طبق نظر انجمن روانشناسی آمریکا، روانشناسی مطالعه ذهن و رفتار است. این مطالعه ذهن، نحوه کار و تأثیر آن بر رفتار است.
روانشناسان و روانپزشکان برای کمک به افرادی که مشکلات خلقی و رفتاری داردند با هم همکاری می کنند، اما کار آنها کاملاً مشابه هم نیست.
یک روانشناس بیمار را از طریق روان درمانی معالجه می کند و به کمک آن می تواند علائم فرد را با تغییر رفتار بهبود دهد. نقش روانپزشک، بیشتر بر روی تجویز دارو و سایر مداخلات برای مدیریت شرایط بهداشت روان متمرکز است.
کار یک روانشناس می تواند از مشاوره به افراد مضطرب تا مشاوره به شرکت ها در مورد ساخت تیم های بهتر، متفاوت باشد.
اگر درحال خواندن این مطلب هستید احتمالا فواید روان درمانی را به خوبی می دانید و نیاز به توضیح بیشتری نیست. و سوال اصلی شما این است که یک روانشناس خوب چه خصوصیت هایی دارد؟
یک روانشناس خوب چه ویژگی هایی دارد؟
وقتی به روانشناس فکر می کنید بلافاصله تصویری از شخصی را که صبور است، شنونده خوبی است و دلسوزی زیادی دارد به ذهن متبادر می شود. با وجودی که اینها ویژگیهای مهمی برای یک روانشناس خوب هستند، ویژگیهای حیاتی دیگری نیز وجود دارد که روانشناس باید بدست آورد تا بتواند یک روانشناس موفق شود. بنابراین، مهمترین ویژگیهای شخصیتی برای روان درمانگر های خوب چیست؟ طبق دفترچه شغلی دفتر کار ایالات متحده، 11 ویژگی و مهارت برای یک روانشناس خوب وجود دارد.
1. روانشناس خوب باید مهارت های تحلیلی داشته باشد
برای اینکه هر متخصص بهداشت روان به مراجعین خود کمک کند، باید بتواند استنباط کند، اطلاعات جمع آوری شده را مورد تجزیه و تحلیل و بررسی قرار دهد. روانشناس بودن چیزی فراتر از گوش دادن به مشکلات مردم است. آنها باید اطلاعات مربوط به فرد یا خانواده را که به دنبال کمک هستند جمع آوری کنند و از این اطلاعات برای ایجاد راه حل های مناسب برای تغییر استفاده کنند.
2. روانشناس خوب باید مهارت های ارتباطی داشته باشد
یکی از مهمترین مهارتهایی که یک روانشناس خوب باید در اختیار داشته باشد مهارتهای ارتباطی است. آنها باید بتوانند با مراجعین، سایر متخصصان بهداشت روان، متخصصین علوم اعصاب (نوروساینس)، کارمندان و سایر افراد مرتبط با شغل خود ارتباط برقرار کنند. تا بتوانند برای هرچه بهتر شدن روند درمان فرد از بقیه رشته های مرتبط کمک بگیرند. این را به خاطر داشته باشید اگر رواندرمانگر شما علاوه بر خود از متخصصین دیگر برای درمان شما کمک گرفت این نه نشانه ضعف آن روانشناس بلکه نشانه آگاهی آن روانشناس از روشهای مختلف درمانی است که می تواند در کنار هم به فرد بسیار کمک کنند.
3. روانشناس خوب باید مهارت های مشاهده ای داشته باشد
بیشتر تمرین های روانشناختی فراتر از گفتگو و انجام مشاهدات دقیق است. اکثر روانشناسان به سادگی با مشاهده دقیق می توانند اطلاعات زیادی در مورد یک فرد یا خانواده جمع کنند. مواردی مانند زبان بدن، حالت های چهره و طرز رفتار می توانند داستان بسیار بزرگتری از کلمات را بیان کنند.
4. روانشناس خوب باید صبر داشته باشد
یک متخصص روان درمانگر خوب، باید صبر و حوصله زیادی داشته باشد. در بسیاری از موارد روانشناس به افراد کمک می کند تا از طریق موضوعات پیچیده و چالش برانگیز به نتیجه رسد، که ممکن است برای حل این موضوعات زمان زیادی لازم باشد. مهم است لازم باشد به مراجعین اجازه دهد با سرعت خود موضوع را پیش ببرند و این می تواند برای برخی روانشناسان کاری دشوار باشد.
5. روانشناس خوب باید آشنا با اقشار مختلف مردم باشد
از آنجا که رشته روانشناسی هر روز با افراد مختلفی کار می کند، داشتن آگاهی از نحوه مهارت های ارتباطی با افراد مختلف بسیار مهم است.
