پروزاک نام تجاری داروی فلوکستین است که یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) است. SSRI ها داروهای ضد افسردگی نسل دوم هستند، به این معنی که جدیدتر از داروهای نسل اول مانند مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs) یا ضد افسردگی های سه حلقه ای (TCAs) هستند. اگر این دارو برای شما تجویز شده است و نگران عوارض فلوکستین هستید، تا آخر این مطلب با ما همراه باشید.
از آنجا که سروتونین در تنظیم اضطراب و همچنین خلق و خوی نقش دارد، پزشکان گاهی اوقات داروهای SSRI را برای درمان فوبیا، به ویژه فوبیای اجتماعی، تجویز می کنند. فلوکستین ممکن است علائم اضطراب را تسکین دهد، اما آگاهی از تداخلات دارویی بالقوه، عوارض جانبی و هشدارها قبل از مصرف این دارو نیز مهم است.
عوارض فلوکستین در یک نگاه
فلوکستین یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) است که برای درمان افسردگی و برخی بیماری های دیگر تجویز می شود. با افزایش سطح سروتونین در مغز عمل می کند.
در حالی که می تواند موثر باشد، می تواند عوارض جانبی یا تداخل دارویی نیز ایجاد کند و برخی افراد نباید این دارو را مصرف کنند. همیشه در مورد داروهایی که مصرف می کنید یا بیماری های دیگری که ممکن است داشته باشید با پزشک خود صحبت کنید.
فلوکستین چه چیزی را درمان می کند؟
فلوکستین برای درمان شش بیماری مورد تایید FDA است:
- اختلال افسردگی اساسی (MDD)
- اختلال وسواس اجباری (OCD)
- پرخوری عصبی
- اختلال هراس
- دوره های افسردگی مرتبط با اختلال دوقطبی نوع I
- افسردگی مقاوم به درمان
فلوکستین همچنین برای درمان سایر اختلالات از جمله اضطراب و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) بدون برچسب تجویز می شود.
فلوکستین چگونه کار می کند
سروتونین یک انتقال دهنده عصبی است، یک ماده شیمیایی که سیگنال ها را بین نورون های مغز حمل می کند. SSRIها، از جمله فلوکستین، سرعت بازجذب سروتونین را در مغز کاهش میدهند و به آن اجازه میدهند زمان بیشتری را در فضای بین نورونها بگذراند که به شکاف سیناپسی معروف است.
این به سروتونین اجازه می دهد تا سیگنال های اضافی را به نورون ها منتقل کند. تأثیر سروتونین در مغز اغلب برای بهبود خلق و خو و کاهش احساس اضطراب است.
هنگامی که فلوکستین در ترکیب با روان درمانی استفاده شود، ممکن است موثرترین باشد.
مصرف فلوکستین
فلوکستین فقط با نسخه و در مقادیر مختلف در دسترس است. پزشکان آن را برای استفاده روزانه یا هفتگی تجویز می کنند. اگرچه ممکن است بلافاصله احساس بهتری داشته باشید، فلوکستین اغلب مدتی طول می کشد تا کار کند و به مرور زمان باید در سیستم بدن شما باشد.
پزشک ممکن است با دوز کم شروع کند و به تدریج مقدار مصرفی را تا رسیدن به نتایج دلخواه افزایش دهد.
دوز شروع به طور معمول 20 میلی گرم در روز است، که سپس می تواند در صورت نیاز تا حداکثر دوز 80 میلی گرم در روز افزایش یابد. از آنجایی که شروع اثربخشی دارو به زمان نیاز دارد، مهم است که داروی خود را ادامه دهید و به آن زمان بدهید تا به اثرات کامل خود برسد.
قبل از تغییر دوز با پزشک خود صحبت کنید
اگر سوال یا نگرانی دارید، برای راهنمایی با پزشک خود تماس بگیرید. هرگز سعی نکنید دوز یا برنامه دارویی خود را بدون راهنمایی حرفه ای تنظیم کنید.
هشدارهای مصرف فلوکستین
فلوکستین یکی از داروهای ضد افسردگی است که برای جوانان مبتلا به افسردگی بالینی تایید شده است. با این حال، در مورد استفاده از آن اختلاف نظر وجود دارد. با پزشک خود یا پزشک فرزندتان در مورد خطرات و مزایای فلوکستین صحبت کنید تا تصمیمی آگاهانه بگیرید.
