یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم در کودکان! از کجا بدونم بچم اوتیسم داره؟ با هم بشنویم:
اگر شما جزء پدر و مادرهایی هستید که نگران سلامت روان و جسم کودک خود باشید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید. آیا متوجه رفتارهای خاصی در کودک خود شده اید؟ مثلا فرزندتان روی نوک انگشتانش راه می رود؟ موهای خود را می کشد؟ حرکات تکراری انجام می دهد؟ در برقراری ارتباط با دیگران مشکل دارد؟ با ما همراه باشید. از کجا بدونم بچم اوتیسم داره؟
از کجا بدونم بچم اوتیسم داره؟
یکی از مهم ترین کارهایی که می توانید به عنوان والدین یا مراقب انجام دهید این است که علائم اولیه اوتیسم را یاد بگیرید. با نقاط عطف رشدی که فرزندتان باید به آنها برسد آشنا شوید.
لیست زیر نمونه هایی از انواع رفتارهای رایجی را که ممکن است در کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم (ASD) مشاهده کنید، ارائه می دهد. همه کودکان اوتیستیک همه این رفتارها را ندارند، اما اکثر آنها چندین مورد از رفتارهای ذکر شده در زیر را خواهند داشت. به همین دلیل است که ارزیابی حرفه ای بسیار مهم است. علاوه بر این، برخی از کودکان بدون ASD ممکن است برخی از این رفتارها را نشان دهند. اما برای مبتلایان به ASD، این رفتارها می تواند برای زندگی روزمره مختل کننده یا چالش برانگیز باشد. از کجا بدونم بچم اوتیسم داره؟
علائم اوتیسم در نوزادان تا 6 ماهگی
- لبخند کم، حالات شاد و جذاب کم
- تماس چشمی محدود یا بدون تماس چشمی
9 ماهگی
- ارتباط صوتی ضعیف است و یا عدم اشتراک صوتی
- لبخندها یا دیگر حالات بیان کننده احساسات صورت در او کم است یا وجود ندارد
علائم اوتیسم در کودکان نوپا
12 ماهگی
- غرغر کردن کم یا اصلا
- ژست های رفت و برگشتی مانند اشارات مختلف، دست تکان دادن کم یا اصلاً انجام نمی شود
- به شنیدن اسم خود واکنشی نشان نمی دهند یا واکنششان بسیار کم است
16 ماهگی
- کلمات بسیار کمی به کار می برند یا هیچ کلمه ای استفاده نمی کنند
تا 24 ماهگی
- عبارات دو کلمه ای بسیار کم یا بدون معنی (بدون تقلید یا تکرار)
علائم اوتیسم در هر سنی
- از دست دادن مهارت های گفتاری، غرغر کردن یا مهارت های اجتماعی که قبلاً به دست آورده اند
- پرهیز از تماس چشمی
- ترجیح می دهند مدام تنها باشند
- مشکل در درک احساسات دیگران
- تاخیر در رشد زبان
- تکرار مداوم کلمات یا عبارات (اکولالیا)
- مقاومت در برابر تغییرات جزئی در روال یا محیط اطراف
- منافع محدود
- رفتارهای تکراری (بال زدن، تکان دادن، چرخیدن و غیره)
- واکنشهای غیرمعمول و شدید به صداها، بوها، مزهها، بافتها، نورها و/یا رنگها
ارتباطات: از علائم اولیه مهم اوتیسم
در سال اول زندگی، تعامل اجتماعی و رشد ارتباطی کودکان، حوزه مهمی است که باید به علائم اولیه اوتیسم توجه کرد. رشد اجتماعی و ارتباطی معمول در کودکان شامل مواردی مانند پاسخ به نام آنها، برقراری تماس چشمی و استفاده از حرکات است.
تعامل اجتماعی و ارتباطات
اگر کودکان خردسال مبتلا به اوتیسم باشند، ممکن است:
- به طور مداوم از تماس چشمی برای جلب توجه دیگران استفاده نکنند. برای مثال، ممکن است همیشه به شما نگاه نکنند و با اشاره به خوردن یک میان وعده به شما نشان دهند که آن خوراکی را میخواهند، یا وقتی چیزی را که او را هیجان زده میکند به سمت شما نگاه نکند.
- به ندرت به اشیایی اشاره میکنند یا آنها را بالا نگه میدارند تا چیزهایی را به شما نشان دهند. برای مثال، ممکن است به سگی اشاره نکنند و به شما نگاه نکنند تا مطمئن شوند شما هم آن را دیدهاید. یا ممکن است اسباببازی را در دامان شما بیندازند و راه بروند. به جای اینکه آن را بالا نگه دارد و به شما نگاه کند، دور میشود.
- به طور مداوم به نام آنها پاسخ نمی دهند
- به طور مداوم از ژستها به تنهایی استفاده نمیکنند. برای مثال، ممکن است بدون اینکه از او خواسته شود برای خداحافظی دست تکان ندهند، یا ممکن است سرشان را برای بله تکان ندهند یا سر خود را برای خیر تکان ندهند.
- وقتی به آنها لبخند می زنید، به طور مداوم به شما یا سایر افراد آشنا لبخند نزند
- به ندرت از کارهای دیگران مانند شانه کردن موهایشان هنگام شانه زدن تقلید می کنند
- به نظر نمی رسد که آنها در حال گفتگو با شما هستند، یا ممکن است اصلاً غرغر نکنند
- در درک دستورالعمل های ساده و تک مرحله ای در 1 تا 2 سالگی مشکل دارد – به عنوان مثال، “قطعه را به من بده” یا “سگ را به من نشان بده”.
