کلینیک حافظه در شیراز برای بیماران آلزایمری! با هم بشنویم:
کلینیک حافظه چیست؟
کلینیک های حافظه، مراکز تخصصی مراقبت های بهداشتی هستند که افرادی را که مشکلات حافظه یا زوال عقل احتمالی را تجربه می کنند، ارزیابی کرده و پس از تشخیص قطعی تحت حمایت درمانی کامل قرار می دهند. این کلینیکها معمولاً توسط یک تیم چند رشتهای متشکل از متخصصان، از جمله متخصصان اعصاب و روان، مغز و اعصاب، علوم اعصاب، کاردرمانگران و کارشناسان تشکیل میشوند. بهترین کلینیک حافظه در شیراز برای بیماران آلزایمری کجاست؟!
در کلینیک حافظه چه اتفاقی می افتد؟
هنگامی که فردی به کلینیک حافظه ارجاع داده می شود، تحت یک فرآیند ارزیابی جامع قرار می گیرد که می تواند 1 تا 3 ساعت در اولین ملاقات طول بکشد. این موارد شامل موارد زیر است:
- بررسی شرح حال و ارزیابی عملکردی
- تاریخچه پزشکی دقیق و جدول زمانی تغییرات شناختی
- ارزیابی فعالیت های زندگی روزمره
- ارزیابی سلامت شناختی و روانی
- تست عصب روانشناختی برای ارزیابی حافظه، تفکر و سایر عملکردهای شناختی
- غربالگری برای شرایطی مانند اضطراب و افسردگی
- معاینه ی جسمی
- آزمایشات خون
- بررسی ام آر آی یا سی تی اسکن مغز بیمار
پس از ارزیابی، بیمار و خانوادهاش با متخصص ملاقات میکنند تا در مورد نتایج، هرگونه تشخیص و درمان یا گزینههای حمایتی توصیهشده صحبت کنند. قرار ملاقات های بعدی در صورت نیاز برای نظارت بر پیشرفت و تنظیم مراقبت برنامه ریزی می شود. جلسات منظم تمرینات شناختی برای تقویت حافظه بیمار برنامه ریزی می شود.
چرا افراد به کلینیک های حافظه ارجاع داده می شوند؟
افراد معمولاً زمانی به کلینیک حافظه ارجاع داده میشوند که درمانگر یا یکی از اطرافیان بیمار در مورد حافظه، تفکر یا عملکرد روزانه او ابراز نگرانی میکند. این مورد می تواند به دلیل تغییرات طبیعی مرتبط با سن یا علائم اولیه بالقوه زوال عقل باشد. کلینیک حافظه ارزیابی دقیق تری را برای تعیین علت زمینه ای و ایجاد یک برنامه مراقبتی مناسب ارائه می دهد.
مشکلات حافظه می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، هم موقتی و هم جدی تر. در اینجا چند نکته کلیدی در مورد مشکلات حافظه وجود دارد:
علل مشکلات حافظه
داروها: برخی از داروهای تجویزی و بدون نسخه مانند داروهای ضد افسردگی، آنتی هیستامین ها و قرص های خواب می توانند با حافظه تداخل داشته باشند.
مصرف الکل، تنباکو یا مواد مخدر: مصرف زیاد الکل، سیگار کشیدن و مواد مخدر غیرقانونی می تواند با کاهش اکسیژن به مغز و تغییر ساختار شیمیایی مغز به حافظه آسیب برساند.
محرومیت از خواب: هم کمیت و هم کیفیت خواب برای تثبیت حافظه و یادآوری مهم هستند. اختلال خواب منجر به خستگی و مشکلات حافظه می شود.
افسردگی و استرس: افسرده بودن یا استرس بیش از حد می تواند تمرکز و توجه را دشوار کند که بر حافظه تأثیر می گذارد. آسیب های عاطفی نیز می تواند باعث از دست دادن حافظه شود.
کمبودهای تغذیه ای: کمبود ویتامین هایی مانند B1 و B12 می تواند حافظه را مختل کند.
آسیب به سر: ضربه شدید سر ناشی از سقوط، تصادف و غیره می تواند باعث از دست دادن حافظه کوتاه مدت و بلند مدت شود.
سکته مغزی: سکته هایی که جریان خون را به مغز مسدود می کنند، اغلب باعث مشکلات حافظه کوتاه مدت می شوند.
