آمار کشته شدگان در اثر COVID-19 رو به افزایش است و تعداد کل موارد ابتلا نیز رو به افزونی است. در زمینه این بیماری همه گیر جهانی، احساس ناامیدی و سردرگمی به دلیل اخبار واطلاعات منفی یک واکنش طبیعی است. اما محققان در تلاش هستند تا این بیماری کورونا ویروس جدید را بیشتر درک کنند، آن را درمان کرده و از اثرات مخرب آن جلوگیری کنند. در اینجا ما نگاهی به برخی از نتایج جدید خواهیم پرداخت.
شواهد ممکن است در مورد درمان و پیشگیری از COVID-19 امیدبخش بوده، اما ما باید نتایج را با احتیاط تفسیر کنیم.
تعداد کشته شدگان ناشی از COVID-19 در سراسر جهان از 10،000 فراتر رفته است. در حال حاضر، تعداد کل موارد COVID-19 تأیید شده در سراسر جهان 244000 نفر است.
این آمار و ارقام می توانند آشفتگی و نگرانی را القا کنند.
اهمیت استفاده از اقدامات احتیاطی و ایمن ماندن در طول این بیماری همه گیر جهانی را نمی توان نادیده گرفت، اما همچنین برخی تحقیقات جدید که می تواند راه را برای معالجه و پیشگیری در آینده فراهم کند، مفید است.
در این مقاله، برخی از این شواهد را که اخیراً در اخبار پزشکی ارائه شده است، گردآوری می کنیم.
اقداماتی که برای کنترل عفونت انجام شده مثمر ثمر واقع شده است
محققان در هنگ کنگ تأثیر شیوع این بیماری در 43 بیمارستان عمومی را ارزیابی کرده اند.
این تعداد دلگرم کننده است: در 6 هفته اول از آغاز شیوع بیماری، از 413 کارمند بهداشت و درمان 42 مورد تایید شده از COVID-19 تشخیص داده شدند. از این تعداد کارکنان، 11 نفر در مقابل ویروس محافظت نشده بودند.
در نتیجه با اجرای بهترین روشهای کنترل عفونت، هیچ یک از کارکنان بهداشت و درمان در طی دوره مطالعه دچارابتلا به این ویروس نشدند. علاوه بر این، هیچ مورد ابتلا به عفونت در بیمارستان رخ نداد.
دکتر وینسان C.C. چنگ، از بخش میکروبیولوژی در هنگ کنگ، و همکارانش نتیجه گرفتند:
“اقدامات مناسب جهت کنترل عفونت در بیمارستان می تواند از انتقال کروناویروس به کارکنان مراقبت های بهداشتی جلوگیری کند”.
“هوشیاری در محافظت با رعایت بهداشت دست، پوشیدن ماسک های جراحی در بیمارستان و استفاده مناسب از تجهیزات محافظ شخصی در هنگام مراقبت از بیمار، اقدامات کلیدی کنترل عفونت برای جلوگیری از انتقال ویروس در بیمارستان هستند. “
آلوده شدن به ویروس ممکن است در مقابل ابتلا مجدد آن محافظت کند
مطالعه ای که بر روی 4 میمون انجام شد نشان داد که آلودگی در اثر SARS-CoV-2 – ویروسی که باعث COVID-19 می شود – باعث محافظت در برابر ابتلا بعدی به ویروس می شود.
دانشمندان دو تا از چهار میمون را پس از 28 روز از اولین آلودگی آن ها، مجدداً دوباره آلوده کردند.
“در نهایت نتایج ما نشان داد که عفونت اولیه SARS-CoV-2 می تواند افراد مبتلا را از قرار گرفتن در معرض دوباره این ویروس محافظت کند که این یافته ها اطلاعات مفیدی را در مورد واکسن مناسب برای این بیماری وتشخیص زودهنگام آن به ما میدهد.”
