1.افکار منفی خود را مشخص کنید. ممکن است افکار منفی شما چنین بنظر برسد: “من نمی توانم این کار را انجام دهم” ، “مطمئناً شکست خواهم خورد” ، “هیچ کس نمی خواهد آنچه را که من میگویم بشنود.” این صدای درونی، بدبینانه و بی فایده است و شما را از رسیدن به عزت نفس بالا و اعتماد به نفس بیشتر باز می دارد.
2. افکار منفی خود را به افکار مثبت تبدیل کنید. همانطور که به افکار منفی خود توجه می کنید، آنها را به سمت افکار مثبت سوق دهید. این ممکن است به شکل تأییدات مثبتی شکل بگیرد، مانند “من قصد دارم این را امتحان کنم” ، “اگر بر روی آن کار کنم می توانم موفق باشم” یا “مردم به من گوش خواهند کرد.” فقط با چند فکر مثبت در روز شروع کنید.
3. روی افکار مثبت بیشتر تمرکز کنید تا افکار منفی. در نهایت، باید برای افکار مثبت شما فضای بیشتری در مغز اختصاص داده شود. هرچه بیشتر با این امر از طریق مثبت اندیشی مقابله کنید، این روند برای شما خودکارتر خواهد شد.
4. یک شبکه حمایتی مثبت را حفظ کنید. برای نگه داشتن دیدگاه خود با افراد نزدیک به شما، چه افراد خانواده باشند و چه دوست باشند، ارتباط برقرار کنید. علاوه بر این، از مردم و یا مواردی که باعث احساس بد شما می شوند، دوری کنید.
اگر دوست شما دائماً اظهارات منفی کند، یا شما را مورد انتقاد قرار دهد، در واقع ممکن است احساس بدی را در شما ایجاد کند.
حتی گاهی اعضای خوب خانواده که با نظرات خود درمورد آنچه “شما” باید انجام دهید می توانند برای اعتماد به نفس شما مخرب باشند.
همانطور که شما نگرش مثبت خود را پرورش می دهید و برای رسیدن به اهداف خود قدم برمی دارید، تا آنجا که ممکن است، در حالی که اعتماد به نفس خود را بهبود می بخشید، ارتباط خود را با این گونه افراد محدود کنید.
مدتی وقت بگذارید تا در مورد اینکه کدام افراد در زندگی شما واقعاً احساس خوبی را به شما القا می کنند، فکر کنید. هدفی را برای خود اختصاص دهید تا وقت بیشتری را با افرادی که احساسات مثبت و پر انرژی را به شما القا میکنند، سپری کنید.
5. هر چیزی که بادآور افکار و احساسات منفی است را از بین ببرید. از گذراندن وقت در اطراف چیزهایی که باعث می شود دوباره احساس بدی در مورد خود داشته باشید، خودداری کنید. این موارد ممکن است یادآور گذشته باشد، لباس هایی که دیگر متناسب نیست، یا مکان هایی که با اهداف جدید شما مناسب نیست. اگرچه ممکن است نتوانید از هر منبع منفی در زندگی خود خلاص شوید، مطمئنا می توانید در مورد چگونگی کاهش خسارات خود فکر کنید. این کار در ساخت اعتماد به نفس شما بسیار کارساز خواهد بود.
برای نشستن و فکر کردن در مورد همه چیزهایی که شما را در هم می ریزند، از دوستان گرفته، شغلی که به آن اهمیت زیادی نمی دهید، یا یک وضعیت زندگی تقریبا غیرقابل تحمل، فکر کنید.
6. استعدادهای خود را مشخص کنید. همه در موارد خاصی بهتر از دیگران هستند، بنابراین چیزهایی را که در آن استعداد دارید کشف کنید و سپس روی استعدادهای خود متمرکز شوید. به خود اجازه دهید که به آنها افتخار کنید. خود را بیان کنید، خواه از طریق هنر، موسیقی، نوشتن یا رقص باشد. چیزی را که از آن لذت می برید پیدا کنید و یک استعداد پرورش دهید تا با علاقه خود همراه شوید.
افزودن انواع علاقه ها و سرگرمی ها به زندگی شما نه تنها باعث اعتماد به نفس بیشتر شما می شود بلکه شانس دیدار شما با دوستان سازگار با افکار و علایق را نیز افزایش می دهد.
