مشکلات گوش داخلی شایع ترین علل سرگیجه و حالت تهوع ناگهانی هستند. این مشکلات شامل BPPV، بیماری مینیر و نوریت دهلیزی است. اما چندین دلیل احتمالی دیگر نیز وجود دارد.
یک حمله ناگهانی سرگیجه می تواند نگران کننده باشد. ممکن است احساس سبکی سر، بی ثباتی یا چرخش (سرگیجه) داشته باشید. علاوه بر این، گاهی اوقات ممکن است حالت تهوع یا استفراغ را تجربه کنید.
اما چه شرایطی می تواند باعث سرگیجه ناگهانی و شدید شود، به ویژه زمانی که با حالت تهوع یا استفراغ همراه باشد؟ برای اطلاع بیشتر در مورد علل احتمالی، درمان های احتمالی و زمان مراجعه به پزشک، ادامه مطلب را بخوانید. در این مقاله درخصوص علل سرگیجه و حالت تهوع ناگهانی وذعلل سرگیجه ناگهانی بدون حالت تهوع سخن خواهیم گفت.
علل سرگیجه و حالت تهوع ناگهانی
دلایل زیادی وجود دارد که چرا ممکن است ناگهان احساس سرگیجه کنید . با این حال، اغلب اوقات، سرگیجه ناگهانی به دلیل مشکلاتی در گوش داخلی شما رخ می دهد که مسئول حفظ تعادل است.
سرگیجه شدید ناگهانی همراه با حالت تهوع یا استفراغ علامت بارز برخی شرایط است و ممکن است باعث توسط:
- قند خون پایین
- گرمازدگی
- اختلالات اضطراب یا هراس
- عوارض جانبی دارو
در زیر، چند مورد دیگر که میتوانند باعث سرگیجه و حالت تهوع ناگهانی شوند را با جزئیات بیشتری بررسی میکنیم.
سرگیجه موضعی حمله ای خوش خیم (BPPV)
BPPV وضعیتی است که باعث احساس ناگهانی و شدید سرگیجه می شود. این احساس اغلب به نظر می رسد که همه چیز در اطراف شما در حال چرخش یا تاب خوردن است، یا اینکه سر شما در داخل می چرخد.
هنگامی که سرگیجه شدید است، اغلب با حالت تهوع و استفراغ همراه است.
با BPPV، علائم تقریباً همیشه زمانی رخ می دهند که موقعیت سر خود را تغییر می دهید. یک دوره BPPV معمولا کمتر از یک دقیقه طول می کشد. حتی اگر سرگیجه کوتاه مدت است، این وضعیت می تواند فعالیت های روزانه را مختل کند.
BPPV زمانی اتفاق می افتد که کریستال ها در قسمت خاصی از گوش داخلی شما از جای خود خارج شوند. اغلب، علت دقیق BPPV ناشناخته است. وقتی می توان علتی را مشخص کرد، اغلب نتیجه موارد زیر است:
- آسیب به سر
- اختلالات گوش داخلی
- آسیب در حین جراحی گوش
- قرار گرفتن غیرطبیعی روی پشت خود برای مدت طولانی، مانند دراز کشیدن روی صندلی دندانپزشکی
وقتی این کریستال ها هستند جابجا شد ، به قسمت دیگری از گوش داخلی شما منتقل می شوند که به آن تعلق ندارند. از آنجایی که کریستال ها به گرانش حساس هستند، تغییرات در موقعیت سر شما می تواند باعث سرگیجه شدید شود که به نظر می رسد از هیچ جا سرچشمه نمی گیرد.
درمان معمولاً شامل مانور دادن پزشکبه سر شما در جهتهای خاص برای تغییر مکان کریستالهای جابجا شده است. این تغییر موقعیت کانال یا مانور Epley نامیده می شود .
این امکان وجود دارد که BPPV خود به خود از بین برود، اگرچه میزان عود این بیماری در طی 5 سال حدود 22 درصد است . در موارد نادر ممکن است جراحی لازم باشد.
