وزوز یک اصطلاح پزشکی برای صدای زنگ یا وزوز در گوش است. بیشتر مردم به وزوز گوش به عنوان ” زنگ در گوش” می گویند. با این حال، ممکن است چیزی فراتر از زنگ زدن بشنوید. اگر وزوز گوش دارید، ممکن است صداهای زیر را بشنوید:
- غرش
- وزوز
- سوت زدن
- خش خش
اگرچه صداهایی را در گوش خود می شنوید، هیچ منبع صدای خارجی وجود ندارد. این بدان معناست که چیزی نزدیک سر شما نیست که صداهایی را که می شنوید ایجاد کند. به همین دلیل گاهی اوقات صداهای وزوز را به عنوان صداهای فانتوم می شناسند.
وزوز گوش می تواند ناامید کننده باشد. گاهی اوقات، صداهایی که می شنوید می توانند با شنیدن صداهای واقعی اطراف شما تداخل داشته باشند. وزوز گوش می تواند همراه با افسردگی، اضطراب و استرس رخ دهد .
ممکن است وزوز گوش را در یک یا هر دو گوش تجربه کنید. افراد در هر سنی ممکن است به وزوز گوش مبتلا شوند، اما در افراد مسن بیشتر شایع است.
وزوز گوش می تواند عینی یا ذهنی باشد. وزوز عینی به این معنی است که هم شما و هم سایر افراد می توانید صداهای خاصی را در گوش خود بشنوید. این معمولاً به دلیل رگ های خونی غیر طبیعی در داخل و اطراف گوش شما است. هنگامی که قلب شما می تپد، شما و دیگران می توانید صدای ضربان مشخصی را بشنوید.
وزوز عینی نادر است. وزوز ذهنی بسیار شایع تر است. فقط شما می توانید صدای غرش، زنگ و سایر صداهای وزوزگوش ذهنی را بشنوید.
علت وزوز گوش چیست؟
آسیب به گوش میانی یا داخلی یکی از دلایل شایع وزوز گوش است. گوش میانی شما امواج صوتی را دریافت می کند. و رسانش آنها گوش داخلی شما را وادار می کند که تکانه های الکتریکی را به مغز شما منتقل کند.
تنها زمانی که مغز شما این سیگنال ها را بپذیرد و آنها را به صدا تبدیل کند، می توانید آنها را بشنوید. گاهی اوقات، گوش داخلی شما آسیب می بیند و نحوه پردازش صدا را تغییر می دهد. آسیب به پرده گوش یا استخوان های ریز گوش میانی نیز می تواند در انتقال صحیح صدا اختلال ایجاد کند. تومورها در گوش یا روی عصب شنوایی نیز ممکن است باعث زنگ زدن در گوش شوند.
قرار گرفتن در معرض صداهای بسیار بلند به طور منظم می تواند باعث وزوزگوش در برخی افراد شود. کسانی که از چکش جک، اره برقی یا سایر تجهیزات سنگین استفاده می کنند، بیشتر به وزوز گوش مبتلا می شوند. گوش دادن به موسیقی با صدای بلند از طریق هدفون یا در یک کنسرت نیز ممکن است علائم موقتی وزوزگوش را ایجاد کند.
مصرف دارو همچنین می تواند باعث وزوز گوش و آسیب شنوایی شود که سمیت گوش نامیده می شود. داروهایی که ممکن است باعث وزوز گوش شوند عبارتند از:
- دوزهای بسیار زیاد آسپرین، مانند بیش از 12 دوز در روز برای یک دوره طولانی
- داروهای ادرارآور حلقه مانند بومتانید
- داروهای ضد مالاریا، مانند کلروکین
- آنتی بیوتیک های خاص مانند اریترومایسین و جنتامایسین
- برخی از داروهای ضد سرطان مانند وین کریستین
سایر شرایط پزشکی که می تواند باعث ایجاد زنگ در گوش شما شود عبارتند از:
- کاهش شنوایی مرتبط با سن
- اسپاسم عضلانی در گوش میانی شما
- بیماری منیر، که یک بیماری گوش داخلی است که بر شنوایی و تعادل تأثیر می گذارد
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- صدمات سر و گردن
- اختلالات مفصل گیجگاهی فکی، که همچنین باعث درد مزمن در فک و سر شما می شود
- مقدار بیش از حد جرم گوش، که نحوه شنیدن شما را تغییر می دهد
چگونه وزوز گوش تشخیص داده می شود؟
پزشک گوش های شما را معاینه می کند و آزمایش شنوایی برای تشخیص وزوز گوش انجام می دهد. شنوایی شناس صداها را از طریق مجموعه ای از هدفون ها به یک گوش منتقل می کند. وقتی هر صدا را می شنوید، با بالا بردن دست یا انجام یک حرکت مشابه به وضوح پاسخ می دهید.