هنگامی که اشتیاق خود را دنبال می کنید، نه تنها تأثیر درمانی خواهد داشت بلکه احساس منحصر به فرد و برجسته ای خواهید کرد، همه این موارد می تواند به ایجاد اعتماد به نفس شما کمک کند.
7. به خود افتخار کنید. نه تنها باید به استعدادها یا مهارتهای خود افتخار کنید، بلکه باید به چیزهایی هم فکر کنید که شخصیت شما را متعالی تر می کند. این می تواند حس شوخ طبعی، حس دلسوزی، مهارت گوش دادن یا توانایی مقابله با استرس باشد. شاید فکر کنید که مورد جذابی در مورد شخصیت شما وجود ندارد که ارزش تحسین را داشته باشد، اما اگر عمیق شوید، می فهمید که خصوصیات قابل تحسین زیادی دارید. با نوشتن، روی آنها متمرکز شوید.
8. تعریف ها را با کمال میل بپذیرید. بسیاری از افراد با عزت نفس پایین در پذیرفتن تعریف هایی که از آن ها می شود، مشکل دارند. آنها فرض می کنند که کسی که از آنها تعریف می کند اشتباه می کند یا دروغ می گوید. اگر متوجه شدید با چرخیدن چشمان خود به یک تعریف پاسخ می دهید، در آن لحظه به جای تعجب کردن بگویید: “بله ، درست است” و تعریف را بپذیرید، باید پاسخ خود را در مورد تعریف و تمجیدها تغیر دهید.
و پاسخ مثبت دهید. (گفتن “متشکرم” و لبخند به خوبی کار می کند). واقعاً از آن قدردانی کنید، و تلاش کنید تا به جایی برسید که بتوانید واقعاً تعریف را با قلب خود بپذیرید.
شما می توانید تعریف و تمجیدها را به لیست ویژگیهای مثبت در مورد خود اضافه کنید و از آن برای تقویت اعتماد به نفس خود استفاده کنید.
9. به آینه نگاه کنید و لبخند بزنید. مطالعات پیرامون آنچه “تئوری بازخورد صورت” نامیده می شود، نشان می دهد که عبارات صورت شما می تواند مغز شما را به ثبت یا تشدید احساسات خاص ترغیب کند. بنابراین با نگاه کردن به آینه و لبخند زدن هر روز، ممکن است در درازمدت احساس خوشبختی و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید. این امر همچنین به شما کمک می کند تا نسبت به ظاهر خود احساس خوشایند بیشتری داشته باشید و شیوه ظاهری خود را بپذیرید.
افراد دیگر به احتمال زیاد وقتی به آنها لبخند می زنید به خوبی به شما پاسخ می دهند، بنابراین علاوه بر اینکه احساس شادتری دارید ممکن است به دلیل بازخوردی که از افراد دیگر دریافت می کنید اعتماد به نفس بیشتری نیز در شما ایجاد شود.
10. با احساس ترس راحت باشید. ممکن است فکر کنید افرادی که اعتماد به نفس دارند هرگز نمیترسند. این حقیقتا درست نیست. ترس به این معنی است که شما در آستانه رشد خود هستید. شاید شما از صحبت کردن در مقابل یک گروه بترسید یا موارد دیگر.
وقتی بتوانید با آنچه می ترسید مقابله کنید، اعتماد به نفس به دست خواهید آورد و فوراً آن را تقویت خواهید کرد!
کودک را در هنگام یادگیری راه رفتن تصور کنید. ممکن است اتفاقات احتمالی زیادی در انتظار او باشد. اما او نمی ترسد که با اولین قدم ها به زمین بخورد. هنگامی که او بر ترس خود غلبه می کند، و شروع به راه رفتن می کند، لبخند وسیعی صورتش را می پوشاند! این شما هستید که ترسهای خود را پشت سر می گذارید.
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
http://www.psychologytoday.com/blog/hide-and-seek/201205/building-confidence-and-self-esteem
https://www.psychologytoday.com/blog/hide-and-seek/201205/building-confidence-and-self-esteem
https://www.psychologytoday.com/blog/hide-and-seek/201205/building-confidence-and-self-esteem
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.