درمان جدید ام اس
مطالعات اخیر نشان داده است که درمان با میدانهای مغناطیسی پالسی میتوانند به کاهش علائم مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس کمک کنند. شواهد نشان می دهد که مغناطیس درمانی می تواند پاسخی برای درمان بسیاری از علائم ام اس باشد.
ام اس یک بیماری خود ایمنی است که بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می گذارد. غلاف محافظی که سلول های عصبی مغز، نخاع و اعصاب بینایی را می پوشاند آسیب دیده، ملتهب و سفت می شود.
این یافتههای محققانی است که مطالعهای را در ماه اکتبر در مجله Clinical Neurology and Neurosurgery منتشر کردند. در مورد فواید میدانهای مغناطیسی پالسی بر روی یکی از علائم رایج بیماری ام اس – پارستزی، که معمولاً به عنوان “سوزن و سوزن” شناخته میشود.
به گفته انجمن مغناطیس درمانی، مفهوم آهنربا به عنوان ابزار درمانی به 3000 سال قبل از میلاد برمی گردد. در سراسر جهان از آهنربا استفاده شده است. اکنون، محققان میگویند یافتههای علمی این روش باستانی شفا را تأیید میکند.
مقدمه
سلولهای عصبی که نورونها نامیده میشوند، سیگنالهای الکتریکی را از مغز به سراسر بدن منتقل میکنند. در مبتلایان به ام اس، غلاف میلین که اعصاب را عایق میکند، در اثر حملات اشتباه سلولهای ایمنی فرسایش مییابد. فیبر عصبی آسیب میبیند. منجر به از بین رفتن توانایی سلولهای عصبی برای انتقال سیگنالها میشود.
آسیب به غلاف میلین، طیف وسیعی از علائم جسمی و روحی را ایجاد می کند. اگر آسیب به میلین حداقل باشد، سیگنال های عصبی با وقفه های جزئی پیش می روند. اما اگر آسیب جدیتر باشد، بافت اسکار جایگزین میلین شود. درنتیجه سیگنالهای عصبی میتوانند به طور کامل در معرض خطر قرار گیرند. اینجاست که اصطلاح اسکلروز می آید. از کلمه یونانی سختی گرفته شده است. این به بافت زخمی اشاره دارد که جایگزین میلین آسیب دیده مانع انتقال عصبی می شود.
علائم ام اس
علائم اصلی مولتیپل اسکلروزیس شامل خستگی، اختلال شناختی، افسردگی، خلق و خوی ناپایدار، تخریب بینایی، ضعف و اسپاسم عضلات، درد و بی اختیاری است. ام اس می تواند به صورت موجی بروز کند. می تواند در طول زمان ایجاد شود و مشکلات عصبی دائمی ایجاد کند.
طبق گفته انجمن مولتیپل اسکلروز کانادا، علائم ام اس عبارتند از:
- خستگی شدید
- عدم هماهنگی
- ضعف
- گزگز
- اختلال در حس
- مشکلات بینایی
- مشکلات مثانه
- اختلال شناختی و تغییرات خلقی
منابع دیگر علائمی مانند:
- مشکلات روده، (از جمله بی اختیاری، اسهال یا یبوست)
- اسپاسم عضلانی
- مشکلات گفتاری
- مشکلات تفکر
- افسردگی
- درجه حرارت بالا را فهرست می کنند.
بیمار ممکن است برخی یا همه این علائم را تجربه کند. از آنجایی که تعداد بسیار زیادی وجود دارد، اغلب در ابتدا تشخیص داده نمی شود. تا زمانی که آزمایش مناسب انجام شود. علت دقیق ام اس مشخص نیست. اعتقاد بر این است که این بیماری به دلیل عوامل محیطی و ژنتیکی رخ می دهد.
به نظر می رسد ویروس ها باعث ایجاد ام اس می شوند. احتمال ابتلای زنان به ام اس دو برابر بیشتر از مردان است. این بیماری معمولا در سنین بیست تا پنجاه سالگی بروز می کند.
دو نوع درمان مرتبط با آهنربا وجود دارد
یکی شامل میدان های الکترومغناطیسی ساکن (EMF) است. دیگری شامل میدان های الکترومغناطیسی متغیر با زمان/پالسی (PEMF) است. آهنرباهای ساکن همان چیزی است که در یخچال استفاده می شود. آنها همچنین می توانند در دستبند، جا کفشی، گردنبند و سایر وسایل یافت شوند. طرفدارن این علم می گویند که قدرت شفابخش EMF بر اساس توانایی آنها برای تأثیرگذاری بر بافت هایی است که در تماس مستقیم با آهنربا و میدان مغناطیسی ساکن آن هستند. EMF اغلب گزینه ای است که در طب جایگزین استفاده می شود.
