مقدمه
تحقیقات جدید منتشر شده در مجله فیزیولوژی نشان داد که جوانان سالم مبتلا به کرونا، صرف نظر از شدت علائم، در مقایسه با افراد کنترل سالم، دچار مشکلات خاصی در سیستم عصبی خود می شوند.
به طور خاص، سیستم نظارت بر جنگ و گریز، سیستم عصبی سمپاتیک، در افراد مبتلا به کرونا، با تشخیص قطعی و تست پی سی آر، به صورت غیر طبیعی (در برخی موارد بیش فعال و در برخی دیگر کم کار) به نظر می رسد.
این نتایج با توجه به شواهد در حال ظهور علائمی مانند گزارش ضربان قلب در ارتباط با “کووید طولانی مدت” بسیار مهم است.
تأثیر این تغییر در واکنش جنگ یا گریز، به ویژه اگر طولانی شود، به این معنی است که بسیاری از فرآیندهای درون بدن ممکن است مختل شده یا تحت تأثیر قرار گیرند. این تیم تحقیقاتی به طور خاص به بررسی تأثیر سیستم قلبی عروقی – از جمله فشار خون و جریان خون – پرداخته اند، اما سیستم عصبی سمپاتیک در پاسخ به ورزش، سیستم گوارش، عملکرد سیستم ایمنی و سایر موارد نیز مهم است.
درک آنچه در بدن بلافاصله پس از تشخیص کرونا اتفاق می افتد، اولین گام مهم در جهت درک پیامدهای احتمالی طولانی مدت ناشی از ابتلا به این بیماری است.
نکته مهم این است که:
اگر اختلال مشابهی در پاسخ به فرایند جنگ و گریز، مانند آنچه در افراد جوان مشاهده می شود، در افراد مسن به دنبال عفونت کووید 19 وجود داشته باشد، ممکن است پیامدهای نامطلوب قابل توجهی بر سلامت قلب و عروق داشته باشد.
محققان، عملکرد ریه، ظرفیت ورزش، عملکرد عروق و کنترل عصبی قلب و عروق (کنترل ضربان قلب توسط مغز) را مورد مطالعه قرار دادند.
آنها از تکنیکی به نام میکرونوروگرافی استفاده کردند، که در آن محققان یک سوزن کوچک با الکترود را وارد عصب پشت زانو کردند. با این روش، تکانه های الکتریکی آن عصب را ثبت کردند و تعداد فایرینگ فعالیت های الکتریکی در حال وقوع و اندازه فایرینگ ها را اندازه گیری کردند.
از طریق بررسی این فعالیت عصبی، آنها می توانند عملکرد سیستم عصبی سمپاتیک را از طریق یک سری آزمایشات ارزیابی کنند. در تمام آزمایشات، فرد به پشت روی تخت خوابیده بود. ابتدا، محققان فعالیت اولیه در حالت استراحت عصبی، ضربان قلب و فشار خون را مورد بررسی قرار دادند. فعالیت عصبی سمپاتیک در حال استراحت در شرکت کنندگان مبتلا به بیماری کووید 19، بیشتر از افراد سالم بود که در آزمایش بررسی می شد.
سپس:
فرد شرکت کننده “آزمایش پرس سرد” را انجام داد. یعنی جایی که آنها دست خود را در مخلوط آب یخ (~ 0 درجه سانتی گراد) به مدت دو دقیقه قرار می دادند. در افراد سالم، این عمل باعث افزایش فعالیت شدید آن عصب سمپاتیک (مربوط به جنگ یا گریز) و فشار خون می شود. افراد مبتلا به بیماری کووید 19، درد خود را به میزان قابل توجهی کمتر از افراد سالم ارزیابی کردند.
سرانجام، شرکت کننده به موقعیت عمودی منتقل شد (تختی که روی آن دراز کشیده اند می تواند به بالا و پایین کج شود) تا ببیند بدنش چقدر می تواند به تغییر موقعیت واکنش نشان دهد. در این آزمایش افراد مبتلا به بیماری کرونا، تعداد ضربان قلبشان بسیار افزایش پیدا کرد. آنها همچنین در مقایسه با سایر افراد جوان سالم فعالیت عصبی سمپاتیک بیشتری در طول تست شیب داشتند.
مانند همه تحقیقات روی انسان، این مطالعه نیز محدودیت های خاصی داشت. با این حال، بزرگترین محدودیت در مطالعه حاضر ماهیت مقطعی آن است-به عبارت دیگر، ما نمی دانیم فعالیت سیستم عصبی افراد مبتلا به بیماری کرونا قبل از تشخیص بیماری کرونا چگونه بود است.
این یافته ها با گزارش های فزاینده ای از علائم طولانی مدت کرونا مربوط به مشکلات مربوط به پاسخ به جنگ یا گریز، مطابقت دارد.
