07136476172 - 09172030360 [email protected]

ام اس عودکننده- فروکش کننده (RRMS) نوعی از مولتیپل اسکلروزیس است. این شایع ترین نوع ام اس است که حدودا 85 درصد از تشخیص ها افرادی که مبتلا به RRMS هستند را تشکیل میدهد. این افراد عودهای ام اس را دارند که در بین آنها دوره های بهبودی رخ می دهد.

ام اس یک بیماری مزمن و پیشرونده سیستم عصبی مرکزی (CNS) است که در آن سیستم ایمنی بدن شما به میلین، لایه محافظ اطراف رشته های عصبی حمله می کند.

هنگامی که میلین آسیب می بیند، باعث می شود اعصاب ملتهب شوند و ارتباط مغز با بقیه بدن را دشوار می کند.

ام اس عودکننده- فروکش کننده

انواع ام اس چیست؟

چهار نوع مختلف ام اس وجود دارد وجود دارد. به طور خلاصه هر یک از آنها را در زیر بررسی می کنیم.

سندرم ایزوله بالینی (CIS)

سندرم ایزوله بالینی ممکن است یک حادثه مجزا یا اولین رخداد یک بیماری عصبی باشد. در حالی که علائم مشخصه ام اس است، این وضعیت معیارهای تشخیصی ام اس را برآورده نمی کند مگر اینکه عود کند.

ام اس عود کننده- فروکش کننده (RRMS)

این نوع ام اس با عود علائم جدید یا بدتر شده با فواصل بهبودی در میان آنها مشخص می شود.

ام اس پیشرونده اولیه (PPMS)

در PPMS ، علائم با شروع بیماری به تدریج بدتر می شوند. دوره های بهبودی کامل وجود ندارد.

ام اس پیشرونده ثانویه (SPMS)

SPMS از یک الگوی اولیه عود و بهبودی پیروی می کند، سپس به تدریج بدتر می شود. افراد مبتلا به RRMS در نهایت می توانند به داشتن SPMS تبدیل شوند.

ام اس پیشرونده ثانویه یا مولتیپل اسکلروزیس پیشرونده ثانویه (SPMS) : علائم، تشخیص و درمان

علائم RRMS چیست؟

RRMS با عود مشخص علائم MS جدید یا بدتر شدن مشخص می شود. این عودها می توانند برای روزها یا ماه ها ادامه داشته باشند تا زمانی که علائم به آرامی با یا بدون درمان بهبود یابد.

علائم ام اس از فردی به فرد دیگر متفاوت است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • احساس بی حسی یا گزگز
  • خستگی
  • احساس ضعف
  • اسپاسم یا سفتی عضلانی
  • مشکلات هماهنگی یا تعادل
  • مشکلات بینایی ، مانند دوبینی، تاری دید، یا از دست دادن جزئی یا کامل بینایی
  • حساسیت به حرارت
  • مشکلات روده یا مثانه
  • تغییرات شناختی، مانند مشکل در پردازش، یادگیری و سازماندهی اطلاعات
  • احساس سوزن سوزن شدن یا شوک مانند هنگام خم شدن گردن به جلو ( علامت لرمیت)

بین عودهای RRMS (ام اس عودکننده- فروکش کننده) دوره های بهبودی بدون شواهد بالینی از پیشرفت بیماری وجود دارد. گاهی اوقات این دوره های بهبودی ممکن است سال ها طول بکشد.

علل  ام اس عودکننده- فروکش کننده

در  ام اس عودکننده- فروکش کننده ، سیستم ایمنی به میلین، لایه ای از بافت که برای عایق کاری و محافظت از اعصاب شما عمل می کند، حمله می کند. این حملات بر عملکرد اعصاب زیر میلین تأثیر می گذارد. آسیب ناشی از آن باعث علائم ام اس می شود.

دقیقاً چه چیزی باعث RRMS (ام اس عودکننده- فروکش کننده) و سایر انواع MS می شود در حال حاضر ناشناخته است. ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی، مانند سیگار کشیدن، کمبود ویتامینD، و برخی عفونت‌های ویروسی ممکن است نقش داشته باشند.

