07136476172 - 09172030360 [email protected]

رویاها غالباً آنچه را که ما در بیداری می بینیم و احساس می کنیم منعکس می کند.  بنابراین پس از یک تجربه آسیب زا، دیدن کابوس و رویاهای اضطرابی معمول است. محتوای این رویاهای آشفته اغلب شامل احساسات و احساسات مشابه با آنهایی است که در طول ضربه (تروما) تجربه شده اند.

چرا تروما (ضربه) بر رویاها تأثیر می گذارد؟

در حالی که اجماع گسترده ای در مورد اینکه چرا ضربه رویاهای ما را تحت تأثیر قرار می دهد وجود ندارد. دانشمندان مدتهاست که در مورد این ارتباط فکر می کنند. زیگموند فروید، دیدگاه اولیه ای را ارائه کرد و نشان داد که رویاها اجازه می دهند تا به ناخودآگاه نگاه کنید. او پیشنهاد کرد که خوابها با کنترل اضطراب مربوط به خواسته های سرکوب شده از خواب محافظت می کنند.

فرضیه های بعدی در پاسخ به کابوس های تکراری که جانبازان جنگ تجربه کرده بودند، ایجاد شد. محققان تصور می کردند که رویاها به مردم این امکان را می دهد که مجدداً ببینند و سعی کنند از طریق ضربه های قدیمی کار کنند. کابوس ها اغلب به عنوان شکست در کار یا تسلط بر ضربه دیده می شد. محققان دیگر فکر می کردند کابوس راهی است که در آن ذهن شرم مرتبط با حادثه آسیب زا را به ترس تبدیل می کند.

نظر عصب روانشناسان

در حالی که علم از فروید پیشرفت زیادی کرده است، فرضیه های اخیر به طرز شگفت آوری با این ایده های اولیه سازگار است. بسیاری از عصب شناسان و روانشناسان معتقدند که رویا به تجربیات ما در حافظه بلند مدت کمک می کند. روندی که به آن تثبیت حافظه می گویند. وقتی تجربیات ما آسیب زا باشد، رویا ممکن است نشان دهنده تلاش های بدن برای کنار آمدن و درس گرفتن از این شرایط باشد.

رویاها می توانند رویدادهای تهدیدآمیز را شبیه سازی کنند.  و به ما این امکان را بدهند که پاسخ های مختلف را امتحان کنیم. قرار گرفتن در معرض تهدیدات در حالت ایمن در خواب ممکن است ترس های ما را کاهش دهد.  و دسترسی به سایر نواحی مغز را که در خلاقیت و تصمیم گیری مهم است، ممکن سازد. این ایده نشان می دهد ما در خواب بیشتر به موقعیت های تهدید آمیز نزدیک می شویم تا از آنها دوری کنیم.

کابوس و PTSD

کابوس ها یک تجربه بسیار رایج است. به طوری که بین 4 تا 10 درصد از مردم هر هفته کابوس می بینند. پس از تجربه یک رویداد آسیب زا، کابوس ها حتی بیشتر شایع می شوند.

کابوس ها ممکن است بیان شدیدی از بدن باشد که از طریق تجربه های آسیب زا کار می کند. آنقدر شدید که کابوس باعث بیدار شدن فرد خواب می شود. کابوس ها همچنین ممکن است نشان دهنده اختلال در توانایی بدن در پردازش ضربه ها باشد. خوشبختانه برای اکثر مردم کابوس های ناشی از ضربه بعد از چند هفته یا چند ماه از بین می روند.

در طی یک رویداد ترسناک، واکنش یخ زدگی بدن فعال می شود تا از ما در برابر آسیب محافظت کند. با ترشح هورمون های استرس در بدن، گشاد شدن مردمک چشم و افزایش ضربان قلب، ما نسبت به خطر بسیار حساس می شویم. بعد از اینکه ما وقت گذاشتیم تا یک تجربه آسیب زا را پردازش کنیم، این سیستم هشدار دهنده معمولاً بی صدا می شود. و به عملکرد طبیعی خود باز می گردد.