مریضی مینیر
بیماری مینیر گوش داخلی را نیز درگیر می کند. به طور معمول فقط یک گوش را تحت تاثیر قرار می دهد. افراد مبتلا به این بیماری ممکن است سرگیجه شدیدی را تجربه کنند که ممکن است منجر به احساس تهوع شود. سایر علائم بیماری منیر عبارتند از :
- شنوایی کم شده
- احساس پری در گوش
- صدای زنگ در گوش (وزوز گوش)
- از دست دادن شنوایی
- از دست دادن تعادل
علائم بیماری منیر می تواند به طور ناگهانی یا پس از یک دوره کوتاه علائم دیگر مانند خفه شدن شنوایی یا زنگ زدن در گوش ظاهر شود. گاهی اوقات ممکن است اپیزودها با هم فاصله داشته باشند، اما گاهی اوقات ممکن است نزدیکتر به هم اتفاق بیفتند.
بیماری منیر زمانی اتفاق می افتد که مایع در گوش داخلی شما جمع شود. علت این تجمع مایع ناشناخته است، اگرچه عفونت، ژنتیک و واکنش های خودایمنی مشکوک هستند.
گزینه های درمانی برای بیماری منیر عبارتند از :
- داروهایی برای درمان علائم سرگیجه و حالت تهوع
- محدودیت نمک یا دیورتیک ها که برای کمک به کاهش میزان مایعی که در بدن شما باقی می ماند است
- تزریق استروئید یا آنتی بیوتیک جنتامایسین برای کاهش سرگیجه
- درمان فشار، که در طی آن یک دستگاه کوچک پالس های فشار را برای جلوگیری از سرگیجه ارسال می کند
- جراحی، زمانی که سایر درمان ها موثر نیستند
لابیرنتیت و نوریت دهلیزی
این دو شرط ارتباط نزدیکی با هم دارند. هر دو با التهاب در گوش داخلی شما مرتبط هستند.
- لابیرنتیت زمانی اتفاق می افتد که ساختاری به نام لابیرنت در گوش داخلی شما ملتهب شود.
- نوریت دهلیزی شامل التهاب عصب دهلیزی در گوش داخلی شما است.
در هر دو حالت، سرگیجه میتواند به طور ناگهانی ایجاد شود. این می تواند منجر به حالت تهوع، استفراغ و مشکلات تعادل شود. افراد مبتلا به لابیرنتیت نیز ممکن است تجربه صدای زنگ در گوش و کاهش شنوایی شود.
ناشناخته است که چه چیزی باعث لابیرنتیت و نوریت دهلیزی می شود. با این حال، اعتقاد بر این است که یک عفونت ویروسی ممکن است درگیر باشد.
درمان اغلب شامل استراحت در رختخواب، پرهیز از نور شدید و اجتناب از فعالیتهایی مانند تماشای تلویزیون یا مطالعه در حین وجود علائم است. ممکن است فرد نیاز به مصرف داروهایی داشته باشد که می توانند علائمی مانند سرگیجه و حالت تهوع را تسکین دهند.
اگر مشکلات تعادل ادامه یابد، درمان ممکن است درگیر کردن نوعی درمان به نام توانبخشی دهلیزی. این درمان از تمرینات مختلفی استفاده می کند تا به شما کمک کند تا با تغییرات تعادل سازگار شوید.
میگرن دهلیزی
افراد مبتلا به میگرن دهلیزی همراه با حملات میگرن ، گیجی یا سرگیجه را تجربه می کنند . علائم دیگر می تواند شامل حالت تهوع و حساسیت به نور یا صدا باشد. در برخی موارد، سردرد ممکن است حتی وجود نداشته باشد.
طول این علائم می تواند از 5 دقیقه تا 72 ساعت باشد. مانند سایر انواع میگرن، علائم ممکن است توسط محرکهای خاصی مانند استرس، کمبود استراحت یا برخی غذاها ایجاد شود.
ناشناخته است که چه چیزی باعث میگرن دهلیزی می شود، اگرچه ژنتیک ممکن است در این امر نقش داشته باشد. علاوه بر این، شرایطی مانند BPPV و بیماری مینیر با میگرن دهلیزی مرتبط است.
