07136476172 - 09172030360 [email protected]

اختلال شخصیت مرزی (BPD)

اختلال شخصیت مرزی یک وضعیت سلامت روانی مزمن (طولانی مدت) است که تنظیم احساسات و رفتارهایتان را برای شما دشوار می کند. افرادی که دارای BPD هستند ممکن است علائمی مانند مشکل در حفظ روابط پایدار و ترس از رها شدن را تجربه کنند.

BPD در کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم (DSM-5) به عنوان یک اختلال شخصیت خوشه B طبقه بندی شده است. افرادی که دارای اختلالات شخصیتی خوشه B هستند، به دلیل تکانشگری، احساسات متلاطم و خلق و خوی ناپایدار، مشکلات مزمن و مداومی در رابطه با دیگران و عملکرد خوب در محل کار یا مدرسه دارند.

تخمین زده می شود که 1.4٪ از بزرگسالان ایالات متحده دارای اختلال شخصیت مرزی هستند. دانستن علائم می تواند به شما یا یکی از نزدیکان کمک کند تا کمک مورد نیاز خود را دریافت کنید.

ترس از رها شدن

ترس شدید از رها شدن یکی از شایع ترین علائم اختلال شخصیت مرزی است. با BPD، ممکن است برای گذراندن زمان به تنهایی مشکل داشته باشید یا نسبت به تهدید رها شدن یا طرد شدن از سوی کسانی که دوستشان دارید، حساس باشید.

بسیاری از افراد مبتلا به BPD ممکن است سعی کنند در روابط خود حتی خرابکاری کنند تا ببینند آیا شریک زندگی آنها را ترک می کند یا خیر. اگر نگران رها شدن هستید، گاهی اوقات ممکن است سرزنش کردن، وحشت زدگی یا تلاش زیادی برای راضی کردن دیگران معمول باشد.

طغیان عصبانیت

افراد مبتلا به BPD در تنظیم احساسات خود مشکل دارند. همین می تواند احساس خشم غیرقابل کنترل، ناامیدی یا تحریک پذیری را آسان کند. ممکن است با اظهار نظرهای تند دیگران را مورد انتقاد قرار دهد. به خصوص اگر می ترسد توسط آنها رها شود. پس از آن، احتمالاً نیز پس از این حوادث احساس گناه می کند و سعی می کنید جبران کند.

احساس پوچی

احساس پوچی و کسالت در BPD رایج است. علاوه بر احساس «خالی بودن درون»، ممکن است احساس بی‌حسی، بیگانگی، تنهایی، ناامیدی یا قطع ارتباط با دیگران کند.

برخی از افراد مبتلا به BPD سعی می کنند با یافتن افراد دیگری برای “نجات دادن” یا می خواهند از آنها مراقبت کنند، خلاء را پر کنند. دیگران ممکن است به صورت تکانشی عمل کنند تا در آن لحظه حضور بیشتری داشته باشند یا هیجان بیشتری را تجربه کنند.

روابط شدید و ناپایدار

BPD با الگویی از روابط شدید، همه جانبه و ناپایدار مرتبط است. ممکن است فرد متوجه رفتارهای جدایی مکرر از شرکای عاشقانه، عجله در روابط، یا درگیری با افراد مهم، خانواده و دوستان خود شود.

این وضعیت اغلب می تواند باعث تفکر سیاه و سفید شود و کنترل احساسات را برای وی دشوار کند. برخی از افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اغلب درگیر “شکاف” هستند. این وضعیت به تقسیم تغییر بین ایده آل سازی و کاهش ارزش دیگران اشاره دارد. برای مثال، ممکن است از اینکه فکر می‌کنید شریک زندگی‌تان بی‌نقص است و احساس می‌کنید که عاشق او هستید، به این فکر کنید که اصلاً نمی‌خواهید با او کاری داشته باشید.

