سرطان بار بزرگی بر سلامت عمومی در سراسر جهان است. تخمین زده می شود که حدود 21 درصد از مردان و 18 درصد از زنان در دوره ای از زندگی خود به سرطان مبتلا می شوند. انتظار می رود این ارقام دلهره آور تنها با افزایش جمعیت و افزایش سن افزایش یابد.
اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، کارشناسان یک رابطه چند وجهی را کشف کرده اند. مشکلات خواب ممکن است یک عامل خطر برای ابتلا به انواع خاصی از سرطان باشد. آنها همچنین ممکن است بر پیشرفت سرطان و اثربخشی درمان تأثیر بگذارند. علاوه بر این، سرطان می تواند بر خواب تأثیر بگذارد. علائم سرطان یا عوارض جانبی درمان ممکن است باعث مشکلات خواب، کاهش کیفیت زندگی در افراد مبتلا به این بیماری شود. سرطان همچنین می تواند منجر به تغییرات فیزیکی و ذهنی پایدار شود که خواب را مختل می کند. از جمله در بازماندگان سرطان که مدت طولانی درمان را تکمیل کرده اند.
دانستن در مورد روابط پیچیده بین سرطان و خواب فرصت هایی برای بهبود سلامت ایجاد می کند. اگرچه از بین بردن خطر سرطان غیرممکن است، اما خواب خوب ممکن است یک عامل محافظتی باشد. خواب بهتر ممکن است به احساس بهتر جسمی و احساسی کمک کند و توانایی افراد برای مقابله با سرطان بهبود بخشد.
آیا خواب می تواند بر سرطان تأثیر بگذارد؟
به خوبی ثابت شده است که خواب نقش اساسی در سلامت انسان دارد. با توجه به تأثیر آن بر تقریباً تمام سیستم های بدن، شواهد به راه های مختلفی اشاره می کنند که خواب ممکن است بر سرطان تأثیر بگذارد.
برخی از سیستمهایی که ممکن است تحت تأثیر خواب قرار بگیرند. و بر خطر سرطان تأثیر بگذارند عبارتند از: مغز، سیستم ایمنی، تولید و تنظیم هورمونها و متابولیسم و وزن بدن. خواب ممکن است بر عملکرد سلول ها، تغییر محیط آنها یا سیگنال هایی که بر نحوه رشد آنها تأثیر می گذارد تأثیر بگذارد.
مطالعات در این زمینه هنوز یک زمینه تحقیقاتی در حال تکامل است. بخشهای زیر یک نمای کلی از علم کنونی در مورد تأثیرات بالقوه خواب بر خطر سرطان، پیشرفت و درمان ارائه میدهند.
هر فردی که نگران خواب یا خطر ابتلا به سرطان است، باید با پزشک خود صحبت کند. تا بفهمد این اطلاعات چگونه در موقعیت خاص خود اعمال می شود.
خواب و خطر سرطان
اجزای مختلف خواب – مدت زمان خواب، کیفیت خواب، ریتم شبانه روزی و اختلالات خواب – می توانند بر خطر سرطان تأثیر بگذارند. با این حال، مطالعات در مورد این موضوع همیشه سازگار یا قطعی نیستند. که ممکن است مشکلاتی را در جمعآوری دقیق دادهها در مورد خواب در درازمدت نشان دهد .
مدت زمان خواب
مطالعات در مورد تأثیر طول مدت خواب بر خطر سرطان اغلب متناقض بوده است. تفاوتها در نتایج ممکن است به نحوه جمعآوری دادههای خواب، انواع سرطان در نظر گرفته شده، و نحوه محاسبه سایر عوامل مربوط باشد.
افرادی که کمتر از شش ساعت در شب میخوابند ، بیشتر در معرض خطر مرگ به هر دلیلی هستند. و یک مطالعه در مقیاس بزرگ نشان داد که افرادی که خواب کوتاهی دارند، خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند .
برای انواع خاصی از سرطان، خواب کوتاه مدت با خطر بیشتر پولیپ روده بزرگ مرتبط است که می تواند به سرطان تبدیل شود. در افراد مسن تر، برخی تحقیقات کاهش طول مدت خواب را با احتمال بیشتر سرطان معده مرتبط کرده اند. و ارتباط بالقوه ای با لنفوم غیر هوچکین و همچنین سرطان های تیروئید، مثانه، سر و گردن پیدا کرده اند.
