با رفع پنج سوء تفاهم رایج، حقایق مربوط به بیماری آلزایمر را دریافت کنید.
افسانه شماره 1 در مورد آلزایمر:
آلزایمر فقط برای افراد مسن اتفاق می افتد. اکثر افراد مبتلا به آلزایمر 65 سال و بالاتر هستند. اما ممکن است زمانی که شما جوان هستید نیز اتفاق بیفتد. حدود 5 درصد از افراد مبتلا به این بیماری در 30، 40 یا 50 سالگی علائم را نشان می دهند. به آن آلزایمر زودرس می گویند.
افرادی که اغلب به آن مبتلا هستند مدت زیادی قبل از تشخیص دقیق می گذرند. این به این دلیل است که پزشکان معمولاً آن را در دوران میانسالی امکان پذیر نمی دانند. آنها اغلب فکر می کنند علائمی مانند از دست دادن حافظه ناشی از استرس است. آلزایمر زودرس می تواند ژنتیکی باشد. دانشمندان فکر می کنند که شامل تغییراتی در یکی از سه ژن نادر است که از والدین منتقل می شود.
افسانه شماره 2 در مورد آلزایمر:
علائم آلزایمر بخشی طبیعی از پیری است. برخی از از دست دادن حافظه بخشی طبیعی از افزایش سن است. اما علائم آلزایمر – مانند فراموشی که در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد می کند، و بی نظمی – اینطور نیستند. طبیعی است که هر از گاهی فراموش کنید کلیدهایتان کجا هستند. اما فراموش کردن نحوه رانندگی به مکانی که بارها رفتهاید، یا از دست دادن اطلاعات مربوط به فصل آن، به یک مشکل جدیتر اشاره میکند.
برخلاف از دست دادن خفیف حافظه که می تواند با افزایش سن اتفاق بیفتد، بیماری آلزایمر اثرات فزاینده ای بر مغز وارد می کند. با بدتر شدن تدریجی بیماری، توانایی فکر کردن، خوردن، صحبت کردن و غیره را از فرد می گیرد. بنابراین، اگر ذهن شما مانند گذشته تیزبین به نظر نمی رسد، به این معنی نیست که علائم آلزایمر را دارید. جرج پری، میگوید: این بیماری با افزایش سن در میان افراد شایعتر میشود. اما «این بخشی اجتنابناپذیر از پیری نیست». او یک عصب شناس و یکی از اعضای بنیاد آلزایمر آمریکا است.
افسانه شماره 3 در مورد آلزایمر:
آلزایمر منجر به مرگ نمی شود. متأسفانه، این ششمین علت مرگ و میر در ایالات متحده است که اکثر مردم 8 تا 10 سال پس از تشخیص زندگی می کنند. آنها ممکن است نوشیدن یا خوردن را فراموش کنند. یا ممکن است در بلع مشکل داشته باشند، که می تواند منجر به کمبود شدید مواد مغذی شود. جرج پری می گوید، آنها همچنین می توانند مشکلات تنفسی داشته باشند و این می تواند منجر به ذات الریه شود که اغلب کشنده است. همچنین، رفتارهای پرخطری که گاهی از آلزایمر نشات میگیرد، مانند سرگردانی در موقعیتهای خطرناک، میتواند کشنده باشد.
افسانه شماره 4 در مورد آلزایمر:
درمان هایی وجود دارد که از بدتر شدن بیماری جلوگیری می کند. هدر ام اسنایدر، دکترای انجمن آلزایمر، میگوید در حالی که درمانهای خاصی میتوانند در برابر علائم آلزایمر کمک کنند، “راهی فعلی برای متوقف کردن یا کند کردن” خود بیماری وجود ندارد.
اسنایدر در مورد مکمل ها، رژیم ها یا رژیم هایی که ادعا می کنند آن را درمان می کنند، هشدار می دهد. هیچ مدرکی نشان نمی دهد که آنها درمان های مفیدی برای این بیماری هستند.
پنج دارو برای درمان علائم آلزایمر مورد تایید FDA هستند: دونپزیل (Aricept)، گالانتامین (Razadyne)، ممانتین (Namenda)، ریواستیگمین (Exelon) و تاکرین (Cognex). این داروها ممکن است به تفکر، حافظه، مهارت های زبانی و برخی مشکلات رفتاری کمک کنند. اما آنها برای همه کار نمی کنند. اگر آنها کار کنند، تسکین معمولاً موقتی است. جرج پری میگوید: «کسی که این بیماری را دارد در بهترین حالت ممکن است برای یک سال یا بیشتر بهتر عمل کند».
