Neuralink می گوید که می تواند بیش از 3000 الکترودهای پلیمری انعطاف پذیر را در مغز موش یا میمون ایمپلنت کند.
ایلان ماسک، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت تسلا از سال آینده پروژهای برای اتصال مغز انسان به کامپیوتر به منظور ایجاد «همزیستی با هوش مصنوعی» را کلید خواهد زد.
آقای ماسک در نمایشگاه آکادمی علوم در سانفرانسیسکو اعلام کرد که رسیدن به این هدف «مدت زمان زیادی طول خواهد کشید». وی افزود که گرفتن مجوز و تأیید دولت فدرال برای انجام این پروژه کار دشواری خواهد بود.
ایلان ماسک با کمک تسلا برای دستیابی به این هدف شرکت «نورالینک» را در تابستان ۲۰۱۶ تاسیس و تحقیقاتی را در زمینه عملکرد مغز آغاز کرده است.
با این حال به نظر میرسد که مراحل آزمایشی آن بر روی حیوانات در حال انجام است. هدف اولیه این طرح رفع علائم بیماریهای مزمن اعلام شده بود.
ایلان ماسک در توضیح این پروژه گفت: «به احتمال زیاد برای اجرای این طرح یک تراشه ۲ میلیمتری در مغز قرار داده خواهد شد و هدف تامین امنیت آینده بشریت است.»
منتقدان این طرح بر این باورند که اتصال مغز انسان به کامپیوتر میتواند بر جنبههای انسانی و اخلاقی اثرات مخربی بگذارد.
یلان ماسک معتقد است که چنین فناوریهایی میتوانند در نهایت برای تواناییهای شناختی مانند صحبت کردن و دیدن، کمک زیادی به انسانها برسانند. طبق گزارش بلومبرگ، مقامات این شرکت بهدنبال گرفتن مجوزهای مربوطه برای آغاز آزمایشهای اصلی بر روی انسانها در سال ۲۰۲۰ هستند.
در حال حاضر، متخصصان فعال در این پروژه در حال آزمایش این فناوری با استفاده از موشهای آزمایشگاهی هستند تا از ثبات تکنولوژی مذکور اطمینان حاصل کنند. ایلان ماسک که یکی از بنیانگذاران این شرکت است، حدود ۱۰۰ میلیون دلار بر روی آن سرمایهگذاری کرده و علاوه بر این باید به میلیونها دلار سرمایهی جذب شده از طرف دیگران هم اشاره کنیم. در هر صورت باید ببینیم که چنین بلندپروازیهایی در چند سال آینده میتواند نتایج محسوسی داشته باشد یا نه.
آنها میگویند هدف اولیه ساخت این محصوا برقراری ارتباط مغز با کامپیوتر و گوشی های هوشمند برای کنترل آنهاست. اما چشم انداز ساخت این محصول بسیار جاه طلبانه تر است. ادغام هوش مصنوعی و هوش بشر یکی از هیجان انگیزترین و بلند پروازانه ترین رویکرد ها در علوم اعصاب می باشد.
ایلان ماسک گفت: “هدف این است که سیگنال های متفاوتی در نورون ها ایجاد کند تا درواقع پهنای باند بیشتری داشته باشند.
این ایمپلنت تا 3072 الکترود انعطاف پذیر را می تواند پشتیبانی کند. که به کمک یک ربات جراح در قشر یا در عمق مغز کاشته می شود. الکترود های این ایمپلنت به کمک پورت USB که بیرون از جمجمه قرار دارد قابل برنامه ریزی و آپدیت هستند. البته تیم تحقیقاتی امیدوار است در نهایت پورت بی سیم را طراحی کند.
کمپانی نورولینک در این باره میگوید، یکی از اهداف این ایمپلنت تحریک کورتکس بینایی به شکلی که افراد نابینا قادر به دیدن تصاویر باشند.
یکی از مشکلات بزرگ الکترودهای موجود این است وقتی که با هر نفس و ضربان قلب مغز حرکت می کند ، می تواند به عروق آسیب برساند. دستگاه جدید قصد دارد این مشکل را با استفاده از یک سوزن کوچک اما مکحم حل کند. الکترود ها نیز به اندازه موی سر و کاملا انعطاف پذیر هستند تا به اعصاب و عروق آسیب نرسانند.
شاید استاندارد طلا در ضبط عصبی برای تحقیق BCI، آرایه یوتا است که شامل یک شبکه تا 128 کانال الکترود است. این آرایه با موفقیت در تعدادی از BCI ها مورد استفاده قرار گرفت، از جمله دستگاه BrainGate که توسط محققان دانشگاه براون ساخته شده است. یکی از ایمپلنت های عصبی که توسط Neuropixel طراحی شده است همزان از 500 نورون می تواند ثبت بگیرد.
Neuralink ادعا میکند که از 1500 تا 3000 نورون میتواند به صورت همزمان ثبت بگیرد. ماسک گفت به جای الکتروانسفالوگرافی، که از سطح جمجمه از تعداد زیادی نورون به صورت همزمان ثبت میگیرید او میخواد ازتعداد زیادی سلول عصبی به صورت تکی ضبط عصبی داشته باشد. مدیرعامل شرکت تسلا گفت که درنهایت این ایمپلنت نه تنها برای افرادی که دارای بیماری هستند کاربرد دارد بلکه در افراد سالم باعث ارتقا عملکرد خواهد شد.
این شرکت امیدوار است اولین آزمایش انسانی خود را سال آینده انجام دهد. با این وجود هنوز نیاز به تایید FDA وجود دارد
کارشناسان Neuralink یک تیم چند تخصصه تمام عیار از دانشمندان رشته های مختلف مانند علوم اعصاب، الکترونیک، مخابرات، کامپیوتر، مهندسی تجهیزات، هوش مصنوعی، بیوشیمی، پلیمر، فیزیک پزشکی، فیزیولوژی، نورولوژی، جراحی مغز و بسیاری از رشته های دیگر می باشند. این همگرایی شاید آینده بشریت را تغییر دهد.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.