خواب یک بیمار سرطانی ممکن است بر پاسخ آنها به درمان سرطان تأثیر بگذارد. و درک عمیقتر ریتم شبانهروزی ممکن است فرصتهایی برای درمانهای مؤثرتر سرطان ایجاد کند. روند رشد و تقسیم سلولی تحت تأثیر ریتم شبانه روزی قرار می گیرد. سلول های سرطانی ممکن است بسته به زمان انجام درمان، آسیب پذیرتر یا مقاوم تر به درمان ها باشند. داروهای سرطان اغلب پروتئینها، آنزیمها یا گیرندههای خاصی را روی سطح سلولها هدف قرار میدهند. و بیشتر آنها تحت تأثیر زمان شبانهروزی قرار میگیرند.
کرونوتراپی جزء درمان سرطان است که برای بهینهسازی پرتودرمانی، شیمیدرمانی یا ایمونوتراپی بر اساس ریتم شبانهروزی فرد کار میکند. برخی از محققان امیدوارند که کرونوتراپی بتواند درمانها را برای از بین بردن سلولهای سرطانی بیشتر و در عین حال کاهش آسیب به بافتهای سالم فعال کند.
داروهای کاملاً جدیدی نیز ممکن است ساخته شوند که از دانش ریتم شبانه روزی برای مبارزه با سرطان استفاده کنند. داروهایی شناسایی شدهاند که سیگنالهای «روشن/خاموش» را برای رشد سلولی که بخشی از زمانبندی شبانهروزی هستند، دستکاری میکنند. و مطالعات فاز اولیه نتایج مثبتی را برای چندین نوع سرطان نشان دادهاند.
خوب خوابیدن ممکن است بر نحوه بهبودی بیماران سرطانی و پاسخ به درمان تأثیر بگذارد. خواب ضعیف با سطوح بالاتر درد، بستری طولانیتر در بیمارستان و احتمال عوارض در زنان تحت عمل جراحی سرطان سینه مرتبط است.
تحقیقات در مورد آپنه انسدادی خواب و سرطان نشان میدهد که این وضعیت ممکن است برخی درمانهای سرطان را کمتر مؤثر کند. برخی از انواع شیمیدرمانی و پرتودرمانی بیشترین تأثیر را زمانی دارند که سطح اکسیژن در بافت تومور بالا باشد. بنابراین هیپوکسی ناشی از اختلال در تنفس ممکن است از عملکرد بهینه این درمانها جلوگیری کند.
سوالات متداول در مورد خواب و خطر سرطان
آیا خوابیدن با نور باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان می شود؟
اگرچه قطعی نیست، اما برخی تحقیقات نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی در شب ممکن است بر خطر سرطان تأثیر بگذارد.
تاریکی عامل مهمی در ریتم شبانه روزی است. بدن را وادار به تولید ملاتونین می کند، هورمونی که خواب را تسهیل می کند. ملاتونین در مطالعات حیوانی برای مبارزه با رشد تومور و کمک به ترمیم آسیب DNA در سلول ها یافت شده است. بنابراین، از نظر تئوری، خوابیدن با چراغهای روشن ممکن است با سیگنالهای طبیعی شبانهروزی تداخل داشته باشد. و شرایطی را برای رشد سرطان ایجاد کند .
در یک مطالعه مشاهدهای روی افراد و قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی آنها در شب، خوابیدن در اتاق خواب با نور زیاد با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات و کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط بود. با توجه به این یافته های متناقض، تحقیقات بیشتری در مورد نور در طول خواب مورد نیاز است. تا مشخص شود که آیا این یک عامل خطر مهم برای سرطان است یا خیر.
آیا با خوابیدن در کنار گوشی می توان سرطان گرفت؟
هیچ مدرکی مبنی بر اینکه خوابیدن در کنار تلفن شما خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد وجود ندارد. نوع انرژی تلفنهای همراه که پرتوهای غیریونیزان نامیده میشوند، باعث آسیب DNA نمیشوند. در عوض، تنها اثر بیولوژیکی ثابت شده گرمایش است. مطالعات روی کاربران تلفن همراه هیچ الگوی ثابتی از افزایش خطر ابتلا به تومورهای مغزی یا هر نوع سرطان دیگری پیدا نکرده است.
اگرچه هیچ ارتباط واضحی بین تلفن همراه و سرطان وجود ندارد. برخی از کارشناسان توصیه میکنند که گوشی خود را برای مدت طولانی در کنار سر خود قرار ندهید. به همین دلیل، شاید بهتر باشد گوشی خود را روی میز یا در کشو قرار دهید.