افسانه شماره 5 در مورد آلزایمر:
آلزایمر ناشی از آلومینیوم، واکسن آنفولانزا، پر کردن نقره یا آسپارتام است. شاید شنیده باشید که آشپزی با تابه های آلومینیومی یا نوشیدن از قوطی های آلومینیومی باعث آلزایمر می شود. اما هیچ مدرک علمی برای حمایت از این ادعا وجود ندارد. برخی افراد فکر می کنند شیرین کننده مصنوعی آسپارتام باعث ایجاد آن می شود.
هیچ مدرکی نیز این نظریه را تایید نمی کند. برخی دیگر فکر می کنند پرکردن دندان نقره ای خطر شما را افزایش می دهد. باز هم چیز زیادی برای ادامه وجود ندارد.
باور نادرست دیگر این است که واکسن آنفولانزا باعث آلزایمر می شود. تحقیقات نشان میدهد که برعکس این موضوع صادق است: واکسیناسیون میتواند خطر شما را کاهش داده و سلامت کلی شما را تقویت کند. متخصصان نمی دانند چه چیزی باعث این بیماری می شود.
ممکن است ترکیبی از عوامل مرتبط با ژن، محیط و سبک زندگی باشد. برخی تحقیقات نشان می دهد که ممکن است با شرایط سلامتی مانند بیماری قلبی، فشار خون بالا و دیابت مرتبط باشد.
تحقیقات زیادی در حال انجام است، اما نتایج هنوز مشخص نیست. دانشمندان بیشتر به نقش احتمالی عوامل سبک زندگی علاقه مند می شوند. اسنایدر می گوید یک رژیم غذایی سالم، ورزش، اجتماعی بودن و انجام کارهایی که ذهن شما را به چالش می کشد ممکن است خطر شما را کاهش دهد. از آنجایی که تحقیقات هنوز در مراحل اولیه است، “دستور العمل سبک زندگی” دقیق ناشناخته است.
آیا حافظه شما در حال لغزش است؟
همه ما گاهی اوقات چیزهایی را فراموش می کنیم، به خصوص زمانی که زندگی شلوغ می شود. ممکن است با افزایش سن بیشتر متوجه شوید که این اتفاق می افتد. از دست دادن خفیف حافظه می تواند بخشی طبیعی از افزایش سن باشد. لزوماً به این معنی نیست که شما به زوال عقل مبتلا خواهید شد. تنها 1 درصد از افراد بالای 65 سال با مشکلات حافظه طبیعی مرتبط با سن هر سال به زوال عقل مبتلا می شوند.
چه وقتی فراموشی یک مشکل است؟
اگر از دست دادن حافظه انجام کارهای روزانه را برای شما سخت می کند، این نشانه ای است که نباید نادیده بگیرید. آیا چیزهایی را که به تازگی شنیده اید فراموش می کنید؟ بارها و بارها همین سوال را می پرسید؟ فقط برای گذراندن روز به یادآوری های کاغذی یا الکترونیکی زیادی تکیه می کنید؟ اگر شما یا خانوادهتان متوجه این اتفاق افتادید، با پزشک خود صحبت کنید.
برنامه ریزی یا حل مشکلات سخت است؟
همه گاهی اشتباه می کنند. شاید در ماه گذشته اشتباهی در دسته چک مرتکب شده اید یا مبلغ اشتباهی را در صورت حساب پرداخت کرده اید. این چیزهای عادی است که همه ما انجام می دهیم. اما اگر واقعاً برای انجام کارهایی مانند پیروی از دستورالعملها در دستور العمل آشنا یا پیگیری صورتحسابها به روشی که قبلا انجام میدادید مشکل دارید، میتواند نشانهای هشداردهنده از مشکلات حافظه باشد.
درگیری با وظایف روزمره
آیا در استفاده از کنترل از راه دور تلویزیون مشکل دارید؟ نحوه تنظیم مایکروفر را فراموش کرده اید؟ اگر در مورد این نوع چیزها نیاز به کمک کوچکی دارید، احتمالاً جای نگرانی نیست. اما اگر در انجام فعالیتهای معمولی که عادت به انجام آن دارید، مانند رانندگی به مکانهایی که همیشه میروید، بازیهای مورد علاقه یا پیدا کردن مسیر خود در خواربارفروشی، مشکل دارید، ممکن است نشانهای از یک مشکل جدیتر حافظه باشد.
کجا پارک کردم؟
همه ما این اتفاق افتاده است. شما از فروشگاه بیرون می آیید و فکر می کنید، “حالا، من ماشینم را کجا گذاشتم؟” طبیعی است که هر چند وقت یکبار فراموش کنید کجا پارک کرده اید. اما اگر به طور منظم اتفاق می افتد، با پزشک خود مشورت کنید. این می تواند یک علامت هشدار دهنده از زوال عقل باشد.
چنان چه از مشکلات مربوط به حافظه رنج می برید، ما در انستیتو سلامت مغز دانا در کنارتان هستیم.
منبع:5 Alzheimer’s Disease Myths: Risk Factors, Memory Loss, Prevention, and More (webmd.com)
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.