بیماری کرونا، یا COVID-19، بیماری همهگیری است که اثرات اجتماعی، اقتصادی و روانشناختی طولانی مدتی داشته است. این بیماری به سرعت در جهان در حال گسترش است. و به علت نامعلوم بودن و رفتارهای پیچیده و متفاوت ویروس کووید 19، ترس و اضطراب زیادی در مردم ایجاد شده است. سالمندان از جمله گروههای خاصی هستند که این ترس و نگرانی را به میزان بیشتری تجربه میکنند. زیرا افراد مسن به شدت در برابر بیماری COVID-19آسیبپذیر هستند. و این بیماری برای آنان خطرناکتر و با پیامدهای گوناگونی همراه است.
کارشناسان می گویند که سیستم ایمنی افراد مسن می تواند در هنگام مبارزه با ویروسی که باعث COVID-19 می شود، بیش از حد واکنش نشان دهد. علاوه بر آن روند پیری ممکن است افراد بالای 60 سال را در برابر COVID-19 آسیب پذیرتر کند. بخشی از آن ممکن است به این دلیل باشد که سیستم ایمنی در افراد مسن در هنگام مبارزه با بیماری بیش از حد واکنش نشان دهد.
این اطلاعات می تواند برای توسعه درمان های خاص تر برای افراد مسن مبتلا به کووید-19 مورد استفاده قرار گیرد. از زمانی که COVID-19 در بین عموم افراد ظاهر شد، مشخص شد که افراد مسن در برابر این بیماری آسیب پذیرتر هستند. اما تا همین اواخر مشخص نبود که چقدر بیشتر است؟
COVID-19 جدید برای افراد بالای 60 سال حدود 100 برابر بیشتر از افراد زیر 40 سال کشنده است. در یک مطالعه در ماه جولای، دانشمندان گفتند که افراد 80 ساله و بالاتر صدها برابر بیشتر از افراد 40 ساله آسیب پذیر هستند. به طور گسترده ای فرض بر این بود که شرایط زمینه ای که افراد مسن در حال حاضر مستعد ابتلا به آن هستند، نقش مهمی ایفا کرده است. اکنون، محققان میگویند سیستمهای ایمنی افراد پیرتر با ویروسی که هنوز از بسیاری جهات ناشناخته است، همگام نمیشوند.
محققان چه می گویند
دکتر توماس پیتس، متخصص مغز و اعصاب گروه پزشکی هادسون در نیویورک ، می گوید.: «با افزایش سن، تولید اجزای ایمنی مانند سلول های T و سلول های B، علاوه بر اثربخشی کلی سیستم ایمنی، تا حدی کاهش می یابد. که آزمایشهای بالینی را روی درمانهای احتمالی COVID-19 انجام داده است.
دکتر پیتس گفت: “من مطمئن نیستم که باید این اثرات را دست کم بگیریم. در عوض، من فکر می کنم مسئله این است که ما به طور کامل پیامدهای این تغییرات ایمنی و اثرات آنها را در طیف گسترده ای از عوامل بیماری زا که سیستم ایمنی تحت نظر دارد و در نهایت تلاش می کند آنها را خنثی کند، کاملاً درک نمی کنیم. اندام های خود را در این فرآیند.”
نحوه واکنش سیستم ایمنی افراد سالمند
دکتر ماکدا رابینسون ، یکی از همکاران بیماریهای عفونی در دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا است. او گفت که محققان شروع به مشاهده تفاوتها در کمیت سلولی و نحوه واکنش آنها به محرکها در حدود سن 50 سالگی کردهاند. او گفت سلولها سپس در فرآیندی به نام «پیری التهابی» شروع به پیری میکنند. که طی آن سلولها در حالت التهاب قفل میشوند. رابینسون میگوید: «این دو فرآیند پیری ممکن است مانع از کنترل ویروس در افراد مسن در ابتدا و سپس واکنش التهابی بیش از حد تهاجمی شوند.»
حتی اگر “بار ویروسی” شروع به کاهش کند، سیستم ایمنی به ترشح پروتئین های التهابی به نام سیتوکین ها و کموکاین ها ادامه می دهد. که منجر به “طوفان سیتوکین” می شود. در افراد مسنتر که نسبت بیشتری از سلولها در حالت التهابی بازداشته شدهاند، این فرآیند میتواند قویتر شود. مانند قطار فراری که نمیتوان آن را با درمانهای هدفمند ویروسی متوقف کرد. زیرا پاسخ میزبان است که بیشتر موثر است.او افزود: «این تا حدی همان چیزی است که شواهد جدید نشان میدهد که درمان استروئیدی در بیماران بدحال مفید است. و ممکن است از آن جلوگیری کند.» دکتر ویلیام لانگ ، مدیر پزشکی WorldClinic و پزشک سابق کاخ سفید ، گفت که سیستم ایمنی یکی از پیچیده ترین حوزه های پزشکی است و نیاز به مطالعه بیشتر دارد .
لزوم انجام مطالعات بیشتر
لانگ گفت: «در در نظر گرفتن اثرات SARS-CoV-2 بر بدن انسان، یک موضوع اصلی نگرانی است. نگرانی است که چرا با افزایش سن، شدت و میزان مرگ و میر بالاتری را مشاهده میکنیم. حتی اگر این نرخها برای وجود سایر بیماریها تنظیم شوند. او افزود: “هیچ کس پاسخ درستی ندارد. اما ما می دانیم که بدن با افزایش سن، التهاب مزمن با درجه پایین بیشتری را نشان می دهد.” لانگ گفت: «خیلی زود» است که بدانیم آیا کووید-19 در سیستم ایمنی افراد پیرتر از سایر ویروسها بیماری زا تر است. زیرا انواع سلولهای زیادی را هدف قرار میدهد.
