تحقیقات برای درک بهتر ارتباط بین سلامت روان و خواب در حال انجام است. در قسمت اول این مقاله به ارتباط سلامت روان با خواب پرداختیم. ارتباط اختلالاتی مانندافسردگی، اوتیسم، جنون جوانی و بیش فعالی با خواب بحث شد. در ادامه بحث با ما همراه باشید.
اختلال دو قطبی
اختلال دوقطبی شامل دوره هایی از خلق و خوی شدید است که می تواند هم بالا (شیدایی) و هم کم (افسردگی) باشد. احساسات و علائم فرد بسته به نوع اپیزود کاملاً متفاوت است. با این حال، هر دو دوره شیدایی و افسردگی می توانند باعث اختلال عمده در زندگی روزمره شوند.
در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، الگوهای خواب به میزان قابل توجهی بسته به وضعیت عاطفی آنها تغییر می کند. در دورههای شیدایی، معمولاً نیاز کمتری به خواب دارند. اما در دورههای افسردگی، ممکن است بیش از حد بخوابند. اختلالات خواب اغلب زمانی ادامه مییابد که فرد بین دورهها باشد.
تحقیقات نشان داده است که بسیاری از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی تغییراتی را در الگوهای خواب خود قبل از شروع یک دوره تجربه می کنند. همچنین شواهدی وجود دارد که مشکلات خواب باعث ایجاد یا بدتر شدن دوره های شیدایی و افسردگی می شود. و به دلیل رابطه دو طرفه بین اختلال دوقطبی و خواب، درمان بی خوابی می تواند تأثیر اختلال دوقطبی را کاهش دهد .
بیش فعالی
اختلال نقص توجه/بیش فعالی (ADHD) یک اختلال عصبی رشدی است که شامل کاهش دامنه توجه و افزایش تکانشگری است. ADHD معمولاً در کودکان تشخیص داده می شود. اما ممکن است تا بزرگسالی ادامه یابد و گاهی اوقات تنها زمانی به طور رسمی تشخیص داده می شود که فردی در حال حاضر بالغ باشد.
مشکلات خواب در افراد مبتلا به ADHD رایج است. آنها ممکن است در به خواب رفتن، بیدار شدن مکرر و خواب آلودگی بیش از حد در طول روز مشکل داشته باشند. نرخ سایر مشکلات خواب، مانند آپنه انسدادی خواب و سندرم پای بیقرار (RLS) نیز در افراد مبتلا به ADHD بیشتر است. مشکلات خواب مرتبط با ADHD عمدتاً در کودکان مورد مطالعه قرار گرفته است. اما مشخص شده است که بر بزرگسالان نیز تأثیر می گذارد .
شواهدی مبنی بر وجود رابطه دوسویه بین خواب و ADHD وجود دارد. مشکلات خواب علاوه بر اینکه پیامد ADHD است، ممکن است علائمی مانند کاهش دامنه توجه یا مشکلات رفتاری را تشدید کند.
اختلال طیف اوتیسم
اختلال طیف اوتیسم (ASD) اصطلاحی است که چندین شرایط عصبی رشدی را در بر می گیرد. که بر ارتباطات و تعامل اجتماعی تأثیر می گذارد. این بیماری ها معمولا در اوایل دوران کودکی تشخیص داده می شوند و ممکن است در بزرگسالی نیز ادامه داشته باشند.
کودکان و نوجوانان مبتلا به ASD شیوع بیشتری از مشکلات خواب از جمله بی خوابی و اختلالات تنفسی در خواب دارند. این مسائل نسبت به مشکلات خواب در کودکان بدون ASD پایدارتر هستند. و می توانند به بدتر شدن علائم و کیفیت زندگی افراد مبتلا منجر شود. پرداختن به بی خوابی و سایر اختلالات خواب یک جزء مهم مراقبت است. زیرا ممکن است خواب آلودگی بیش از حد در طول روز و همچنین سایر مشکلات سلامتی و رفتاری را در افراد مبتلا به ASD کاهش دهد.
تعامل شرایط سلامت روان
بسیاری از شرایط بهداشت روانی به تنهایی به وجود نمی آیند. در عوض، شرایط همزمان ممکن است روی یکدیگر و همچنین خواب فرد تأثیر بگذارد .
به عنوان مثال، غیرمعمول نیست که افراد هم افسردگی و هم اضطراب را تجربه کنند. و مشخص شده است که افراد مبتلا به هر دو بیماری نسبت به افرادی که فقط افسردگی یا اضطراب دارند، خواب بدتری دارند. این شرایط همچنین بر سایر جنبه های مهم رفاه، مانند درک درد، فرآیندی که ممکن است بر خطر مشکلات خواب نیز تأثیر بگذارد، تأثیر می گذارد.
