شواهدی وجود ندارد که نشان دهد افسردگی ناشی از سطوح پایین سروتونین است .یک بررسی جامع جدید نظریه سروتونین افسردگی را به چالش می کشد، گزارش می دهد که هیچ مدرک روشنی وجود ندارد که سطوح سروتونین یا فعالیت سروتونین مسئول افسردگی است.
منبع: UCL
با توجه به بررسی عمده تحقیقات قبلی که توسط دانشمندان UCL انجام شد، پس از دههها مطالعه، هیچ مدرک روشنی مبنی بر اینکه سطوح سروتونین یا فعالیت سروتونین مسئول افسردگی هستند، وجود ندارد.
بررسی چتری جدید – مروری بر فراتحلیلهای موجود و بررسیهای سیستماتیک – منتشر شده در Molecular Psychiatry، نشان میدهد که افسردگی احتمالاً ناشی از عدم تعادل شیمیایی نیست و آنچه داروهای ضد افسردگی انجام میدهند را زیر سوال میبرد.
یک پژوهش جامع جدید
اکثر داروهای ضد افسردگی، مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) هستند که در ابتدا گفته میشد با اصلاح سطوح پایین سروتونین غیرطبیعی کار میکنند. هیچ مکانیسم دارویی پذیرفته شده دیگری وجود ندارد که به وسیله آن داروهای ضد افسردگی بر علائم افسردگی تأثیر بگذارند.
نویسنده اصلی، پروفسور جوآنا مونکریف، پروفسور روانپزشکی در UCL و روانپزشک مشاور در بنیاد NHS (NELFT) شمال شرق لندن، گفت: «اثبات منفی همیشه دشوار است، اما من فکر میکنم با خیال راحت میتوانیم بگوییم که پس از مدتی طولانی. تحقیقات انجام شده در طی چندین دهه، شواهد قانعکنندهای وجود ندارد که نشان دهد افسردگی ناشی از ناهنجاریهای سروتونین است، به ویژه در اثر سطوح پایین یا کاهش فعالیت سروتونین.
محبوبیت نظریه «عدم تعادل شیمیایی» افسردگی با افزایش شدید استفاده از داروهای ضد افسردگی همزمان شده است. تجویز داروهای ضد افسردگی از دهه 1990 به طور چشمگیری افزایش یافته است، به طوری که از هر 6 بزرگسال در انگلیس یک نفر و 2 درصد از نوجوانان در یک سال معین داروی ضد افسردگی تجویز می کنند.
بسیاری از مردم از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنند زیرا به این باور رسیده اند که افسردگی آنها یک علت بیوشیمیایی دارد، اما این تحقیقات جدید نشان می دهد که این باور بر اساس شواهدی وجود ندارد.
هدف
هدف بررسی چتر این بود که تمام مطالعات مرتبطی را که در مهم ترین زمینه های تحقیقاتی در مورد سروتونین و افسردگی منتشر شده اند، به تصویر بکشد. مطالعات گنجانده شده در بررسی شامل ده ها هزار شرکت کننده بود.
تحقیقاتی که سطوح سروتونین و محصولات تجزیه آن را در خون یا مایعات مغزی مقایسه کرد، تفاوتی بین افراد مبتلا به افسردگی و شرکتکنندگان کنترل سالم (مقایسه) پیدا نکرد.
تحقیقات روی گیرندههای سروتونین و ناقل سروتونین، پروتئینی که اکثر داروهای ضد افسردگی هدف قرار میدهند، شواهد ضعیف و متناقضی حاکی از سطوح بالاتر فعالیت سروتونین در افراد مبتلا به افسردگی یافت. با این حال، محققان می گویند که این یافته ها احتمالاً با استفاده از داروهای ضد افسردگی در میان افرادی که افسردگی دارند توضیح داده می شود، زیرا چنین اثراتی به طور قابل اعتمادی رد نشده است.
نویسندگان همچنین مطالعاتی را بررسی کردند که در آن سطح سروتونین به طور مصنوعی در صدها نفر با محروم کردن رژیم غذایی آنها از اسید آمینه مورد نیاز برای ساخت سروتونین کاهش یافت.
مطالعات قبلی
این مطالعات نشان می دهد که کمبود سروتونین با افسردگی مرتبط است. یک متاآنالیز انجام شده در سال 2007 و نمونه ای از مطالعات اخیر نشان داد که کاهش سروتونین به این روش باعث ایجاد افسردگی در صدها داوطلب سالم نمی شود.
شواهد بسیار ضعیفی در زیر گروه کوچکی از افراد با سابقه خانوادگی افسردگی وجود داشت، اما این تنها شامل 75 شرکتکننده بود، و شواهد جدیدتر غیرقطعی بود.
مطالعات بسیار بزرگی که دهها هزار بیمار را شامل میشد، تنوع ژنی از جمله ژن ناقل سروتونین را مورد بررسی قرار داد. آنها هیچ تفاوتی در این ژن ها بین افراد مبتلا به افسردگی و افراد سالم پیدا نکردند.
این مطالعات همچنین به اثرات رویدادهای استرس زا در زندگی پرداختند و دریافتند که اینها تأثیر قوی بر خطر ابتلا به افسردگی در
افراد دارند – هر چه فرد رویدادهای استرس زاتری را تجربه کرده باشد، احتمال افسردگی آنها بیشتر می شود.
