اگر شما یا یکی از عزیزانتان به بیماری آلزایمر مبتلا شده است، ممکن است احساس ترس، ناامیدی و موارد دیگری را داشته باشید. با این که در حال حاضر هیچ درمانی برای آلزایمر وجود ندارد، راه های زیادی برای درمان علائم و حتی کمک به مدیریت پیشرفت بیماری وجود دارد. گزینه های درمان آلزایمر در شیراز برای علائم رفتاری و روانی آلزایمر شامل درمان دارویی و رویکردهای غیردارویی مانند اصلاح رفتاری و محیطی است.
- درمان های خانگی و تغییر سبک زندگی
- داروهای آلزایمر چیست؟
- طب مکمل و جایگزین (CAM)
- پیشگیری و درمان آلزایمر در شیراز با روش های جدید نوروتکنولوژی
- جلوگیری و کند کردن روند آلزایمر با تحریک مغناطیسی مغز (TMS)
- روش های غیر دارویی درمان آلزایمر در شیراز: PEMF
- در مرکز سلامت مغز دانا، چه کمکی به فرد مبتلا به زوال عقل و آلزایمر می شود؟
- درمان آلزایمر در شیراز: درباره نوروفیدبک بیشتر بدانید
- حرف آخر
درمان های خانگی و تغییر سبک زندگی
رویکردهای غیردارویی بر درمان علائم رفتاری، روانی و عاطفی آلزایمر با تغییر نحوه درک و تعامل شما با فرد مبتلا تمرکز دارند.
این رویکردها تشخیص می دهند که رفتار اغلب راهی برای برقراری ارتباط برای مبتلایان به آلزایمر است. هدف رویکردهای غیر دارویی درک معنای رفتارهای چالش برانگیز و چرایی وجود آنها است.
معمولاً باید قبل از استفاده از داروهای سایکوتراپیک، رویکردهای غیردارویی را امتحان کرد زیرا پتانسیل عوارض جانبی یا تداخل دارویی را ندارند.
ارزیابی رفتار
یک رفتار خاص را شناسایی کنید و توجه داشته باشید که به نظر می رسد چه چیزی باعث این رفتار می شود.
به عنوان مثال، اگر دوش گرفتن همیشه فرد مورد علاقه شما را آشفته می کند، به جای آن دوش گرفتن در دستشویی را امتحان کنید. یا سعی کنید در زمان دیگری از روز دوش بگیرید.
به جای استفاده از دارو در صورت ناراحتی یا آشفتگی، یک رویکرد غیردارویی سعی میکند بفهمد که چرا ممکن است برانگیخته شود. شاید باید از دستشویی استفاده کنند، درد دارد یا فکر می کنند چیزی را گم کرده اند.
توجه داشته باشید که درست قبل از رفتار چه اتفاقی می افتد، دفعه بعد چیزی متفاوت را امتحان کنید و نتایج را دنبال کنید.
درمان با اعتبار دادن به شخص
شما اغلب می توانید با تغییر دیدگاه خود از تشدید رفتارهای نگران کننده جلوگیری کنید. به عنوان مثال، اگر فرد مورد علاقه شما می خواهد مادرش را ببیند (که ممکن است سال ها پیش فوت کرده باشد)، به جای اینکه آنها را مجبور به مقابله با مرگ او کنید، از آنها بخواهید که در مورد او صحبت کنند. این روش درمانی اعتبار دادن است و می تواند در آرام کردن فردی که ناراحت است بسیار موثر باشد
فعالیت های معنادار
افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است گاهی احساس تنهایی یا بی حوصلگی کنند و ممکن است نتوانند این احساسات را به وضوح بیان کنند. ارائه فرصت هایی برای تعامل اجتماعی با دیگران، انجام کارهای آشنا مانند شستن ظروف، یا آواز خواندن با آهنگ های مورد علاقه خود می توانند خلق و خو را بهبود بخشند و احساس بی قراری و کسالت را کاهش دهند.
تمرین بدنی
گاهی اوقات، رفتارهای چالش برانگیز یا احساس ناامیدی در افراد مبتلا به زوال عقل صرفاً در نتیجه عدم فعالیت بدنی کافی است. بلند شدن و پیاده روی، شرکت در یک کلاس فعالیت هوازی گروهی، یا انجام برخی تمرینات کششی می تواند به رفع این نیاز کمک کند. علاوه بر این، ورزش این پتانسیل را دارد که شناخت را برای برخی افراد بهبود بخشد.
