یک بررسی جدید از علائم عصبی بیماران مبتلا به COVID-19 نشان می دهد که این بیماری تهدیدی جهانی برای کل سیستم عصبی محسوب می شود، یک مطالعه پزشکی شمال غربی که این هفته در Annals of Neurology منتشر شده است، گزارش می کند.
حدود نیمی از بیماران بستری در بیمارستان علائم عصبی COVID-19 دارند که شامل سردرد، سرگیجه، کاهش هوشیاری، مشکل در تمرکز، اختلالات بو و طعم، تشنج، سکته مغزی، ضعف و درد عضلانی است.
نویسنده اصلی این بررسی اظهار داشت: “این مهم است که عموم مردم و پزشکان از این امر آگاه باشند، زیرا عفونت SARS-COV-2 ممکن است در ابتدا با علائم عصبی بروز کند، قبل از بروز هرگونه تب، سرفه یا مشکلات تنفسی”.
در این بررسی شرایط عصبی مختلفی که ممکن است در بیماران COVID-19 رخ دهد و نحوه تشخیص آنها و همچنین مکانیسم های بیماری زای احتمالی، توضیح داده شده است.
“درک این موضوع برای هدایت مدیریت و درمان بالینی مناسب است.”
این بیماری ممکن است بر کل سیستم عصبی، از جمله مغز، نخاع و اعصاب و همچنین عضلات تأثیر بگذارد. روش های مختلف زیادی وجود دارد که COVID-19 می تواند باعث اختلال عملکرد عصبی شود. از آنجا که این بیماری ممکن است بر روی اندامهای مختلف (ریه، کلیه، قلب) تأثیر بگذارد، مغز نیز ممکن است از کمبود اکسیژن یا از اختلالات لخته شدن رنج ببرد که ممکن است منجر به سکته های ایسکمیک شود. علاوه بر این، ویروس ممکن است باعث عفونت مستقیم مغز و مننژ ها شود. سرانجام، واکنش سیستم ایمنی بدن به عفونت ممکن است باعث التهاب شود که می تواند به مغز و اعصاب آسیب برساند.
Koralnik و همکارانش یک تیم تحقیقاتی Neuro-COVID تشکیل داده اند و یک بررسی از کلیه بیماران مبتلا به COVID-19 که در پزشکی شمال غربی برای بسترسازی و تعیین عوارض و نوع عوارض عصبی و همچنین پاسخ به درمان در بیمارستان بستری شده اند، آغاز شده است.
از آنجا که دانش در مورد نتیجه بلند مدت تظاهرات عصبی COVID-19 محدود است، Koralnik همچنین برخی از این بیماران را به صورت آتی در کلینیک جدید Neuro-COVID سرپایی خود دنبال خواهد کرد تا تشخیص دهد که آیا مشکلات عصبی، موقتی یا دائمی است.
“این مطالعات پایه و اساس نحوه تشخیص، مدیریت و درمان بسیاری از تظاهرات عصبی COVID-19 را ارائه می دهد.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
“COVID ‐19: a global threat to the nervous system”. by Igor. J Koralnik M.D. Kenneth L. Tyler M.D.
Annals of Neurology
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.