ام اس عودکننده- فروکش کننده

نکات زیر را برای کمک به بهبود کیفیت زندگی خود در حین زندگی با RRMS  (ام اس عودکننده- فروکش کننده) دنبال کنید:

  • سعی کنید فعال بمانید. ورزش منظم می تواند به موارد مختلفی که RRMS ممکن است بر آنها تأثیر بگذارد کمک کند، از جمله قدرت، تعادل و هماهنگی.
  • غذای سالم بخورید. اگرچه برنامه غذایی خاصی برای ام اس وجود ندارد، اما داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل ممکن است کمک کننده باشد.
  • از سرما یا گرمای شدید اجتناب کنید. اگر علائم شما شامل حساسیت به گرما است، از منابع گرما یا بیرون رفتن در هنگام گرما خودداری کنید. کمپرس سرد یا روسری خنک کننده نیز ممکن است کمک کند.
  • از استرس دوری کنید. از آنجایی که استرس ممکن است علائم را بدتر کند، راه هایی برای کاهش استرس پیدا کنید. این می تواند شامل مواردی مانند ماساژ ، یوگا یا مدیتیشن باشد.
  • اگر سیگار می کشید، آن را ترک کنید. سیگار کشیدن نه تنها یک عامل خطر برای ابتلا به ام اس است، بلکه ممکن است پیشرفت بیماری را نیز افزایش دهد.
  • پشتیبانی پیدا کنید. کنار آمدن با تشخیص RRMS می تواند دشوار باشد. در مورد احساسات خود صادق باشید. اجازه دهید نزدیکان شما بدانند که چه کاری می توانند برای کمک به شما انجام دهند.

ام اس عودکننده- فروکش کننده چگونه تشخیص داده می شود؟

هیچ آزمایش تشخیصی خاصی برای RRMS وجود ندارد. با این حال، دانشمندان سخت در حال کار برای توسعه آزمایش هایی هستند که به دنبال نشانگرهای خاص مرتبط با ام اس باشند.

پزشک شما فرآیند تشخیص را با گرفتن سابقه پزشکی و انجام معاینه فیزیکی کامل آغاز می کند. آنها همچنین باید شرایطی غیر از ام اس را که می تواند باعث علائم شما شود را رد کنند.

آنها همچنین ممکن است از تست هایی مانند:

  • ام آر آی. این آزمایش تصویربرداری می تواند ضایعات دمیلینه کننده روی مغز و نخاع شما را بررسی کند.
  • آزمایشات خون. نمونه خون از ورید بازوی شما جمع آوری می شود و در آزمایشگاه آنالیز می شود. نتایج می تواند به رد سایر شرایطی که ممکن است باعث علائم شما شوند کمک کند.
  • پونکسیون کمری. در این روش نمونه ای از مایع مغزی نخاعی را جمع آوری می کند. از این نمونه می توان برای جست و جوی آنتی بادی های مرتبط با ام اس یا برای رد سایر علل علائم استفاده کرد.
  • تست های بالقوه برانگیخته بصری. این آزمایش‌ها از الکترودها برای جمع‌آوری اطلاعات در مورد سیگنال‌های الکتریکی که اعصاب شما هنگام واکنش به یک محرک بینایی می‌سازند، استفاده می‌کنند.

تشخیص RRMS (ام اس عودکننده- فروکش کننده) بر اساس الگوی علائم و وجود ضایعات در چندین نواحی سیستم عصبی شما است.

الگوهای مشخص عود و بهبودی نشان دهنده RRMS است. علائمی که به طور پیوسته بدتر می شوند نشان دهنده شکل پیشرونده ام اس است.

آب درمانی در ام اس (مولتیپل اسکلروزیس)

درمان ام اس عودکننده- فروکش کننده (RRMS) چیست؟

هنوز هیچ درمانی برای ام اس وجود ندارد، اما درمان می تواند علائم را مدیریت کند، عودها را درمان کند و پیشرفت آن را آهسته کند.

انواع داروها و روش های درمانی موجود است. به عنوان مثال، داروها می توانند به علائمی مانند خستگی و سفتی عضلات کمک کنند. فیزیوتراپیست می تواند به مشکلات حرکتی یا ضعف عضلانی کمک کند.