درمان شامل استفاده از داروهای بدون نسخه (OTC) یا تجویزی برای کاهش درد میگرن و علائم سرگیجه یا حالت تهوع است. توانبخشی دهلیزی نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.
افت فشار خون ارتواستاتیک
افت فشار خون ارتواستاتیک وضعیتی است که در آن فشار خون شما با تغییر سریع وضعیت ناگهانی کاهش می یابد. این می تواند زمانی اتفاق بیفتد که از حالت دراز کشیدن به حالت نشسته یا از حالت نشسته به حالت ایستاده می روید.
برخی از افراد مبتلا به این بیماری علائم قابل توجهی ندارند. با این حال، دیگران ممکن است تجربه حالت تهوع همراه با علائم دیگری مانند موارد زیر باشد:
- سرگیجه
- سبکی سر
- سردرد
- غش
کاهش فشار خون به این معنی است که خون کمتری به مغز، ماهیچه ها و اندام های شما جریان می یابد که می تواند منجر به علائم شود. افت فشار خون ارتواستاتیک با شرایط عصبی، بیماری قلبی و برخی داروها مرتبط است .
افت فشار خون ارتواستاتیک از طریق تغییر سبک زندگی اداره می شود که می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تغییر موقعیت به آرامی
- نشستن در حین انجام کارهای روزانه
- در صورت امکان تغییر داروها
علل سرگیجه ناگهانی بدون حالت تهوع
سرگیجه به طور معمول است باعث با مشکلات گوش داخلی که تعادل را تنظیم می کند. هنگامی که مغز سیگنال هایی از گوش داخلی دریافت می کند که با اطلاعاتی که حواس شما گزارش می دهند مطابقت ندارد، می تواند منجر به سرگیجه شود.
عوامل متعددی می توانند باعث ایجاد سرگیجه ناگهانی شوند، از جمله:
- کم خونی
- کم آبی بدن
- عوارض جانبی دارو
- مشکلات گردش خون، مانند افت ناگهانی فشار خون یا جریان خون ناکافی به مغز، مانند حمله ایسکمیک گذرا (TIA) یا سکته مغزی
TIA یا سکته مغزی
حمله ایسکمیک گذرا (TIA) که اغلب “سکته کوچک” نامیده می شود، مانند سکته مغزی است ، اما علائم معمولاً فقط چند دقیقه طول می کشد. زمانی اتفاق می افتد که جریان خون به طور موقت در بخشی از مغز کم شود.
برخلاف سکته مغزی، TIA معمولاً آسیب پایداری ایجاد نمی کند. اما می تواند یک علامت هشدار دهنده برای یک سکته مغزی جدی تر باشد.
اگرچه نادر است، اما TIA می تواند علت سرگیجه ناگهانی باشد. بر اساس یک بررسی در سال 2019، سرگیجه ناگهانی در حدود گزارش شده است 8 درصد بیماران مبتلا به TIA یا سکته مغزی
گاهی اوقات، شروع ناگهانی سرگیجه تنها علامت TIA است. در موارد دیگر، ممکن است علائم دیگری نیز وجود داشته باشد. اینها می توانند عبارتند از :
- ضعف ، بی حسی یا گزگز در بازو، پا یا صورت، معمولاً در یک طرف بدن
- گفتار نامفهوم یا مشکل در صحبت کردن
- مشکلات تعادل
- بینایی تغییر می کند
- سردرد ناگهانی و شدید
- سردرگمی
اگرچه کمتر شایع است، اما سرگیجه ناگهانی نیز می تواند باعث سکته مغزی باشد. علائم سکته مغزی شامل:
- سرگیجه ای که بیش از 24 ساعت طول می کشد.
- سرگیجه و عدم تعادل که معمولا با هم اتفاق می افتد.
- ضعف در یک طرف بدن معمولاً یک علامت نیست.
- در موارد شدیدتر، علائم می تواند شامل گفتار نامفهوم، دوبینی و کاهش سطح هوشیاری باشد.
اگر علائم TIA یا سکته مغزی دارید، مهم است که فوراً به پزشک مراجعه کنید. پزشک تعیین می کند که آیا TIA یا سکته مغزی داشته اید یا علائم شما علت متفاوتی دارد.