مشخص نیست که آیا SARS-CoV-2 مخصوصاً برای سیستم ایمنی افراد سالمند موثر تر است یا بیشتر یک اثر غیرمستقیم است که بر انواع سلولها تأثیر میگذارد. و باعث میشود آنها انواع پروتئینهای پیام دهنده را ارسال کنند.
با استفاده از اطلاعات
همانطور که محققان کشف می کنند که چگونه COVID-19 بر جمعیت های مختلف تأثیر می گذارد. می توانند از این دانش برای استراتژی درمان و مقابله با اثرات ویروس مختلف بر اساس موقعیت یک فرد استفاده کنند.
“در حال حاضر این تاثیر خاص بر سالمندان بر برنامههای توسعه واکسنها تاثیر میگذارد. زیرا آزمایشهای اصلی فاز 3 در حال انجام تلاشهای قطعی هستند. تا افراد بالای 65 سال را در مطالعات خود بگنجانند. زیرا تولید آنتیبادی و پاسخهای ایمنی سلولی آنها در مقایسه با افراد جوانتر احتمالاً کاهش مییابد.”
دکتر دانیل استرمن گفت: «ممکن است مانند واکسن آنفولانزا، واکسنهای خاصی برای افراد مسن و/یا توصیههایی برای واکسنهای تقویتی مکرر وجود داشته باشد.» به گفته دکتر ویلیام لی ، نویسنده و رئیس بنیاد آنژیوژنز ، افراد مسن معمولاً به واکسیناسیون واکنش نشان نمی دهند .
دکتر لی گفت: «با این حال بیشتر سالمندان بیشترین آسیبپذیری را در برابر COVID-19 دارند. بنابراین افراد مسن برای دریافت واکسن در اولویت قرار خواهند گرفت. تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود که آیا سالمندان به واکسن COVID-19 چگونه پاسخ خواهند داد. بنابراین، آزمایشهای بالینی برای این واکسن، همه گروههای سنی را ثبتنام میکنند. تا ببینند میزان پاسخدهی بر اساس سن چقدر است.»
دکتر اسکات کایزر ، متخصص سالمندان در مرکز بهداشت پراویدنس سنت جان در سانتا مونیکا، کالیفرنیا ، گفت: برای هر کسی که ممکن است سیستم ایمنی بدنش به اندازه نباشد، امید وجود دارد .
آیا سن فقط تاثیر دارد؟
بد نیست بدانید که تنها عامل سن، علت ابتلا به نوع شدید بیماری نیست. در واقع این تصور که COVID-19 فقط افراد مسن را تحت تأثیر قرار میدهد اشتباه است. 10 تا 15 درصد از افراد زیر 50 سال در هنگام ابتلا، دچار عفونت متوسط تا شدید شدهاند. در مواردی هم عوارض شدید بیماری در افراد نوجوان یا بیست ساله دیده شده است. که بسیاری از آنها به مراقبتهای ویژه نیاز داشتهاند و متأسفانه برخی از آنها نیز فوت کردهاند.
برای این موضوع که چرا افراد مسن به شدت تحت تأثیر عوارض ویروس COVID-19 قرار میگیرند دلایلی وجود دارد. این فاکتورها ممکن است مربوط به تغییرات فیزیولوژیکی مرتبط با افزایش، کاهش عملکرد سیستم ایمنی و ابتلا به یک یا چند بیماری زمینهای در آنها باشد. تمامی این موارد سبب شده که افراد مسن در معرض بیشتر ابتلا به این عفونت قرار بگیرند. و این ویروس با عوارض شدیدتری در بدن آنها ظاهر شود.
افزایش سن تنها یکی از عوامل موثر در ابتلا به ویروس COVID-19 با عوارض شدید در افراد است. به عنوان مثال یک فرد 50 ساله بیش از فرد 40 ساله در معرض خطر ابتلا به این بیماری با عوارض شدید قرار دارد.
تاثیر سبک زندگی بر ایمنی بدن سالمندان
کایزر گفت: «نکات اساسی برای حفظ یک سیستم ایمنی قوی با توصیههایی برای یک سبک زندگی سالم مطابقت دارد. خواب کافی، تغذیه متعادل، ورزش، مدیریت استرس، اجتناب از سیگار و مصرف بیش از حد الکل. او افزود: «به این موارد برخی از عناصر کلیدی شناخته شده برای ارتقای سلامت و رفاه را اضافه کنید. مانند حفظ روابط، ارتباطات اجتماعی معنادار، داشتن حس قوی هدفمندی. و حتی داشتن برخی از خروجیهای خلاقانه و قرار گرفتن در معرض هنر.»
کایزر میگوید: هر کسی میتواند برای کمک به تقویت سیستم ایمنی خود انجام دهد متفاوت باشد. همه چیز میتواند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد. عادتهای متعددی با خطوط دفاعی قوی و سالم مرتبط است. دکتر کایزر افزود: «خبر خوب این است که بسیاری از این پیشنهادات ممکن است آشنا به نظر برسند. شاید چیزی که مادربزرگ شما توصیه کرده است. اما همین توصیه ها بسیار ارزشمند است و باید آنها را بکار بست.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.