طرفداران می گویند PEMF فرکانس الکتریکی و قدرتی را فراهم می کند که با تحریک یون ها و الکترولیت ها در بدن انسان اثرش را ایجاد می کند. این عمل گردش خون و انرژی را بهبود می بخشد. نکته مهم و جذاب، کاربری آسان و قابل حمل بودن دستگاه است.
استفاده از درمان PEMF به عنوان یک درمان شفابخش شتاب بیشتری می گیرد و در درمان افراد مبتلا به ام اس کاربرد پیدا می کند. درمان PEMF جدید نیست. اما مطالعات گذشته به این نتیجه رسیده اند که می توان از آن برای کاهش درد، التهاب و اثرات مخرب استرس استفاده کرد.
به گفته انجمن ملی ام اس، این روش همچنین برای درمان سایر شرایط، از جمله درمان میگرن، تایید شده است.
دکتر Gene DeLucia از فلوریدا به Healthline گفت:
“با افزایش قابل توجه گردش خون و اکسیژن رسانی در سراسر بدن PEMF به بدن اجازه می دهد تا بدن، خود را درمان کند.” “این آینده پزشکی است. یعنی بهبودی و ترمیم تدریجی در سطح سلولی.”
پزشکان علائم را پیگیری می کنند زیرا می توانند پیشرفت بیماری را در یک فرد منعکس کند. مدیریت این علائم برای افراد مبتلا به ام اس که می خواهند کیفیت زندگی و فعالیت های روزانه خود را حفظ کنند و همچنین ناتوانی را محدود کنند، بسیار مهم است.
محققان در مطالعه اکتبر به این نتیجه رسیدند که پارستزی را می توان با موفقیت با تکانه های مغناطیسی درمان کرد. مطالعهای در سال 2013 انجام شد. به این نتیجه رسید که درمانهای تحریکی و الکترومغناطیسی نیز اثرات مفیدی بر اسپاسم عضلانی مرتبط با MS دارند.
خستگی همچنین بر بسیاری از افراد مبتلا به ام اس تأثیر می گذارد و اغلب می تواند ناتوان کننده باشد. اغلب با داروها درمان می شود اما بسیاری از آنها عوارض جانبی جدی دارند.
بر اساس یک مطالعه در سال 2009، افراد مبتلا به ام اس که به دنبال درمان طبیعی تری هستند. درمان هایی که عوارض کمتری داشته باشد یا حتی بدون عارضه باشد. این افراد ممکن است با قرار گرفتن در معرض PEMF تسکین پیدا کنند. بر اساس یک مطالعه در سال 2012، EMF برای کاهش آسیب و کمک به ترمیم میلین موثر بود.
ترمیم میلین در متوقف کردن و معکوس کردن آسیب ام اس کلیدی است. آهنرباها ممکن است بیش از آنچه ما می دانیم بر ام اس کنترل داشته باشند.
خلاصه مطالعه دیگری که در این زمینه انجام شده است
تحریک میدان الکترومغناطیسی پالسی با فرکانس بالا یک درمان غیر تهاجمی نوظهور است. از نظر بالینی برای تسهیل ترمیم استخوان و زخم پوستی استفاده می شود. اگرچه مکانیسمهای عمل میدانهای الکترومغناطیسی پالسی (PEMF) ناشناخته است. برخی از مطالعات نشان میدهند که اثرات آن توسط افزایش اکسید نیتریک (NO)، یک گشادکننده عروق معروف، واسطه میشود.
نویسندگان این فرضیه را مطرح کردند که در مغز، PEMF نیتریک اکسید را افزایش میدهد. باعث اتساع عروق میشود، پرفیوژن میکروواسکولار و اکسیژنرسانی بافت را افزایش میدهد. بنابراین ممکن است یک درمان کمکی مفید در سکته مغزی و آسیبهای مغزی باشد.
برای آزمایش این فرضیه، آنها اثر PEMF را بر روی مغز موش سالم با و بدون مهار NO سنتاز (NOS) مطالعه کردند.
نتیجه مطالعه:
تفاوتهای درمان در 117 نفر (81 درصد از نمونه اولیه) که هر دو جلسه درمانی را تکمیل کردند، بررسی شد. بهبود خستگی و کیفیت کلی زندگی به طور قابل توجهی در گروهی که تحت درمان با دستگاه PEMF قرار گرفتند بیشتر بود.
بیماران مبتلا به ام اس که به انستیتو سلامت مغز دانا مراجعه می کنند، تحت درمان با PEMF قرار می گیرند. پس از چند جلسه درمان، علائم بیماران رو به بهبود می رود. برای اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.
Magnet Therapy and MS Treatment (healthline.com)
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.