شاید این مطلب برایتان جالب باشد: مراقبت از مغز و تاخیر شروع آلزایمر و پارکینسون با 6 دقیقه ورزش هیت یا شدید
درگیری مغز
سایر رویکردهای غیردارویی عملکرد شناختی فرد مبتلا به بیماری آلزایمر را هدف قرار می دهند. فعال ماندن ذهنی – برای مثال انجام یک پازل یا خواندن کتاب – در حفظ حافظه و مهارت های تفکر در افراد مبتلا به آلزایمر مفید است. در حالی که این رویکردها بیماری آلزایمر را درمان نمی کنند – و برخی ممکن است بسته به مرحله بیماری بیشتر موثر باشند – ممکن است باز هم فوایدی داشته باشند.
بدانید چه انتظاری دارید
دانستن اینکه با پیشرفت آلزایمر چه انتظاری دارید میتواند به شما کمک کند رفتار را درک کنید و منبع آن را به جای شخص به بیماری نسبت دهید. این می تواند شفقت بیشتری ایجاد کند و ناامیدی را کاهش دهد.
داروهای آلزایمر چیست؟
تقویتکنندههای شناختی داروهایی هستند که تلاش میکنند پیشرفت علائم آلزایمر را کاهش دهند. در حالی که به نظر می رسد این داروها فرآیندهای فکری را برای برخی افراد بهبود می بخشند، اثربخشی کلی آنها بسیار متفاوت است.
سه دسته از داروها توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان علائم شناختی آلزایمر تایید شده است. آنها شامل مهارکننده های کولین استراز، آنتاگونیست های N-methyl D-aspartate (NMDA) و آنتی بادی های آمیلوئید بتا هستند.
مهارکننده های کولین استراز
مهارکننده های کولین استراز با جلوگیری از تجزیه استیل کولین در مغز عمل می کنند. استیل کولین یک ماده شیمیایی است که ارتباط سلول های عصبی را در حوزه های حافظه، یادگیری و سایر فرآیندهای فکری تسهیل می کند. تحقیقات علمی سطوح کمتری از استیل کولین را در مغز افراد مبتلا به آلزایمر پیدا کرده است، بنابراین امید است که با محافظت یا افزایش سطح استیل کولین از طریق استفاده از این داروها، عملکرد مغز تثبیت یا بهبود یابد.
محققان تخمین می زنند که برای حدود 50 درصد از افراد مبتلا به آلزایمر که از مهارکننده های کولین استراز استفاده می کنند، پیشرفت علائم آلزایمر به طور متوسط بین 6 تا 12 ماه به تعویق می افتد.
سه نوع از داروهای مهارکننده کولین استراز وجود دارد که در حال حاضر برای درمان بیماری آلزایمر تأیید و تجویز میشوند:
- آریسپت (دونپزیل): مورد تایید برای آلزایمر خفیف، متوسط و شدید
- Exelon (rivastigmine): مورد تایید برای آلزایمر خفیف تا متوسط
- Razadyne (گالانتامین): مورد تایید برای آلزایمر خفیف تا متوسط
Adlarity، یک فرمول ترانس درمال دونپزیل نیز برای درمان تمام مراحل بیماری آلزایمر تایید شده است.
قابل ذکر است که Cognex (تاکرین) قبلاً توسط FDA برای آلزایمر خفیف تا متوسط تأیید شده بود. با این حال، دیگر توسط سازنده آن به بازار عرضه نمی شود زیرا باعث ایجاد عوارض جانبی قابل توجهی می شود.
آنتاگونیست های N-Methyl D-Aspartate (NMDA)
نامندا (ممانتین) تنها داروی این دسته است و برای آلزایمر متوسط تا شدید تایید شده است. سطوح طبیعی گلوتامات یادگیری را تسهیل می کند، اما مقدار زیاد آن می تواند باعث تخریب سلول های مغز شود. نامندا تا حدودی در به تاخیر انداختن پیشرفت علائم در بیماری آلزایمر موثر بوده است.
آمیلوئید بتا-آنتی بادی جهت دار
در سال 2021، FDA داروی ایمونوتراپی Aduhelm (aducanumab) و در سال 2023 Leqembi (lecanemab) را تایید کرد. هر دو دارو میتوانند با کاهش پلاکهای آمیلوئید در مغز به درمان علائم شناختی کمک کنند و به صورت داخل وریدی (در رگ) تجویز میشوند. این درمانها برای کند کردن تخریب عصبی و پیشرفت بیماری هستند.
