07136476172 - 09172030360 [email protected]

ظهور باکتری های عامل بیماری که به آنتی بیوتیک ها مقاوم هستند اغلب به استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها در افراد و دام ها نسبت داده می شود. اما محققان یکی دیگر از محرک های بالقوه مقاومت دارویی را پیدا کرده اند: داروهای ضد افسردگی.

با مطالعه باکتری های رشد یافته در آزمایشگاه، یک تیم تحقیقاتی اکنون بررسی کرده اند که چگونه داروهای ضد افسردگی می توانند مقاومت دارویی را تحریک کنند.

Jianhua Guo، نویسنده ارشد که در مرکز استرالیایی آب و بیوتکنولوژی زیست محیطی در دانشگاه کوئینزلند در بریزبن کار می کند، می گوید: حتی پس از چند روز قرار گرفتن در معرض، باکتری ها نه تنها در برابر یک آنتی بیوتیک بلکه در برابر چندین آنتی بیوتیک مقاومت دارویی ایجاد می کنند. او می گوید این هم جالب است و هم ترسناک.

در سطح جهانی، مقاومت آنتی بیوتیکی یک تهدید مهم برای سلامت عمومی است. تخمین زده می شود که 1.2 میلیون نفر در نتیجه مستقیم آن در سال 20192 جان خود را از دست دادند و پیش بینی می شود که این تعداد افزایش یابد.

افسردگی دارم اما نمیخوام دارو بخورم! درمان افسردگی بدون دارو

سرنخ های اولیه

گوئو در سال 2014 به کمک احتمالی داروهای غیر آنتی‌بیوتیکی در مقاومت آنتی‌بیوتیکی علاقه‌مند شد، زیرا آزمایشگاه او ژن‌های مقاومت به آنتی‌بیوتیک بیشتری را در نمونه‌های فاضلاب خانگی در گردش یافت تا در نمونه‌های فاضلاب بیمارستان‌ها، جایی که مصرف آنتی‌بیوتیک در آن‌ها بیشتر است.

گروه Guo و سایر تیم‌های تحقیقاتی همچنین مشاهده کردند که داروهای ضد افسردگی – که از داروهایی که به طور گسترده در جهان تجویز می‌شوند هستند – رشد باکتری‌های خاصی را از بین می‌برند یا متوقف می‌کنند. گوئو توضیح می‌دهد که آنها و مکانیسم‌های دفاعی سلولی را تحریک می‌کنند که به نوبه خود، باکتری‌ها را قادر می‌سازد پس از درمان آنتی‌بیوتیکی بعدی زنده بمانند.

تاثیر داروهای ضد افسردگی بر مقاومت باکتری اشریشیا کلای

در مقاله ای در سال 2018، این گروه گزارش داد که اشریشیا کلای پس از قرار گرفتن در معرض فلوکستین ، که معمولاً به عنوان پروزاک فروخته می شود، به چندین آنتی بیوتیک مقاوم شده است. آخرین مطالعه 5 داروی ضد افسردگی دیگر و 13 آنتی بیوتیک از 6 دسته از این داروها را بررسی کرد و چگونگی ایجاد مقاومت در برابر E.coli را بررسی کرد.

چگونه باکتری ها در برابر آنتی بیوتیک ها مقاوم می شوند

در باکتری‌هایی که در شرایط آزمایشگاهی با اکسیژن خوب رشد می‌کنند، داروهای ضد افسردگی باعث می‌شوند سلول‌ها گونه‌های فعال اکسیژن تولید کنند: مولکول‌های سمی که مکانیسم‌های دفاعی میکروب را فعال می‌کنند. مهم‌تر از همه، این سیستم‌ها پمپ جریان باکتری را فعال کرد، یک سیستم دفع عمومی که بسیاری از باکتری‌ها از آن برای از بین بردن مولکول‌های مختلف، از جمله آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده می‌کنند. این احتمالاً توضیح می دهد که چگونه باکتری ها می توانند بدون داشتن ژن های مقاومت خاص در برابر آنتی بیوتیک ها مقاومت کنند.

درمان افسردگی در خانه و بدون دارو + سریعترین درمان های خانگی افسردگی

اما قرار گرفتن در معرض E. coli با داروهای ضد افسردگی همچنین منجر به افزایش نرخ جهش میکروب و در نتیجه انتخاب ژن‌های مختلف مقاومت شد. با این حال، در باکتری‌هایی که در شرایط بی‌هوازی رشد می‌کنند، سطوح گونه‌های اکسیژن فعال بسیار کمتر بود و مقاومت آنتی‌بیوتیکی بسیار کندتر توسعه می‌یابد.

