چه کسی هر از گاهی کمی بی حسی یا گزگز در پاهای خود را تجربه نکرده است؟
بی حسی پا شاید بعد از اشتباه نشستن و بیشتر شبیه سوزن سوزن شدن یا احساس خستگی بعد از ایستادن طولانی مدت باشد. به احتمال زیاد، یک بی حسی پا چیز مهمی نیست. اما گاهی اوقات، بی حسی در پاهای شما می تواند به دلیل یک مشکل جدی تری برای سلامتی باشد. شاید بهتر باشد بفهمید که چه چیزی ممکن است باعث آن شود، به خصوص اگر اغلب بی حسی پا را تجربه می کنید. یا اگر بی حسی به سایر قسمت های بدن شما می رسد، باید پیگیری کنید.
بیحسی و سوزن سوزن شدن که ما میبینیم، جای نگرانی نیست. اگر فردی بی حسی و سوزن سوزن شدن پایش بیش از یک هفته طول بکشد و بیش از یک ناحیه را درگیر کند و حرکت کند یا بزرگتر شود، این نشان میدهد که میتواند چیزی [جدیتر] باشد.»
در اینجا برخی از علت های بی حسی و گزگز در پاها را ذکر می کنیم.
تحت فشار قرار گرفتن عصب
دقیقاً به نظر میرسد: برخی از ساختارهای اطراف عصب، مانند ماهیچهها، تاندونها، بافت و استخوان، عصب را فشار میدهند و احساسات مختلفی ایجاد میکنند.
اعصاب گیر کرده ممکن است باعث بی حسی در پاهای شما شود و هر تعدادی از موارد از جمله جراحات می تواند باعث ایجاد آن شود.
اعصاب گیر کرده همچنین می تواند باعث سیاتیک شود. درد ناشی از عصب سیاتیک است که از کمر به پایین هر پا می رسد. و برخی از افراد با سیاتیک نیز ممکن است بی حسی پا را تجربه کنند.
خوشبختانه، اعصاب فشرده معمولاً بدون دردسر قابل درمان هستند. به وضعیت بدن، قدرت عضلانی و تعادل، بلند کردن صحیح و تقویت هسته مرکزی بدن نگاه میکنیم. برخی افراد نیز به مسکن نیاز دارند. در موارد نادری که عصب فشرده شده باعث ضعف و درد می شود، ممکن است جراحی لازم باشد.
فتق دیسک
فتق دیسک می تواند منجر به گرفتگی عصب شود. ستون فقرات خود را به عنوان مجموعه ای از استخوان ها در نظر بگیرید که توسط دیسک به هم متصل شده اند. دیسکهای ژلهای را مانند دوناتهای ژلهای در نظر بگیرید. اگر ژله از بین برود، دیسک شما دچار فتق، لیز خوردن یا پارگی شده است. اگر ژله به عقب فشرده شود، می تواند عصب را فشار داده و باعث بی حسی و سوزن سوزن شدن شود.
کوچکترین حرکت اشتباه می تواند دیسک را از کار بیاندازد. ما این را در بسیاری از افرادی می بینیم که بیش از حد خم می شوند. خم شدن به جلو باعث می شود ژله به عقب برگردد. بلند کردن چیزی در حالی که در آن موقعیت به جلو خم شده است به ویژه خطرناک است.
بسیاری از فتق دیسک ها را می توان به صورت محافظه کارانه از طریق فیزیوتراپی و مسکن ها درمان کرد. در موارد شدید، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.
دیابت
با توجه به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، آسیب عصبی ممکن است در افراد مبتلا به دیابت که برای مدت طولانی سطح قند خون بالایی دارند، رخ دهد. اعصاب آسیب دیده می تواند شامل اعصابی باشد که پیام ها را بین مغز و ستون فقرات و سایر قسمت های بدن مانند پاها منتقل می کنند.
بیش از 100 نوع از این آسیب عصبی وجود دارد که نوروپاتی محیطی نامیده می شود. نوروپاتی دیابتی شایع ترین نوروپاتی محیطی است، زیرا بسیاری از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 هستند.
شما می توانید با مراقبت از دیابت، رژیم غذایی، ورزش و داروهای مناسب از نوروپاتی پیشگیری کنید. هنگامی که آسیب عصبی دارید، آنها معمولاً درمان نیستند. اما راه هایی برای مهار علائم وجود دارد.