کابوس های طولانی مدت و مکرر با مشکلاتی در کاهش پاسخ ترس از مغز همراه با افزایش بیش از حد مزمن مرتبط است.

همه افرادی که کابوس های مکرر می بینند مبتلا به اختلال سلامت روان نیستند. این کابوس ها یک تجربه رایج در افراد است. این افراد  مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) تشخیص داده می شوند. تصور می شود که کمتر از 10 درصد از قربانیان تروما دچار PTSD می شوند.

PTSD به عنوان ضربه

PTSD یک اختلال است که به دنبال یک رویداد آسیب زا ایجاد می شود. افرادی که با این اختلال تشخیص داده می شوند، خاطرات مکرر و غیرارادی از این رویداد دارند. که ممکن است در طول روز (به عنوان مثال، فلاش بک) یا هنگام خواب (کابوس) رخ دهد. افراد مبتلا به PTSD اغلب از یادآوری خارجی و خاطرات، افکار یا احساسات داخلی در مورد رویداد اجتناب می کنند. اطرافیان ممکن است متوجه تغییرات خلقی شوند.  زیرا به آسانی بهت زده می شوند و از خطرات احتمالی آگاه می شوند.

آیا کابوس ها می توانند باعث آسیب شوند؟

رویاهای زنده یا بیدار شدن با خاطرات روشن از کابوس ها می تواند تجربه ای نگران کننده باشد. در حالی که این فرضیه که کابوس می تواند باعث تروما شود. موضوع قابل توجهی از تحقیقات نیست، پاسخ به این سوال ممکن است به نحوه تعریف ضربه بستگی داشته باشد.

تجربیاتی که آسیب زا تلقی می شوند در طول زمان تغییر کرده است. در ابتدا تصور می شد که تروما تنها زمانی امکان پذیر است که فردی بیدار باشد. و روانشناسان این برچسب را برای رویدادهایی که خارج از محدوده تجربیات عادی بشر هستند، محفوظ می دارند. تعاریف بعدی تعریف آسیب را گسترده تر کرده و منابع متعدد تجربیات آسیب زا و تأثیر آسیب های تجمعی را تصدیق کرده است.

در حال حاضر، راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM -5) نشان می دهد که ضربه را می توان مستقیم یا غیر مستقیم تجربه کرد. این بدان معناست که برای ایجاد ضربه مجبور نیستیم چیزی را از اول تجربه کنیم. به عنوان مثال، معلمان، مشاوران و روانشناسان ممکن است از طریق شنیدن مکرر در مورد آسیب هایی افرادی که به آنها خدمت می کنند، دچار آسیب های ثانویه یا جانشین شوند. این که آیا ضربه غیرمستقیم می تواند از رویاها ناشی شود، هنوز یک سواال باز است.

کابوس و فرهنگ

این که آیا کابوس می تواند باعث آسیب شود ممکن است به فرهنگ فرد بستگی داشته باشد. از نظر تاریخی، نظریه های رویای غربی بر چگونگی تأثیر زندگی بیداری بر محتوای رویاها متمرکز است. در فرهنگ های دیگر، از جمله چندین سنت بومیان آمریکا، تمایز کمتری بین جهان خواب و بیداری وجود دارد. و رویاها می توانند به طور قابل توجهی بر زندگی بیداری تأثیر بگذارند. رویاها در بسیاری از سنت های فرهنگی دارای معنای معنوی قدرتمندی هستند.  بنابراین مطمئناً این امکان وجود دارد که رویاها برای بسیاری از افراد یک تجربه آسیب زا باشد.

درمان کابوس ها پس از ضربه

پس از یک تجربه آسیب زا، بسیاری از مردم می خواهند آنچه اتفاق افتاده را فراموش کرده و به راه خود ادامه دهند. متأسفانه، تلاش برای فراموش کردن یا سرکوب افکار و احساسات ممکن است کابوس های مربوط به ضربه را بیشتر کند.

بخش مهمی از مقابله با ضربه، دانستن زمان درخواست کمک است. پزشکان، مشاوران و درمانگران در درمان کابوس ها و سایر پیامدهای یک حادثه آسیب زا آموزش دیده اند.

