مغز نوعی قلعه است، مجهز به موانعی که برای جلوگیری از عوامل بیماری زا و خطرناک طراحی شده است. اما این حفاظت با هزینه هایی همراه است: این موانع با سیستم ایمنی بدن هنگام مواجهه با تهدیدات جدی مانند گلیوبلاستوما، تومور کشنده مغزی که برای آن درمان های مؤثر وجود ندارد، تداخل دارند.
آکیکو ایوازاکی، نویسنده ارشد: “مردم فکر می کردند سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با تومورهای مغزی کافی نیست.” “هیچ راهی برای بیماران گلیوبلاستوما وجود ندارد که از سیستم ایمنی درمانی بهره مند شوند.”
در حالی که خود مغز هیچ راه مستقیمی برای دفع زباله سلولی ندارد، عروق ریز که در قسمت داخلی جمجمه قرار دارند، ضایعات بافت را جمع کرده و از طریق سیستم لنفاوی بدن که سموم بدن را فیلتر می کند، دفع می کنند. این سیستم دفع است که محققان در مطالعه جدید از آن بهره بردند.
این عروق، اندکی پس از تولد تشکیل می شوند و بخشی از آن توسط ژن شناخته شده به عنوان فاکتور رشد اندوتلیال عروقی C یا VEGF-C تحریک می شود.
آیا VEGF-C ممکن است پاسخ ایمنی را افزایش دهد اگر تخلیه لنفاوی افزایش یابد؟ و همچنین آیا VEGF-C به طور خاص می تواند برای افزایش نظارت بر سیستم ایمنی بدن از تومورهای گلیوبلاستوما استفاده شود؟
به طور کلی، محققان قصد داشتند بررسی کنند که آیا معرفی VEGF-C از طریق این سیستم زهکشی به طور خاص تومورهای مغزی را هدف قرار می دهد؟
این تیم VEGF C را وارد مایع مغزی نخاعی موش های مبتلا به گلیوبلاستوما کرده و شاهد افزایش سطح پاسخ سلول T به تومورهای مغز بودند.
درمان VEGF-C هنگامی که با مهار کننده های سیستم ایمنی بدن که معمولاً در سیستم ایمنی درمانی استفاده می شود، ترکیب شد، بطور قابل توجهی بقای موشها را افزایش داد. به عبارت دیگر، معرفی VEGF-C، همراه با داروهای ایمونوتراپی سرطان، ظاهرا برای هدف قرار دادن تومورهای مغزی کافی بود.
“این نتایج قابل توجه است.” “ما دوست داریم این روش درمانی را برای بیماران گلیوبلاستوما به ارمغان بیاوریم. پیش آگهی درمان های فعلی جراحی و شیمی درمانی هنوز نامشخص و مبهم است.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
VEGF-C-driven lymphatic drainage enables immunosurveillance of brain tumours. Nature, 2020
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.