اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) می تواند پس از تروما، مانند حمله یا جنگ نظامی ایجاد شود. علائم PTSD می تواند بر رفاه و روابط فرد تأثیر بگذارد.
افراد مبتلا به استرس پس از سانحه ممکن است ترومای خود را دوباره تجربه کنند، اضطراب شدید داشته باشند، از چیزهایی که آنها را به یاد ترومای آنها می اندازد اجتناب کنند و احساسات طاقت فرسایی را تجربه کنند.
این احساسات می تواند بر نحوه ارتباط آنها با دیگران تأثیر بگذارد. این به طور بالقوه می تواند به روابط آنها آسیب برساند یا چالش های دیگری را اضافه کند.
PTSD همچنین ممکن است نحوه تعامل عزیزان با یک بازمانده از تروما را تغییر دهد. با این حال، بدتر شدن روابط می تواند بر بهبودی فرد از استرس پس از سانحه تأثیر منفی بگذارد.
در این مقاله درباره چگونگی تأثیر PTSD بر روابط بیشتر بیاموزید.
چگونه استرس پس از سانحه یا PTSD می تواند بر روابط تأثیر بگذارد؟
تحقیقات ارتباط بین PTSD و مشکلات در رابطه را نشان می دهد.
استرس پس از سانحه یا PTSD ممکن است به طرق مختلف چالش های بیشتری را به روابط اضافه کند، از جمله:
- تجربه از دست دادن تنظیم هیجانی
- از دست دادن علاقه به فعالیت های خانوادگی
- عدم علاقه به فعالیت جنسی
- احساس مجدد تروما در طول فعالیت جنسی
- احساس افزایش وابستگی به شریک زندگی
- تجربه خشم مفرط، که ممکن است به صورت دوری کردن، انتقاد کردن یا توهین کردن ظاهر شود.
- کاهش توانایی حل مسئله، اگر فرد مبتلا به PTSD اضطراب را تجربه کند یا حتی در بحث های کوچک احساس ناراحتی کند.
برخی از افراد مبتلا به استرس پس از سانحه به دنبال درمان یا تشخیص درست نیستند. زوجها باید توجه داشته باشند که PTSD میتواند بر رابطهشان تأثیر بگذارد، حتی زمانی که هیچ یک از افراد تشخیص رسمی نگرفته باشند.
یک مطالعه در سال 2013 روی جانبازان نشان داد که بین PTSD و روابط با خصومت بیشتر و آزار روانی، و همچنین پذیرش و شوخ طبعی کمتر، هم در جانبازان و هم در شرکای عاشقانه آنها ارتباط وجود دارد.
یک مطالعه قدیمی در سال 2010 روی کهنه سربازان مبتلا به استرس پس از سانحه نشان داد که تعارضات والدینی بیشتر، اعتماد کمتر در روابط، ارتباطات منفی بیشتر و رضایت زناشویی کمتر است.
علائم استرس پس از سانحه یا PTSD
اگر فردی آسیب جدی را تجربه کرده باشد، ممکن است به این علائم مبتلا باشد:
آسیب را از طریق کابوس ها، فلاش بک به گذشته یا افکار مزاحم تجربه می کنند.
عمداً از چیزهایی که آنها را به یاد رویداد آسیب زا می اندازد اجتناب می کنند.
آنها به راحتی مبهوت می شوند.
طغیان های عصبانیت غیرمعمول دارند.
مضطرب یا افسرده به نظر می رسند، به خصوص به روش هایی که مستقیماً به تروما مربوط می شود. به عنوان مثال، یک بازمانده از تجاوز جنسی ممکن است بیشتر در مورد فعالیت جنسی در رابطه مضطرب یا افسرده باشد.
یک احساس تحریف شده از واقعیت در مورد تروما دارند و ممکن است احساس گناه یا شرم کنند.
افکار منفی شدید، عزت نفس پایین یا احساس ناامیدی دارند.
علاقه خود را به فعالیت هایی که زمانی از آنها لذت می بردند از دست می دهند.
چگونه به یک شریک زندگی مبتلا به PTSD کمک کنیم
استرس پس از سانحه یک بیماری جدی است. حیاتی است که بدانید این یک انتخاب نیست و چیزی نیست که فرد بتواند خودش آن را درمان کند.
روابط قوی برای رفاه همه مهم است و روابط منفی می تواند بهبودی از PTSD را دشوارتر کند.
حمایت از شریک زندگی می تواند به او فضای لازم را برای پیگیری بهبودی بدهد، و اطمینان خاطر دادن می تواند به آنها یادآوری کند که کسی او را دوست دارد و در کنارش است.
برای کمک به شریک زندگیتان که مبتلا به استرس پس از سانحه است، می توانید:
- از سرزنش آنها به خاطر علائمشان، دست کم گرفتن تروما، و گفتن “دیگه تمومش کن” خودداری کنید.
- آنها را تشویق کنید که به دنبال درمان باشند و به آنها کمک کنید تا این کار را انجام دهند.
- اگر شریک زندگیتان به خودکشی فکر می کند، با یک درمانگر کار کنید تا یک برنامه پیشگیری از خودکشی ایجاد کنید. هر گونه سلاح را از خانه بردارید.