داشتن کابوس و مشکل در خواب تجربه های عادی پس از بحران ها و ضربه ها است. و بسیاری از افراد بدون رویاها از رویاهای مربوط به ضربه رهایی می یابند. برای دیگران، این مسائل ممکن است نگرانی هایی را در مورد ایجاد بیماری جدی تر مانند PTSD ایجاد کند.

 روش های درمان

در حالی که برخی داروها می توانند به کابوس های مزمن کمک کنند. بسیاری از متخصصان توصیه می کنند که با روان درمانی یا مشاوره متمرکز بر ضربه شروع کنید. درمان های کابوس های مکرر ممکن است شامل حساسیت زدایی و قرار گرفتن در معرض، تمرین باشد.

  • حساسیت زدایی و درمان های قرار گرفتن در معرض:  این رویکردها از قرار گرفتن در معرض کنترل افکار و خاطرات ترسناک به منظور کاهش واکنش های احساسی استفاده می کند. تکنیک های آرامش اغلب برای ارائه ابزارهایی برای آرامش در طول و بعد از قرار گرفتن در معرض آموزش قرار می گیرد.
  • درمان تمرین تصویری (IRT):  IRT شامل نوشتن یک کابوس و تبدیل آن به یک داستان یا فیلمنامه است. سپس داستان به گونه ای بازنویسی می شود که معضل یا بحران را برطرف می کند. و این داستان جدید ممکن است قبل از خواب خوانده شود.
  • رویای شفاف:  این رویکرد در درمان کابوس ها شامل بررسی راه هایی برای آگاهی از زمانی است که فرد در حال خواب است. هنگامی که شخص بتواند بفهمد چه زمانی در حال رویاپردازی است. ممکن است بتواند رویدادها را در رویاهای خود بهبود بخشد یا حل کند.

بهداشت خواب بعد از ضربه

علاوه بر کنار آمدن با آثار ضربه، ممکن است در نظر گرفتن راهکارهایی برای حمایت از بهداشت خواب مفید باشد.

  • به یاد داشته باشید که علائم ممکن است طبیعی باشند: بلافاصله پس از تجربه یک آسیب، مشکل در خواب طبیعی است. با خودتان ملایم باشید. و به یاد داشته باشید که بدن شما در حال تلاش برای پردازش و کنار آمدن با این رویداد است.
  • روال معمول خواب خود را حفظ کنید: خواب و برنامه روزمره دست به دست هم می دهند. پس از ضربه ممکن است وسوسه کننده باشد که فعالیتهای عادی روزانه خود را کنار بگذاریم یا تغییر دهیم. سعی کنید روال معمول خواب خود را رعایت کنید تا بدن شما بهترین شانس را برای یک شب آرام داشته باشد.
  • قبل از خواب استراحت کنید: به جای تلاش برای فشار آوردن به خواب، روی یافتن راه هایی برای آرام کردن ذهن و بدن خود قبل از خواب تمرکز کنید. وسایل الکترونیکی را خاموش کنید و برخی از روش های آرامش را امتحان کنید که ممکن است به خواب رفتن شما کمک کند.
  • اگر نمی توانید بخوابید، در رختخواب نمانید: ماندن در رختخواب زمانی که نمی توانید بخوابید می تواند ارتباطی مفید بین تخت و بی خوابی ایجاد کند. اگر بیش از 20 دقیقه بیدار بودید، از رختخواب برخاسته و کارهای آرامش بخشی انجام دهید. مانند خواندن کتاب یا گوش دادن به موسیقی آرام.

تجربه تروما می تواند خطر بسیاری از مسائل مربوط به سلامت روحی و جسمی، از جمله خودکشی را افزایش دهد. اگر شما یا کسی که می شناسید دچار بحران شده اید، برنامه ملی پیشگیری از خودکشی پشتیبانی 24 ساعته، رایگان و محرمانه را ارائه می دهد.

واحد خواب (اختلالات خواب-سلامت خواب)

بالش های خود را هر چند وقت یکبار باید تعویض کنید؟

اتاق خواب و بهترین تنظیمات محیط برای خواب خوش

به این مقاله امتیاز دهید