حرکت به سمت استفاده از رژیم های غذایی گیاهی بسیار ستودنی است، اما یک متخصص تغذیه در ژورنال آنلاین Nutrition ، Prevent & Health هشدار می دهد، این رژیم باعث کاهش دریافت نوعی ماده مغذی ضروری برای سلامت مغز می شود.
دکتر Emma Derbyshire، از Nutritional Insight، مشاوره متخصص در زمینه تغذیه و علوم زیست پزشکی، ماده مغذی – کولین – که بطور عمده در غذاهای حیوانی یافت می شوند را توصیه می کند.
کولین یک ماده مغذی ضروری در رژیم غذایی است و مقدار تولید شده توسط کبد برای تأمین نیازهای بدن انسان کافی نیست.
کولین برای سلامتی مغز به ویژه در دوران رشد جنین بسیار مهم است. دکتر Derbyshire می نویسد، این ماده مغذی همچنین عملکرد کبد را تحت تأثیر قرار می دهد و کمبودهای آن به بی نظمی در متابولیسم چربی خون و همچنین آسیب بیش از حد سلولها توسط رادیکال های آزاد، منجر می شود.
منابع اصلی کولین رژیم غذایی در گوشت گاو، تخم مرغ، لبنیات، ماهی و مرغ مشاهده می شود که سطح بسیار پایین آنها در آجیل، لوبیا و سبزیجات مانند کلم بروکلی نیز یافت می شود.
در سال 1998، با شناخت اهمیت کولین، انستیتوی پزشکی ایالات متحده حداقل مصرف روزانه را توصیه کرد. این دامنه ها از 425 میلی گرم در روز برای خانم ها تا 550 میلی گرم در روز برای آقایان و 450 میلی گرم در روز و 550 میلی گرم در روز به ترتیب برای زنان باردار و شیرده به دلیل نقش اساسی این ماده مغذی در رشد جنین است.
در سال 2016، سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا مصرف لازم روزمره مشابهی را منتشر کرد. با این حال، بررسی های ملی رژیم های غذایی در آمریکای شمالی، استرالیا و اروپا نشان می دهد که مصرف کولین، به طور متوسط از این توصیه ها کمتر می باشد.
دکتر دربیشر می گوید: “این کاهش مصرف روزانه ی کولین، به نظر می رسد به دلیل روند فعلی به سمت کاهش مصرف گوشت و افزایش رژیم های غذایی گیاهی است.“
او اولین گزارش (EAT-Lancet) را برای تهیه یک برنامه غذایی گیاهی سالم، مبتنی بر ارتقاء پایداری محیط زیست، ستود. اما خاطر نشان کرد که مصرف محدود شیر، تخم مرغ و پروتئین حیوانی که توصیه شده، می تواند بر مصرف کولین تأثیر بگذارد.
“با توجه به نقش های مهم فیزیولوژیکی کولین در بدن و برخی ادعاهای بهداشتی، جای سوال دارد که چرا کولین مدت طولانی در انگلستان نادیده گرفته شده است.” وی می افزاید: “کولین در حال حاضر از پایگاه داده های ترکیب مواد غذایی در انگلستان، نظرسنجی های مهم رژیم غذایی و دستورالعمل های رژیم غذایی مستثنی شده است.”
وی گفت که ممکن است زمان آن رسیده باشد که کمیته مستقل علمی مشاوره تغذیه ای به این امر رسیدگی کند، به ویژه با توجه به شواهد در مورد اهمیت کولین در سلامت انسان و نگرانی های روز افزون در مورد پایداری تولید مواد غذایی این سیاره.
“برای آموزش متخصصان مراقبت های بهداشتی و مصرف کنندگان در مورد اهمیت رژیم غذایی سرشار از کولین و چگونگی دستیابی به این هدف، باید اقدامات بیشتری انجام شود.”
وی در پایان گفت: “اگر کولین در سطوح مورد نیاز از منابع غذایی به خودی خود بدست نیاید، استفاده از مکمل بخصوص در رابطه با مراحل کلیدی چرخه زندگی مانند بارداری، (هنگامی که دریافت کولین برای رشد نوزاد بسیار مهم است)، لازم خواهد بود.”
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.