ریه های افرادی که سیگار می کشند ممکن است حاوی گیرنده های بیشتری باشد که ویروس کورونا جدید برای حمله به سلول ها استفاده می کند. این می تواند توضیح دهد که چرا افراد مبتلا به ویروس که سیگار می کشند نیز به ویژه در معرض این بیماری شدید، آسیب پذیر هستند.
تحقیقات جدید نشان می دهد که ریه های افرادی که سیگار می کشند ممکن است گیرنده های بیشتری برای کروناویروس جدید داشته باشند.
اکثر افرادی که به ویروس COVID-19 مبتلا می شوند، علائم خفیف تا متوسط را تجربه می کنند و بدون درمان در بیمارستان کاملاً بهبود می یابند.
با این حال، مطالعات متعددی نشان می دهد افرادی که سیگار می کشند به طور قابل توجهی بیشتر از افرادی که سیگار نمی کشند، بیشتر احتمال ابتلا به شکل شدید این بیماری را دارند.
به عنوان مثال، براساس یک مطالعه جدید در مورد COVID-19 در بیمارستان های چین، 8/11 درصد افرادی که سیگار مصرف کرده اند دارای شکل غیر جدی از این بیماری هستند، در حالی که 16.9 درصد بیماری شدید دارند.
ویروس کورونا برای ورود به سلول ها و شروع به تکثیر خود، روی یک گیرنده پروتئین به نام آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین 2 (ACE2)، که در غشای سلول موجود است، می چسبد.
محققان آزمایشگاه Cold Spring Harbour در نیویورک می خواستند دریابند که آیا افرادی که سیگار می کشند، این گیرنده ها را بیشتر در ریه های خود دارند. این به طور بالقوه می تواند آنها را در برابر عفونت آسیب پذیرتر کند.
نتایج آنها تحت بررسی قرار گرفته و در مجله Developmental Cell منتشر می شود.
دکتر جیسون شلتزر، نویسنده ارشد مطالعه، توضیح می دهد: “ما شروع به جمع آوری تمام داده کردیم.” “وقتی همه اینها را جمع کردیم و تجزیه و تحلیل آن را شروع کردیم، متوجه شدیم که هر دو هم موش که در آزمایشگاه در معرض دود سیگار بودند و هم انسانهایی که سیگاری هستند، از میزان قابل توجهی از ACE2 برخوردار بودند.”
یک رابطه وابسته به دوز
ابتدا محققان داده های یک مطالعه ژنتیکی را بررسی کردند که موش ها را به مدت 5 ماه در روز 2، 3 یا 4 ساعت در معرض دود سیگار قرار دادند.
آنها دریافتند که هرچه موش ها بیشتر در معرض دود سیگار قرار بگیرند، گیرنده های ACE2 در ریه های آنها بیشتر بیان می شود.
دانشمندان بعداً بررسی کردند که آیا همان رابطه “وابسته به دوز” بین مصرف سیگار و ACE2 در انسان هم وجود دارد یا خیر.
آنها دو مجموعه داده ژنتیکی موجود را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند: یکی مبتنی بر نمونه های بافت ریه از افرادی که سیگاری می شوند و تحت عمل جراحی قفسه سینه قرار می گیرند، و دیگری مبتنی بر بافت ریه افراد در برنامه اطلس ژنوم سرطان موسسه ملی سرطان.
محققان گزارش دادند که نمونه ریه از کسانی که بیشتر سیگار بالاترین میزان ACE2 را نشان می دهند. حتی پس از محاسبه سن ، جنس ، قومیت و شاخص توده بدنی (BMI) شرکت کنندگان ، بین سیگار کشیدن و ACE2 ارتباط قوی وجود داشت.
آنها همچنین دریافتند که ترک سیگار باعث افزایش بیان ACE2 می شود. در میان کسانی که یک سال سیگار نکشیده اند ، ترک در مقایسه با کسانی که در حال حاضر سیگار می کشند ، با کاهش بیان ACE2 در حدود 40٪ همراه بود.
سلولهای گابلت
دکتر شلتزر و همکارانش موفق به ردیابی گیرنده های اضافی ACE2 در افرادی که سیگار می کشند، شدند. اینها سلولهای ریه ای هستند که مخاط را ترشح می کنند. استعمال دخانیات تعداد سلولهای گابلت را افزایش می دهد و این به محافظت از مجاری هوایی در مقابل مواد تحریک کننده در دود کمک می کند.
یک نتیجه ناگوار از این امر این است که ممکن است افرادی که سیگار می کشند در برابر عفونت های شدید SARS-CoV-2 آسیب پذیرتر باشند. داشتن سلولهای بیشتری از این نوع، به این معنی است که آنها تعداد بیشتری از گیرندههای ACE2 را دارند که ویروس برای حمله به سلولها استفاده می کند.
یک مطالعه دیگر، نشان می دهد افرادی که سیگار می کشند، در بین بیمارانی که به دلیل عفونت در چین بستری شده اند کمترین حضور را داشتند. بر این اساس نویسندگان حدس می زنند که نیکوتین موجود در سیگار از افرادی که سیگار می کشند ممکن است محافظت کند.
دکتر شلتزر گفت: “این ادعا که استعمال سیگار در مقابل COVID-19 محافظت می کند، توجه مطبوعات را تا حد زیادی جلب کرده است، اما به احتمال زیاد اشتباه است.” “داده های فراوان – از جمله متاآنالیزهای با کیفیت بالا – نشان می دهد که افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری به موارد شدیدتر COVID-19 مبتلا هستند.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
Medical News Today
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.