راه هایی برای بهبود خواب و سلامت روان
شرایط سلامت روان می تواند خواب را مختل کند و کمبود خواب می تواند بر سلامت روان تأثیر بگذارد. این رابطه چند وجهی ارتباط پیچیده ای بین خواب و اختلالات روانپزشکی ایجاد می کند. اما به این معناست که درمان هر دو موضوع می تواند دست به دست هم دهد. مراحل بهبود خواب حتی ممکن است بخشی از یک استراتژی پیشگیرانه سلامت روان باشد.
وضعیت هر فردی متفاوت است. بنابراین درمان بهینه برای سلامت روان و مشکلات خواب به خود فرد بستگی دارد. این شرایط میتوانند تأثیر عمدهای بر کیفیت زندگی داشته باشند. دریافت مراقبت مناسب، که مستلزم کار با یک متخصص بهداشت آموزش دیده است، مهم است.
یک پزشک یا روانپزشک می تواند مزایا و خطرات بالقوه انواع مختلف درمان ها، از جمله داروهای تجویزی را بررسی کند. آنها میتوانند مراقبت مناسب، از جمله در موقعیتهایی با مشکلات سلامت جسمی یا روانی همزمان ارائه دهند. برای مثال، تشخیص و درمان یک بیماری زمینهای مانند آپنه انسدادی خواب ممکن است مزایایی برای سلامت روان داشته باشد.
برنامه های درمانی می توانند به طور قابل توجهی متفاوت باشند. برخی از رویکردهایی که ممکن است برای کمک به خواب و سلامت روان در نظر گرفته شوند در بخش های زیر توضیح داده شده اند.
درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی از مشاوره را توصیف می کند که به عنوان گفتار درمانی شناخته می شود. این کار با بررسی الگوهای تفکر و تلاش برای اصلاح افکار منفی به روش های جدید کار می کند.
انواع مختلف CBT برای مشکلات خاصی مانند افسردگی، اضطراب و اختلال دوقطبی ایجاد شده است. علاوه بر این، CBT برای بی خوابی (CBT-I) سابقه اثبات شده ای در کاهش مشکلات خواب دارد. یک کارآزمایی بالینی بزرگ همچنین نشان داد که CBT-I می تواند علائم بسیاری از بیماری های روانی را کاهش دهد. بهزیستی عاطفی را بهبود بخشد و دوره های روان پریشی را کاهش دهد.
اینکه آیا و چگونه می توان انواع CBT را برای رفع مشکلات خواب و سلامت روان ترکیب کرد یا ترتیب داد، موضوع تحقیقات مداوم است. اما برای بسیاری از بیماران، کمک یک مشاور آموزش دیده برای اصلاح تفکر آنها می تواند به طور معناداری خواب و وضعیت روانی آنها را بهبود بخشد.
عادات خواب را بهبود بخشید
یکی از دلایل رایج مشکلات خواب، عدم رعایت بهداشت خواب است. افزایش بهداشت خواب با ایجاد عادات و فضای مناسب برای خواب می تواند کمک زیادی به کاهش اختلالات خواب کند.
نمونه هایی از اقداماتی که می توان برای عادات خواب سالم تر انجام داد عبارتند از:
- داشتن یک زمان مشخص برای خواب و داشتن یک برنامه خواب ثابت
- یافتن راههایی برای آرام کردن، مانند تکنیکهای تمدد اعصاب، به عنوان بخشی از یک روال استاندارد قبل از خواب
- از مصرف الکل، تنباکو و کافئین در هنگام عصر خودداری کنید
- کم نور کردن لامپ ها و کنار گذاشتن وسایل الکترونیکی یک ساعت یا بیشتر قبل از خواب
- ورزش منظم و قرار گرفتن در معرض نور طبیعی در طول روز
- به حداکثر رساندن راحتی و پشتیبانی از تشک، بالش و ملافه
- جلوگیری از نور و صدای اضافی که می تواند خواب را مختل کند
یافتن بهترین روالها و چیدمان اتاق خواب ممکن است به آزمون و خطا نیاز داشته باشد تا مشخص شود چه چیزی برای شما بهتر است. اما این فرآیند میتواند به شما کمک کند سریع بخوابید و در طول شب بخوابید.
با همکاران ما در انیستیتو سلامت مغز دانا جهت بررسی اختلالات خواب همراه باشید. این مرکز مجهز به متخصصین توانمند و تجهیزات پیشرفته جهت انجام تست های خواب می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و رزرو وقت با ما در ارتباط باشید.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.