روش های نوین در درمان افسردگی با هم بشنویم:
وقتی غم و ناامیدی به طور مداوم زندگی شما را فرا می گیرد، شادی، آینده و هدف را از شما میگیرد.افسردگی مانند یک چاه تاریک عمیق است که شما را بلعیده و باعث میشود نتوانید راه بازگشت را پیدا کنید.متوجه میشوید که چیزهایی که قبلاً لذتبخش میدانستید دیگر شادی زیادی برای شما به ارمغان نمیآورند.ممکن است احساس کنید که هرگز نمی توانید حتی احساس عادی داشته باشید چه برسد به خوشحالی.اما با حمایت مناسب، تجربه زندگی شما می تواند به طور چشمگیری تغییر کند و بهتر شود زمانی درمان افسردگی بعید و ناممکن به نظر میآمد، شاید هنوز هم افراد فکر کنند داروهای افسردگی غیر موثر و پر از عوارض جانبی هستند.بیراه هم فکر نمیکنند!دست بردن در تعادل شیمیایی مغز با پیچیدگی های بسیارش کار آسانی نیست.
اما این به معنای ناامید شدن ما برای دستیابی به درمان افسردگی نیست. اگر با همه گزینه های مختلف درمانی موجود برای افسردگی گیج شده اید، با ما همراه باشید تا با جدیدترین متدهای درمان افسردگی آشنا شوید.
آیا افسردگی قابل درمان است؟
وقتی افسرده هستید، ممکن است احساس کنید که هرگز از زیر سایه تاریک آن بیرون نخواهید آمد. با این حال، حتی شدیدترین انواع افسردگی نیز قابل درمان است. بنابراین، اگر افسردگی شما را از زندگی کردن به آنچه می خواهید باز می دارد، از جستجوی کمک دریغ نکنید. از درمان گرفته تا دارو و تغییرات سبک زندگی سالم، گزینههای درمانی متفاوتی وجود دارد. درمان افسردگی به شما کمک میکند تا در مورد آنچه در زندگیتان اتفاق میافتد و جایی که ممکن است بتوانید تغییراتی ایجاد کنید فکر کنید.شما از پشتیبانی لازم برای انجام این تغییرات برخوردار خواهید بود. همچنین میتواند فرصتی باشد برای تشخیص اینکه چه چیزی در زندگی شما باعث افسردگی میشود. یک درمانگرمی تواند به شما کمک کند تا به حمایت های دیگری که ممکن است در طول این دوره از زندگی به شما کمک کند متصل شوید.
البته، همانطور که هیچ دو نفر دقیقاً به یک شکل تحت تأثیر افسردگی قرار نمیگیرند، درمان «یک اندازه برای همه» نیز برای درمان افسردگی وجود ندارد. چیزی که برای یک نفر جواب می دهد ممکن است برای دیگری جواب ندهد. با آگاهی تا حد امکان، میتوانید درمانهایی را بیابید که میتوانند به شما در غلبه بر افسردگی، احساس شادی و امید دوباره و بازیابی زندگیتان کمک کنند.
نکاتی برای درمان افسردگی
تا جایی که می توانید درباره افسردگی خود بیاموزید. تعیین اینکه آیا علائم افسردگی شما به دلیل یک بیماری زمینه ای است یا خیر، مهم است. در این صورت، ابتدا باید آن وضعیت درمان شود. شدت افسردگی شما نیز یک عامل مهم است. هر چه افسردگی شدیدتر باشد، احتمالاً به درمان جدیتری نیاز خواهید داشت.
یافتن درمان مناسب زمان می برد. ممکن است برای یافتن درمان و حمایتی که برای شما موثرتر باشد، به آزمون و خطا نیاز داشته باشید. ممکن است یک داروی ضد افسردگی را امتحان کنید، اما اگر روزانه نیم ساعت پیاده روی داشته باشید، متوجه شوید که به آن نیاز ندارید. پذیرای تغییر و کمی آزمایش باشید.
