دستبندها و ساعتهای ردیاب تناسب اندام اطلاعات مفیدی مانند شمارش مرحله ها و ضربان قلب را در اختیار شما قرار می دهند، اما معمولاً آنها نمی توانند اطلاعات دقیق تری در مورد وضعیت سلامتی مشتری ارائه دهند. اکنون محققان در ACS Applied Material & Interfaces عینک الکترونیکی هوشمندی (عینک الکترونیکی) تولید کرده اند که نه تنها بر امواج مغزی و حرکات بدن فرد نظارت می کند، بلکه می تواند به عنوان عینک آفتابی عمل کرده و به کاربران امکان دهد یک بازی ویدیویی را با حرکات چشم کنترل کنند.
دستگاه هایی که سیگنال های الکتریکی از مغز را اندازه گیری می کنند (الکتروانسفالوگرام ؛ EEG) یا چشم ها (الکتروکولوگرام ؛ EOG) می توانند به تشخیص شرایطی مانند صرع و اختلالات خواب و همچنین کنترل کامپیوترها در رابط های انسان و ماشین کمک کنند.
اما به دست آوردن این اندازه گیری ها نیاز به تماس فیزیکی پایدار بین پوست و سنسور دارد که در مورد برخی دستگاه ها دشوار است. سوک وون هوانگ و همکاران می خواستند الکترودهای نرم و رسانا را در عینک های الکترونیکی ادغام کنند که بتوانند به صورت بی سیم سیگنال های EEG و EOG، شدت ماوراء بنفش (UV) و حرکات بدن یا حالت های بدن را رصد کنند، در عین حال به عنوان یک رابط انسان و ماشین نیز عمل کنند.
محققان قاب عینک را با یک پرینتر سه بعدی ساخته و سپس الکترودهای قابل انعطافی را در نزدیکی گوش (سنسور EEG) و چشم ها (حسگر EOG) اضافه کردند. آنها همچنین یک مدار بی سیم برای سنجش حرکت / UV در کنار عینک و یک ژل قابل تنظیم با اشعه ماوراء بنفش، در لنزها اضافه کردند.
هنگامی که سنسور اشعه ماوراء بنفش را با شدت خاصی تشخیص داد، لنزها تغییر رنگ داده و به عینک آفتابی تبدیل می شدند. ردیابی حرکت به محققان این امکان را داد تا وضعیت و راه رفتن فردی که آن را می پوشد، ردیابی کنند و همچنین سقوط آنها را تشخیص دهند.
EEG ریتم های آلفا مغز را ثبت کرد، که می تواند برای نظارت بر سلامت استفاده شود. سرانجام، مانیتور EOG به پوشنده اجازه می دهد تا با تنظیم جهت و زاویه چشمان خود، آجرها را در یک بازی ویدیویی محبوب به راحتی جابجا کند. محققان اظهار می دارند، عینک الکترونیکی می تواند برای مراقبت های بهداشتی دیجیتال یا برنامه های واقعیت مجازی نیز مفید باشد.
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
3D Printed, Customizable, and Multifunctional Smart Electronic Eyeglasses for Wearable Healthcare Systems and Human–Machine Interfaces. ACS Applied Materials & Interfaces, 2020
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.