به لطف پیشرفت های هوش مصنوعی، رایانه ها هم اکنون می توانند به پزشکان در تشخیص بیماری کمک کنند و به علائم حیاتی بیمار در صدها مایل دورتر کمک کنند.
اکنون، محققان CU Boulder در حال تلاش برای به کار گرفتن یادگیری ماشین در روانپزشکی هستند، با یک برنامه تلفن همراه مبتنی بر گفتار که می تواند وضعیت سلامت روانشناختی یک بیمار را طبقه بندی کند.
پیتر فولتز، استاد تحقیق در موسسه علوم شناختی “ما به هیچ وجه سعی در جایگزینی پزشکان نداریم.” “اما اعتقاد داریم که می توانیم ابزاری ایجاد کنیم تا به آنها امکان نظارت بهتر بیماران خود را می دهد.”
تقریباً در هر پنج بزرگسال در ایالات متحده یک نفر با بیماری روانشناختی زندگی می کند، بسیاری از آنها در مناطق دور افتاده زندگی میکنند که دسترسی به روانپزشکان یا روانشناسان دشوار است. از طرفی بعضی افراد نیز به دلاایل مختلف دیگر نمی توانند مکرراً به پزشک مراجعه کنند.
متخصصان مقاله، یادآور می شوند، حتی اگر بیمار آن را برای یک ملاقات گاه به گاه انجام دهد، درمانگران اساساً برنامه تشخیص و درمان خود را بر اساس گوش دادن به صحبت های بیمار بنا می کنند – روشی که ممکن است خطا در آن اتفاق بیفتد.
“انسانها بی نقص نیستند. آنها ممکن است گاهی اوقات از نشانه های گفتار ظریف و علائم هشداردهنده آگاهی نیابند. “متأسفانه ، آزمایش عینی مانند آزمایش خون برای سلامت روان وجود ندارد.”
با پیگیری نسخه هوش مصنوعی، الووگ و فولتز با هم همکاری کردند تا فناوری یادگیری ماشینی را بسازند که قادر به تشخیص تغییرات روزمره در گفتار باشد که به کاهش سلامت روان اشاره دارد.
به عنوان مثال، جملاتی که از الگوی منطقی پیروی نمی کنند می توانند یک علامت مهم در اسکیزوفرنی باشند. تغییر در لحن یا سرعت صحبت کردن می تواند به شیدایی یا افسردگی اشاره کند. و کاهش حافظه می تواند نشانه ای از مشکلات شناختی و سلامت روان باشد.
“زبان راهی مهم برای تشخیص حالات روان شناختی بیمار است.” “با استفاده از دستگاه های تلفن همراه و هوش مصنوعی، ما قادر به ردیابی روزانه بیماران و نظارت بر این تغییرات ظریف هستیم.”
برنامه جدید تلفن همراه از بیماران می خواهد تا با صحبت کردن در تلفن خود به یک سری سؤالات به مدت 5 تا 10 دقیقه پاسخ دهند.
در میان کارهای مختلف دیگر، از آنها درباره وضعیت عاطفی خود پرسیده شده است، از آنها خواسته شده است که یک داستان کوتاه را بیان کنند، به یک داستان گوش دهند و آن را تکرار کنند و یک سری از مهارت های حرکتی لمسی و کششی را به شما ارائه می دهد.
این محققان، یک سیستم هوش مصنوعی تهیه کردند که نمونه های گفتار را ارزیابی کند، آنها را با نمونه های قبلی توسط همان بیمار و جمعیت گسترده تر مقایسه کرده و وضعیت روانشناختی بیمار را ارزیابی می کند.
در یک مطالعه اخیر، این تیم از پزشکان انسانی خواسته است که به گفتار 225 شرکت کننده، نیمی از مشکلات روانپزشکی شدید گوش دهند و ارزیابی کنند. آنها سپس این نتایج را با نتایج حاصل از سیستم یادگیری ماشین مقایسه کردند.
“ما توجه داشتیم که مدل های هوش مصنوعی کامپیوتر حداقل به اندازه پزشکان دقیق باشند.”
او و همکارانش روزی را تصور می کنند که سیستم های هوش مصنوعی که آنها برای روانپزشکی در حال توسعه هستند می توانند در اتاق با یک متخصص درمانی و بیمار برای ارائه اطلاعات اضافی قرار بگیرند، یا به عنوان یک سیستم نظارت از راه دور برای مبتلایان اختلالات روانشناختی به خدمت گرفته شوند.
اگر شخص تغییر نگران کننده ای داشته باشد، پزشک بیمار اطلاع از این تغییرات اطلاع خواهد داشت.
“بیماران اغلب باید با مصاحبه بالینی مکرر توسط متخصصین آموزش دیده تحت کنترل قرار گیرند تا از مراقبت های اضطراری پرهزینه و حوادث ناگوار جلوگیری کنند.”
محققان در مقاله جدید خود خواستار اقدام برای مطالعات بزرگتر جهت اثربخشی و جلب اعتماد عمومی قبل از اینکه فناوری هوش مصنوعی بتواند به طور گسترده برای روانپزشکی وارد عمل بالینی شود، هستند.
“به جای اینکه به دنبال مدل های یادگیری ماشینی برای تصمیم گیری نهایی در پزشکی بگردیم، باید مواردی راتشخیص دهیم که ماشینها به خوبی انجام می دهند و متمایز از کارهایی هستند که انسانها به خوبی انجام می دهند.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
“Using Machine Learning in Psychiatry: The Need to Establish a Framework That Nurtures Trustworthiness”. Chelsea Chandler, Peter W Foltz, Brita Elvevåg.
Schizophrenia Bulletin
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.