تنها به داروها تکیه نکنید. اگرچه دارو می تواند علائم افسردگی را تسکین دهد، اما معمولاً برای استفاده طولانی مدت مناسب نیست. درمانهای دیگر، از جمله ورزش و درمانهای شناختی، میتوانند به همان اندازه دارو مؤثر باشند، اغلب حتی بیشتر، اما عوارض جانبی ناخواستهای ندارند. اگر تصمیم دارید دارو را امتحان کنید، به یاد داشته باشید که دارو زمانی بهترین اثر را دارد که شیوه زندگی سالم را نیز تغییر دهید.
حمایت اجتماعی دریافت کنید. هر چه بیشتر روابط اجتماعی خود را تقویت کنید، بیشتر از افسردگی محافظت می شوید. اگر احساس گرفتگی می کنید، صحبت کردن با اعضای خانواده یا دوستان مورد اعتماد را از خود دریغ نکنید، یا مثلاً در یک گروه حمایت از افسردگی به دنبال ارتباطات جدید باشید. کمک خواستن نشانه ضعف نیست و به این معنی نیست که سربار دیگران هستید. اغلب، عمل ساده صحبت کردن با یک نفر می تواند کمک بزرگی باشد.
درمان نیاز به زمان و تداوم دارد. همه درمانهای افسردگی زمان میبرند، و گاهی اوقات ممکن است بسیار کند یا خسته کننده به نظر برسد. این طبیعی است. بهبودی فراز و نشیب های خود را دارد.
روان درمانی برای درمان افسردگی
اگر هیچ دلیل پزشکیای برای علائم افسردگی شما وجود نداشته باشد، روان درمانی می تواند یک درمان بسیار موثر باشد. آنچه در درمان یاد می گیرید به شما مهارت و بینش می دهد تا احساس بهتری داشته باشید و از بازگشت افسردگی جلوگیری کنید.
انواع مختلفی از درمان موجود است. سه مورد از متداولترین روشهای مورد استفاده در درمان افسردگی شامل درمان شناختی رفتاری، درمان بین فردی و رواندرمانی است. اغلب، یک رویکرد ترکیبی استفاده می شود.
درمان افسردگی با دارو
داروی افسردگی ممکن است تبلیغ شده ترین درمان برای افسردگی باشد، اما این بدان معنا نیست که موثرترین است. افسردگی فقط مربوط به عدم تعادل شیمیایی در مغز نیست. دارو ممکن است به تسکین برخی از علائم افسردگی متوسط و شدید کمک کند، اما مشکل اساسی را درمان نمیکند و معمولاً راهحل بلندمدتی نیست. داروهای ضد افسردگی نیز با عوارض جانبی و نگرانی های ایمنی همراه هستند و ترک آن می تواند بسیار دشوار باشد.حتی اگر تصمیم به مصرف دارو برای افسردگی دارید، درمان های دیگر را نادیده نگیرید. تغییرات سبک زندگی و درمان نه تنها به بهبود سریع افسردگی کمک می کند، بلکه مهارت هایی را برای کمک به پیشگیری از عود افسردگی فراهم می کند.
ویتامین ها و مکمل ها برای درمان افسردگی
در حالی که بسیاری از مکمل ها به طور گسترده بدون نسخه در دسترس هستند، در بسیاری از موارد اثربخشی آنها از نظر علمی ثابت نشده است. اگر علائم افسردگی شما تا حدی به دلیل کمبود مواد مغذی باشد، ممکن است از مکمل های ویتامین برای شما سودمند باشند، اما این باید با توصیه متخصص باشد.
اگر تصمیم دارید مکمل های طبیعی و گیاهی را امتحان کنید، به یاد داشته باشید که آنها می توانند عوارض جانبی و تداخل دارویی یا غذایی داشته باشند. به عنوان مثال، خارمریم – گیاهی که برای درمان افسردگی خفیف تا متوسط استفاده میشود – میتواند با داروهایی مانند قرصهای ضدبارداری و داروهای ضدافسردگی تجویزی تداخل داشته باشد. مطمئن شوید که پزشک یا درمانگر شما می داند که چه چیزی مصرف می کنید.