سایر شرایط: مشکلات حافظه همچنین میتواند از اختلالات تیروئید، عفونتهایی که بر مغز تأثیر میگذارد و برخی از شرایط سلامت روان ناشی شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
- اگر مشکلات حافظه با فعالیت های روزانه تداخل داشته باشد و بیش از چند هفته ادامه داشته باشد
- درصورتی که علائمی از کاهش تدریجی حافظه را در خود یا یکی از نزدیکان خود مشاهده کردید
- اگر دچار از دست دادن ناگهانی و شدید حافظه (فراموشی) شدید که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد
پیشگیری از مشکلات حافظه
- درمان بیماری های زمینه ای مانند افسردگی، اختلالات خواب یا کمبودهای تغذیه ای
- اجتناب از مصرف بیش از حد الکل، تنباکو و مواد مخدر
- درگیر شدن در فعالیت های تحریک کننده ذهنی برای تمرین مغز
- خواب کافی و مدیریت استرس
- خوردن یک رژیم غذایی سالم سرشار از مواد مغذی مهم برای سلامت مغز
اگر نگران حافظه خود هستید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا علت و درمان مناسب یا تغییر سبک زندگی مشخص شود. ارزیابی اولیه برای مدیریت مشکلات حافظه و برنامه ریزی برای آینده در صورت نیاز مهم است.
ما در کلینیک حافظه در شیراز برای بیمارانی که مشکل حافظه دارند چه کارهای انجام می دهیم؟
توانبخشی آلزایمر در کلینیک های حافظه
کلینیک های حافظه نقش مهمی در مدیریت جامع و توانبخشی افراد مبتلا به بیماری آلزایمر و سایر انواع زوال عقل ایفا می کنند. برخی از خدمات کلیدی و پشتیبانی که ما در کلینیک حافظه ارائه می دهیم عبارتند از:
ارزیابی و تشخیص جامع
کلینیکهای حافظه، ارزیابیهای عمیقی از جمله آزمایشهای عصبی روانشناختی، تصویربرداری از مغز، و کارهای آزمایشگاهی را برای ارائه تشخیص دقیق آلزایمر یا زوال عقلهای مرتبط انجام میدهند.
تشخیص زودهنگام بیماران را قادر می سازد تا به موثرترین درمان ها دسترسی داشته باشند و تا زمانی که ممکن است بالاترین سطح عملکرد را حفظ کنند.
درمان شخصی و برنامه ریزی مراقبتی
تیم های کلینیک حافظه، از جمله متخصصان سالمندان، متخصصان مغز و اعصاب، و روانشناسان، با یکدیگر همکاری می کنند تا یک برنامه مراقبت فردی برای هر بیمار ایجاد کنند. این مورد ممکن است شامل مدیریت دارو، توانبخشی شناختی، فیزیوتراپی/کاردرمانی باشد.
کارآزمایی های بالینی و فرصت های تحقیقاتی
کلینیک های حافظه اغلب در مطالعات و کارآزمایی های تحقیقاتی بالینی شرکت می کنند و به بیماران امکان دسترسی به آخرین درمان های تجربی را می دهند.
کلینیک حافظه واقع در مرکز سلامت مغز دانا
بیمار پس از ورود به این مرکز تحت معاینه دقیق متخصص اعصاب و روان قرار گرفته و سپس درمان های تکمیلی لازم را علاوه بر دارو دریافت می کند. جلسات بازتوانی شناختی برای بیماران به طور منظم توسط متخصصین علوم اعصاب انجام می شود.
بعد از دوره های درمانی انجام شده، بیمار مجدد توسط متخصص اعصاب و روان ارزیابی می شود تا نقشه درمانی و فالوآپ به صورت منظم برای وی انجام شود.
در نهایت پس از دریافت یک پکیج کامل درمانی و بازتوانی در بهترین شرایط و به صورت هدفمند، بیمار از مزایای درمان تخصصی به خوبی بهره مند می شود.
در صورتی که شما یا عزیزانتان از هرگونه مشکل حافظه رنج می برید، همین امروز وقت خود را با ما رزرو کنید.
منبع: https://www.hopkinsmedicine.org/psychiatry/specialty-areas/memory-center
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.