07136476172 - 09172030360 [email protected]

چگونه کافئین می تواند عملکرد مغز را تقویت کند؟

کافئین در قهوه می تواند منجر به افزایش آنتروپی مغز در حالت استراحت شود. آنتروپی مغز برای عملکرد مغز حیاتی است. سطوح بالای آن به توانایی های بالای پردازش اشاره دارد. افزایش آنتروپی مغز در حالت استراحت نشان دهنده ظرفیت بالاتر پردازش اطلاعات است. کافئین همچنین با ترویج آزادسازی سایر انتقال دهنده های عصبی از جمله نورآدرنالین، دوپامین و سروتونین، CNS را تحریک می کند. کافئین ممکن است جنبه های مختلف عملکرد مغز را بهبود بخشد، از جمله منبع قابل اعتماد:

  • حس و حال یا مود
  • زمان پاسخ
  • هوشیاری
  • توجه
  • یادگیری
  • عملکرد ذهنی عمومی

گفته می شود، ممکن است به مرور زمان نسبت به کافئین تحمل ایجاد شود. این بدان معناست که برای دریافت همان اثرات باید نسبت به قبل قهوه بیشتری مصرف کنید. با این حال، به خاطر داشته باشید که بیشتر همیشه بهتر نیست. در واقع، سازمان غذا و دارو (FDA) اعلام کرده است که بزرگسالان سالم فقط باید روزانه حدود 4 یا 5 فنجان (400 میلی گرم) مصرف کنند. تا از عوارض جانبی بالقوه خطرناک یا نامطلوب جلوگیری کنند.

اگر در حال تلاش برای باردار شدن هستید یا باردار هستید، در دوران شیردهی، حساس به کافئین، مصرف داروها یا زندگی با یک بیماری زمینه ای هستید، ممکن است بخواهید با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید. با هم می توانید تصمیم بگیرید که چه مقدار کافئین برای شما مناسب است.

کافئین باعث تغییراتی در چندین انتقال دهنده عصبی می شود. ممکن است خلق و خو، زمان واکنش، یادگیری و هوشیاری را بهبود بخشد.

قهوه و خستگی

دلیل اصلی نوشیدن قهوه این است که افراد بیشتر احساس انرژی و بیداری کنند. بنابراین جای تعجب نیست که تحقیقات نشان داده است کافئین ممکن است احساس خستگی را سرکوب کند. با این حال، افزایش انرژی فقط برای مدت معینی قبل از شروع از بین رفتن دوام می‌آورد.

سپس ممکن است احساس کنید که به یک فنجان دیگر نیاز دارید. فقط مطمئن شوید که در اواخر بعد از ظهر یا عصر مقادیر زیادی کافئین مصرف نکنید. زیرا ممکن است خواب شما را در شب مختل کند.

اگر نوشیدن قهوه کیفیت خواب شما را کاهش دهد، احتمالاً اثر معکوس خواهد داشت. به جای کاهش خستگی، ممکن است باعث از دست دادن خواب و اختلال در عملکرد کلی مغز شما شود.

چه زمانی از شبانه روز قهوه بخوریم؟

مردم اغلب برای افزایش انرژی خود، صبح یا عصر قهوه می خوردند. همانطور که در بالا اشاره کردیم، انرژی زایی قهوه مربوط به کافئین است. زمانی که قهوه می خوریم، کافئین از طریق خون وارد مغز ما می شود. در مغز درواقع آدنوزین را متوقف می کند. این انتقال دهنده عصبی، اثر مهاری است و باعث حالت آرامش می شود. کافئین با مهار این انتقال دهنده عصبی، ما را سرحال نگه می دارد.

سی دقیقه بعد از مصرف قهوه، اثر انرژی زایی آن آشکار می شود. این افزایش انرژی دائمی نیست و متاسفانه زیاد هم دوام نخواهد آورد. بدلیل ترکیبات سالم موجود در قهوه، از جمله نوشیدنی های سالم محسوب می شود. قهوه در صورتی که فاقد قند و چربی باشد، افزایش انرژی را از طریق کالری تامین نمی کند.

از آنجایی که کافئین به عنوان یک محرک خفیف عمل می کند، مصرف آن به میزان کم یا متوسط توصیه می شود.

بهترین زمان نوشیدن قهوه، صبح تا وقت ناهار است. اما هیچ گاه قهوه را با معده خالی ننوشید.

چرا باید قهوه را صبح ها بخوریم؟

مورد اول اینکه برای شروع روز خود، نیاز به انرژی و تمرکز زیادی داریم. نوشیدن قهوه به افزایش سطح انرژی و تمرکز کمک می کند. مورد دوم این است که مصرف قهوه باید با صبحانه کامل همراه باشد. اگر با معده خالی قهوه بنوشیم، محرک تولید اسیدمعده و آسیب به جدار دستگاه گوارش است.