پزشک شما ممکن است بتواند علت وزوز گوش شما را با مقایسه آنچه می شنوید با آنچه افراد هم سن و جنس شما باید بتوانند بشنوند، تشخیص دهد.
پزشک شما همچنین ممکن است از آزمایشات تصویربرداری مانند سی تی اسکن یا ام آر آی استفاده کند تا ببیند آیا بدشکلی یا آسیب به گوش شما وارد شده است یا خیر. اشعه ایکس معمولی فیلم ساده همیشه تومورها، اختلالات عروق خونی یا سایر ناهنجاریهایی را که میتواند بر شنوایی شما تأثیر بگذارد را نشان نمیدهد.
گزینه های درمانی برای وزوز گوش چیست؟
پزشک شما هر گونه بیماری زمینه ای که باعث وزوزگوش شما می شود را درمان می کند.
پزشک شما هر گونه ناهنجاری عروق خونی را برطرف می کند و جرم گوش اضافی را از بین می برد. اگر داروها به وزوز گوش شما کمک می کنند، ممکن است پزشک نسخه های شما را برای بازگرداندن شنوایی طبیعی تغییر دهد.
دارودرمانی
دارودرمانی همچنین می تواند به کاهش صداهایی که در گوش می شنوید کمک کند. داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای و داروهای ضد اضطراب، از جمله زاناکس، آمی تریپتیلین و نورتریپتیلین، در برخی موارد می توانند صداهای گوش را کاهش دهند. با این حال، همه به درمان دارویی پاسخ نمی دهند و عوارض جانبی آن می تواند آزاردهنده باشد.
عوارض جانبی داروهای مورد استفاده برای درمان وزوز گوش ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- حالت تهوع
- خستگی
- یبوست
- تاری دید
در موارد نادر، این داروها می توانند باعث مشکلات قلبی نیز شوند.
درمان در منزل
دستگاههای سرکوبکننده صدا میتوانند با ایجاد صداهای آرامشبخش برای پوشاندن صداهای گوش، به کاهش صدای زنگ، وزوز یا غرش کمک کنند. همچنین ممکن است یک وسیله پوششی را امتحان کنید که شبیه سمعک است و در گوش شما قرار می گیرد.
تغییر سبک زندگی
همچنین می توانید با کاهش استرس، اقداماتی را برای مدیریت وزوزگوش خود انجام دهید. استرس باعث وزوز گوش نمی شود اما می تواند آن را بدتر کند.
درگیر یک سرگرمی یا صحبت با یک دوست قابل اعتماد یا یکی از اعضای خانواده برای کاهش استرس در زندگی خود باشید. همچنین باید از قرار گرفتن در معرض صداهای بلند برای کاهش شدت وزوز گوش خودداری کنید.
سمعک
سمعک می تواند برای برخی از افراد مبتلا به وزوز گوش مفید باشد. تقویت صدا می تواند به کسانی که به دلیل وزوزگوش در شنیدن صداهای معمولی مشکل دارند کمک کند.
کاشت حلزون حلزون
کاشت حلزون برای بازگرداندن شنوایی از دست رفته نیز ممکن است موثر باشد. بنابراین کاشت حلزون دستگاهی است که به مغز اجازه میدهد قسمت آسیبدیده گوش را دور بزند تا به شما کمک کند بهتر بشنوید. میکروفونی که درست بالای گوش شما کاشته می شود با یک مجموعه الکترود وارد شده در گوش داخلی شما کار می کند.
ایمپلنت سیگنال های مورد نیاز برای پردازش صدا را به عصب شنوایی شما ارسال می کند. کاشت حلزون از تحریک الکتریکی برای کمک به مغز شما برای تفسیر صحیح صداها استفاده می کند.
چگونه می توانم از وزوز گوش جلوگیری کنم؟
برای جلوگیری از وزوز گوش خود را از صداهای بلند محافظت کنید. مراقب سطح صدای تلویزیون، رادیو و پخش کننده موسیقی شخصی خود باشید. در اطراف صداهای بلندتر از محافظ گوش استفاده کنید 85 دسی بل، که سطحی است که با میانگین صدای ترافیک سنگین مرتبط است.
همچنین اگر با موسیقی بلند یا صدای ساختمان احاطه شده اید، گوش های خود را بپوشانید و محافظ گوش مناسب، مانند گوش گیر، در دسترس نیست.
همچنین باید از مصرف داروهایی که ممکن است باعث عود علائم وزوزگوش شما شوند اجتناب کنید. و برای تشخیص سریع هر گونه مشکل در ساختار گوش داخلی و میانی، آزمایشهای شنوایی منظم را با پزشک خود تعیین کنید.
منبع:
nidcd.nih.gov/health/hearing/pages/coch.aspx
mayoclinic.org/diseases-conditions/tinnitus/home/ovc-20180349
entnet.org/content/tinnitus
ata.org/understanding-facts
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.