خواندن این مطلب را از دست ندهید: داروی جدید آلزایمر چقدر بهتر از داروهای قبلی مثل ادوهلم عمل می کند؟
داروهای ترکیبی
در سال 2014، FDA نامزاریک را تایید کرد که ترکیبی از دونپزیل و ممانتین است. این دارو برای بیماری آلزایمر متوسط تا شدید تجویز می شود.
تقویت کننده های شناختی باید به طور منظم برای عوارض جانبی و تداخل با سایر داروها تحت نظارت قرار گیرند.
سایکوتراپیک ها
داروهای سایکوتراپیک گاهی برای درمان علائم رفتاری، روانشناختی و عاطفی بیماری آلزایمر مورد استفاده قرار میگیرند – چیزی که گاهی به عنوان علائم رفتاری و روانشناختی دمانس (BPSD) شناخته میشود.
این علائم می تواند شامل پریشانی عاطفی، افسردگی، اضطراب، بی خوابی، توهم و پارانویا و همچنین برخی از رفتارهای چالش برانگیز باشد، بنابراین فعال بودن در شناسایی و درمان آنها مهم است.
طبقات داروهای سایکوتراپیک مورد استفاده برای مدیریت علائم رفتاری و روانی آلزایمر عبارتند از:
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد اضطراب
- داروهای ضد روان پریشی
- تثبیت کننده های خلق و خو
- داروهای بی خوابی (که گاهی اوقات به آنها قرص های خواب آور نیز گفته می شود)
این داروها می توانند موثر باشند، اما همچنین می توانند عوارض جانبی قابل توجهی ایجاد کنند. سایکوتراپیک ها معمولاً همراه با سایر رویکردهای غیر دارویی یا پس از تلاش برای درمان های غیردارویی و ناکافی بودن آنها استفاده می شوند.
طب مکمل و جایگزین (CAM)
از آنجایی که داروها در درمان آلزایمر فواید محدودی داشته اند، بسیاری به درمان های جایگزین و مکمل روی آورده اند. هیئت منصفه هنوز به بسیاری از این رویکردها ورود نکرده است و تحقیقات در حال انجام است. برخی از افراد بهبود شناختی را با مکملهای مختلف گزارش کردهاند، اما هیچکدام در مطالعات بالینی به اندازه کافی موفق نبودهاند که توصیه آنها را به افراد مبتلا به بیماری آلزایمر به همراه داشته باشد.
مکمل ویتامین E بیشترین امید را نشان داد. اما با توجه به مرکز ملی پزشکی مکمل آمریکا، تنها شواهدی از یک مطالعه وجود دارد که نشان میدهد ممکن است کاهش عملکردی در بیماری آلزایمر را کاهش دهد.
مطالعات نشان داده اند که مصرف بیشتر ماهی و سایر مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا 3، به ویژه اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) ممکن است اثر محافظتی داشته باشد. اما دادن مکمل های DHA به افراد پس از تشخیص بیماری آلزایمر هیچ فایده ای ندارد.
دیگر گزینههای CAM که مورد مطالعه قرار گرفتهاند عبارتند از جینکو بیلوبا، که شواهد قطعی برای پیشگیری یا کند کردن بیماری آلزایمر ندارد، و کورکومین، که هنوز تحقیقات کافی برای حمایت از استفاده از آن انجام نشده است.
اگر علاقه مند به امتحان درمان های مکمل یا جایگزین هستید، باید آنها را با پزشک خود در میان بگذارید، زیرا برخی از آنها پتانسیل تداخل با سایر داروها را دارند یا ممکن است عوارض جانبی قابل توجهی ایجاد کنند.
پیشگیری و درمان آلزایمر در شیراز با روش های جدید نوروتکنولوژی
اگرچه هنوز هیچ درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد، اما امیدوار باشید. محققان به طور مداوم در حال کار بر روی یافتن روش های درمانی موثرتر هستند. چیزهای زیادی در مورد چگونگی تأثیر آلزایمر بر مغز آموخته شده است، و این دانش افزایش یافته به کند کردن پیشرفت بیماری آلزایمر و بهبود و مدیریت علائم کمک می کند.