6. روانشناس خوب باید مهارت های حل مسئله داشته باشد
در بسیاری از مواقع، افراد و خانواده ها از روانشناس کمک می گیرند زیرا آنها مهارت لازم برای حل مشکلات خود را به تنهایی ندارند. به همین دلیل است که یک روانشناس خوب باید مهارت حل مسئله عالی داشته باشد. بعضی اوقات راه حل مشکلات ساده است اما در بسیاری از موارد دستیابی به راه حل، خلاقیت و نبوغ می طلبد.
7. روانشناس خوب باید قابل اعتماد باشد
مورد بعدی لازم قابل اعتماد بودن است. اگر مراجع احساس کند که نمی تواند به متخصص بهداشت روان خود اعتماد کند، هیچگاه رابطه خوبی ایجاد نخواهد شد. ایجاد رابطه بین مراجع و روان درمانگر تنها راه ایجاد یک رابطه درمانی مطمئن و موثر است.
در حالی که این ویژگی ها برای تبدیل شدن به روانشناس خوب لازم است، اما ویژگی های دیگری وجود دارد که یک روانشناس برجسته را خلق می کند. مواردی مانند همدلی، احترام و شهود خوب همه مواردی است که کاندیدای یک روان شناس ایده آل است.
8. روانشناس خوب وقت می گذارند تا آگاهی و مطالعات خود را بیشتر کند.
اگرچه ممکن است درمانگر شما در زمینه های خاصی از روانشناسی انسان متخصص باشد، اما این بدان معنا نیست که آنها همه چیز را می دانند. بسته به مدت زمانی که آنها تجربه دارند و تخصص آنها، برخی از مواردی که شما روی میز می آورید ممکن است برای آنها جدید باشد. این کاملا طبیعی است.
درمانگر شما وقتی که چیزی را نمی دانند باید صریحاً آن را بپذیرد. با این حال، آنها می توانند با تحقیق بیشتر در آن مورد خاص، شرکت در سمینارها و کنفرانس ها و مشورت با همکاران، تمام تلاش خود را برای یادگیری بیشتر آن مورد انجام دهند.
9. روانشناس خوب باعث می شود شما متوجه تغییر در خود شوید.
تغییر، به ویژه تغییر معنی دار، زمان بر است. طبق نظر انجمن روانشناسی آمریکا (APA)، طول درمان می تواند به شخص و شرایطی که دارد بستگی داشته باشد.
برخی از انواع درمان ها بیشتر از سایر موارد طول می کشد. به عنوان مثال، مکالمه درمانی تمرکز بیشتری دارد و بنابراین اغلب برای مدت زمان طولانی تری از درمان شناختی رفتاری (CBT) که بر دستیابی به اهداف خاص متمرکز است، زمان بر است.
با این اوصاف، باید در طی یک ماه پس از شروع درمان، متوجه تأثیرات درمان شوید. اینها تاثیرات مخصوصاً در ابتدا کم خواهد بود.
برای نیمی از افرادی که به دنبال روان درمانی به تنهایی هستند، به طور متوسط 15 تا 20 جلسه طول می کشد تا علائم رفع شده را گزارش کنند. این شامل حدود 3 تا 5 ماه درمان هفتگی است. باید توجه داشت که بر اساس مطالعات تاثیر همزمان چند درمان مختلف می تواند سریع تر و پایدار تر باشد مانند دارو درمانی، تحریک فراجمجمه ای مغز، نوروفیدبک، بایوفیدبک… همراه با روان درمانی.
10. یک روانشناس خوب شما را به چالش می کشد – با احترام.
برخی از سبک های درمانی شامل زیر سوال بردن الگوهای تفکر غیر منطقی است. این کار باید با احترام انجام شود.
اگر درمانگر شما احساس احمق بودن، آسیب دیدگی یا احساس گناه ایجاد می کند، وقت آن است که در رابطه خود با روان درمانگر تجدید نظر کنید.
11. یک روانشناس خوب بهترین چیز را برای شما می خواهد.
یک درمانگر خوب، منابع و توصیه هایی را ارائه می دهد ضمن اینکه به نظرات شما احترام می گذارد. هرگز نباید احساس کنید که درمانگر، شما را مجبور به انجام کاری می کند که نمی خواهید انجام دهید.
این شامل انتخاب هایی است که شما در مورد درمان خود انجام می دهید، مانند ملاقات با یک متخصص دیگر یا استفاده از دارو… یک درمانگر حرفه ای تصمیم شما را می پذیرد، حتی اگر تصمیم شما کیفیت روان درمانی را پایین آورد.
اگر به دنبال روانشناس خوب در شیراز هستید، می توانید با ما در تماس باشد. ما بهترین روان درمانگر را بر اساس مشکل، به شما معرفی می کنیم و علاوه بر آن در صورتی که نیاز به دارو و روش های غیر دارویی داشته باشید، به کمک تیم های مختلف مرتبط (مانند علوم اعصاب، روانپزشک…) در کنار شما خواهیم بود.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.