز مواد ضد تعریق را انتخاب کنید.
ملافه سبک را انتخاب کنید. از الیاف پشمی، کرک و الیاف مصنوعی خودداری کنید. تشک خود را در نظر بگیرید. مواد فوم می توانند جریان هوا را محدود کنند.
4. داروهایی که مصرف می کنید
برخی داروها میتوانند بر قسمتهایی از مغز که دمای بدن یا غدد عرق را کنترل میکنند، تأثیر بگذارند. این بدان معناست که این داروها همچنین می توانند باعث تعریق شبانه شوند. انواع داروهای مرتبط با تعریق شبانه عبارتند از:
- داروهای ضد افسردگی
- ضد رتروویروس ها
- هورمون درمانی
- فشار خون
- هیپوگلیسمی
«اگر عرق کردن در خواب شبانه را در نتیجه دارویی که برای بیماری دیگری مصرف میکنید، تجربه میکنید، با پزشک خود صحبت کنید. در برخی موارد، پزشک شما ممکن است بتواند یک نسخه جایگزین از دارو را تجویز کند.
شاید شما در حال یائسگی هستید (یا در شرف یائسگی هستید)
آیا شما در مورد گرگرفتگی شنیده اید، درست است؟ خوب، یائسگی با تعریق شبانه نیز همراه است. «حدود 75 درصد از زنان یائسه گزارش می دهند که عرق کردن در خواب را تجربه کرده اند. این آمار معمولاً در چند سال اول پس از یائسگی به اوج خود می رسد و سپس با گذشت زمان کاهش می یابد.
توصیه هایی برای کاهش تعریق شبانه یائسگی:
از محرک ها اجتناب کنید. چیزهایی مانند الکل، غذاهای تند، کافئین و سیگار می توانند محرک تعریق باشند. اتاق خواب خود را خنک نگه دارید و لباس خواب سبک بپوشید.
ترموستات را تنظیم کنید، از پنکه استفاده کنید، پنجره ها را باز کنید (اگر هوا سرد نیست)، لباس خواب بپوشید و از ملافه های سبک استفاده کنید.
خودت را خنک کن اگر با تعریق از خواب بیدار می شوید، پاها و گردن خود را باز و برهنه کنید. یک لیوان آب سرد بنوشید. یک حوله خنک بر روی سر خود قرار دهید یا آب سرد را روی مچ دست خود بریزید.
اصلاح سبک زندگی را در نظر بگیرید. توجه به وزن و محدود کردن استرس می تواند دفعات یا شدت تعریق شبانه را کاهش دهد. «اگر درمانهای خانگی بالا به محدود کردن میزان تعریق شما در شب هنگام یائسگی یا بعد از آن کمک نمیکند، با پزشک خود صحبت کنید. داروهایی وجود دارد که می توان برای کاهش تعریق شبانه تجویز کرد.
6. اختلال تعریق دارید
اگرچه بسیار نادر است، اما ممکن است شما از هیپرهیدروزیس رنج ببرید. وضعیتی که در آن بدن شما به دلایل نامعلومی عرق بیش از حد تولید می کند.
برای افراد مبتلا به هیپرهیدروزیس: روی ضد تعریق های با کیفیت سرمایه گذاری کنید. همچنین به خاطر داشته باشید که دئودورانت ها تعریق را کاهش نمی دهند.
لباس خود را در نظر بگیرید. لباسهای گشاد را انتخاب کنید که قابلیت تنفس بیشتری دارند. مانند لباسهایی که بافت باز یا بافت گشاد دارند. اینها با مواد نازک، با خاصیت جذب رطوبت یا خشک شدن سریع، یا دارای صفحات توری یا دریچههای هوا ساخته شدهاند.
از کفش های سنگین و جوراب های تنگ خودداری کنید. اگر از پاهایتان عرق می کنید، کفش هایی را انتخاب کنید که از مواد مصنوعی کم یا بدون استفاده استفاده می کنند و جوراب هایی که رطوبت را از بین می برند.
متخصصین میگویند: «کمتر از 3 درصد از جمعیت از هیپرهیدروزیس اولیه رنج میبرند. و علت آن معمولاً ناشناخته است. این وضعیت جدی نیست، اما میتواند خجالتآور باشد». با این حال، بعضی وضعیت های پزشکی، که برخی از آنها به طور بالقوه جدی هستند، می توانند باعث ایجاد هیپرهیدروزیس ثانویه شوند.
7. شما یک مشکل پزشکی زمینه ای دارید
در برخی موارد، تعریق شبانه در نتیجه یک بیماری یا بیماری رخ می دهد. از جمله:
- اختلالات خود ایمنی، مانند روماتیسم مفصلی
- سرطان ها از جمله لوسمی، لنفوم و سرطان پروستات
- افسردگی
- بیماری قلبی
- HIV/AIDS پرکاری تیروئید (همچنین به عنوان تیروئید پرکار شناخته می شود)
- چاقی
- سرطان پروستات
- عفونت های جدی مانند اندوکاردیت و سل اختلالات خواب، از جمله آپنه انسدادی. «خوابیدن و تعریق هر دو فرآیندهای بسیار پیچیده ای هستند که به نشانه های زیادی پاسخ می دهند.
و قطعاً می توانند بر یکدیگر تأثیر بگذارند. اگر مرتباً خیس عرق از خواب بیدار میشوید، عرقهای شبانه ناگهانی همراه با کاهش وزن را تجربه میکنید یا اگر تعریق شبانه شما را از داشتن خواب باکیفیت باز میدارد، وقت آن است که با پزشک خود صحبت کنید.
برای اطلاعات بیشتر با ما در انستیتو سلامت مغز دانا در تماس باشید.
منبع: Night Sweats: 7 Reasons You May Be Sweating at Night | Houston Methodist On Health
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.