در سال 2004، سازمان غذا و داروی ایالات متحده شروع به الزام تمام SSRI ها، از جمله فلوکستین، برای داشتن هشدار “جعبه سیاه” کرد که بر افزایش خطر خودکشی در کودکان و نوجوانان تاکید می کند. هشدار جعبه سیاه سختترین هشداری است که یک دارو میتواند قبل از اینکه FDA آن را از قفسهها بیرون بکشد اعلام می کند.
در سال 2007، FDA دستور بازنگری داد، دستورالعمل را گسترش داد تا افراد 24 سال یا کمتر را شامل شود و هشدارهایی در مورد خطر بالاتر خودکشی در طول 1 تا 2 ماه اول درمان را به هشدار اعلام شده اضافه کرد.
این بررسی دادههای گروهی متشکل از 21000 کودک را که از داروهای SSRI استفاده میکردند، بررسی کرد، حدود 4٪ افکار خودکشی، از جمله اقدام به خودکشی را تجربه کردند، اما هیچ یک از کودکان در از بین بردن جان خود موفق نبودند.
بررسی های جدیدتر نشان می دهد که مزایای داروهای ضد افسردگی احتمالاً بر خطرات بالقوه آنها برای کودکان و نوجوانان مبتلا به افسردگی اساسی و اختلالات اضطرابی بیشتر است.
تداخلات عوارض فلوکستین
قبل از شروع مصرف فلوکستین، باید پزشک خود را در مورد هر گونه دارو یا مکملی که در حال حاضر مصرف می کنید مطلع سازید. برخی از مواد ممکن است با فلوکستین تداخل داشته باشند که منجر به عوارض جانبی بالقوه شود یا بر عملکرد هر یک از داروها تأثیر بگذارد.
به عنوان یک اقدام احتیاطی ویژه برای فلوکستین، اگر در دو هفته گذشته هر گونه مهارکننده مونوآمین اکسیداز (MAOI) مصرف کرده اید، آن را مصرف نکنید و در عرض پنج هفته پس از قطع فلوکستین یا هر داروی SSRI دیگر، مصرف MAOI را شروع نکنید.
فلوکستین می تواند با لیست طولانی از داروها تداخل داشته باشد. سایر داروهایی که می توانند با فلوکستین تداخل داشته باشند عبارتند از:
- انواع درمان های اختلال خلقی
- درمان های میگرن
- داروهای تشنج
- مسکن های NSAID
داروهای طبیعی مانند مخمر سنت جان نیز با فلوکستین و سایر داروهای SSRI تداخل دارند. آنها می توانند منجر به افزایش سطح سروتونین در مغز شوند و در نتیجه وضعیتی به نام سندرم سروتونین ایجاد کنند.
عوارض فلوکستین
خوابآلودگی یا عصبی بودن ممکن است رخ دهد، بهویژه زمانی اگر برای اولین بار مصرف فلوکستین را شروع میکنید. اگر عوارض جانبی ناشی از داروی خود دارید، فوراً با پزشک تماس بگیرید. از رانندگی و کار با ماشین آلات سنگین خودداری کنید تا زمانی که از واکنش خود به دارو مطلع شوید.
فلوکستین می تواند عوارض جانبی مختلفی ایجاد کند، از جمله:
- اضطراب
- خشکی دهان
- تعرق مفرط
- خستگی
- سردرد
- حالت تهوع
- لرزش
- عوارض جنسی
- اختلالات خواب
در موارد نادر، افراد ممکن است اضطراب شدید، گیجی، تب، استفراغ، مشکل در تنفس، تشنج یا کهیر را تجربه کنند. اگر هر یک از این علائم را در حین مصرف فلوکستین تجربه کردید، باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
درمان های غیر دارویی افسردگی
علاوه بر یادگیری در مورد گزینه های دارویی موجود، مدتی را صرف تحقیق در مورد گزینه های درمانی دیگر برای درمان افسردگی کنید.
نوروفیدبک برای درمان افسردگی
علوم اعصاب ثابت کرده است که تمرین مکرر شبکه های مغزی، مانند تمرینهای مرتبط با نوروفیدبک، توانایی تغییر شکل مغز را دارد. این موضوع به بهینه سازی الگوهای امواج مغزی کمک می کند و در عین حال ارتباطات بین نورون ها و شبکه ها را تقویت می کند.