رفتارهای تکراری و علایق خاص
اگر کودکان خردسال مبتلا به اوتیسم باشند، ممکن است:
- علاقه خاصی به اشیاء یا اسباب بازی های خاص دارند. برای مثال، ممکن است بیشتر با ماشین ها یا عروسک ها بازی کند
- رفتاری تکراری دارد. برای مثال، ممکن است چرخهای یک ماشین اسباببازی یا کالسکه را به طور مکرر بچرخانند، یا لباسهای عروسک را بهطور مکرر بیرون بیاورند و بپوشند.
- با اسباببازیها و اشیاء به روشهای غیرمنتظره تعامل برقرار میکنند. برای مثال، ممکن است از چیدن اشیاء یا قرار دادن اسباببازیها روی هم لذت ببرند.
- به برخی فعالیتها بسیار علاقهمند باشند و اگر نتوانند فعالیتهایی را انجام دهند ناراحت میشوند. به عنوان مثال، تماشای یک برنامه تلویزیونی بارها و بارها.
کارهای روزمره
اگر بچههای خردسال اوتیستیک باشند، ممکن است به راحتی از تغییر ناراحت شوند و کارهای روزمره را ترجیح دهند. برای مثال، آنها ممکن است نیاز داشته باشند همیشه یک مسیر را برای مدرسه یا خانه پدربزرگ و مادربزرگ دنبال کنند.
حرکات تکراری
اگر کودکان خردسال اوتیستیک باشند، ممکن است حرکات بدن خود را تکرار کنند یا بدن خود را به روشهای غیرمنتظره حرکت دهند. به عنوان مثال، آنها ممکن است:
- به پشت خود قوس دهند
- دست هایشان را بهم بزنند
- بازوهایشان را محکم بگیرید
- روی نوک انگشتان پا راه بروند
حساسیت های حسی
اگر کودکان خردسال مبتلا به اوتیسم باشند، ممکن است:
- نسبت به محیط حساس باشید – برای مثال، ممکن است راحتتر از سایر کودکان از سر و صدا یا نورهای روشن ناراحت شوند
- دوست دارند محیطشان ثابت بماند – برای مثال، آنها فقط غذاهایی با بافت یا رنگ خاص می خورند، یا می خواهند هر روز همان لباس بپوشند.
- از جستجوی احساسات لذت میبرند – برای مثال، ممکن است اشیاء را روی لب ها یا صورت خود بمالند یا اشیا را بو کنند.
یک بازی ساده با موبایل که می تواند اوتیسم را تشخیص دهد
تحقیقات قبلی اشاره کرده است که کودکان مبتلا به ASD الگوهای مشخصی را در کنترل حرکتی، به ویژه با دستان خود نشان می دهند. با در نظر گرفتن این موضوع، محققین، 37 کودک بین سنین سه تا شش سال را در نظر گرفتند و آنها را با 45 کودک معمولی در حال رشد با سن برابر با نسبت جنسی مشابه مقایسه کردند. هر یک از بچه ها را یکی یکی به اتاقی آوردند، جلوی یک آیپد کوچک که روی یک میز چسبانده شده بود، نشستند و به آنها دستور دادند که دو بازی اصلی را به مدت هفت دقیقه انجام دهند. مدت زمان به دو دقیقه تمرین و سپس پنج دقیقه بازی انفرادی تقسیم شد.
در آن لحظات کوتاه و بدون درد، محققان انبوهی از دادهها را در مورد حرکات انگشت کودکان جمعآوری کردند که از طریق حسگرهای اینرسی و صفحه لمسی تبلت استخراج شده بود. الگوریتمهای یادگیری ماشین متعاقباً دادهها را برای تعیین الگوهای حرکتی دقیق مرتبط با ASD بررسی کردند. کودکان مبتلا به اوتیسم صفحه نمایش را با نیروی ضربه بیشتر و فشار بیشتری نسبت به گروه کنترل لمس کردند. آنها همچنین سریعتر سوایپ میکردند و سریعتر روی صفحه ضربه میزدند.
الگوهای لمسی
با استفاده از این الگوهای لمسی، این الگوریتم معیارهای تشخیصی اوتیسم را بر اساس بازی کودکان ابداع کرد. این معیارها کودکان اوتیستیک را با دقت قابل توجه 93 درصد با موفقیت شناسایی کردند. محققان از نتایج به دست آمده خوشحال شدند.
ما در اینجا نشان دادهایم که فناوری تبلتهای هوشمند یک الگوی جذاب و جدید برای ارزیابی بالینی اوتیسم ارائه میدهد… که امکان تست جذاب و زیستمحیطی رفتار حرکتی کودکان را در قالبی سرگرمکننده و در دسترس فراهم میکند…».
خدماتی که در کلینیک سلامت مغز دانا برای کودکان مبتلا به طیف اوتیسم ارائه می شود/ از کجا بدونم بچم اوتیسم داره؟
ویزیت تخصصی توسط متخصص اعصاب و روان، تهیه نقشه مغزی کامل، دقیق و جامع و سپس جلسات توانبخشی شناختی، روان درمانی، تحریک مغزی و در صورت لزوم گفتار درمانی و کاردرمانی توسط کادر مجرب انجام می شود.
برای اطلاعات بیشتر و دریافت وقت ویزیت با ما در کلینیک سلامت مغز دانا همراه باشید.
منبع: https://www.autismspeaks.org/early-signs-autism
https://raisingchildren.net.au/autism/learning-about-autism/assessment-diagnosis/early-signs-of-asd
https://www.realclearscience.com/journal_club/2016/08/25/a_simple_phone_game_could_diagnose_autism_109736.html
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.