مدت هاست این مورد شناخته شده است که صاحبان حیوانات احساس می کنند که گذراندن وقت با حیوانات مورد علاقه خود باعث کاهش استرس و خلق و خوی بهتر می شود.
بررسی گسترده ای ، شامل چندین مورد از افراد مبتلا به بیماری های عصب روانشناختی است که برای بررسی تاثیر احساس بهتر در این افراد به آنها حیوانات خانگی تحویل داده شد.
در واقع، این بررسی نتیجه گرفت که حیوانات خانگی میتواند به عنوان بخشی از برنامه های کمک کننده در سلامت روان افراد باشند.
در حال حاضر، تحقیق جدید اعتبار علمی بیشتری را برای این ادعاهای اضافه می کند. پاتریشیا پاندری، محقق و استاد دانشکده توسعه انسانی دانشگاه واشنگتن در پالمن و جیمی لاند ونداگریف از همان بخش، بررسی تاثیر حیوانات خانگی بر فیزیولوژی دانشجویان را بررسی کردند.
محققان این یافته ها را در مجله AERA Open از انجمن تحقیقات آموزشی آمریکا منتشر کردند.
حیوانات خانگی و سطح کورتیزول پایین تر
دانشمندان 249 دانشجوی دانشگاه را به چهار گروه تقسیم شدند:
- در یک گروه، 10 دقیقه ،افرادی آزاد بودند که به نوازش و بازی با حیوانات بپردازند.
- گروه دیگر افرادی بودند که افراد گروه اول را در حین بازی با حیوانات مشاهده می کردند.
- گروه بعدی اسلاید حیوانات را تماشا کرد.
- گروه نهایی عمل خاصی را انجام نمی دادند.
Pendry و Vandagriff نمونه هایی از بزاق شرکت کنندگان را جمع آوری کردند و سطوح کورتیزول آنها را در صبح و بعد از مداخله آزمایش کردند. کورتیزول یک هورمون است که بدن در پاسخ به استرس آن را ترشح می کند.
برای بررسی اثرات مداخله در سطح کورتیزول، محققان تجزیه و تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره را انجام دادند.
به طور کلی، تجزیه و تحلیل نشان داد، دانشجویانی که با حیوانات بازی می کردند، بعد از مداخله سطح کورتیزول دربدن آنها به میزان قابل توجهی کاهش یافت.
“دانشجویان در مطالعه ما که با گربه ها تعامل داشتند در کاهش کورتیزول، یک هورمون استرس مهم، کاهش چشمگیری نشان دادند .”
او می افزاید: “ما قبلا می دانستیم که دانشجویان از برقراری ارتباط با حیوانات لذت می برند و به آنها کمک می کند احساسات مثبت بیشتری داشته باشند.”
“آنچه ما می خواستیم بفهمیم این بود که آیا قرار گرفتن دانشجویان در ارتباط با حیوانات موجب کاهش استرس آنها می شود یا خیر. این مورد هیجان انگیز است، زیرا کاهش هورمون استرس ممکن است در طول زمان برای سلامت جسمی و روانی مناسب باشد.”
پاتریشیا پاندری
پاندری می افزاید: “تنها 10 دقیقه می تواند تأثیر قابل توجهی داشته باشد، اما او و همکارانش در حال حاضر برنامه ای برای بررسی تأثیر یک برنامه مشابه 4 هفته ای دارند که در آن حیوانات به کاهش استرس کمک کنند. نتایج اولیه امیدوار کننده است.
این اولین مطالعه ای مربوط به دانشجویان دانشگاه بود و نشانگر کاهش میزان کورتیزول (هورمون استرس) در یک محیط زندگی واقعی و نه درآزمایشگاه بود.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.