سرترالین و تقویت مقاومت دارویی

علاوه بر این، حداقل یک داروی ضد افسردگی، سرترالین، انتقال ژن‌ها را بین سلول‌های باکتریایی ترویج می‌کند، فرآیندی که می‌تواند گسترش مقاومت را در یک جمعیت سرعت بخشد. چنین انتقالی می‌تواند بین انواع مختلف باکتری اتفاق بیفتد و باعث مقاومت در برابر رازک بین گونه‌ها شود – از جمله از باکتری‌های بی‌ضرر به باکتری‌های بیماری‌زا.

شناخت رو به رشد از داروهای ضد افسردگی

کیران پاتیل، که در دانشگاه کمبریج بریتانیا بر روی تعاملات میکروبیوم-شیمیایی مطالعه می‌کند، می‌گوید که در پنج سال گذشته درک فزاینده‌ای وجود داشته است که بسیاری از داروهای غیر آنتی‌بیوتیکی که سلول‌های انسانی را هدف قرار می‌دهند نیز می‌توانند بر باکتری‌ها تأثیر بگذارند و به مقاومت آنتی‌بیوتیکی کمک کنند.

لیزا مایر که در دانشگاه توبینگن آلمان مستقر است و بر روی تعاملات بین داروها و میکروبیوم مطالعه می‌کند، می‌گوید برای درک اینکه چگونه داروهای ضد افسردگی می‌توانند مقاومت آنتی‌بیوتیکی ایجاد کنند، محققان باید مولکول‌هایی را که داروها در باکتری مورد هدف قرار می‌دهند را ارزیابی کنند.

اثرات داروها بر طیف وسیع تری از گونه های باکتریایی

در سال 2018، مایر و همکارانش 835 دارو را مورد بررسی قرار دادند که میکروب‌ها را هدف قرار نمی‌دادند و دریافتند که 24 درصد از رشد حداقل یک سویه از باکتری‌های روده انسان جلوگیری می‌کنند.

“حس میکنم از درون مردم!” علائم افسردگی و احساس مرده بودن از درون و راهکارهای درمان

پاتیل و مایر می‌گویند که جمع‌آوری شواهدی برای ارزیابی تأثیر واقعی داروهای ضدافسردگی بر مقاومت دارویی مهم است، مانند اینکه آیا داروهای ضد افسردگی باعث تجمع باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک، به‌ویژه باکتری‌های ایجادکننده بیماری، در افراد، حیوانات یا محیط می‌شوند.

مطالعات بعدی بر داروهای ضد افسردگی و مقاومت دارویی

مایر می‌گوید که اکنون چندین مطالعه داروهای ضد افسردگی و سایر داروهای غیر آنتی‌بیوتیکی را با تغییرات در باکتری‌ها مرتبط می‌کند و مطالعات اولیه «نخستین نکات» را در مورد اینکه چگونه چنین داروها می‌توانند بر میکروبیوم‌های افرادی که از آنها استفاده می‌کنند تأثیر بگذارند، ارائه کرده‌اند.

اما در انسان های سالم، E. coli عمدتا در روده بزرگ یافت می شود، جایی که شرایط بی هوازی است، به این معنی که فرآیند توضیح داده شده در این مقاله ممکن است با سرعت یکسانی در افراد رخ ندهد. پتیل می‌گوید در مطالعات آینده باید از شرایط رشد باکتری استفاده شود که مکان‌هایی را که ممکن است داروهای ضدافسردگی در آن‌ها عمل می‌کنند، مدل‌سازی کنند.

گوئو می‌گوید آزمایشگاه او اکنون در حال بررسی میکروبیوم‌های موش‌هایی است که داروهای ضد افسردگی دریافت کرده‌اند. داده های منتشر نشده اولیه نشان می دهد که این داروها می توانند میکروبیوتای روده حیوانات را تغییر داده و انتقال ژن را تقویت کنند.

آیا باید مصرف داروهای ضد افسردگی را متوقف کنم؟

Guo و Maier بر اساس این تحقیق به مردم در مورد قطع مصرف داروهای ضد افسردگی هشدار می دهند. اگر افسردگی دارید، باید به بهترین شکل ممکن درمان شود. مایر می‌گوید سپس باکتری‌ها در درجه دوم قرار دارند.

