اگرچه استفاده گسترده از داروهای ضد افسردگی به میلیون ها نفر کمک کرده است تا علائم افسردگی را با موفقیت مدیریت کنند،تحقیقات جدید نشان می دهد که این داروها با بهبود کیفیت زندگی در طولانی مدت ارتباط ندارند.
این مطالعه که توسط محققان دانشگاه ملک سعود در عربستان سعودی منتشر شد، دادههای هزینههای پزشکی ایالات متحده درسالهای 2005 تا 2015 را بررسی کرد، یک مطالعه طولی بزرگ که خدمات بهداشتی مورد استفاده آمریکاییها را ردیابی می کرد.
این مطالعات نشان داد که به طور متوسط حدود 17.5 میلیون بیمار بزرگسال هر سال مبتلا به افسردگی تشخیص داده می شوند و57.6٪ از آنها با داروهای ضد افسردگی درمان می شوند.
تاثیر داروهای ضد افسردگی بر کیفیت زندگی
در حالی که استفاده از داروهای ضد افسردگی با بهبود در برخی مؤلفههای روانی کیفیت زندگی همراه بود، تفاوت معنی داری بین کیفیتزندگی افراد مبتلا به اختلال افسردگی که داروهای ضد افسردگی مصرف نمی کردند و افرادی که مصرف می کردند وجود نداشت.
مشاور حرفه ای اریک پترسون، که وابسته به این مطالعه نیست، گفت: «این مطالعه دیدگاه ما را در مورد اینکه داروهای ضد افسردگی چیستند و چه می کنند به چالش می کشد. “مردم انتظار دارند که این داروها به طور قابل توجهی بر سلامت، رفاه و رضایت آنها از زندگی تأثیر بگذارد، بنابراین این باور که آنها چنین اثری را ایجاد نمی کنند، تکان دهنده است.”»
تفاوت کاهش افسردگی و بهبود زندگی
اما برای درک واقعی نحوه عملکرد داروهای ضد افسردگی، پترسون میگوید که روشن کردن این نکته مهم است که کاهش افسردگی با بهبود زندگی یکسان نیست. او گفت: «فقط به این دلیل که علائم افسردگی شما کاهش مییابد به این معنا نیست که زندگی شما بهتر، شادتر یارضایتبخشتر است.»
پترسون توضیح داد که آنچه قرار است داروهای ضد افسردگی انجام دهند حمله و درمان علائم و نشانه های افسردگی است. آنها میتوانند افکار، احساسات و رفتارهای خودکشی را کاهش دهند و همچنین می توانند سطح خواب و انرژی را بهبود بخشند.
او گفت که این اثرات مثبت می تواند افراد را تشویق کند تا برای بهبود زندگی خود اقدام کنند، اما داروی ضد افسردگی به تنهایی نمیتواند احساس شادی و رضایت را در فرد ایجاد کند.
داروهای ضدافسردگی به عنوان یک نقطه شروع عمل می کنند
داروهای ضدافسردگی، نقطهای برای شروع…
رواندرمانگر Leighya Richard، LMHC، می گوید داروهای ضدافسردگی اساساً به بیماران «نقطه شروع هموار» ارائه میدهند.
بسیاری از افراد دارو مصرف می کنند و به همان الگوهای فکری، سبک زندگی و همچنین الگوهای رفتاری ادامه می دهند. به یک معنا، داروی ضدافسردگی آنها را از تجربه یک دوره حاد باز می دارد، با این حال تمام جنبه های دیگر زندگی آنها ثابت می ماند.
به همین دلیل است که پترسون، ریچارد و نویسندگان مطالعه گفتند که تغییرات رفتاری و سبک زندگی برای بیماران مبتلا به افسردگی بههمان اندازه مهم است.
تغییر نگرش، لازمهی درمان افسردگی…
ریچارد بر نیاز به راهنمایی متخصصان سلامت روان برای کمک به بیماران برای تغییر طرز فکر و توقف تکرار الگوهای نادرست تاکید می کند.
نویسندگان این مطالعه نوشتند: «اگرچه همچنان لازم است بیماران مبتلا به افسردگی به استفاده از داروهای ضدافسردگی خود ادامه دهند، اما مطالعات طولانی مدت برای ارزیابی تأثیر واقعی مداخلات دارویی و غیردارویی بر کیفیت زندگی اینبیماران مورد نیاز است.»
این مقاله را از دست ندهید: روشهای نوین درمان افسردگی
این چه معنایی برای شما دارد
اگر اختلال افسردگی در شما تشخیص داده شده است، داروهای ضدافسردگی به تنهایی به احتمال زیاد کیفیت کلی زندگی شما را در دراز مدت بهبود نمی بخشند. اما این داروها می توانند به شما در مدیریت این اختلال کمک کنند و کیفیت زندگی شما میتواند درصورت ترکیب با تغییرات سبک زندگی و رفتار بهبود یابد.
اگر داروهای ضدافسردگی به شما کمکی نمیکنند یا تاثیر کمی دارند، میتوانید روش های نوین درمان افسردگی را نیز در نظر بگیرید. انستیتو سلامت مغز دانا با ارائه به روز ترین و موثرترین تکنیک ها به شما در این راه کمک میکند. برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان تماس بگیرید.
منابع
Almohammed OA, Alsalem AA, Almangour AA, Alotaibi LH, Yami MSA, Lai L. Antidepressants and health-related quality of life (HRQoL) for patients with depression: analysis of the medical expenditure panel survey from the United States. PLoS One. 2022;17(4):e0265928. doi:10.1371/journal.pone.0265928
https://www.verywellhealth.com/antidepressants-quality-of-life-study-5270959
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.