سلامت روانی در بحبوحه کرونا
طی بحران بی سابقه سلامت در این روزها، نکات و توصیه های بسیاری در فضای مجازی و رسانه ها وجود دارد که هدف آنها ارایه راهبردهایی در جهت سلامت روانی و خلقی افراد است. موارد زیر نمونه ای از آنهاست:
۱- اضطراب خود را به عنوان بخشی از احساسات ، ملاحظات و واکنش طبیعی تلقی کنیم، در عین حال یادمان باشد که این ها صرفا تفکرات و احساساتی هستند که قرار نیست مسیر زندگیمان را تغییر دهند. آنها میگذرند.
۲- هر روز حدود ۳۰ دقیقه به ذهنمان اجازه دهیم این نگرانی ها را تحلیل کند و به این ترتیب مهارت در زندگی کردن در لحظه کنونی را در بقیه ساعات روز بدست آوریم.
۳- با ماندن در منزل از این بازه زمانیِ استثنایی بهترین استفاده را برای تمرکز بر وجود خود و خانواده مان و انجام کارهای به تعویق افتاده ببریم. یادمان باشد خیلی وقتها نگران این بودیم که ای کاش وقت کافی داشتیم.
۴-در قرنطینه هم برنامه روزانه منظم برای انجام کارها داشته باشیم.
۵-از ورزش در خانه به عنوان یک راه حل مناسبِ کاهش اضطراب با استفاده از کلاس ها و دستورالعمل های آنلاین غافل نشویم.
۶- با اینکه از نظر فیزیکی از بقیه دوریم، از نظر اجتماعی منزوی نباشیم و از طریق شبکه های اجتماعی ارتباطمان با بقیه را حفظ کنیم.
۷- به رژیم غذایی و عادت های خواب خود توجه کنیم و خود را با پرداختن به ذهن آگاهی، مدیتیشن، تکنیک های آرام سازی ، یوگا ، دعا و شیوه های مشابه آرام تر کنیم..
به علاوه، نکاتی مانند پرهیز از مصرف الکل، دخانیات و سوء مصرف مواد اهمیت ویژه ای دارند. درصورت وجود بیماری روانی زمینه ای مصرف دارو را فراموش نکنیم.
در خصوص مدیتیشن ، در مقاله ای جدید، تیم ما پروتکلی ویژه برای مدیریت نگرانی در دوره کورونا ارائه کرده است که برخی از تکنیک های مدیتیشن هندسی به همراه لینک کلیپ های ویدیویی ویژه هر تکنیک برای استفاده عمومی رایگان ارائه شده است.
تیم ما در حال حاضر در تلاش است تا برنامه ی هوشمند تلفنی به سه زبان تهیه کند. اپلیکیشنی که کمک میکند کاربران از ایران و سایر کشورها با راهبردهای عملی در رفع نگرانی و دلهره های خود، شرایط بهتری از سلامت روانی را تجربه کنند. (شماره ثبت در دانشگاه علوم پزشکی شیراز IR.SUMS.REC.1398.664)
سال نو مبارک
سال نو سلامت
محمد نامی
دبیر انجمن علوم اعصاب ایران-شاخه فارس
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.