درمان نوروفیدبک همچنین سیستم عصبی پاراسمپاتیک را بهبود می بخشد و در عین حال فشار خون و ضربان قلب را کاهش می دهد. پس از 20 تا 60 جلسه نوروفیدبک، بسیاری از بیماران کاهش در علائم اضطراب و افسردگی را تجربه می کنند.
اگر میخواهید از نوروفیدبک و چگونگی انجام آن بیشتر بدانید این مطلب را از دست ندهید:
تحریک مغناطیسی مغز بری درمان افسردگی
اگر از افسردگی شدید رنج می برید و درمان آن به دارو مقاوم بوده است، درمان TMS میتواند یک گزینه مناسب برای شما باشد. درمان با تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) یک روش بدون درد و غیرتهاجمی است. پالس های مغناطیسی مکرر به مناطقی از مغز که در خلق و خوی درگیر هستند هدایت می شود.
این پالس های مغناطیسی کاملا بدون درد و بدون اینکه احساس کنید از جمجمه عبور می کنند و سلول های مغزی را تحریک می کنند. این امر می تواند ارتباط بین قسمت های مختلف مغز را بهبود ببخشد و علائم افسردگی را کاهش دهد.
تحریک ترانس کرانیال (tDCS)
تحریک فرا جمجمه ای ابزار جدیدی است که به کسانی که با افسردگی دست و پنجه نرم می کنند کمک می کند. روش تحریک فراجمجمه ای مغز میتواند به عنوان یک ابزار مفید در یک رویکرد جامع برای بهبودی طولانی مدت و پایدار بیماران مبتلا به افسردگی استفاده شود.
در طول یک جلسه، بیماران میتوانند بهبود خلق و خو و آرامش را احساس کنند. حتی پس از پایان جلسه، مغز میتواند به لطف نورپلاستیسیتی یا توانایی طبیعی مغز برای تغییر، به تغییر و بهبود خود ادامه دهد. بیماران میتوانند طی جلسات مکرر دستاوردها را تثبیت کنند. و پزشکان می توانند تغییرات طولانی مدت در مغز را با تکنیک های تصویربرداری (مانند fMRI یا qEEG) ارزیابی کنند.
درباره درمان افسردگی بدون دارو با تحریک الکتریکی مغز tDCS بیشتر بدانید:
حرف آخر
در حالی که غیرممکن نیست که یک دوره خاص از افسردگی به خودی خود از بین برود، کمک گرفتن می تواند باعث شود که سریعتر احساس بهتری داشته باشید. همچنین درمان می تواند به طور بالقوه از بدتر شدن افسردگی یا تأثیر بر سلامت جسمانی جلوگیری کند. از آنجایی که افسردگی قابل درمان است، متخصص سلامت روان می تواند به شما کمک کند تا بهترین گزینه درمانی را پیدا کنید.
بعلاوه، رفع برخی از اشکال افسردگی دشوارتر است. در مواردی از این قبیل، شما نمی توانید منتظر بمانید که از بین برود. درمان ممکن است برای کمک به کاهش نوع یا شدت افسردگی و اضطراب شما ضروری باشد.
علاوه بر این، شما شایسته درمان مناسب وشخصی سازی شده برای افسردگی هستید.
هیچ ضرری ندارد یا شرم آور نیست اگر از کسی بخواهید کمک کند تا دوباره احساس بهتری داشته باشید.
لطفا همیشه به خاطر داشته باشید که میتوانید در حال خود تغییر ایجاد کنید و یک زندگی بدون افسردگی داشته باشید،شاید چند روش را امتحان کرده باشید و جواب نگرفته باشید اما بدانید هنوز راه هایی وجود دارند که منتظر شما هستند تا زندگی خود را نجات دهید و آنطور زندگی کنید که لیاقت دارید و دوست دارید. در این راه درمان های جدید را در نظر بگیرید.
اگر بدنبال بهترین کلینیک برای انجام خدمات نوروتکنولوژی مانند tDCS,TMS, VNS و نوروفیدبک زیر نظر متخصصین روانپزشکی، روانشناسی و علوم اعصاب هستید، شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172 – 09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
https://danabrain.ir/%d9%85%d8%b1%da%a9%d8%b2-%d8%af%d8%b1%d9%85%d8%a7%d9%86-%d8%a7%d9%81%d8%b3%d8%b1%d8%af%da%af%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d8%b4%db%8c%d8%b1%d8%a7%d8%b2/
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.