عودها اغلب با داروهایی به نام کورتیکواستروئیدها درمان می شوند. کورتیکواستروئیدها به کاهش سطح التهاب کمک می کنند. اگر علائم عود شما شدید باشد یا به کورتیکواستروئیدها پاسخ ندهد، ممکن است از درمانی به نام تعویض پلاسما ( پلاسمافرزیس ) استفاده شود.

داروهای مختلف می توانند به محدود کردن میزان عود و کند کردن شکل گیری ضایعات اضافی ام اس کمک کنند. این داروها داروهای اصلاح کننده بیماری نامیده می شوند .

ام اس عودکننده- فروکش کننده

داروهایی برای درمان RRMS

بسیاری از داروهای اصلاح کننده بیماری برای RRMS وجود دارد. آنها می توانند به اشکال خوراکی، تزریقی یا داخل وریدی (IV) عرضه شوند. آنها عبارتند از:

  • بتا اینترفرون (Avonex، Extavia، Plegridy)
  • کلادربین ( Mavenclad )
  • دی متیل فومارات ( Tecfidera )
  • فینگولیمود ( گیلنیا )
  • گلاتیرامر استات ( کوپاکسون ، گلاتوپا)
  • میتوکسانترون (فقط برای ام اس شدید)
  • ناتالیزوماب ( تیسابری )
  • اوکرلیزوماب ( Ocrevus )
  • سیپونیمود ( میزنت )
  • تری فلونوماید ( Aubagio )
  • آلمتوزوماب (Lemtrada)

برخی از این داروها می توانند عوارض جانبی داشته باشند. پزشک شما با شما همکاری خواهد کرد تا درمانی را انتخاب کند که مدت زمان ابتلا به ام اس، شدت بیماری و هر گونه بیماری زمینه ای را در نظر بگیرد.

پزشک در فواصل منظم وضعیت شما را تحت نظر خواهد داشت. اگر علائم شما بدتر می شود یا MRI شما پیشرفت ضایعات را نشان می دهد، ممکن است پزشک شما یک استراتژی درمانی متفاوت را امتحان کنید.

چشم انداز افراد مبتلا به (ام اس عودکننده- فروکش کننده)  RRMS چیست؟

چشم انداز RRMS از فردی به فرد دیگر متفاوت است. به عنوان مثال، این وضعیت ممکن است در برخی به سرعت پیشرفت کند، در حالی که برخی دیگر ممکن است برای سال ها پایدار بماند.

آسیب بافتی ناشی از RRMS می تواند در طول زمان انباشته شود. حدود دو سوم افراد مبتلا به RRMS به توسعه SPMS ادامه خواهند داد. به طور متوسط، این انتقال می تواند پس از حدود 15 تا 20 سال رخ دهد.

در SPMS، علائم به تدریج بدون حضور حملات آشکار بدتر می شوند. یک مشاهده ای مطالعه  که تقریباً 800 نفر مبتلا به RRMS را شامل می شد، دریافت که پیشرفت به SPMS عامل مهمی در پیش بینی ناتوانی شدیدتر است.

به طور متوسط، امید به زندگی برای افراد مبتلا به ام اس 5 تا 10 سال کمتر از میانگین است. با این حال، چشم انداز در حال بهبود است زیرا محققان در حال توسعه درمان های جدید هستند.

ام اس عودکننده- فروکش کننده

 

خلاصه

ام اس عودکننده- فروکش کننده (RRMS) نوعی ام اس است که در آن عودهای خاص علائم ام اس مشاهده می شود. بین عود، دوره های بهبودی وجود دارد.

RRMS زمانی ایجاد می شود که سیستم ایمنی به غلاف میلین که اعصاب را احاطه کرده است حمله کرده و به آن آسیب می رساند و عملکرد عصبی را مختل می کند. هنوز دقیقاً مشخص نیست که چه چیزی باعث این اختلال عملکرد سیستم ایمنی می شود.

اگرچه هنوز درمانی برای RRMS وجود ندارد، درمان‌های مختلفی برای مدیریت علائم موجود است. این درمان ها همچنین بر کاهش عود و جلوگیری از پیشرفت تمرکز دارند.

در برخی موارد، RRMS ممکن است به SPMS، یک شکل پیشرونده MS تبدیل شود.

واحد ارزیابی و تشخیص

 

به این مقاله امتیاز دهید