بنابراین ابتدا صبحانه بخورید و بعد از آن یا همراه با آن، قهوه خود را میل کنید. مورد سوم در مورد ماندگاری قهوه در بدن است. ماندگاری طولانی دارد و باید سعی کنیم آخرین فنجان قهوه را تا وقت ناهار بنوشیم. در صورتی که خوابمان مشکلی نداشته باشد می توانیم حداکثر تا ساعت 4 بعداز ظهر بنوشیم.

باتوجه به اثر مهاری که قهوه روی آدنوزین دارد، نباید قبل از خواب قهوه بخوریم. زیرا آدنوزین مهار شده و فرایند خواب مختل می شود. نکته بسیار مهم در خصوص نوشیدن قهوه این است که سعی کنید آن را آهسته بنوشید. بنابراین به آرامی وارد جریان خون شده و دفع آن نیز کند می شود، بنابراین، انرژی پایدارتری خواهید داشت.

اگر روزی دو فنجان قهوه می نوشید، فنجان دوم  را با فاصله میل کنید. 

قهوه ممکن است خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهد

بیماری آلزایمر شایع ترین علت زوال عقل در سراسر جهان است. معمولاً به آرامی شروع می شود اما با گذشت زمان شدیدتر می شود. آلزایمر باعث از دست دادن حافظه و همچنین مشکلاتی در تفکر و رفتار می شود. در حال حاضر هیچ درمان شناخته شده ای وجود ندارد.

جالب توجه است، عوامل مرتبط با رژیم غذایی ممکن است بر خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و سایر اشکال زوال عقل تأثیر بگذارد. مطالعات مشاهده ای، مصرف منظم و متوسط قهوه را با 65 درصد کاهش خطر ابتلا به آلزایمر را مرتبط کرده است. با این حال، اثرات محافظتی قهوه و کافئین توسط کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده تأیید نشده است.

قهوه و بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون یک اختلال مزمن CNS است. مشخصه آن مرگ سلول های عصبی در مغز است که دوپامین ترشح می کنند و برای حرکت عضلات مهم هستند. پارکینسون عمدتاً بر حرکت تأثیر می گذارد. اغلب شامل لرزش می شود.

هیچ درمان شناخته شده ای برای این بیماری وجود ندارد. بنابراین پیشگیری باز هم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. جالب توجه است، مطالعات نشان می دهد که قهوه ممکن است به کاهش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون کمک کند.

یک مطالعه مروری بزرگ، خطر ابتلا به پارکینسون را در افرادی که 3 فنجان قهوه در روز می‌نوشیدند، 29 درصد کمتر گزارش کرد. به نظر نمی رسد مصرف 5 فنجان فواید زیادی داشته باشد. اما نتایج نشان می دهد لزوماً مصرف بیشتر بهتر نیست. به نظر می رسد کافئین موجود در قهوه ماده فعال مسئول این اثرات محافظتی است.

جمع بندی

وقتی قهوه در حد اعتدال مصرف شود، می تواند برای مغز شما بسیار مفید باشد. در کوتاه مدت، ممکن است خلق و خو، هوشیاری، یادگیری و زمان واکنش را بهبود بخشد. استفاده طولانی مدت ممکن است در برابر بیماری های مغزی مانند آلزایمر و پارکینسون محافظت کند.

اگرچه بسیاری از این مطالعات مشاهده ای هستند. به این معنی که نمی توانند علت و معلولی را ثابت کنند.  آنها قویاً نشان می دهند که قهوه برای مغز شما مفید است. با این حال، اعتدال کلیدی است.

وقتی کافئین بیش از حد مصرف شود، می تواند باعث اضطراب، بی قراری، تپش قلب و مشکلات خواب شود. برخی از افراد به کافئین حساس هستند. در حالی که برخی دیگر می توانند بسیاری از فنجان ها را در روز بدون هیچ گونه عوارض جانبی بنوشند. با این حال، برخی از افراد، از جمله کودکان، نوجوانان و افراد باردار، قطعا باید مصرف کافئین خود را محدود کنند.

برای اطلاعات بیشتر با ما در انستیتو سلامت مغز دانا درتماس باشید.

منبع: Does Coffee Benefit the Brain? (healthline.com)

چگونه فواید استفاده از قهوه را به حداکثر برسانیم؟

ارتباط بین نوشیدن چای و قهوه با سکته مغزی و زوال عقل!

به این مقاله امتیاز دهید