- در صورت تمایل فرد مورد علاقه خود را تشویق کنید تا در مورد احساسات خود صحبت کند، اما از مجبور کردن او به این کار خودداری کنید.
- به آنها نگویید چه احساسی داشته باشند یا توصیه های ناخواسته ندهید.
- تاثیر PTSD بر رابطه را بشناسید، اما همه مشکلات را به گردن استرس پس از سانحه نیندازید.
- محرک های طرف مقابل را شناسایی کنید و برای به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض آنها تلاش کنید. به عنوان مثال، اگر صداهای بلند محرک هستند، از روشن نگه داشتن تلویزیون خودداری کنید.
- در مورد راه هایی برای به حداقل رساندن تأثیر PTSD بر رابطه صحبت کنید. برای مثال، برخی از افراد مبتلا به استرس پس از سانحه ممکن است از رها شدن بترسند، بنابراین تهدید به ترک ممکن است علائم آنها را تشدید کند و درگیری را بدتر کند.
- نسبت به احساسات آنها حساس و همدل باشید. به خصوص در هنگام فلاش بک زدن به گذشته یا مواقع اضطراب شدید، آرامش دهید.
شریک زندگی و سایر عزیزان درمانگران آموزش دیده نیستند و برای مقابله با تمام مسائلی که PTSD ممکن است ایجاد کند، مجهز نیستند. برای شریک زندگی فرد مبتلا به استرس پس از سانحه حیاتی است که از احساسات خود در موقعیت های طاقت فرسا و سخت محافظت کند.
افرادی که شریک زندگیشان از آنها سوء استفاده می کنند باید در اسرع وقت به دنبال امنیت باشند. این ممکن است شامل ترک رابطه باشد.
اگر چه مشاوره زوجین ممکن است به تعارضات در رابطه کمک کند، اکثر مشاوران توصیه می کنند در صورت وجود خشونت خانگی از مشاوره خودداری شود. ماندن در کنار شریک متجاوز امن نیست.
درمان های استرس پس از سانحه یا PTSD
PTSD یک وضعیت پیچیده سلامت روان است. درمان مؤثر ممکن است شامل ایجاد تغییر در شیوه زندگی، دریافت حمایت خانواده، روان درمانی یا مصرف دارو باشد.
برخی از درمان های ممکن برای PTSD عبارتند از:
روان درمانی:
انجمن روانشناسی آمریکا درمان شناختی رفتاری، درمان پردازش شناختی، و مواجهه درمانی طولانی مدت را توصیه می کند.
دارو:
برخی داروها ممکن است به علائم PTSD کمک کنند. اینها شامل داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد اضطراب، و در برخی موارد، داروهای خواب آور است.
مشاوره زوج درمانی:
مشاوره زوج درمانی استرس پس از سانحه را درمان نمی کند، اما ممکن است به حل مشکلات رابطه کمک کند، از جمله مواردی که ناشی از PTSD است. برای مثال، یک مطالعه در سال 2015، استفاده از درمان متمرکز بر عواطف را برای زوج ها پیشنهاد می کند. این رویکرد بر پرورش دلبستگی های زوجین و ارائه حمایت متقابل تمرکز دارد.
آموزش:
یادگیری تا حد امکان در مورد استرس پس از سانحه می تواند به هر دو طرف کمک کند تا تشخیص را بفهمند، مشکلات رابطه را از مسائل مربوط به PTSD جدا کنند و راهبردهای درمانی موثر را شناسایی کنند.
تغییرات سبک زندگی:
افراد مبتلا به استرس پس از سانحه گاهی اوقات علائم خود را از راهبردهای خود-مدیریتی مانند مدیتیشن، ورزش، پیوستن به یک گروه حمایتی و صحبت با عزیزان تسکین می دهند.
اگر میخواهید تمرینات مدیتیشن را مبتنی بر پایه دینامیک مغز انجام دهید، میتوانید از انستیتو سلامت مغز دانا کمک بگیرید. برای اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید و روی لینک زیر کلیک کنید:
خلاصه
علائم PTSD می تواند چالش ها و مشکلاتی را در روابط ایجاد کند.
یک فرد مبتلا به استرس پس از سانحه می تواند از مهربانی و حمایت همسرش بهره مند شود، اما شریک زندگی او نباید تنها منبع حمایتش باشد.
یک درمانگر یا سایر متخصصان سلامت روان می تواند برنامه ای را برای کمک به زوج ها در کنار آمدن با تروما و ایجاد راه های جدیدی برای برقراری ارتباط با نیازهایشان در یک رابطه ایجاد کند.
همین امروز با انستیتو سلامت مغز دانا تماس بگیرید!
مدیریت و زندگی با اضطراب پس از سانحه یا PTSD یک وضعیت چالش برانگیز است. اگر می خواهید بدانید که چگونه علائم را کاهش دهید و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید، همین امروز با مرکز سلامت مغز دانا تماس بگیرید.
بدنبال بهترین متخصصین در زمینه PTSD در شیراز هستید؟ همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.