اگر شروع ناگهانی سرگیجه، حالت تهوع یا سرگیجه دارید، اقدامات زیر را در نظر بگیرید:
- به محض بروز سرگیجه بنشینید.
- سعی کنید از راه رفتن یا ایستادن تا زمان رفع سرگیجه خودداری کنید.
- اگر مجبورید راه بروید، به آرامی حرکت کنید و از یک وسیله حمایتی مانند عصا استفاده کنید، یا برای حمایت به مبلمان تکیه دهید.
- پس از رفع سرگیجه، حتماً خیلی آهسته بلند شوید.
- مصرف یک داروی OTC مانند دیمن هیدرینات (درامامین) را برای کاهش حالت تهوع در نظر بگیرید.
- از کافئین، تنباکو یا الکل خودداری کنید که می تواند علائم شما را بدتر کند.
در صورتی که دچار سرگیجه و حالت تهوع ناگهانی شدید، با پزشک یا متخصص مراقبت های بهداشتی خود وقت ملاقات بگیرید زمانی که:
- علائم مکرر اتفاق می افتد
- علائم شدید است
- نشانه ها مدت طولانی طول می کشد
- نمی توان با یک بیماری دیگر یا یک دارو توضیح داد که چرا علائم وجود دارند
برای کمک به تشخیص علت سرگیجه و حالت تهوع، پزشک در مورد سابقه پزشکی شما و انجام دادن یک معاینه فیزیکی آنها همچنین آزمایشات مختلفی را انجام خواهند داد. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تست تعادل و حرکت، که می تواند به تعیین اینکه آیا حرکات خاص منجر به علائم می شود یا خیر کمک کند
- تست حرکت چشم برای تشخیص حرکات غیر طبیعی چشم مرتبط با شرایط گوش داخلی
- آزمایشات شنوایی برای بررسی اینکه آیا کم شنوایی دارید یا خیر
- تست های تصویربرداری مانند ام آر آی یا سی تی اسکن برای ایجاد تصویری دقیق از مغز شما
- شمارش کامل خون و آزمایشات شیمیایی خون
در صورت بروز سرگیجه یا حالت تهوع ناگهانی که با هر یک از علائم زیر رخ می دهد، به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید:
- احساس بی حسی، ضعف یا گزگز
- سردرد شدید
- گفتار نامفهوم یا مشکل در صحبت کردن
- درد قفسه سینه
- ضربان قلب سریع
- مشکل در تنفس
- استفراغ مکرر
- تغییرات در شنوایی شما، مانند زنگ زدن در گوش یا کاهش شنوایی
- تاری یا دوبینی
- گیجی
- غش کردن
خلاصه
بسیاری از افراد به دلایلی دچار سرگیجه می شوند. با این حال، در برخی موارد، ممکن است به نظر برسد که سرگیجه از جایی به وجود می آید و احساس می شود که شدید باشد. در این موارد، ممکن است علائمی مانند حالت تهوع یا استفراغ را نیز تجربه کنید.
بسیاری از علل این نوع سرگیجه با مشکلات گوش داخلی مرتبط است. به عنوان مثال می توان به BPPV، بیماری منیر و نوریت دهلیزی اشاره کرد.
اگر دچار سرگیجه یا سرگیجه مکرر، شدید یا غیر قابل توضیح هستید به پزشک مراجعه کنید. علائم دیگر مانند سردرد شدید، بیحسی، یا گیجی میتواند نشاندهنده وضعیت دیگری مانند سکته باشد و نیاز به مراقبتهای فوری پزشکی دارد.
خدمات انستیتو سلامت مغز دانا:
همکاران زبده و متخصص ما در زمینه های روانپزشکی، روانشناسی و علوم اعصاب آماده ارائه خدمات مرتبط با شناسایی و درمان تمام اختلالات خلقی با استفاده از دارو درمانی و روش های نوین درمانی از قبیل تحریک الکتریکی فرا جمجمه ای می باشند.
اگر بدنبال بهترین مرکز با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، کاردمان ها، نوروساینتیست ها و استفاده از روش های نوین درمانی هستید همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! از این طریق با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: فارس، شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز دانا
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.