تحقیقات جدید نشان می دهد، زایمان سزارین با افزایش خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم (ASD) و اختلال بیش فعالی کمبود توجه (ADHD) همراه است.
بررسی 61 مطالعه انجام شده در 19 کشور، شامل 20.6 میلیون زایمان، 33٪ ارتباط بیشتر با ASD (طیف اوتیسم) و 17٪ ارتباط بیشتر با ADHD (اختلال بیش فعالی) در فرزندان متولد شده از طریق سزارین در مقابل زایمان واژینال نشان داد.
در این یافته ها مشخص نشده که آیا زایمان سزارین (CD) انتخابی بوده یا توسط اورژانس پزشکی هنگام زایمان انجام شده است.
نویسنده اصلی Tianyang Zhang، کارشناس مرکز روانپزشکی، گفت: “در صورت تشخیص متخصص زنان و زایمان، سزارین فقط در مواقع ضروری پزشکی باید انجام شود.”
ژانگ گفت: “برای خانم های باردار فاقد علائم پزشکی مورد نیاز برای انجام سزارین، توصیه می شود، سزارین انجام نشود. متخصصان زنان و زایمان باید ارزیابی کاملی از وضعیت مادر و نوزاد را انجام دهند تا تصمیم بگیرند که آیا سزارین ضروری است یا خیر.”
این یافته ها به طور آنلاین در 28 ژوئن در شبکه JAMA Open منتشر شد.
پیامدهای منفی
پیش از این، مشخص شده که زایمان سزارین با چندین پیامد منفی در سلامتی کودکان، از جمله چاقی، آسم، آلرژی و دیابت نوع 1 مرتبط بوده است. ژانگ خاطرنشان کرد: “با این حال، ارتباط بین سزارین و اختلالات عصبی و روان شناختی کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است.”
وی گفت: “علاوه بر این، ممکن است که اگر یک سزارین از قبل برنامه ریزی شده باشد یا فوراً به دلایل پزشکی در هنگام زایمان انجام شود، میزان این ارتباط متفاوت باشد.
محققان برای بررسی این سؤالات، یک بررسی منظم مطالعات مشاهده ای را انجام دادند “تا میزان ارتباط بین CD سزارین و طیف وسیعی از پیامدهای عصبی و روان شناختی در مقایسه با زایمان طبیعی را تعیین کنند.”
تیم ژانگ همچنین درباره میزان ارتباط سزارین با اختلالات عصبی چون، ناتوانی ذهنی، اختلال وسواس فکری، اختلالات تیک و اختلالات اشتها را در بین کودکان متولد شده بررسی و مشاهد کرد. اما این مشاهدات از نظر آماری معنی دار نبودند، به این معنی که می توانند ناشی از عوامل دیگر و یا احتمال باشند.
این تیم هیچ ارتباطی بین زایمان سزارین و سایر شرایطی مانند افسردگی پیدا نکرد.
برای اطلاعات بیشتر درباره ی اختلالات عصبی-روان شناختی و روش های نوین بهبود آن ها به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.