در قسمتی از پایه مغز ناحیه ای کوچک اما مهم است که به عنوان یک قطب کنترل برای سیستم های عصبی و هورمونی عمل می کند. اکنون، یک مطالعه نشان داده است که در بین زنان، در افرادی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند، به طور قابل توجهی کوچکتر است.
تحقیقات جدید پیوندی جالب توجه بین قرص های ضد بارداری و اندازه یک ناحیه مغز کلیدی برای مدیریت سیستم هورمونی نمایان کرده است.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) اولین بار قرص های ضد بارداری را برای استفاده در ایالات متحده در سال 1960 تصویب کرد. امروز در آمریکا، 12.6% از زنان بین 15 تا 49 سال این قرص ها را مصرف می کنند.
افراد نیز از آن برای کمک به طیف گسترده ای از شرایط، از جمله قاعدگی نامنظم، آکنه، سندرم تخمدان پلی کیستیک، اندومتریوز و گرفتگی عضلات استفاده می کنند.
در اصل، قرص ضد بارداری به عنوان روشی برای جلوگیری از بارداری با استفاده از کنترل هورمون شروع شد.
در ابتدا، تولید کنندگان آن را برای متوقف کردن تخمک گذاری از طریق هورمون پروژسترون، طراحی کردند. اما از آن زمان به بعد به صورتی تکامل یافته است که تعداد بیشماری از انواع مختلف را شامل می شود. اینها بسته به نتیجه مطلوب، شامل ترکیبات، دوزها و برنامه های مختلف هورمون است. افراد همچنین می توانند از این قرص برای گذر از قاعدگی یا قطع کامل آن استفاده کنند.
قبل از مطالعه حاضر، که محققان در نشست سالانه سال 2019 انجمن رادیولوژی آمریکای شمالی ارائه دادند، تحقیقات بسیار کمی در مورد تأثیر قرص های ضد بارداری بر روی هیپوتالاموس انجام شده است.
این ناحیه کوچک از مغز که در بالای غده هیپوفیز قرار دارد، در تولید هورمون ها و کمک به کنترل طیف وسیعی از عملکردهای بدن – از جمله چرخه خواب، خلق و خوی، عملکرد جنسی، اشتها، درجه حرارت بدن و قلب نقش حیاتی دارد.
محققانی که این تحقیق را ارائه داده اند، اذعان داشتند که قبل از این کار، هیچ گزارشی در مورد تأثیر قرص های ضد بارداری بر روی ساختار هیپوتالاموس انسان گزارش نشده است.
مایکل لیپتون، استاد رادیولوژی در مرکز تحقیقات رزونانس مغناطیسی خاطر نشان می کند: ” درباره اثرات پیشگیری از بارداری روی این قسمت کوچک اما اساسی در مغز انسان، کمبود تحقیق وجود دارد.”
این ممکن است به این واقعیت اشاره داشته باشد که، تاکنون هیچ روش شناخته شده ای برای تجزیه و تحلیل کمی MRI بر روی هیپوتالاموس وجود نداشته است.
لیپتون توضیح داد که کارهای تیم قبلی نیز برای آن ها الهام بخش است تا این تأثیرات را بررسی کنند.”ما یافته های بسیار جالبی در مورد خطر مبتنی بر فاکتورهای جنسی در آسیب مغزی گزارش داده ایم.” “به ویژه، به نظر می رسد که زنان از مردان آسیب پذیرتر هستند. مطالعات دیگر نشان داده اند که هورمون جنسی پروژسترون محافظت کننده عصبی است.”
“از آنجا که [از قرص های ضدبارداری خوراکی] به طور گسترده استفاده می شود، ما می خواستیم به بررسی اثرات [قرص های ضدبارداری خوراکی] در زنان سالم بپردازیم تا نقش احتمالی آنها در یافته های واگرای جنسی را دریابیم. یافته ای که ما در اینجا گزارش می کنیم یکی از نتایج حاصل از این کاوش است. “
تفاوت چشمگیر در اندازه هیپوتالاموس
“من انتظار نداشتم چنین اثر واضح و نیرومندی را ببینم.” این محقق همچنین خاطرنشان می کند: “ما تفاوت قابل ملاحظه ای در اندازه ساختار مغز بین زنانی که داروهای ضد بارداری خوراکی مصرف می کنند و کسانی که مصرف نکرده اند، پیدا کردیم.”
برای این مطالعه، محققان 50 زن سالم را مورد بررسی قرار دادند که 21 نفر از آنها قرص ضد بارداری مصرف می کردند.
این تیم اسکن های MRI را انجام داده اند که از رادیولوژی برای تولید تصاویر از این بخش ها استفاده می کنند تا به مغز هر یک از 50 زن نگاه کنند. آنها سپس از یک روش معتبر برای سنجش حجم هیپوتالاموس استفاده کردند.
“ما روش هایی را برای ارزیابی حجم هیپوتالاموس اتخاذ کردیم و برای اولین بار تأیید کردیم که مصرف قرص ضدبارداری خوراکی فعلی با کاهش اندازه هیپوتالاموس همراه است.”
محققان دریافتند زنانی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند، به میزان قابل توجهی هیپوتالاموس کوچکتری از افرادی که از داروهای ضد بارداری استفاده نمی کنند، داشتند.
رابطه اندازه هیپوتالاموس و عصبانیت
اگرچه این مطالعه نشان داد که بین حجم هیپوتالاموس و توانایی شناختی زن یا توانایی تفکر، ارتباط قابل توجهی وجود ندارد، یافته های اولیه حاکی از آن است که بین حجم هیپوتالاموس و خشم ارتباط وجود دارد.
“این یافته ها به طور کلی با مطالعات قبلی [قرص های ضدبارداری خوراکی] که از [تأثیر] در تنظیم خلقی پشتیبانی می کنند سازگار است.
“این مطالعه اولیه یک ارتباط قوی را نشان می دهد و باید انگیزه بیشتری برای بررسی اثرات داروهای ضد بارداری خوراکی بر روی ساختار مغز و تأثیر احتمالی آنها بر عملکرد مغز به وجود آورد.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
MedicalNewsToday
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.