واکسن تحت آزمایش قرار گرفته است
در حال حاضر یک آزمایش واکسن بالقوه SARS-CoV-2 برای اولین بار در انسان در حال انجام شدن می باشد.
موسسه ملی بهداشت (NIH) بودجه این آزمایش را که در مؤسسه تحقیقاتی بهداشت Kaiser Permanente واشنگتن در سیاتل برگزار می شود، تأمین کرده است.
در این کارآزمایی، 45 داوطلب سالم واکسن دریافت می کنند که حاوی بخشی از کد ژنتیکی SARS-CoV-2 می باشد. از آنجا که واکسن در واقع SARS-CoV-2 نیست، شرکت کنندگان دچارCOVID-19 نمی شوند.
مقامات دولتی هشدار داده اند که ممکن است 12 تا 18 ماه زمان لازم باشد تا واکسن وارد بازار شود و توضیح می دهند که هدف اصلی این کار آزمایش این موضوع است که مطمئن شوند هیچ گونه عوارض جانبی جدی نداشته باشد.
با این حال، تلاش های زیادی برای تهیه واکسن های جدید در حال انجام است.
یک روش قدیمی می تواند گزینه ای برای مبارزه با COVID-19 باشد
پزشکان ممکن است بتوانند از یک روش قدیمی که تحت عنوان “passive antibody therapy” نامیده می شود، برای معالجه COVID-19 استفاده کنند.
محققانی که این مقاله را تألیف کرده اند اظهار میکنند، ” این گزینه نیازی به تحقیق و توسعه ندارد” ، زیرا این روش از دهه 1930 میلادی آغاز شده است.
این روش شامل جمع آوری خون از شخصی است که ویروس داشته و پس از آن بهبود یافته است. با استفاده از سرم – بخشی که حاوی آنتی بادی های ضد عفونی است – محققان امیدوارند که بتوانند به فرد دیگری تزریق کرده، بنابراین هم از بروز عفونت جلوگیری می کنند و هم برای مقابله با آن می تواند کمک کننده باشد.
دکتر آرتورو کازادوال، استاد دانشکده بهداشت عمومی جانس هاپکینز بلومبرگ در بالتیمور:
“این روش قابل انجام است – اما برای انجام این کار، نیاز به تلاش، سازماندهی، منابع … و افرادی که از این بیماری بهبود یافته اند که می توانند خون اهدا کنند، می باشد.”
سیستم ایمنی بدن ما می تواند ویروس را از بین ببرد
یک مطالعه جدید، که در مجله Nature Medicine آمده است، پرونده بیمار COVID-19 را که طی روزها از این بیماری بهبود یافته است، مستند می کند.
این بیمار زنی 47 ساله بود که در ووهان چین به ویروس مبتلا شده بود و محققان پاسخ ایمنی وی را در تلاش برای فهم بهبودی وی بررسی کردند.
پروفسور کاترین کدزیسکا، مدیر آزمایشگاه گروه میکروبیولوژی و ایمونولوژی در انستیتوی Doherty در ملبورن، استرالیا و همکارانش افزایش ایمونوگلوبولین G – شایع ترین نوع آنتی بادی – را در نمونه های خون زن مشاهده کردند. علاوه بر این، آنها افزایش ایمونوگلوبولین ام را یافتند.
دانشمندان همچنین 7 تا 9 روز پس از شروع علائم تعداد زیادی سلول ایمنی مهم مانند سلولهای تخصصی T کمک کننده، سلولهای T کشنده و سلولهای B را کشف کردند.
“این یک قدم باورنکردنی به جلو برای درک آنچه باعث بهبودی COVID-19 می شود، می باشد. مردم می توانند از روشهای ما برای درک پاسخهای ایمنی در گروههای COVID-19 بزرگتر استفاده کنند و همچنین درک کنند که چه کمبودی در کسانی که در آنها این ویروس پیامدهای کشنده داشته، وجود داشته است.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
Medical News Today
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.