جلوگیری و کند کردن روند آلزایمر با تحریک مغناطیسی مغز (TMS)
درمان آلزایمر در شیراز: تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال چیست؟
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال یک روش غیر تهاجمی و غیر دارویی تعدیل عصبی است که با استفاده از یک سیم پیچ مغناطیسی روی سر بیمار برای تحریک مناطق خاصی از مغز به صورت موضعی عمل می کند. با تحریک نواحی آسیب دیده مغز، می تواند در علائم بیماری های روانی یا عصبی خاص مداخله کند.
TMS در بیماران مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط، زوال شناختی را کاهش می دهد و استقلال را بهبود می بخشد
با مشاهده بهبود استقلال بیماران تحت درمان با rTMS در انجام اقدامات روزانه، اثرات تحریک مغناطیسی نیز تأثیر مثبتی بر عملکرد شناختی و کاهش عملکردی دارد. این نشان می دهد که در مراحل اولیه بیماری آلزایمر، rTMS می تواند برای اختلالات شناختی و عملکردی مفید باشد.
روش های غیر دارویی درمان آلزایمر در شیراز: PEMF
شما به راحتی می توانید از درمان PEMF بهره مند شوید و یا می توانید به عزیزتان کمک کنید تا درمانی را که به آن نیاز دارد دریافت کند.
چرا آن را امتحان نمیکنید؟
استفاده از دستگاه تحریک میدان مغناطیسی آسان است و میتوان آن را روزانه استفاده کرد.درمان PEMF کاملاً ایمن و غیر تهاجمی است. هیچ سوزن، یا حتی قرصی وجود ندارد. دردی وجود ندارد و عملاً هیچ خطری برای عوارض جانبی، یا وابستگی نمیباشد.
اگر به دنبال یک روش درمانی جدید برای افزودن به برنامه درمانی موجود هستید، با انستیتو سلامت مغز تماس بگیرید، شما می توانید با متخصصین ما در مورد مزایای بالقوه درمان PEMF صحبت کنید.
در مرکز سلامت مغز دانا، چه کمکی به فرد مبتلا به زوال عقل و آلزایمر می شود؟
در این مرکز، ابتدا شاخص های شناختی این افراد بررسی می شود. هدف این است که با استاندارد ترین و به روزترین روش ها، وضعیت حافظه فرد ارزیابی گردد. با ارزیابی دقیق نقایص شناختی فرد و نقاط قوت او، پزشک متخصص برنامه بازتوانی متناسب با همان فرد را برای او تجویز می کند. یعنی برای همه افراد مراجعه کننده یک نسخه واحد وجود نخواهد داشت و هدف درواقع پزشکی شخصی سازی شده است. به این صورت احتمال اینکه برنامه بازتوانی شناختی به نتیجه مطلوب برسد بیشتر خواهد بود.
درمان آلزایمر در شیراز: درباره نوروفیدبک بیشتر بدانید
اگر شما یا یکی از عزیزانتان در حافظه خود مشکل دارید، علائم زوال عقل دارید یا در مراحل اولیه تشخیص آلزایمر هستید، آموزش نوروفیدبک میتواند به بهبود عملکرد کمک کند. آموزش نوروفیدبک غیر تهاجمی و بدون درد است و شامل آموزش مجدد مغز برای عملکرد بهینه تر است.
اگر تمایل دارید درباره نحوه درمان آلزایمر با نوروفیدبک بیشتر بدانید، خواندن مطلب زیر را از دست ندهید:
حرف آخر
زندگی با آلزایمر می تواند سخت و خسته کننده باشد. اگر متوجه شدید که امید خود را برای پیگیری درمان مناسب از دست داده اید، بدانید که همیشه راهی وجود دارد. لطفا همیشه به خاطر داشته باشید که میتوانید در حال خود تغییر ایجاد کنید و یک زندگی بدون مشکل داشته باشید،شاید چند روش را امتحان کرده باشید و جواب نگرفته باشید اما بدانید هنوز راه هایی وجود دارند که منتظر شما هستند تا زندگی خود را نجات دهید و آنطور زندگی کنید که لیاقت دارید و دوست دارید.در این راه حمایت دیگران و درمان های جدید را در نظر بگیرید.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان با مشکلات آلزایمر دست و پنجه نرم می کنید و به دنبال بهترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست های و سایر متخصصین مرتبط هستید با ما در تماس باشید. شما لایق بهترین ها هستید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.