علاوه بر این، در حالی که مشخص نیست که باعث ایجاد سرطان می شود، فناوری در اتاق خواب می تواند باعث اختلال در خواب شود. بنابراین اگر تلفن خود را با خود به رختخواب نبرید، ممکن است به خواب شما کمک کند.
آیا خوابیدن با سوتین باعث سرطان سینه می شود؟
خوابیدن با سوتین عامل خطر سرطان نیست. یک مطالعه هیچ ارتباطی بین هیچکدام از جنبههای پوشیدن سوتین و خطر ابتلا به سرطان سینه نشان نداد. و توضیح بیولوژیکی چندان قابل قبولی برای اینکه خوابیدن با سوتین میتواند باعث جهشهای DNA در سلولهای لازم برای شروع سرطان شود، وجود ندارد.
سرطان چگونه بر کیفیت خواب تأثیر می گذارد
ابتلا به سرطان می تواند اختلالات عمده ای در خواب ایجاد کند. و بر توانایی به خواب رفتن و خواب ماندن در طول شب تأثیر بگذارد.
تخمین زده می شود که نیمی از افراد مبتلا به سرطان مشکلات خواب دارند. برخی از مطالعات حتی تعداد بیشتری از اختلالات خواب را با نزدیک به 70٪ از زنان مبتلا به سرطان سینه و زنان مبتلا به علائم بی خوابی نشان داده اند. به نظر می رسد میزان اختلال خواب در بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته حتی بیشتر است و به 72 درصد می رسد .
برخی از انواع جراحی فک برای سرطان های سر و گردن می تواند منجر به آپنه انسدادی در خواب شود. که ممکن است نیاز به جراحی پلاستیک داشته باشد.
بهبود خواب و مقابله با سرطان
برای افراد مبتلا به سرطان که مشکلات خواب را تجربه می کنند، مهم است که با یک دکتر صحبت کنند. که بتواند علائم آنها، علت آنها و راه حل های بالقوه را در میان بگذارد. به دلیل تأثیر خواب بر سلامت جسمانی، احساسات و تفکر، خواب بهتر می تواند کیفیت زندگی را برای بیماران سرطانی بهبود بخشد.
مشاوره و داروها هر دو می توانند برای خواب مفید باشند. در مطالعات انجام شده بر روی افراد مبتلا به سرطان سینه، درمان با درمان شناختی رفتاری برای بی خوابی (CBT-I)، که سعی در اصلاح افکار منفی در مورد خواب دارد، نشان داده است که خواب و خلق و خو را تقویت می کند و در عین حال عملکرد سیستم ایمنی را تقویت می کند. ترکیب CBT-I با داروها ممکن است تأثیر بیشتری در بهبود خواب و کیفیت زندگی داشته باشد.
همچنین ممکن است به بیماران سرطانی کمک کند تا بهداشت خواب خود را ارتقا دهند. که شامل اتاق خواب و عادات خواب روزانه آنها می شود. نمونه هایی از این پیشرفت ها عبارتند از پیروی از یک برنامه خواب ثابت، اطمینان از راحت و دلپذیر بودن تخت و اتاق خواب، و به حداقل رساندن استفاده از دستگاه های الکترونیکی در قبل از خواب.
خواب و نجات از سرطان
تشخیص سرطان می تواند تغییرات قابل توجهی در زندگی ایجاد کند. اثرات فیزیکی و عاطفی ابتلا به سرطان و انجام درمان سرطان می تواند طولانی مدت باشد. و چالش های مختلفی را برای بازماندگان سرطان ایجاد کند.
در یک مطالعه بر روی بازماندگان سرطان سینه که بین شش ماه تا پنج سال پس از تشخیص بیماری بودند 78 درصد مشکلات خواب بالاتر از حد متوسط داشتند. بازماندگان نیز خواب را یکی از مهم ترین مسائل برای سلامتی خود ذکر کرده اند.
رسیدگی به مشکلات خواب می تواند به ویژه برای بازماندگان سرطان دوران کودکی مهم باشد. سرطان دوران کودکی و درمان آن اغلب منجر به اثرات طولانی مدت، از جمله تأثیرات بر رشد ذهنی و جسمی می شود. خواب باکیفیت ممکن است به کاهش این اثرات و تقویت سیستم ایمنی برای تقویت سلامت کلی آنها کمک کند.
بازماندگان سرطان باید با پزشک خود در مورد ایجاد یک برنامه سلامتی صحبت کنند که نه تنها خواب، بلکه سایر نگرانی های بهداشتی مهم مانند رژیم غذایی، ورزش و مراقبت های بعدی را نیز پوشش دهد. این طرح می تواند شامل مراحلی برای بهداشت موثر خواب برای ترویج عادات خواب مثبت باشد.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.