گوئو می‌گوید محققان و شرکت‌های داروسازی باید سهم داروهای غیر آنتی‌بیوتیکی را در مقاومت آنتی‌بیوتیکی تعیین کنند. او می‌گوید: داروهای غیر آنتی‌بیوتیکی نگرانی بزرگی هستند که ما نباید از آن غافل شویم.

روش های نوین در درمان افسردگی

در ادامه مطالبی آمده است که بخشی از مطلب روش های نوین در درمان افسردگی است. اگر میخواهید کامل آن را ببینید اینجا کلیک کنید:

روش های نوین در درمان افسردگی

نوروفیدبک

علوم اعصاب ثابت کرده است که تمرینات مکرر شبکه های مغزی، مانند تمرینهای مرتبط با نوروفیدبک، توانایی تغییر شکل مغز را دارد. این موضوع به بهینه سازی الگوهای امواج مغزی کمک می کند و در عین حال ارتباطات بین نورون ها و شبکه ها را تقویت می کند.

درمان نوروفیدبک همچنین سیستم عصبی پاراسمپاتیک را بهبود می بخشد و در عین حال فشار خون و ضربان قلب را کاهش می دهد. پس از 20 تا 60 جلسه نوروفیدبک، بسیاری از بیماران کاهش علائم اضطراب و افسردگی خود را تجربه می کنند.

اگر میخواهید از نوروفیدبک و چگونگی انجام آن بیشتر بدانید این مطلب را از دست ندهید:

تحریک مغناطیسی مغز

اگر از افسردگی شدید رنج می برید که به دارو مقاوم بوده است، درمان TMS ممکن است یک گزینه باشد. درمان با تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) یک درمان غیرتهاجمی است. پالس های انرژی مغناطیسی مکرر را به مناطقی از مغز که در خلق و خوی درگیر هستند هدایت می کند. این پالس های مغناطیسی بدون درد از جمجمه عبور می کنند و سلول های مغزی را تحریک می کنند.این موضوع می تواند ارتباط بین قسمت های مختلف مغز را بهبود بخشد و علائم افسردگی را کاهش دهد.

تحریک ترانس کرانیال (tDCS)

تحریک فرا جمجمه ای یک ابزار نویدبخش جدید است که بر پایه نوآوری ها در علم استوار است. و به کسانی که با افسردگی دست و پنجه نرم می کنند امید می دهد. تحریک فراجمجمه ای مغز میتواند به عنوان یک ابزار مفید در یک رویکرد جامع برای بهبودی طولانی مدت و پایدار بیماران استفاده شود.

در طول یک جلسه، بیماران میتوانند احساس بهبود خلق و خو و احساس آرامش یا تمرکزی کنند که قبلاً نداشتند. حتی پس از پایان جلسه، مغز میتواند به لطف نورپلاستیسیتی یا توانایی طبیعی خود برای تغییر، به سیم کشی مجدد و بهبود خود ادامه دهد. بیماران میتوانند با جلسات مکرر دستاوردها را تثبیت کنند. و پزشکان می توانند تغییرات طولانی مدت در مغز را با تکنیک های تصویربرداری (مانند fMRI یا qEEG) بررسی کنند.

درباره درمان افسردگی بدون دارو با تحریک الکتریکی مغز tDCS بیشتر بدانید:

در پایان…

لطفا همیشه به خاطر داشته باشید که میتوانید در حال خود تغییر ایجاد کنید و یک زندگی بدون افسردگی داشته باشید،شاید چند روش را امتحان کرده باشید و جواب نگرفته باشید اما بدانید هنوز راه هایی وجود دارند که منتظر شما هستند تا زندگی خود را نجات دهید و آنطور زندگی کنید که لیاقت دارید و دوست دارید.در این راه حمایت دیگران و درمان های جدید را در نظر بگیرید.

منابع:

  1. Wang, Y. et al. Proc. Natl Acad. Sci. USA120, e2208344120 (2023).

    Article Google Scholar

  2. Antimicrobial Resistance Collaborators Lancet 399, 629–655 (2022).

    Article PubMed Google Scholar

  3. Jin, M. et al. Environ. Int. 120, 421–430 (2018).

    Article PubMed Google Scholar

  4. Maier, L. et al. Nature 555, 623–628 (2018).

  5. https://www.nature.com/articles/d41586-023-00186-y?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=f5133a413d-briefing-dy-20230126&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-f5133a413d-47118288

به این مقاله امتیاز دهید