با این حال، این مطالعات به دور از قطعیت هستند. در مطالعات دیگر مشخص نشده است که بسیاری از انواع سرطان، از جمله سرطان ریه، تحت تأثیر خواب کوتاه قرار می گیرند. برخی تحقیقات حتی موارد کمتری از سرطان را در افرادی که کمتر از هفت یا هشت ساعت در شب می خوابند، پیدا کرده است.
مطالعات بر حیوانات
در مطالعات حیوانی، محرومیت از خواب با “ساییدگی و پارگی” بیشتر سلولها مرتبط بوده است. که به طور بالقوه منجر به نوع آسیب DNA میشود که میتواند منجر به سرطان شود. این مورد به طور قطعی در مطالعات انسانی یافت نشده است. اما روشی نظری برای ارتباط خواب و سرطان ارائه می دهد.
علاوه بر این، خواب ناکافی ممکن است به طور غیر مستقیم خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. خواب ناکافی به شدت با چاقی مرتبط است که یک عامل خطر ثابت برای بسیاری از انواع سرطان است. کمبود خواب با مشکلات سیستم ایمنی مانند التهاب مداوم مرتبط است. که اعتقاد بر این است که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
محققان همچنین به مدت طولانی خواب که معمولاً به عنوان خواب بیش از 9 ساعت در شب تعریف می شود، بررسی کرده اند. و به ارتباط بالقوه ای با خطر ابتلا به سرطان پی برده اند. مشخص شد که این میزان خواب خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را در افراد مسن، به ویژه افراد دارای اضافه وزن و دارای خروپف، افزایش می دهد. خواب طولانی مدت با افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد اولیه و سرطان سینه ، به ویژه نوع فرعی که در آن رشد توسط استروژن ایجاد می شود، مرتبط است .
کیفیت خواب
اندازه گیری دقیق کیفیت خواب اغلب دشوارتر از مدت زمان خواب است. به خصوص در طولانی مدت، که می تواند تعیین واضح اثرات آن بر خطر سرطان را دشوار کند. در مطالعاتی که روی موش ها انجام شد، خواب تکه تکه باعث ایجاد انواع التهاب شد. که باعث رشد و پیشرفت تومور شد. در افراد، یک مطالعه مشاهدهای روی بیش از 10000 بزرگسال بالای 50 سال نشان داد که خطر ابتلا به سرطان در افرادی که کیفیت خواب خود را متوسط یا ضعیف ارزیابی میکنند، بیشتر است.
یک مطالعه مشاهدهای دیگر که شامل بیش از 4000 زن بود، ارتباط بین خواب بیقرار و سرطان سینه سهگانه منفی را نشان داد. که شکل تهاجمی این بیماری است. مردانی که از اختلالات خواب رنج می بردند، در بین افرادی که شدیدترین وقفه های خواب را داشتند. آنها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پروستات بودند.
همانند مدت زمان خواب، تحقیقات بیشتری برای تکرار و تأیید این نتایج مورد نیاز است. تحقیقات آینده ممکن است به شناسایی اینکه چگونه عناصر خاصی از کیفیت خواب، مانند تعداد یا طول وقفه های خواب، بر احتمال ابتلا به انواع خاصی از سرطان تأثیر می گذارد کمک کند.
حتی بدتر از آن، نشانه هایی وجود دارد که این اعداد ممکن است دست کم گرفته شوند. زیرا بسیاری از بیماران سرطانی نگرانی های مربوط به خواب را با پزشک خود در میان نمی گذارند.
علل بالقوه متعدد از مشکلات خواب در افراد مبتلا به سرطان:
- درد یا ناراحتی ناشی از تومور یا درمان
- مشکلات گوارشی یا ادراری ناشی از سرطان یا درمان آن
- در طول اقامت در بیمارستان برای خوابیدن مشکل دارد
- استرس، اضطراب و افسردگی که می تواند در اثر ابتلا به سرطان ایجاد شود
- عفونت و تب، که ممکن است در نتیجه کاهش عملکرد سیستم ایمنی در طی شیمی درمانی رخ دهد
- سرفه یا مشکل در تنفس
- عوارض جانبی داروها، از جمله داروهای ضد درد، که ممکن است باعث خواب آلودگی شوند اما با کیفیت خواب تداخل دارند.
- اختلال در برنامه خواب ناشی از خستگی در طول روز و چرت زدن
بیش از یکی از این عوامل ممکن است در ایجاد مشکلات خواب نقش داشته باشد. که میتواند برای هر فردی بسته به نوع سرطان، روش درمانی و سلامت کلی او متفاوت باشد.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.