درمان شناختی رفتاری (CBT)
درمان شناختی رفتاری (CBT) شکلی از روان درمانی است که برای کمک به شما در تغییر هر گونه افکار یا الگوهای رفتاری منفی که ممکن است در افسردگی شما موثر باشد یا آن را بدتر کند، طراحی شده است. این درمان عموما کوتاه مدت است و بر مشکلات فعلی شما و یادگیری مهارت های مقابله ای جدید تمرکز دارد.
چگونه CBT می تواند به افسردگی کمک کند؟
اگر شما فردی هستید که با افسردگی دست و پنجه نرم می کنید، درمانگر شما ممکن است از تکنیک های CBT استفاده کند تا به شما کمک کند الگوهای فکری ناسالم را کشف کنید و نحوه تأثیرگذاری آنها را شناسایی کنید: همچنین ممکن است به شما «تکلیف» محول شود تا بتوانید در زمان وقوع حالت افسردگی افکار مثبت را جایگزین افکار منفی کنید.
CBT چقدر برای افسردگی موثر است؟
ثابت شده است که CBT در درمان سطوح خفیف تا متوسط افسردگی موثر است. می توان آن را با درمان های دیگر مانند داروهای ضد افسردگی یا سایر داروها برای درمان افسردگی ترکیب کرد.
بیوفیدبک
بیوفیدبک یک تکنیک درمانی غیر تهاجمی است. به بیماران کمک می کند تا از نحوه عملکرد بدن یا مغز خود بازخورد دریافت کنند. سپس از این اطلاعات برای بهبود عملکرد بدن یا مغز خود استفاده کنند. در درمان بیوفیدبک، وضعیت روانی فیزیولوژیکی فرد توسط حسگرهای ویژه ای که ضربان قلب، تنفس، فشار خون یا فعالیت مغز را اندازه گیری می کند، ثبت می شود. با دریافت این اطلاعات، بیمار می تواند ضربان قلب، ضربان تنفس، فشار خون یا فعالیت مغز خود را تغییر دهد.
به عنوان مثال، یک دستگاه بیوفیدبک می تواند نشان دهد که ضربان قلب شما در درجه 100 می باشد. سپس می توانید به مدت 10-15 دقیقه نفس عمیق بکشید و ضربان قلب شما به تدریج به 80-90 کاهش می یابد. اگر این تمرین را دو بار در روز به مدت دو ماه انجام دهید، ضربان قلب پایه شما آرام تر می شود – حتی زمانی که آگاهانه روی تنفس آهسته تمرکز نمیکنید.
نوروفیدبک
نوع خاصی از بیوفیدبک، نوروفیدبک درمانی یا نوروتراپی است. نوروفیدبک مداخلهای است که می تواند عملکرد مغز شما را از طریق تمرینات آموزشی مغز بهبود بخشد. هنگامی که مضطرب هستید یا استرس دارید، سلول های مغز شما می توانند بیش از حد فعال شوند. اما مغز شما میتواند «یاد بگیرد» که آرام شود، اگر اطلاعاتی در مورد میزان فعالیت بیش از حد مغزتان دریافت کنید (همانطور که اگر بخواهید دستگاهی داشته باشید که نبضتان را اندازهگیری میکند، میتوانید از سرعت تپش قلبتان مطلع شوید).
فعالیت الکتریکی مغز شما (معروف به “امواج مغزی”) را می توان با حسگرهایی که روی سر شما قرار داده می شود (مشابه سنسورهای نوار قلب که برای اندازه گیری فعالیت قلب استفاده می شود) اندازه گیری کرد. نوروفیدبک مغز بیمار را آموزش می دهد تا الگوهای امواج مغزی را از طریق فناوری کامپیوتری بهبود بخشد. بازخورد در زمان مناسب، با استفاده از تصاویر ویدئویی یا با استفاده از صداها به بیمار داده می شود. نوروفیدبک می تواند منجر به تغییرات رفتاری برای آرامش و خلق و خوی بهتر شود.