گسستگی و انفکاک

افراد مبتلا به BPD گاهی اوقات گسستگی را تجربه می کنند که به احساس قطع ارتباط با واقعیت اشاره دارد. برخی از افراد مبتلا به BPD احساس می کنند که واقعا وجود ندارند یا افکارشان واقعا متعلق به خودشان نیست. با گسستگی، ممکن است این احساس را داشته باشد که بیرون از بدن خود زندگی می کند یا از بقیه جهان جدا شده است. در حالی که روان پریشی معمولاً علامت BPD نیست. ممکن است دوره های کوتاه و موقتی از پارانویا یا نیاز به جدا شدن از واقعیت را تجربه کند. این امر به ویژه در مواقع استرس شدید رایج است.

حس ناپایدار

اختلال شخصیت مرزی اغلب با احساس ناپایدار خود مرتبط است. با این شرایط، ممکن است معمولاً به دیگران نگاه کند تا حس خودانگاره خود را ایجاد کند و عزت نفس خود را بسازد. اهداف، ارزش‌ها، رویاها و خواسته‌های او دائماً در نوسان هستند. زیرا ممکن است احساس کند برای تأثیرگذاری بر تصمیمات خود به دیگران وابسته هستید.

در تلاش برای یافتن خود یا سازگاری با افراد اطرافتان، معمولاً احساس می کنید که نیاز به پذیرش عقاید، سبک زندگی یا مذاهب جدید دارید. همچنین می‌توانید شغل، مدرسه، مکان، علایق یا شرکای خود را مرتباً تغییر دهید زیرا درک خود از خود و دنیای اطرافتان تغییر می‌کند. علائم BPD گاهی اوقات توسط دیگران به عنوان نشانه ای از فریبکاری خوانده می شود. اما اغلب در واقع تلاشی برای ایجاد یک هویت منسجم تر است.

نوسانات خلقی شدید

داشتن BPD ممکن است باعث شود که نوسانات خلقی شدید و سریع را تجربه کنید. شما ممکن است به سرعت طیفی از احساسات قوی را تجربه کنید. از غم و ناراحتی و تحریک پذیری گرفته تا هیجان و اضطراب تنها در چند ساعت یا چند روز. همچنین ممکن است احساس افسردگی در صبح معمول باشد. اما در شب احساس «بهبودی» یا بهتر شدن داشته باشید (یا برعکس). این تغییرات خلقی معمولاً غیرقابل پیش بینی هستند.

رفتارهای خودآزاری و تکانشی

بسیاری از افراد با BPD رفتارهای تکانشی، خود خرابکاری و/یا بی پروا انجام می دهند. اقدامات زیر در این افراد دیده می شود:

پرخوری
نوشیدن زیاد
استفاده مواد مخدر
رانندگی خطرناک
رابطه جنسی محافظت نشده
خرج بیش از حد
افکار خودکشی و خودآزاری نیز در بین افراد دارای BPD رایج است. متأسفانه، تحقیقات نشان می دهد که تا 10٪ از افرادی که دارای اختلال شخصیت مرزی هستند با خودکشی می میرند.

چه زمانی باید به یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مراجعه کرد

اگر فکر می کنید هر یک از علائم بالا BPD را دارید، شما تنها نیستید و پشتیبانی در دسترس است. تجربه یا مشاهده علائم این بیماری ممکن است دشوار باشد. مهم است که توجه داشته باشید که درمان‌های موثری وجود دارد که می‌تواند به شما در مدیریت بهتر بیماری کمک کند.

ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی می‌تواند به شما در تشخیص BPD کمک کند. درمان‌هایی مانند روان‌درمانی، دارو یا هر دو را توصیه کند. خط اول درمان برای اختلال شخصیت مرزی، رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) است. یک نوع درمان هدفمند که می تواند به شما کمک کند مهارت های مقابله ای را ایجاد کنید. کمک میکند که احساسات خود را به روش های سالم تر تنظیم کنید.

تجربه احساسات شدید، متحمل شدن پریشانی، یا مشاهده تغییرات در روابط، محل کار یا مدرسه می تواند دشوار باشد. اکنون زمان خوبی است که برای مراقبت های مورد نیاز خود با ما در انستیتو سلامت مغز دانا تماس بگیرید.

منبع: https://www.health.com/borderline-personality-disorder-symptoms-7376741

بی دلیل و زود عصبانی میشم: درمان زود عصبی شدن

علائم افسردگی

به این مقاله امتیاز دهید