روانم بهم ریخته (راهکار چیست؟) با هم بشنویم:
بسیاری از ما گاهی این فکر را داشته ایم که “روانم بهم ریخته”. این فکر ممکن است در مواقع افزایش استرس ظاهر شود، اما همچنین می تواند تظاهر یک وضعیت سلامت روان مانند اضطراب باشد. اختلال هراس یا مسخ شخصیت. گاهی اوقات خود فکر می تواند استرس یا اضطراب بیشتری را القا کند. احساس اینکه ذهنتان بهم ریخته.
برخورد با این نوع تفکر، و احساسات همراه با آن، می تواند بسیار چالش برانگیز باشد. اگر احساس میکنید “روانتان بهم ریخته”، کارهایی وجود دارد که میتوانید انجام دهید تا با آن کنار بیایید و دوباره احساس کنید که شبیه خودتان هستید.
من احساس می کنم روانم بهم ریخته
گفتن به خود، «روانم بهم ریخته» فقط یک فکر نیست – معمولاً تظاهرات فیزیکی و عاطفی زیادی دارد. معمولاً افرادی که این فکر را دارند بیشتر از حد معمول استرس را تجربه میکنند، در حال بهبودی پس از یک تروما هستند، یا در حال تجربه یک اختلال اضطرابی، اختلال هراس یا سایر بیماریهای روانی هستند.
علائم
هرکسی احساس اینکه “روانم بهم ریخته” را به روش های مختلف تجربه می کند. بسیاری از علائم مربوط به پاسخ استرس شما هستند (پاسخ “جنگ یا گریز”)
برخی از علائم بهم ریختگی روان :
- افکار مسابقه ای و غیرقابل کنترل
- احساس می کنید که در خطر هستید، حتی اگر اینطور نباشید
- ضربان قلب سریع، تنفس تنگ
- تجربه سردرد و معده درد
- احساس جدا از خود یا دنیای اطرافتان
- احساس وحشت یا عذاب قریب الوقوع
- با این فکر که چیزی با شما مشکل دارد
- داشتن مشکل در آرامش یا تمرکز
- مشکل خواب
چرا احساس می کنم روانم بهم ریخته؟
دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است شما این فکر را داشته باشید. گاهی اوقات ترکیبی از دلایل ایجاد این افکار و احساسات وجود دارد.
به عنوان مثال، شما ممکن است بیش از حد معمول در زندگی خود استرس داشته باشید و این به نوبه خود، اختلال اضطراب شما را تشدید می کند. گاهی اوقات افزایش اضطراب میتواند باعث یک دوره مسخ شخصیت یا غیرواقعیشدن شود که میتواند شبیه «”بهم ریختگی روان» باشد.
فشار
انواع مختلفی از موقعیتها وجود دارند که میتوانند باعث استرس شوند، از جمله موقعیت شغلی دشوار، تعارضات خانوادگی یا زناشویی، استرس ناشی از یک بحران سلامتی، استرس والدین یا استرس ناشی از شنیدن رویدادهای نگرانکننده جهان.
همه ما استرس را به روش خودمان تجربه کرده و پردازش می کنیم، اما زمانی که استرس طولانی و شدید باشد، می تواند باعث شود که احساس کنیم روانم بهم ریخته.
استرس هورمونهایی را در بدن ما تحریک میکند -کورتیزول و آدرنالین – که بدن ما را در حالت “هشیاری بالا” قرار میدهد. این باعث میشود که احساس کنیم افکارمان از کنترل خارج میشوند. این هورمونها همچنین باعث میشوند ضربان قلب ما سریع باشد و تنفس ما کم عمق باشد.
هنگامی که در حالت استرس شدید هستیم، به محرکها واکنش متفاوتی نشان میدهیم، و ممکن است در صداهای ناگهانی دچار لرزش شویم و به طور کلی احساس بیقراری کنیم. همه اینها می تواند به ما این احساس را بدهد که روانم بهم ریخته.
اضطراب
شما می توانید به دلیل یک موقعیت استرس زا، افزایش اضطراب داشته باشید. افرادی که اختلالات اضطرابی دارند ممکن است بدون هیچ دلیلی مضطرب شوند، به همین دلیل است که ممکن است اغلب فکر کنند، “روانم بهم ریخته” یا من عقلم را از دست می دهم.” در هر صورت، اضطراب و اختلالات اضطرابی میتوانند باعث شوند که ما از کنترل خارج شویم، و میتوانند این احساس را در ما ایجاد کنند که انگار داریم «دیوانه میشویم».
علائم اختلالات اضطرابی که با احساس بهم ریختگی روان می شود:
- افکار وسواسی در مورد مرگ
- احساس جدا روح از بدن
- ضربان قلب و نبض تند
- قادر به توقف افکار نگران کننده یا افکار و تصاویر ناراحت کننده نیست
- عدم توانایی در نشستن یا تمرکز
- احساس ترس، عذاب، از دست دادن کنترل
موارد وحشت زدگی
تجربه حمله پانیک می تواند یک تجربه بسیار ترسناک باشد. اگر برای اولین بار است که چنین چیزی را تجربه می کنید، ممکن است ندانید چه اتفاقی در حال رخ دادن است و ممکن است احساس کنید روانم بهم ریخته.