دکتر ابیگیل استیکفورد، نویسنده ارشد این مطالعه گفت: ” از طریق پروژه مشترک ما، این گروه از افراد مبتلا به بیماری کووید 19 را 6 ماه پس از نتایج آزمایش مثبت آنها دنبال کرده ایم. این کار نمایانگر داده های کوتاه مدت بود. بنابراین ما مراحل بعدی برای جمع آوری داده ها را جمع بندی کرده و نحوه تغییر موضوعات را در این مدت تفسیر کنیم “.
بنابراین به طور کلی:
هدف از مطالعه حاضر، بررسی عملکرد سیستم اتونوم (خودکار) و همودینامیک در بزرگسالان جوان سالم است که اخیراً به کرونا ویروس 2 آلوده شده اند.
با استفاده از طرح مطالعه مقطعی، ما بزرگسالانی را که اخیراً برای کرونا ویروس 2 مثبت بودند، با افراد سالم جوان به عنوان گروه کنترل مقایسه کردیم. ما این فرض را مطرح کردیم که افرادی که از عفونت ناشی از کرونا بهبود می یابند، در حالت استراحت و واکنش پذیری، فعالیت عصب سیستم سمپاتیک عضلانی (MSNA) ، ضربان قلب (HR) و فشار خون (BP) بالاتری در مقایسه با افراد سالم نشان می دهند.
اختلال عملکرد سیستم خودکار، یک وجه مشترک عمده در بین بسیاری از حالات بیماری مانند بیماری های قلبی-عروقی، بیماری مزمن ریوی، فشار خون بالا، دیابت و چاقی است. در حالی که دخالت سیستم عصبی خودکار در برخی بیماریها کاملاً مشخص است، نقش آن در انتشار و بهبود کرونا ویروس 2 پیچیده و نسبتا ناشناخته است.
در اینجا، ما برای اولین بار نشان می دهیم که افراد جوان و سالم که به تازگی با ابتلا به بیماری کووید 19 تشخیص داده شده اند، ممکن است عملکرد سیستم خودکارشان تغییر کند. زیرا این امر با فعالیت بیشتر سمپاتیک در حال استراحت، پاسخ های قلبی عروقی و کاهش پاسخ ها به واکنشهای دردناک پشتیبانی می شود.
علاوه براین
وجود سطح بالای استرس در این بیماران، در مقایسه با افراد سالم، باعث کاهش حساسیت در پاسخ فشار خون به دوره های آرامش سمپاتیک می شود. تحقیقات بیشتری برای روشن شدن مکانیسم های مربوط به این اختلالات مشاهده شده ضروری است.
از اثرات بلندمدت بالقوه پاسخ های خودکار نامنظم از طریق کرونا ویروس 2 نباید غافل شد. داده های ما منعکس کننده افراد جوان و سالم با شرایط عادی است. این افراد نماینده کسانی نیستند که بیشتر تحت تأثیر ویروس قرار گرفته اند.
اگر اختلال در تنظیم سیستم خودکار، مشابه با افراد مسن به دنبال عفونت کووید 19، وجود داشته باشد، ممکن است پیامدهای نامطلوب بیشتری برای سلامت قلب و عروق در پی داشته باشد. مطالعات آینده باید در جهت ردیابی طولی عملکرد سیستم خودکار پس از بیماری کووید 19 در هر دو گروه جوان و مسن باشد.
مطالعات نشان داده است که علایم کووید ۱۹ در بیشتر مبتلایان به این بیماری خفیف است، اما برخی از بیماران ماهها با علائمی مانند خستگی طولانی مدت، درد مداوم و تنگی نفس دست و پنجه نرم میکنند. این شرایط «کووید طولانی» نام گرفته است و تاثیر مخربی بر زندگی مبتلایان دارد و احساس خستگی حتی پس از یک پیاده روی کوتاه هم بروز میکند.
نکات مهم در خصوص اثرات کرونا در مطالعه انجام شده:
- تاثیر عفونت ناشی از کرونا بر عملکرد سیستم خودکار و قلب و عروق در افراد سالم ناشناخته است.
- ما برای اولین بار نشان می دهیم که بزرگسالان جوان که از بیماری کرونا بهبود می یابند دارای فعالیت های سمپاتیکی در حال استراحت هستند. اما ضربان قلب و فشار خون آنها در مقایسه با افراد کنترل مشابه است.
- بازماندگان بیماری کرونا همچنین فعالیت عصبی سمپاتیک سرکوب شده و احساس درد را در طول آزمایش پرس سرد در مقایسه با افراد سالم نشان می دهند.
- علاوه بر این، این افراد فعالیت عصبی سمپاتیک بالاتری را در طول یک چالش ارتوستاتیک نشان می دهند. همچنین پاسخ ضربان قلب اغراق آمیزی به ارتوستاز را نشان می دهد.
- اگر اختلال در تنظیم سیستم خودکار، مانند آنچه در افراد جوان مشاهده می شود، در افراد مسن به دنبال عفونت کرونا وجود داشته باشد، ممکن است پیامدهای نامطلوب قابل توجهی بر سلامت قلب و عروق داشته باشد.
منبع: DOI: 10.1113/JP281888
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.