یک مطالعه معروف اولیه نشان داد که بین رویدادهای استرس زا، نوع ژن ناقل سروتونین یک فرد و احتمال افسردگی وجود دارد. اما مطالعات بزرگتر و جامع تر نشان می دهد که این یک یافته نادرست بود.
این یافته ها در کنار هم نویسندگان را به این نتیجه رساندند که “هیچ پشتیبانی برای این فرضیه وجود ندارد که افسردگی ناشی از کاهش فعالیت یا غلظت سروتونین است.”
محققان می گویند یافته های آنها مهم است زیرا مطالعات نشان می دهد که 85 تا 90 درصد از مردم معتقدند که افسردگی ناشی از سروتونین پایین یا عدم تعادل شیمیایی است. تعداد فزاینده ای از دانشمندان و نهادهای حرفه ای، قاب بندی عدم تعادل شیمیایی را به عنوان یک ساده سازی بیش از حد تشخیص می دهند.
همچنین شواهدی وجود دارد که اعتقاد به این که خلق و خوی ضعیف ناشی از عدم تعادل شیمیایی است، باعث میشود افراد دیدگاه بدبینانهای نسبت به احتمال بهبودی و امکان مدیریت خلق و خوی خود بدون کمک پزشکی داشته باشند. این مهم است زیرا اکثر افراد در مقطعی از زندگی خود معیارهای اضطراب یا افسردگی را دارند.
سروتونین در خون
نویسندگان همچنین شواهدی از یک متاآنالیز بزرگ یافتند که نشان میدهد افرادی که از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنند سطوح پایینتری از سروتونین در خون خود دارند. آنها به این نتیجه رسیدند که برخی شواهد با این احتمال که استفاده طولانی مدت از داروهای ضد افسردگی باعث کاهش غلظت سروتونین می شود، مطابقت دارد.
محققان می گویند این ممکن است به این معنی باشد که افزایش سروتونینی که برخی از داروهای ضد افسردگی در کوتاه مدت تولید می کنند می تواند منجر به تغییرات جبرانی در مغز شود که در دراز مدت اثر معکوس ایجاد می کند.
در حالی که این مطالعه اثر داروهای ضد افسردگی را بررسی نکرد، نویسندگان تحقیقات و توصیههای بیشتری را در مورد درمانهایی که ممکن است به جای آن بر مدیریت رویدادهای استرسزا یا آسیبزا در زندگی افراد تمرکز کنند، مانند رواندرمانی، در کنار سایر شیوهها مانند ورزش یا تمرکز حواس، یا پرداختن به آنها را تشویق میکنند. عوامل زمینه ای مانند فقر، استرس و تنهایی.
افسردگی و بیماران
پروفسور مونکریف گفت: «نظر ما این است که به بیماران نباید گفته شود که افسردگی ناشی از کاهش سروتونین یا عدم تعادل شیمیایی است و نباید آنها را به این باور رساند که داروهای ضد افسردگی با هدف قرار دادن این ناهنجاریهای اثباتنشده کار میکنند. ما نمیدانیم داروهای ضدافسردگی دقیقاً با مغز چه میکنند، و دادن چنین اطلاعات نادرستی به مردم مانع از تصمیمگیری آگاهانه در مورد مصرف یا عدم مصرف داروهای ضد افسردگی میشود.»
یکی از جنبههای جالب در مطالعاتی که بررسی کردیم این بود که رویدادهای نامطلوب زندگی چه تأثیری بر افسردگی داشتند، که نشان میدهد خلق ضعیف پاسخی به زندگی افراد است و نمیتوان آن را در یک معادله شیمیایی ساده خلاصه کرد.
پروفسور مونکریف افزود: «هزاران نفر از عوارض جانبی داروهای ضدافسردگی رنج می برند، از جمله عوارض شدید ترک که ممکن است زمانی رخ دهد که مردم سعی در قطع مصرف آن ها داشته باشند، با این حال نرخ نسخه همچنان در حال افزایش است. ما معتقدیم که این وضعیت تا حدی ناشی از این باور غلط است که افسردگی به دلیل عدم تعادل شیمیایی است. زمان آن فرا رسیده است که به مردم اطلاع دهیم که این اعتقاد بر اساس علم نیست.»
محققان هشدار می دهند که هرکسی که قصد کناره گیری از داروهای ضد افسردگی را دارد، با توجه به خطر عوارض جانبی پس از ترک، باید با یک متخصص بهداشت روان مشورت کند. پروفسور مونکریف و دکتر هوروویتز در حال انجام تحقیقات مداوم در مورد بهترین روش برای قطع تدریجی مصرف داروهای ضد افسردگی هستند.
مرکز سلامت مغز دانا در چالش ها سلامت روان در کنار شماست.
https://neurosciencenews.com/serotonin-depression-21074/
سید مهدی ساداتی هستم. عاشق مغز! داروساز و دانشجوی دکترای تخصصی علوم اعصاب. عضو تیم مرکز سلامت مغز دانا! از علاقه هام شناسوندن کارایی های هیجان انگیز مغز به زبان ساده به آدمهاست! جست و جو می کنم در افسردگی، داروهای موثر بر مغز و سایر بیماری های حوزه ی روان و البته نوروپلاستیسیتی!