حملات پانیک ممکن است به طور ناگهانی رخ دهند، و اگرچه اغلب اوقات شما می توانید یک محرک را شناسایی کنید، گاهی اوقات حملات پانیک ممکن است بدون هیچ دلیل خارجی باشد.
یکی از دلایلی که حملات پانیک باعث میشود شما احساس کنید روانم بهم ریخته این است که ممکن است احساس اتفاق وحشتناکی را در زمانی که اصلاً چنین چیزی اتفاق نمیافتد، تجربه کنید.
بنابراین، ذهن منطقی شما ممکن است بداند که همه چیز درست است، اما بخش دیگری از ذهن شما شما را متقاعد می کند که اینطور نیست. این قطع ارتباط می تواند باعث شود که احساس کنید افکارتان خارج از کنترل شما هستند.
حملات پانیک شامل علائم فیزیکی مانند:
- افزایش تعریق
- مشکل در تنفس (حتی تهویه هوا)
- ضربان قلب تند
- حالت تهوع
- سرگیجه
- درد قفسه سینه
مسخ شخصیت / غیرواقعی شدن
اگر یک تروما یا دوره ای از اضطراب شدید و/یا حملات پانیک را تجربه کرده اید، ممکن است شروع به تجربه مسخ شخصیت کنید. هم مسخ شخصیت و هم غیرواقعی سازی، اختلالات تجزیه ای هستند که با قطع ارتباط بین افکار و خود یا هویت فرد مشخص می شوند.
بسیاری از نشانههای مسخ شخصیت و غیرواقعیسازی میتواند باعث شود شخص فکر کند: «احساس میکنم دارم عقلم را از دست میدهم».
علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احساس می کنید از بدن خود جدا شده اید
- احساس می کنید که در بیرون از زندگی خود هستید و به داخل نگاه می کنید
- احساس بی حسی، بی احساسی
- احساس می کنید که نمی دانید کی هستید
- احساس از دست دادن هویت
- احساس اضطراب یا افسردگی
کنار آمدن وقتی احساس می کنم روانم بهم ریخته
احتمالاً مهمترین کاری که میتوانید انجام دهید اگر افکاری مانند “روانم بهم ریخته” دارید این است که به خاطر داشته باشید که دلایل کاملاً منطقی زیادی وجود دارد که چرا شما اینگونه فکر میکنید و احساس میکنید. نکته مهم این است که به احتمال زیاد به سادگی اوقات سختی را سپری می کنید یا با یک چالش روانی روبرو هستید.
با این اوصاف، شما نباید فقط این افکار را از بین ببرید یا امیدوار باشید که خود به خود از بین بروند. اگر احساس می کنی دروانتان بهم ریخته، این ممکن است زنگ خطری برای شما باشد تا به استرس و سلامت روان خود توجه کنید.
خود مراقبتی برای استرس
اگر استرس زیادی دارید، هدف مقابله با استرس با «پاسخ آرامش» است. در اصل، شما می خواهید به سیستم عصبی بدن خود بگویید که هیچ خطر قریب الوقوعی در پیش نیست و سیستم های بدن شما می توانند آرام و آرام شوند.
چند راه ساده برای انجام این کار عبارتند از:
- تمرینات تنفس عمیق: برای آرام کردن سیستم عصبی خود می توانید بر طولانی کردن تنفس خود تمرکز کنید
- مدیتیشن: روش های مدیتیشن زیادی وجود دارد که به آرامش شما کمک میکند. مطالعات نشان داده که مدیتیشن ذهن آگاهی به کاهش استرس کمک می کند.
- ورزش: ورزش بدن شما را با اندورفین و سایر هورمون های “احساس خوب” پر می کند
- حرف بزنید: صرفاً به اشتراک گذاشتن احساسات خود با کسی که به او اعتماد دارید (از جمله افکاری که “احساس میکنم روانم بهم ریخته”) می تواند کمک کند کمتر احساس تنهایی کنید.
درمان و دارو
اگر با علائم اضطراب، هراس یا مسخ شخصیت/احساسسازی سر و کار دارید، کمک گرفتن از بهترین روانپزشک شهرتان میتواند مفید باشد، بهویژه اگر تجربهتان شدید است، در زندگی روزمرهتان تداخل دار.
اختلالات اضطرابی، از جمله اضطراب عمومی و اختلال هراس، به انواع مختلف درمان و داروها پاسخ می دهند، از جمله:
- روان درمانی
- درمان شناختی-رفتاری (CBT)
- درمان از طریق مواجهه
- فناوری های عصبی مانند تحریک مغز و تحریک عصب واگ
- داروهای ضد اضطراب
- داروهای ضد افسردگی (معمولا SSRI ها)
علائم مسخ شخصیت نیز به خوبی به درمان و دارو پاسخ می دهند. درمان های رایج عبارتند از:
- درمان شناختی رفتاری (CBT)
- رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT)
- حساسیت زدایی و پردازش مجدد حرکات چشم (EMDR)
- داروهای ضد افسردگی
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.