همچنین باید روزانه پاهای خود را معاینه کنید تا مطمئن شوید که هیچ مشکل دیگری ایجاد نمی شود. بیحسی پا میتواند به این معنی باشد که ممکن است متوجه بریدگی یا خراش که میتواند منجر به عفونتهای خطرناک شود، نشوید.
ام اس
مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به غلاف سلولهای عصبی که به نام میلین شناخته میشود، حمله میکند. این بیماری ممکن است باعث بی حسی در قسمت های مختلف بدن از جمله پاها شود.
علت دقیق ام اس ناشناخته است. طبق نظر انجمن ام اس آمریکا، ژنتیک و عفونتهای ناشی از ویروسهای آهسته یا خفته مانند ویروس اپشتین بار ممکن است عواملی باشند.
هیچ درمانی برای ام اس وجود ندارد. اما داروها و سایر روش های درمانی مانند فیزیوتراپی ممکن است به کنترل علائم کمک کنند.
لوپوس
یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به سلول های سالم حمله می کند. میتواند باعث نوروپاتی محیطی شود که معمولاً منجر به بیحسی در دستها و پاها می شود.
به گفته جان هاپکینز پزشکی، گاهی اوقات می توان با درمان بیماری زمینه ای و پیروی از توصیه های سبک زندگی سالم مانند خوردن یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم، بی حسی را برطرف کرد.
“درمان نوروپاتی به طور کلی [به علائم می پردازد]، اما بر روند بیماری زمینه ای تاثیر نمی گذارد.”
سکته
یک بررسی در سال 2018 در Current Gerontology and Geriatrics Research منتشر شده است. محققین خاطرنشان کردند تحقیقات نشان می دهد که حدود 50٪ و 30٪ از تمام سکته ها به ترتیب در افراد بالای 75 و 85 سال رخ می دهد.
با این حال، سکته مغزی در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد. و علائم معمولاً یکسان است. تکلم نامفهوم، بیحسی، و ضعف یا فلج در یک طرف بدن. این علائم به طور ناگهانی ظاهر می شود و در افرادی که عوامل خطرزا مانند فشار خون بالا، سابقه سیگار کشیدن و دیابت دارند، شایع تر است.
دارو می تواند به جلوگیری از آسیب دائمی ناشی از انواع خاصی از سکته کمک کند. اما باید به سرعت تجویز شود.
بیماری شریان محیطی
به گفته CDC، بیماری شریان محیطی (PAD) زمانی اتفاق میافتد که شریانهای باریک، جریان خون را به بازوها و بهویژه پاهای شما کاهش میدهند. علاوه بر بی حسی و سوزن سوزن شدن، PAD می تواند راه رفتن را دردناک کند.
CDC اشاره می کند که PAD معمولاً علامت قرمزی است که نشان می دهد آترواسکلروز یا تجمع رسوبات چربی در شریان دارید. این می تواند شما را برای چندین مشکل دیگر از جمله حمله قلبی یا سکته مغزی آماده کند.
ترک سیگار، خوردن یک رژیم غذایی متعادل و ورزش می تواند از PAD و عوارض آن جلوگیری کند. همچنین داروهایی وجود دارد که در صورت کافی نبودن آنها را مهار می کند.
تومورها
به گفته انجمن سرطان آمریکا، در موارد نادر، تومور میتواند به گونهای رشد کند که روی عصب فشار میآورد و باعث بیحسی و گزگز پا میشود. اگر سرطانی باشد، درمان ممکن است شامل شیمی درمانی باشد، که همچنین در برخی افراد منجر به نوروپاتی محیطی می شود.
در حالی که بعید است که بی حسی پا ناشی از سرطان باشد، علائم را با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در میان بگذارید.
“اگر بی حسی و گزگز دارید که از بین نمی رود، باید بررسی شوید.” حتی می توان از بسیاری از علل کمتر وخیم بی حسی پا مراقبت کرد.
برای اطلاعات بیشتر در مورد درمان های جدید در این حوزه با ما در کلینیک سلامت مغز دانا در تماس باشید.
منبع: https://www.health.com/condition/multiple-sclerosis/causes-leg-numbness
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.