علوم اعصاب ثابت کرده است که تمرینات مکرر شبکه های مغزی، مانند تمرینهای مرتبط با نوروفیدبک، توانایی تغییر شکل مغز را دارد. این موضوع به بهینه سازی الگوهای امواج مغزی کمک می کند و در عین حال ارتباطات بین نورون ها و شبکه ها را تقویت می کند. درمان نوروفیدبک همچنین سیستم عصبی پاراسمپاتیک را بهبود می بخشد و در عین حال فشار خون و ضربان قلب را کاهش می دهد. پس از 20 تا 60 جلسه نوروفیدبک، بسیاری از بیماران کاهش علائم اضطراب و افسردگی خود را تجربه می کنند.
نوروفیدبک برای درمان افسردگی
شواهد علمی زیادی در 30 سال گذشته اثربخشی نوروفیدبک به عنوان یک روش درمانی برای افسردگی را اثبات کردهاند. در هر مطالعه، افسردگی پس از اجرای آموزش نوروفیدبک به مدت سه ماه کاهش یافت.
مطالعات متعدد نشان دادهاند که خلق و خوی فرد زمانی مثبت است که ناحیه پیشانی چپ مغز فعالتر از ناحیه پیشانی راست باشد. و زمانی که سمت راست فعالتر از سمت چپ باشد، احساس ناراحتی وجود دارد. درمان نوروفیدبک از این یافته برای درمان افسردگی استفاده می کند. با توجه به مطالعات کنترل شده متعدد، خلق و خو زمانی بهبود یافت که قسمت جلویی چپ مغز از طریق درمان نوروفیدبک یادگرفت فعال تر از سمت راست مغز باشد.
درمان TMS برای افسردگی
در تصویربرداری مغزی قسمت هایی را مشاهده کردند که در افراد مبتلا به افسردگی از خود فعالیت بیشتر یا کمتری را نشان میدادند.شاید فکر کنیم اگر میتوانستیم با دستکاری فعالیت این قسمت ها و کم و زیاد کردن فعالیتشان آن ها را به وضعیت نرمال برگردانیم،چیزی شبیه به یک معجزه رخ میداد!باید بگوییم با ابزار تحریک مغناطیسی این هدف تا حدی میسر شده است
اگر از افسردگی شدید رنج می برید که به دارو مقاوم بوده است، درمان TMS ممکن است یک گزینه باشد. درمان با تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) یک درمان غیرتهاجمی است.پالس های انرژی مغناطیسی مکرر را به مناطقی از مغز که در خلق و خوی درگیر هستند هدایت می کند. این پالس های مغناطیسی بدون درد از جمجمه عبور می کنند و سلول های مغزی را تحریک می کنند.این موضوع می تواند ارتباط بین قسمت های مختلف مغز را بهبود بخشد و علائم افسردگی را کاهش دهد. مغزهای مبتلا به افسردگی نسبت به مغزهای بدون افسردگی فعالیت الکترومغناطیسی کمتری دارند.استفاده از مغناطیس در درمان TMS مناطق کلیدی مغز را برای درمان افسردگی تحریک می کند.ثابت شده است که TMS تقریباً 2 برابر مؤثرتر از داروها و بدون عوارض جانبی آنها است.
در پایان…
لطفا همیشه به خاطر داشته باشید که میتوانید در حال خود تغییر ایجاد کنید و یک زندگی بدون افسردگی داشته باشید،شاید چند روش را امتحان کرده باشید و جواب نگرفته باشید اما بدانید هنوز راه هایی وجود دارند که منتظر شما هستند تا زندگی خود را نجات دهید و آنطور زندگی کنید که لیاقت دارید و دوست دارید.در این راه حمایت دیگران و درمان های جدید را در نظر بگیرید.
منابع:
https://www.verywellmind.com/treatments-for-depression-1065502
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.